+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Bukovics Martin
2020. június 8. hétfő, 18:52
Bécs – ellentétben a németekkel – nem kér a segítségért cserébe részesedést a Lufthansa-csoport ausztriai légitársaságában. Más követelések viszont vannak.

Németország után újabb állam vállalta, hogy a koronavírus-járvány utáni újraindítást segítendő pénzügyi segítséget nyújtson a Lufthansa-csoport valamely légitársaságának: Ausztria egy összesen 600 millió eurós, átszámítva közel 206,5 milliárd forintos pénzügyi csomagot jelentett be, amivel meg kívánja segíteni a konszern ausztriai leányvállalatát, a 2009 óta a Lufthansa-csoporthoz tartozó Austrian Airlines (AUA) légitársaságot.

 

Ebből 300 millió eurót államilag támogatott banki kölcsönök formájában kap az AUA, 150 millió eurót pedig közvetlenül az osztrák államtól, tőkeinjekcióként. Az összes állami hátterű segítség így 450 millió euróra rúg.

 

A maradék 150 millió eurót a Lufthansa-konszern fogja beletenni a közösbe: a Standard forrásai szerint a tárgyalásokon erről volt a legnehezebb meggyőzni a német anyacég menedzsmenjét.

 

Összehasonlítva: Németország – mint arról május végén a német állam és a légitársaság megegyezett – a 450 millió eurós, ausztriai összegnek a hússzorosát, 9 milliárd eurót biztosít a Lufthansának. A német állam ugyanakkor ezért az összegért cserébe azt várja el az 1997-ben teljes körűen privatizált, németországi légitársaságtól, hogy abba 25 százalék + 1 részvény tulajdonrésszel szállhasson be, továbbá kapjon mellé két helyet a Lufthansa felügyelőbizottságában.

 

Az osztrák Kurz-kormány azonban nem kötött ilyen megállapodást az Austrian Airlines-szal, így az államtól érkező, 450 millió eurós pénzügyi forrást mindenféle tulajdonosi részesedés igénylése nélkül adja Bécs az AUA-nak – a Lufthansa menedzsmentjének ez nagy megkönnyebbülés, a járvány alatt ugyanis Carsten Spohr Lufthansa-CEO nem győzte telenyilatkozni a sajtót azzal, hogy mekkora veszély lenne, ha Bécs, Berlin és neadjisten Brüsszel és Bern (a cégcsoporthoz tartozik ugyanis a svájci kormány által ugyancsak megmenteni szándékozott Swiss, ahogy a belgiumi Brussels Airlines is) is beleszólna abba, merre repüljenek a gépeik. 

 

Más feltételeket azonban támasztott Ausztria: egy felügyelőbizottsági helyet kap az osztrák állam magában az Austrianban, illetve két felügyelőbizottsági helyet az egyik alapítványban, amely formálisan tulajdonolja a céget. Illetve Kurzék azt is kikényszerítették, hogy a Lufthansa garantálja: 10 évig még egészen biztosan a bécsi reptérről repteti az Austrian-gépeket, mi több, a hosszabb útvonalú, akár tengerentúli járatait egyre inkább idetereli. Ez az eddigi frankfurti, brüsszeli, londoni, párizsi átszállással az USA-ba utazó magyaroknak is jó hír lehet. Abban is megegyeztek, hogy az Austrian központja is marad Bécsben, ahogy az 1957-ben még osztrák állami cégként alapított légitársaság neve is az marad, ami.

 

A tárgyalást némileg megnehezítette, hogy az FPÖ kormányból való kipenderítése és az előrehozott parlamenti választás követő kormányban az ÖVP a közismerten nem repülésbarát osztrák zöld párttal, a Die Grünével lépett koalícióra. Mint arról Sebastian Kurz osztrák kancellár a sajtótájékoztatóján beszámolt, a Zöldek az állami pénzügyi segítségért cserébe azt várják el az AUA-tól, hogy

 

2030-ra a felére csökkentse járatai széndioxid-kibocsátását, és zajvédelmi intézkedéseket is foganatosítani kell. Ezeket az AUA az osztrák állammal kötött szerződésben fogja vállalni.

 

További, úgyszint a Zöldek részéről érkező követelés, hogy a 300 kilométeres kisebb távolságú repülőutakra 30 eurós plusz díjat számoljon fel a cég (ezek jellemzően az osztrák belföldi járatok, amelyek megszüntetését már többször pedzegették a zöldek részéről), ahogy az is, hogy mostantól nem mehet egy Austrian-jegy ára 40 euró alá.

 

A Lufthansa-csoport egyébként a múlthét szerdán kiadott jelentésében drasztikus visszaesésről számolt be: a konszern csak 2020 első negyedévében 1,2 milliárd eurós veszteségről, átszámítva 412,5 milliárd forintos veszteségről számolt be, és áprilisra már a 763 repülőből álló flottájukból 700 gépet ideiglenesen ki is kellett vonniuk a forgalomból. A jelentésben a Lufthansa azt várja, hogy 2023-ra lábalhat ki a koronavírus miatti válságból, de 100 gépet így is ki kell majd vonniuk a forgalomból.

 

NYITÓKÉP: Austrian Airlines / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás