Szavazz: melyik romániai politikus osztotta ki legszebben a román elnököt?

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.29. 18:30

Van, aki lemondatná, van, aki lecsukatná fakenews-terjesztésért, van, aki elnézést kérne a helyében, és van, aki a szélsőjobboldalhoz hasonlítja.

Szavazz: melyik romániai politikus osztotta ki legszebben a román elnököt?

Nemzeti egység született szerdán a román szenátusban azzal, hogy az ott helyet foglaló frakciók egyöntetűen elutasították Székelyföld autonómiáját, egyedül az erdélyi magyar RMDSZ-es képviselők szavaztak ugyanis mellette. Ez nemcsak borítékolható volt, hanem előfordult már korábban is, most csak azért vált hírértékűvé, mert Klaus Johannis román államfő a bolhából elefántot módszerrel szerda délelőtt egy tőle szokatlanul vehemens videónyilatkozatban ment neki a legnagyobb ellenzéki pártnak, a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Pártnak (PSD), azt állítva, hogy a párt azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak: 

„Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserébe?”

Az egyébként szintén kisebbségi, az erdélyi magyaroknál a többségi társadalomba némiképp jobban integrált erdélyi szász közösségből érkező jobbközép politikus hangneme és mondanivalója számos politikusnál kiverte a biztosítékot Romániában is – ezeket a véleményeket ismertetjük most, a cikk végén pedig szavazhatsz arról, ki küldte el a legelegánsabban Johannist.

1. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök

„Klaus Iohannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: a magyarok elveszik Erdélyt. Ma az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért! 

Igen, tisztelt Klaus Iohannis, reméljük, hogy miután sikerült megvédenie Romániát és Erdélyt a magyaroktól, lesz ideje foglalkozni az ország gazdasági helyzetével, a munkanélküliséggel.

Lesz ideje nemzetközi kétoldalú tárgyalásokat folytatni azokért az emberekért, akik Németországban, Spanyolországban, Ausztriában dolgoznak, hogy méltányos egészségügyi és szociális ellátásban részesüljenek. Reméljük, hogy miután sikerült megvédenie Romániát és megmentenie Erdélyt, lesz ideje foglalkozni azzal, hogy az embereknek legyen munkája, legyen ahova dolgozni menniük, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe. Mert most ez lenne az ön legfontosabb feladata.”

2. Marcel Ciolacu PSD-elnök

„Őszintén mondom, ma úgy éreztem, hogy Vadim Tudor életben van, és ő Románia elnöke,

és nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek ez volt az érzése. Az ilyen támadások nem méltók egy európai ország elnökéhez! Jó románnak, hazafinak lenni azt jelenti, hogy nem küldöd el a polgáraidat minden biztosítás, segítség és törvényes szerződés nélkül Németországba spárgát szedni. (...) Kedves románok, senki sem adta el Erdélyt, és soha nem is fogja eladni. Erdély Románia része volt, ma is az, és az is marad.”

3. Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök

„Klaus Iohannis ma a legsúlyosabb vádat fogalmazta meg, ami elhangzott Romániában 1989 decembere után. Azzal vádolt meg egy parlamenti pártot, hogy titkos megállapodást kötött egy idegen hatalommal az ország területe egy részének átengedéséről. Ez nem maradhat így. Klaus Iohannisnak a parlamentbe kell jönnie és bizonyítania kell súlyos vádjait.

Ennek az ügynek csak két végkifejlete lehet: vagy igazak a vádak, és akkor be kell tiltani az érintett pártot, vagy Románia elnöke hazudik és manipulál, akkor pedig le kell mondania, és alá kell vetnie magát a törvény szigorának.

A képviselőház hibát követett el, de ezt a szenátus kijavítja. Persze akkor sincs vész, ha a másik ház is jóváhagyná a tervezetet, noha erre még nem volt példa, mert akkor a törvény az Államelnöki Hivatalba kerül kihirdetésre, ahol pedig ott van, ugyebár, a románok védelmezője, Klaus Werner Iohannis.“

4. Dan Barna USR-elnök

„Semmit nem használ előrángatni a nacionalista diskurzust egy gazdasági válság elfedésére.

Eddig csak Traian Băsescunak volt az a szokása, hogy időnként bedobott a köztudatba bombákat, hogy a kormányzása valódi problémái elől elterelje a figyelmet. Elnök úr, hagyjuk már végre a hátunk mögött a kilencvenes évek politikai számításait és szellemeit ott, ahová tartoznak: a történelemben. Foglalkozzunk a járvánnyal! A Székelyföld autonómiája jogilag sohasem lesz lehetséges Romániában. Ez a realitás, ezen nem változtat semmi. Nincs miről beszélni ezen felül.”

5. Victor Ponta Pro Romania-elnök

„Johannis mutassa be nyilvánosan azt a SRI- vagy SIE-jelentést, amely azon a Ciolacu-Orbán-találkozón készült, amelyen Ciolacu eladta volna Erdélyt. Szerintem ez hülyeség, nem kell komolyan venni, és Johannis is tudja ezt. (...) 

Johannist a magyarok 90 százalékkal szavazták meg elnöknek, aki ezt így köszönte meg.

Ahogy a PSD és az RMDSZ is megszavazta a járványügyi sürgősségi rendeleteit és az ostromállapotát. És őket is seggbe rúgta. Na, ilyen a stílusa. Államelnökként – sőt, újságíróként vagy egyszerű állampolgárként – nem fogalmazhatsz meg ilyen súlyos állítást bizonyíték nélkül. Ez a sürgősségi igazgatóság akkor téged kellene elsősorban bezárjon fake newsért, félretájékoztatásért!”

Időközben pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megszólalt: ő civilizálatlan megszólalásként értelmezte Johannis mondatait, és emlékeztette az elnököt arra, hogy a magyarok többsége bizony őrá szavazott az elnökválasztásokon. Ezért mindössze annyit kért a jobboldali politikustól, hogy adjon több tiszteletet a magyaroknak.

Most pedig tessék szavazni!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek