Lukasenka: Az emberek jobban tudnak dönteni az életükről, mint én vagy Isten tennénk

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.20. 10:08

Az Európa utolsó diktátoraként emlegetett belarusz elnök saját válságkezelésését dicsérte: állításuk szerint duplaannyit tesztelnek, mint Magyarország, hétfőtől újranyitnak az iskolák.

Lukasenka: Az emberek jobban tudnak dönteni az életükről, mint én vagy Isten tennénk

Miután Európában a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenka kezeli a leglazábban nyilvános megszólalásaiban a koronavírus-járványt, az orosz-belarusz határon fekvő Ljadi templomában megejtett húsvéti üzenetében (az ortodoxo egy héttel később ünneplik a húsvétot) országa járványügyi intézkedéseit dicsérte: „Nem látom egyelőre, hogy követtünk volna el hibákat. Egyelőre. Persze előfordulhatnak majd. Még azok az emberek is, akik nem vesznek részt a folyamatban, látják, hogy a belaruszok helyes utat kezdtek el követni.

Én abból indultam ki, hogy az emberek jobban kézben tartják az életüket és jobban dönteni tudnak róla, mintha azt én vagy Isten tenné.”

Noha maga Lukasenka nevezte már pszichózisnak is a járványt, aminek ellenszerének a traktorozást ajánlotta, a focibajnokságot pedig nemhogy nem szüntette be, hanem az állami hírügynökség még ajánlgatta is a világnak, hogy vásárolják meg a közvetítési jogokat, a fehéroroszok azért komolyan vették a vírust, és rengetegen önkéntes karanténba vonultak. Az élet ettől persze nem állt meg az országban, a termelés folyt tovább a gyárakban, az éttermek nem zártak be, korlátozó intézkedéseket nem jelentettek be az iskolai tavaszi szünet meghosszabbításán túl, csak az egészségügy kapcsolt magasabb fokozatra – ehhez rengeteg segítséget kaptak Kínától tesztek és gyógyszerek formájában, az USA-tól, az ENSZ-től, nemzetközi szervezetektől és még a V4-ektől is.

TÖMEGRENDEZVÉNYEKET TOVÁBBRA IS LEHET TARTANI BELARUSZBAN, AZ EMBEREKRE VAN BÍZVA, HORDANAK-E RAJTA SZÁJMASZKOT. SOKAN MEGTESZIK.

Lukasenko szerint a tüdőgyulladás csak nagyon kis részét teszi ki a világ összes veszélyes betegségének. „Sokan szenvednek itthon szív- és érrendszeri betegségekben, rákban, cukorbetegségben, túlsúlyban.” A koronavírus csak azokat öli meg – szőtte tovább ünnepi gondolatmenetét a templomban –, akik egészsége más betegségek által már lerombolódott. A megoldás ezért szerinte az, ha idősek felkeresik az orvosokat saját maguk meggyógyítása helyett, a többiek pedig odafigyelnek az egészségükre. „Ha csak egy kicsit odafigyelnek magukra, már holnap jobb lesz a helyzet. Minden tőlünk függ.

Megígérem önöknek, hogy a hatalom – akár tetszik ez önöknek, akár nem – nagyon igyekszik megvédeni önöket!”

A belarusz elnöknek komoly fenntartásai vannak azokkal szemben is, akik megtiltják, hogy a járvány alatt látogatni lehessen a templomokat (az ortodox Romániában például komoly feszültséget okozott ez a szigorú elnök és az engedékenyebb kormány között). Húsvéti templomi beszédében megosztotta hallgatóságával, hogy ő a templomban teljesen őszintén szokott beszélni Istennel, és imádkozni hozzá. Így mindezt megtiltani már csak azért sem lenne szabad szerinte, mert számos nagyhatalmú ember is imádkozna Istenhez.

1,5 MÉTERES TÁVOLSÁGOT CSAK A PAP TART, Ő SE AZÉRT

Ha hihetünk a belarusz egészségügyi minisztérium által közölt adatoknak, úgy az április 20-i állás szerint több, mint 98 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a 9,5 milliós ország 25 laborjában (itthon április 20-i számok szerint 48 ezret). Hogy hány fertőzöttet tartanak nyilván, azt nem közlik (április 17-én kicsivel ötezer alatt volt ez a szám), azt viszont igen, hogy 494-en meggyógyultak, 47 krónikus betegséggel rendelkező ember elhunyt.

Az ortodox húsvét előtt Lukasenka prezentált egy megfejtést arról is, hogy mi az oka a szerinte sikeres járványkezelések az alacsony népsűrűségű országban. Messziről indított: „A Covid-19-ből politika lett. Erre számítottam. Többek felháborodását kiváltotta külföldön, hogy Belarusz nem tesz semmit a koronavírus ellen. Senki nem tudja, hogyan élünk mi itt. Főleg keleti testvéreink nem. Csak kevesen értik Belaruszt. A többiek azt hiszik, rossz úton járunk. De Belarusz megőrizte azt a rendszert, amit más államok, még posztszovjet országok is, tönkretettek. Felszámolták a járványkórházakat, a specialisták kivándoroltak.

Nincsenek szakembereik a mikrobiológia, a virológia és az epidemológia területein. Nekünk vannak: ennek gyümölcsét szüreteljük most le, és ezért dobálják ránk a szart!”

Azért a nyugat-európai országok kritikája sem maradhatott el az ünnepi beszédben. „Nehéz magányosnak lenni a világban, pláne széllel szemben vitorlázni. Én csak azért is úgy döntöttem, hogy nem zárjuk el magunkat, és továbbra is ugyanúgy dolgozunk. Hogyan zárhatnánk el magunkat, ha a parasztok a földeken vetnek? Ha nem tennék, nem lenne mit ennünk. Azok a képzett, hatalmas demokratikus országok is, amelyek karanténban éltek, újra megnyitják gyáraikat, üzemeiket, óvodáikat, iskoláikat. Ezekben az országokban naponta 600 ember hal meg a koronavírusban. Akkor meg minek állították le az életet?”

A kelet-európai országban hétfőn kezdődik újra az oktatás a meghosszabbított tavaszi szünetet követően. Az oktatási minisztérium azzal kalkulál, hogy a járványtól való félelem miatt csak a diákok 40 százaléka fog bemenni az iskolákba.

FOTÓK: Belarus.by

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek