Lukasenka receptje a koronavírusra: Tessék traktorozni menni!

Szerző: Techet Péter
2020.03.16. 16:13

A belarusz államfő szerint a koronavírus-járvány ideális alkalom arra, hogy a traktorozás örömeit és hasznát azok is kipróbálják, akik a városi léthez szoktak.

Lukasenka receptje a koronavírusra: Tessék traktorozni menni!

Európa egyik legizoláltabb országát, Belaruszt is elérte a koronavírus: a posztszovjet országban a WHO kimutatása szerint 21 fertőzött van.

A témáról tehát Alekszandr Lukasenka belarusz elnök is beszélt egy tévés műsorban, ahol elmondta: szerinte a vidéki élet, a traktorozás, a földeken való mezőgazdasági munka segíhet ilyenkor.

„A traktor mindenkit meggyógyít, a földek mindenkit meggyógyítanak”

idézi az államfő jótanácsát a Moscow Times cikke. Lukasenka szerint „egyszerűen dolgozni kell, kint a falvakban”, most az segíthet.

A belarusz közszolgálati rádió angol nyelvű adása beszámol arról is, hogy Lukasenka szerint a jelenlegi válság főleg gazdasági természetű, ugyanis Minszk és pár nagyobb város kivételével maga a járvány nem érzékelhető az országban. A gazdasági következmények azonban keményen érinthetik az országot, ugyanis – amint az elnök is arra felhívta a figyelmet – „még Oroszország is lezárta Belarusz felé a határait”.

Belarusz fontos exporttermékei amúgy a traktorok, amelyek egy jelentős részét az állami tulajdonban lévő MTS-gyárban készítik. Lukasenka eleve közel áll ezen világhoz, ugyanis az államfő agrártudományt tanult, és 1982-től a rendszerváltásig egy mezőgazdasági kolhoz élén állt.

NYITÓKÉP: Egy Belarus márkájú traktor munka közben. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek