+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 30. hétfő, 15:34
A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

A Fekete Tenger partján található Konstanca város és a hozzá tartozó egyházközség ortodox érsekét az Azonnali olvasóinak biztosan nem kell bemutatni: kolozsvári ortodox papok mellett ő volt például az, aki tavasszal fittyet hányva a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra hagyományos módon áldoztatta meg a híveit, azaz

 

egyazon kanálból adta a – hite szerint Krisztus testévé átváltoztatott – kenyeret több, mint száz hívő szájába.

 

Teodosie érsek most fejébe vette, hogy mindenképpen megtartja a Szent András napi búcsút egyházmegyéjében – annak ellenére, hogy a bíróság ezt megtiltotta neki.

 

Már Szent Piroska ünnepén is kitört a balhé

 

Romániában az egyházi szertartások, így a szentmisék és istentiszteletek bizonyos korlátozások mellett engedélyezve vannak, de a nagy tömegeket vonzó búcsúk megrendezéséhez nem járulnak hozzá a hatóságok.

 

Korábban az Azonnali is megírta, hogy a moldvai Jászvásáron káoszba fulladt a Szent Piroska napi búcsú, ahol ugyan ideig-óráig a hívek betartották a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat, de többen mégis összetűzésbe kerültek a hatóságokkal, mert a rendőrök nem akarták a híveket Szent Piroska ereklyéihez odaengedni, hogy egymás után csókolgassák a szent ereklyéjét őrző koporsót.

 

Hétfőn valami hasonló történt Konstancán is. Szent András apostol ünnepe Romániában nemzeti ünnep és munkaszüneti nap. Az ortodox hagyomány szerint András – aki Szent Péternek, az első pápának a testvére – Kr.u. 60 környékén a Fekete Tenger közelében található Dobrudzsa területén keresztelte meg az ott élőket, tehát – a hagyomány szerint – a jelenlegi románok őseit.

 

Teodosie már korábban is lobbizott azért, hogy a Szent András napi búcsút meg tudja tartani Konstanca megyében, ahol az apostol tiszteletére egy templomot is emeltek korábban, de a román hatóságok ezt nem engedélyezték számára.

 

A rebellis ortodox érsek a bírósági határozatokra fittyet hányva mégis búcsús szentmisét mutatott be a Konstanca megyei Ion Corvin községben.

 

Az egyházfőtől azt kérdezték az újságírók, hogy mi lesz azokkal a hívekkel, akik éppen a búcsún fertőződnek meg a vírussal? Teodosie erre egyszerűen azt válaszolta:

 

„Ha eljön az idő, hogy távozzanak az élők sorából, a Jóistenhez fognak menni.”

 

 

Az ortodox egyházfő szerint az ember amúgy is „először a lelkében betegszik meg, és ha a lélek szomorú, akkor minden lelki szomorúság betegséget okoz”.

 

A nyílt téren tartott istentiszteleten Teodosie azt hangoztatta, hogy ő most

 

rendkívül ideges, amiért a hidegben kell szentmisét celebrálnia.

 

Elmondása szerint nem teheti ki ennek továbbiakban a híveit, csak akkor, ha „ki akarja irtani” őket.

 

Az érseket valószínűleg a román hatóságok nem fogják felelősségre vonni, amiért nyílt téren szentmisét celebrált, mert az nem tilos – arról meg ugye ő nem tehet, hogy erre

 

a szentmisére annyian elmentek, hogy összesen 130 rendőrt és csendőrt kellett kivezényelni a helyszínre.

 

Mindazonáltal az egyházfő felelősségre vonható lenne, mivel a búcsút betiltó bírósági határozatban a bíróság megtiltotta, hogy Ion Corvin település lakóin kívül bárki más is részt vegyen egy búcsús szentmisén november 30-án a településen, ennek ellenére az ortodox érsek az egyházmegye összes papjának és szerzetesének elrendelte, hogy vegyenek részt ezen az eseményen.

 

A román társadalom hagyományosan Európa legvallásosabb társadalmának számít. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak.

 

A Román Ortodox Egyháznak (BOR) rendkívül magas befolyása van az állami intézményekre is, a mindenkori román kormány pedig – pártállástól függetlenül – mindig igyekszik vele jó kapcsolatot ápolni.

 

Nem csak a konstancai érseknek nem tetszenek a román kormány korlátozó intézkedései. Legutóbb maga Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház feje fenyegetőzőtt a román kormány megbuktatásával, mert a járványügyi korlátozások miatt a hatóságok nem engedélyezték, hogy a román fővároson kívül máshonnan is érkezzenek zarándokok Baszarabovi Szent Démétriosz bukaresti búcsús ünnepére.

 

NYITÓKÉP: Tomisi Érsekség/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás