Miért veszélyesebb a vesztegzár, mint maga a vírus?

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2020.04.11. 17:36

Olyan rendszerek jöhetnek ki a koronavírus-válságból, melyekkel legalább olyan rossz együtt élni, mint egy járvánnyal, és még a járványok felszámolásában sem lesznek érdekeltek.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Sokan osztanak megint mindenfélét, hogy mennyien jönnek húsvétkor a Balatonra és egyáltalán hogy képzeli bárki, hogy csak úgy kimegy a szabadba. A helyzet azonban az, hogy

ma még nem tudjuk, melyik tábor fog több kárt okozni és melyik attitűd jár több áldozattal hosszabb távon: azoké, akik felelőtlenül kirajzanak a parkokba és vízpartokra, vagy azoké, akik szigorú vesztegzárat követelnek

– beláthatatlan időre és beláthatatlan következményekkel.

Az utóbbi, a rövidtávú félelmekre bazírozó politika persze most is népszerűbb a tömegek körében, de vajon ki vállalja a felelősséget azért, hogy beláthatatlan ideig lelapítva a gazdasági görbéket is (a járványéval együtt) a sokkterápia nem jár majd sokkal nagyobb bajokkal, mint az, amit orvosolni próbál? Persze ehhez a nullánál kicsit többet kell gondolkozni az ügyön, a lezárásokhoz meg elég a rövidtávú olcsó demagógia is a legtöbb országban. Kivéve a különutas svédeket, akik próbálják leállás nélkül átvészelni. Majd elválik.

A vesztegzár nagyobb veszélyekkel jár, mint ami ellen véd

A legtöbb országban a járvány társadalmi és politikai következményei már most sokkal súlyosabbnak tűnnek, mint maga a járvány, mert a hatalom kábé mindenhol elég durván profitál a helyzetből. Miért nem vezető téma a közbeszédben, hogy olyan rendszerek jöhetnek ki ebből a válságból, melyekkel legalább olyan rossz együtt élni, mint egy járvánnyal? Főleg, hogy ezek a rendszerek valójában egyáltalán nem lesznek érdekeltek a járványok felszámolásában sem, mivel ezáltal igazolhatják totális kontrollt gyakorló hatalmuk folyamatos kiterjesztését.

Minél nagyobbak a veszélyek, annál korlátlanabb lehet a hatalmuk.

Korábban a „terrorveszélyre” és/vagy a „migránsveszélyre” hivatkoztak, de még tutibbnak bizonyulhat a járványveszély. Akinek meg nem tetszik, az ugyebár közveszélyes, és mint ilyet, simán lekapcsolhatják – talán már a vészesen közeli jövőben. Világos, mint a börtönablak.

A társadalom az egészséges állapotától így egyre messzebb kerül.

Érdemes tényként rögzíteni és alaposan végiggondolni, hogy a hatalom valójában nem érdekelt a járványok felszámolásában, ha azzal folyamatosan erősítheti a hatalmát. Akkor újabb és újabb veszélyekre fog hivatkozni, mindig szörnyűbbekre. Pontosan ezt látjuk az utóbbi években, nagyjából az ikertornyok elleni merénylet nyomán indított terrorháború kezdete óta. Emiatt végső soron

a legnagyobb veszély ma nem a vírus, hanem az, hogy a hatalomnak mindenhol kapóra jön,

és a hatalom egyáltalán nem érdekelt a félelem (latinul terror) rendszereinek felszámolásában: épp ellenkezőleg.

Ami ellen sürgősen és hathatósan védekeznie kellene a társadalomnak, az nem csupán a koronavírus, hanem egyrészről a nála is járványszerűbben terjedő covidiotizmus (a saját szabadságuk megvonását hangosan követelő tömegeké, akik kijárási tilalmat akarnak), másfelől az ebből profitáló egyre durvább hatalmi arrogancia – immár a „megmentő” szerepében, akinek az életünket köszönhetik a polgárok. Na persze.

A vírusok és járványok evolúciós haszna

Milyen érdekes: a vírus szinte kizárólag olyan dolgokra kényszerítette rá a fogyasztói társadalmat, amit magunktól, pusztán belátásból már évtizedek óta meg kellett volna tennünk. A tök fölösleges, habókra ide-oda röpködés, utazgatás leállítása, közelebb kerülés a szeretteinkhez, kertjeink művelése, a valóban fontos és nélkülözhetetlen dolgokra fókuszáló élet a totál értelmetlen fogyasztói keménydrogos életforma helyett.

Ezek nem a karantén miatt, „jobb híján” hasznosak, hanem önmagukban jó irányú változások. Ha nem eleve rettegünk tőle, hanem próbáljuk megérteni, mi a szerepe a világban, a sorsban, akkor olyan ez a vírus, mint egy bölcs tanítómester, aki – miután belátta, hogy szabadon, belátásból nem hajlunk a jóra – végül kényszerít rá, hogy megtanuljuk.

Mert ugye a vírusoknak meghatározó evolúciós szerepük volt általában a biológiai szelekcióban, sőt: közelebbről a humán evolúcióban is. A csimpánzoktól eltérő emberi fehérjeadaptáció 30 százalékát például vírusok generálták az erre vonatkozó kutatások szerint

A járványok kulcsszerepet töltenek be a fajok túlszaporodásának szabályozásában is. Nem kell mondani, hogy ez miért fontos ma, amikor a döntéshozók sehol sem merik vállalni annak kimondását, hogy nem kéne törekedni az emberi túlnépesedés globális súlyosbítására, sőt. A sáskákkal se az a baj, hogy lerágják a füvet, hanem az okoz problémát, mikor túlszaporodnak és mindent csutkára lezabálnak.

Azt mondani, hogy a vírusok mint olyanok rosszak és haszontalanok lennének, elég gyerekes tudatlanságra vall a természettörvényeket illetően.

A koronavírus már eddig is sokkal többet tett a széndioxid-kibocsátás radikális csökkentéséért és általában a földi élet megvédéséért a civilizációs agresszióval szemben, mint az ENSZ illetékes intézményei vagy a tagországok kormányai.

Ennek konzekvenciáit vajon ki vonja le és mikor? Mert addig kár a járvány utáni jövőről beszélni, amíg ilyen alapvető kérdéseket illetően nem megy át civilizációnk az evolúciós érettségi vizsgán. 

A plázákat kéne bezárni, nem a parkokat

Van itt azonban egy egészen konkrét ügy is, aminek érdemes sürgősen a végére járni. Folyik egy nagyon furcsa kampány a szabadba kijárás és a szabadtéri (termelői) piacok ellen. Pedig már a spanyolnátha idején volt, ahol kivitték a betegágyakat a szabadba terápiás alapon, és kábé minden orvosi javallat ki szokott térni arra, hogy mennyire immunerősítő a szabadba, természetbe menni – persze nem egymás nyakába lihegve.

Vajon miért nincs hasonló ágálás a szupermarketbe és a plázába járás miatt, ami pedig egyértelműen sokkal veszélyesebb ebben a járványban? Hiába hivatkoznak arra, hogy az áruházakban fertőtlenítik a kosarakat és ilyesmik, mikor elsősorban a levegőben terjed ez a mizéria, és a levegőt ugyebár sehol se fertőtlenítik. A kisboltok persze kellenek, de a nagyobb áruházakban különösen nagy veszélyt jelent az, hogy sokan járnak oda – és nem ugyanaz a pártucat ember, mint egy falusi kisboltba. Hol itt a logika a védekezésben?

Pedig most végre a járvány miatt be lehetne zárni mindazokat a plázákat és hiper-szupermarketeket, melyek eddig is mérhetetlen károkat okoztak a helyi gazdaságnak,

és a minőségi élelmiszerellátás helyett ipari tömegtermékek megevésére, megivására és egy összességében bolygófogyasztó, sőt bolygópusztító rendszerre állítottak át minket. Nem mellesleg a plázák a városok élő szövetében is rákos sejtként terjedtek, tönkretéve nemcsak a hagyományos városképet, a helyi kisboltokat, de a városok organikus felépülését is leépülésbe fordították.

A plázák csak pár embernek hajtanak (rendkívül nagy) hasznot, de emberek százmillióinak okozott rendkívüli károk árán. Szóval itt lenne végre a történelmi alkalom mindezt kimondani és a pláza-urbanizációt törvényileg szanálni. Nem átmenetileg, hanem végleg.

Ehelyett egy csomóan a szabadba menés, illetve a termelői piacok ellen ágálnak, ezzel is a sokkal veszélyesebb plázákba terelve a népet vásárolni. Mintha az agyat és a szívet is támadná ez a kór.

Ja, hogy ma nem vagyunk képesek helyben termelt egészséges élelmiszerekkel ellátni a lakosságot Európa egyik legjobb adottságú agrárországában? Erről aligha a koronavírus tehet,

és aligha oldja meg a járvány által felszínre hozott alapvető rendszerproblémákat az, ha holnap találnak ellenszert a vírusra.

A tüneti kezelés nem oldja meg a válságot

Bizonyos szempontból azzal járunk jobban, ha még több gondolkodási időt ad nekünk ez a vészhelyzet, mert az alapvető konzekvenciák levonása még mindig nem nagyon megy a jelek szerint. A járvány gyors leállítása csak tüneti kezelése lenne a rendszerproblémának, mert a nagyrészt civilizációs tényezők által kialakult, illetve ezek miatt különösen súlyossá váló koronavírus-pandémia csupán a globális válság tünetrendszerének egyik fontos eleme, vagyis nem oka a fő bajunknak, hanem okozata. Amíg az okon nem változtatunk, a jövő ugyanilyen bizonytalan és fenyegető marad.

Ez a koronavírus-járvány mint egy szükséges radikális rendszerváltás kiváltója nem valami szörnyű rossz, hanem arra mutat rá, hogy 

ne tartsuk már soha többé „normális” életformának, hogy csutkára lezabáljuk a bolygót, mint valami sáskák, és hogy többszáz vagy többezer kilométerről hozzuk a legtöbb árucikket a boltokba!

Ez totális agyrém, amit nemrég még globalizáció néven oly sokan ünnepeltek. Szerencsére most vége van, mint a botnak.

Inkább csak az ebben a sztoriban a rossz, hogy nem magunktól, bölcs belátásból változtattunk az életmódunkon, a rendszer működésén, hanem csakis a járvány miatt, kényszerből. Ráadásul a többség még mindig nem látja be: nincs visszaút, és nem is kellene, hogy legyen. 

Most talán nem csak sorozatnézéssel és elhízással kéne elütni a ránk szakadt rengeteg szabadidőnket, hanem érdemes lenne arról beszélgetni, hogy mégis hogyan tovább, miként lehetne egy emberibb és fenntarthatóbb életformát kialakítani a fogyizombi életmód helyett, ami – valljuk be – nem éppen az emberi történelem kulturális csúcsteljesítménye volt. Nem is nagyon kéne visszasírnia senkinek.

Olvasnál még Kardos Gábortól az Azonnalin? Ide kattints! Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek