+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. április 7. kedd, 11:45
Palkovics László kedden ismertette az Orbán Viktor által már hétfőn is bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát: kiderült, mennyibe fáj majd a tizenharmadik havi nyugdíj, és az is: mégis diplomát kaphatnak az egyetemet nyelvvizsga nélkül elvégzők. A munkavállalókat és a munkáltatókat is kisegítenék. Részletek a cikkben!
Akárcsak egy háborúban, így a koronavírus idején is a cél a károk minimalizálása

 

– többek között erről beszélt Palkovics László innovációs miniszter keddi bejelentésében, ahol a kormány gazdaságvédelmi terveinek második ütemének részleteit ismertette. Ennek egy-egy részét Orbán Viktor már hétfőn beharangozta, ám a miniszter keddre már bővebben is tudott a gazdaságvédelmi tervről beszélni.

 

Arról beszélt, ha van munka, van minden, ezért a munkahelyek megmentése és helyreállítása a cél: nem a segélyekben hisznek, hanem a valódi segítségben. Szeretnék, ha a magyar gazdaság egy high-tech és zöld gazdaság lenne, ezért ennek megfelelően hoztak több intézkedést:

 

+ A magyar kormány

 

3 hónapra 70 százalékban, az „igazságos plafonig” átvállalja azon munkavállalók bérét, akik rövidített munkaidőben dolgoznak.

 

+ A mérnököknek, kutatás-fejlesztésben dolgozóknak 40 százalékos bértámogatást adnak. 

 

+ Egy sor olyan adminisztratív módosítást tesznek majd, amelyek rugalmasabbá teszik a munkaszervezést: olyan portált indítottak, ahol a vállalkozások kérdezhetnek a kormánytól.

 

+ A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik.

 

Elhalasztják a cégeknek az éves adóbeszámolók leadását szeptember 30-ig,

 

felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, további speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be.

 

+ Megengedik, hogy a veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehessen nyújtani.

 

+ A fizetés nélküli szabadságon lévők biztosítotti jogviszonya megmarad.

 

+ Azonnali online képzéseket indítanak a válallatoknak, és online átképzéseket is biztosítanak.

 

+ A munkanélkülieknek 0 százalékos kamatú, a diákhitelhez hasonló konstrukciót fognak létre hozni .

 

Egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos kamatú diákhitelt hoznak létre az egyetemistáknak, akik most nem tudnak munkát vállalni.

 

 A kormány úgy döntött, hogy

 

az a 75 ezer hallgató, aki nyelvvizsga nélkül nem vehetné át a diplomáját, mégis megkapja azt.

 

Palkovics ezt azzal indokolta, hogy egy újrainduló gazdaságban sok diplomásra lesz szükség, ehhez pedig szükséges, hogy az egyetemet már nyelvvizsga nélkül elvégzők kézhez kapják a diplomájukat.

 

+ Támogatnak olyan ágazatokat, amiknek a működését megakasztotta a vírus, például ilyen a turizmus, a kreatívipar, egészségipar, építőipar, nekik beruházási támogatóprogramokon, adócsökkentésen, kedvező hiteleken keresztül segítenek

 

+ Például a turizmusban 200 ezren dolgoznak, ők most nehéz helyzetbe kerültek, ezért felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig, 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, fejlesztési hitelprogramokat tesznek elérhetővé. A miniszter azt javasolja, a vállalkozások használják ki az időt, amíg nincsenek vendégek, például újítsák fel az éttermeket. Összesen egyébként 600 milliárd forint értékű segítséget kap majd a turizmus.

 

 Ami az egészségipart illeti, a kormány szeretné, ha a hazai gyógyszergyárak, eszközkészítők nagyobb arányban jelennének meg a magyar rendszerben, ezért például támogatják a jelenleg is folyó kutatásokat.

 

A negyedik programpont a munkáltatókat hivatott segíteni: erről Palkovics László elmondta, a fő cél a munkaadók csődjének megelőzése, valamint a vállalkozástámogatások:

 

 A vállalati szektor likviditását hitelgaranciával és tőkeprogramokkal garantálnák, amely minden vállalkozástípusra vonatkozik.

 

 Tőkeprogramokkal védenék meg a hazai tulajdont a gazdasági körülményektől

 

és az „ellenséges felvásárlásoktól”, utóbbiak Palkovics szerint jellemzőek a krízishelyzetekben, ezért kellenek a programok, hogy a vállalkozások hazai tulajdonban maradjanak.

 

Kedvező kamatozású hiteleket 2000 milliárd forint értékben biztosít a kormány, ehhez 500 milliárd forint értékben állami garanciát adnak.

 

 Kibővítik a már meglévő alapokat, valamint új alapok is létrejönnek ennek fedezésére, például a restrukturálási részalap a stratégiai vállalkozásoknak, a tranzakciós részalap vállalatfelvásárlásokhoz, valamint az újrakezdési részalap.

 

Az ötödik programpont, melyről már hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is beszélt, a családok és nyugdíjasok védelmére vonatkozik:

 

 Mint arról már a miniszterelnök is beszélt, fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat oly módon, hogy 2021-től kezdődően 2024-ig minden januárban plusz egy heti nyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Ez 280 milliárd forintba fog kerülni Palkovics szerint.

 

 Meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjainak (GYOD) folyósítását és a magasabb összegű családipótlék-jogosultságot is a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

 

 A családipótlék-jogosultság a veszélyhelyzet megszűntét követő hónap végéig, és nem a tanév végéig szól majd, valamint folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

 

Palkovics tájékoztatója végén elmondta, „soha nem látott erőfeszítéseket” tesznek a munkaalapú gazdaság újraindítására, ehhez a GDP 18-20 százalékát, mintegy 9200 milliárd forintot kell átcsoportosítani.

 

„Történelmi gazdaságvédelmi akcióterv ez, bátran nézünk szembe a vírussal”

 

– mondta az innovációs miniszter, aki szerint az intézkedések sikerében sokkal nagyobb lehet a bizodalmunk, mint 2008-ban volt, hiszen sokkal jobbak a döntések és a feltételek is ehhez.

 

NYITÓKÉP: Árvai Attila / Kormány.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás