+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. április 7. kedd, 11:45
Palkovics László kedden ismertette az Orbán Viktor által már hétfőn is bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát: kiderült, mennyibe fáj majd a tizenharmadik havi nyugdíj, és az is: mégis diplomát kaphatnak az egyetemet nyelvvizsga nélkül elvégzők. A munkavállalókat és a munkáltatókat is kisegítenék. Részletek a cikkben!
Akárcsak egy háborúban, így a koronavírus idején is a cél a károk minimalizálása

 

– többek között erről beszélt Palkovics László innovációs miniszter keddi bejelentésében, ahol a kormány gazdaságvédelmi terveinek második ütemének részleteit ismertette. Ennek egy-egy részét Orbán Viktor már hétfőn beharangozta, ám a miniszter keddre már bővebben is tudott a gazdaságvédelmi tervről beszélni.

 

Arról beszélt, ha van munka, van minden, ezért a munkahelyek megmentése és helyreállítása a cél: nem a segélyekben hisznek, hanem a valódi segítségben. Szeretnék, ha a magyar gazdaság egy high-tech és zöld gazdaság lenne, ezért ennek megfelelően hoztak több intézkedést:

 

+ A magyar kormány

 

3 hónapra 70 százalékban, az „igazságos plafonig” átvállalja azon munkavállalók bérét, akik rövidített munkaidőben dolgoznak.

 

+ A mérnököknek, kutatás-fejlesztésben dolgozóknak 40 százalékos bértámogatást adnak. 

 

+ Egy sor olyan adminisztratív módosítást tesznek majd, amelyek rugalmasabbá teszik a munkaszervezést: olyan portált indítottak, ahol a vállalkozások kérdezhetnek a kormánytól.

 

+ A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik.

 

Elhalasztják a cégeknek az éves adóbeszámolók leadását szeptember 30-ig,

 

felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, további speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be.

 

+ Megengedik, hogy a veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehessen nyújtani.

 

+ A fizetés nélküli szabadságon lévők biztosítotti jogviszonya megmarad.

 

+ Azonnali online képzéseket indítanak a válallatoknak, és online átképzéseket is biztosítanak.

 

+ A munkanélkülieknek 0 százalékos kamatú, a diákhitelhez hasonló konstrukciót fognak létre hozni .

 

Egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos kamatú diákhitelt hoznak létre az egyetemistáknak, akik most nem tudnak munkát vállalni.

 

 A kormány úgy döntött, hogy

 

az a 75 ezer hallgató, aki nyelvvizsga nélkül nem vehetné át a diplomáját, mégis megkapja azt.

 

Palkovics ezt azzal indokolta, hogy egy újrainduló gazdaságban sok diplomásra lesz szükség, ehhez pedig szükséges, hogy az egyetemet már nyelvvizsga nélkül elvégzők kézhez kapják a diplomájukat.

 

+ Támogatnak olyan ágazatokat, amiknek a működését megakasztotta a vírus, például ilyen a turizmus, a kreatívipar, egészségipar, építőipar, nekik beruházási támogatóprogramokon, adócsökkentésen, kedvező hiteleken keresztül segítenek

 

+ Például a turizmusban 200 ezren dolgoznak, ők most nehéz helyzetbe kerültek, ezért felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig, 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, fejlesztési hitelprogramokat tesznek elérhetővé. A miniszter azt javasolja, a vállalkozások használják ki az időt, amíg nincsenek vendégek, például újítsák fel az éttermeket. Összesen egyébként 600 milliárd forint értékű segítséget kap majd a turizmus.

 

 Ami az egészségipart illeti, a kormány szeretné, ha a hazai gyógyszergyárak, eszközkészítők nagyobb arányban jelennének meg a magyar rendszerben, ezért például támogatják a jelenleg is folyó kutatásokat.

 

A negyedik programpont a munkáltatókat hivatott segíteni: erről Palkovics László elmondta, a fő cél a munkaadók csődjének megelőzése, valamint a vállalkozástámogatások:

 

 A vállalati szektor likviditását hitelgaranciával és tőkeprogramokkal garantálnák, amely minden vállalkozástípusra vonatkozik.

 

 Tőkeprogramokkal védenék meg a hazai tulajdont a gazdasági körülményektől

 

és az „ellenséges felvásárlásoktól”, utóbbiak Palkovics szerint jellemzőek a krízishelyzetekben, ezért kellenek a programok, hogy a vállalkozások hazai tulajdonban maradjanak.

 

Kedvező kamatozású hiteleket 2000 milliárd forint értékben biztosít a kormány, ehhez 500 milliárd forint értékben állami garanciát adnak.

 

 Kibővítik a már meglévő alapokat, valamint új alapok is létrejönnek ennek fedezésére, például a restrukturálási részalap a stratégiai vállalkozásoknak, a tranzakciós részalap vállalatfelvásárlásokhoz, valamint az újrakezdési részalap.

 

Az ötödik programpont, melyről már hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is beszélt, a családok és nyugdíjasok védelmére vonatkozik:

 

 Mint arról már a miniszterelnök is beszélt, fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat oly módon, hogy 2021-től kezdődően 2024-ig minden januárban plusz egy heti nyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Ez 280 milliárd forintba fog kerülni Palkovics szerint.

 

 Meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjainak (GYOD) folyósítását és a magasabb összegű családipótlék-jogosultságot is a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

 

 A családipótlék-jogosultság a veszélyhelyzet megszűntét követő hónap végéig, és nem a tanév végéig szól majd, valamint folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

 

Palkovics tájékoztatója végén elmondta, „soha nem látott erőfeszítéseket” tesznek a munkaalapú gazdaság újraindítására, ehhez a GDP 18-20 százalékát, mintegy 9200 milliárd forintot kell átcsoportosítani.

 

„Történelmi gazdaságvédelmi akcióterv ez, bátran nézünk szembe a vírussal”

 

– mondta az innovációs miniszter, aki szerint az intézkedések sikerében sokkal nagyobb lehet a bizodalmunk, mint 2008-ban volt, hiszen sokkal jobbak a döntések és a feltételek is ehhez.

 

NYITÓKÉP: Árvai Attila / Kormány.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás