+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. április 7. kedd, 11:45
Palkovics László kedden ismertette az Orbán Viktor által már hétfőn is bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát: kiderült, mennyibe fáj majd a tizenharmadik havi nyugdíj, és az is: mégis diplomát kaphatnak az egyetemet nyelvvizsga nélkül elvégzők. A munkavállalókat és a munkáltatókat is kisegítenék. Részletek a cikkben!
Akárcsak egy háborúban, így a koronavírus idején is a cél a károk minimalizálása

 

– többek között erről beszélt Palkovics László innovációs miniszter keddi bejelentésében, ahol a kormány gazdaságvédelmi terveinek második ütemének részleteit ismertette. Ennek egy-egy részét Orbán Viktor már hétfőn beharangozta, ám a miniszter keddre már bővebben is tudott a gazdaságvédelmi tervről beszélni.

 

Arról beszélt, ha van munka, van minden, ezért a munkahelyek megmentése és helyreállítása a cél: nem a segélyekben hisznek, hanem a valódi segítségben. Szeretnék, ha a magyar gazdaság egy high-tech és zöld gazdaság lenne, ezért ennek megfelelően hoztak több intézkedést:

 

+ A magyar kormány

 

3 hónapra 70 százalékban, az „igazságos plafonig” átvállalja azon munkavállalók bérét, akik rövidített munkaidőben dolgoznak.

 

+ A mérnököknek, kutatás-fejlesztésben dolgozóknak 40 százalékos bértámogatást adnak. 

 

+ Egy sor olyan adminisztratív módosítást tesznek majd, amelyek rugalmasabbá teszik a munkaszervezést: olyan portált indítottak, ahol a vállalkozások kérdezhetnek a kormánytól.

 

+ A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik.

 

Elhalasztják a cégeknek az éves adóbeszámolók leadását szeptember 30-ig,

 

felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, további speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be.

 

+ Megengedik, hogy a veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehessen nyújtani.

 

+ A fizetés nélküli szabadságon lévők biztosítotti jogviszonya megmarad.

 

+ Azonnali online képzéseket indítanak a válallatoknak, és online átképzéseket is biztosítanak.

 

+ A munkanélkülieknek 0 százalékos kamatú, a diákhitelhez hasonló konstrukciót fognak létre hozni .

 

Egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos kamatú diákhitelt hoznak létre az egyetemistáknak, akik most nem tudnak munkát vállalni.

 

 A kormány úgy döntött, hogy

 

az a 75 ezer hallgató, aki nyelvvizsga nélkül nem vehetné át a diplomáját, mégis megkapja azt.

 

Palkovics ezt azzal indokolta, hogy egy újrainduló gazdaságban sok diplomásra lesz szükség, ehhez pedig szükséges, hogy az egyetemet már nyelvvizsga nélkül elvégzők kézhez kapják a diplomájukat.

 

+ Támogatnak olyan ágazatokat, amiknek a működését megakasztotta a vírus, például ilyen a turizmus, a kreatívipar, egészségipar, építőipar, nekik beruházási támogatóprogramokon, adócsökkentésen, kedvező hiteleken keresztül segítenek

 

+ Például a turizmusban 200 ezren dolgoznak, ők most nehéz helyzetbe kerültek, ezért felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig, 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, fejlesztési hitelprogramokat tesznek elérhetővé. A miniszter azt javasolja, a vállalkozások használják ki az időt, amíg nincsenek vendégek, például újítsák fel az éttermeket. Összesen egyébként 600 milliárd forint értékű segítséget kap majd a turizmus.

 

 Ami az egészségipart illeti, a kormány szeretné, ha a hazai gyógyszergyárak, eszközkészítők nagyobb arányban jelennének meg a magyar rendszerben, ezért például támogatják a jelenleg is folyó kutatásokat.

 

A negyedik programpont a munkáltatókat hivatott segíteni: erről Palkovics László elmondta, a fő cél a munkaadók csődjének megelőzése, valamint a vállalkozástámogatások:

 

 A vállalati szektor likviditását hitelgaranciával és tőkeprogramokkal garantálnák, amely minden vállalkozástípusra vonatkozik.

 

 Tőkeprogramokkal védenék meg a hazai tulajdont a gazdasági körülményektől

 

és az „ellenséges felvásárlásoktól”, utóbbiak Palkovics szerint jellemzőek a krízishelyzetekben, ezért kellenek a programok, hogy a vállalkozások hazai tulajdonban maradjanak.

 

Kedvező kamatozású hiteleket 2000 milliárd forint értékben biztosít a kormány, ehhez 500 milliárd forint értékben állami garanciát adnak.

 

 Kibővítik a már meglévő alapokat, valamint új alapok is létrejönnek ennek fedezésére, például a restrukturálási részalap a stratégiai vállalkozásoknak, a tranzakciós részalap vállalatfelvásárlásokhoz, valamint az újrakezdési részalap.

 

Az ötödik programpont, melyről már hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is beszélt, a családok és nyugdíjasok védelmére vonatkozik:

 

 Mint arról már a miniszterelnök is beszélt, fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat oly módon, hogy 2021-től kezdődően 2024-ig minden januárban plusz egy heti nyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Ez 280 milliárd forintba fog kerülni Palkovics szerint.

 

 Meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjainak (GYOD) folyósítását és a magasabb összegű családipótlék-jogosultságot is a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

 

 A családipótlék-jogosultság a veszélyhelyzet megszűntét követő hónap végéig, és nem a tanév végéig szól majd, valamint folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

 

Palkovics tájékoztatója végén elmondta, „soha nem látott erőfeszítéseket” tesznek a munkaalapú gazdaság újraindítására, ehhez a GDP 18-20 százalékát, mintegy 9200 milliárd forintot kell átcsoportosítani.

 

„Történelmi gazdaságvédelmi akcióterv ez, bátran nézünk szembe a vírussal”

 

– mondta az innovációs miniszter, aki szerint az intézkedések sikerében sokkal nagyobb lehet a bizodalmunk, mint 2008-ban volt, hiszen sokkal jobbak a döntések és a feltételek is ehhez.

 

NYITÓKÉP: Árvai Attila / Kormány.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás