A kormány három hónapra 70 százalékban átvállalja a rövidített munkaidőben dolgozók bérét

2020.04.07. 11:45

Palkovics László kedden ismertette az Orbán Viktor által már hétfőn is bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát: kiderült, mennyibe fáj majd a tizenharmadik havi nyugdíj, és az is: mégis diplomát kaphatnak az egyetemet nyelvvizsga nélkül elvégzők. A munkavállalókat és a munkáltatókat is kisegítenék. Részletek a cikkben!

A kormány három hónapra 70 százalékban átvállalja a rövidített munkaidőben dolgozók bérét
Akárcsak egy háborúban, így a koronavírus idején is a cél a károk minimalizálása

– többek között erről beszélt Palkovics László innovációs miniszter keddi bejelentésében, ahol a kormány gazdaságvédelmi terveinek második ütemének részleteit ismertette. Ennek egy-egy részét Orbán Viktor már hétfőn beharangozta, ám a miniszter keddre már bővebben is tudott a gazdaságvédelmi tervről beszélni.

Arról beszélt, ha van munka, van minden, ezért a munkahelyek megmentése és helyreállítása a cél: nem a segélyekben hisznek, hanem a valódi segítségben. Szeretnék, ha a magyar gazdaság egy high-tech és zöld gazdaság lenne, ezért ennek megfelelően hoztak több intézkedést:

+ A magyar kormány

3 hónapra 70 százalékban, az „igazságos plafonig” átvállalja azon munkavállalók bérét, akik rövidített munkaidőben dolgoznak.

+ A mérnököknek, kutatás-fejlesztésben dolgozóknak 40 százalékos bértámogatást adnak. 

+ Egy sor olyan adminisztratív módosítást tesznek majd, amelyek rugalmasabbá teszik a munkaszervezést: olyan portált indítottak, ahol a vállalkozások kérdezhetnek a kormánytól.

+ A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik.

Elhalasztják a cégeknek az éves adóbeszámolók leadását szeptember 30-ig,

felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, további speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be.

+ Megengedik, hogy a veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehessen nyújtani.

+ A fizetés nélküli szabadságon lévők biztosítotti jogviszonya megmarad.

+ Azonnali online képzéseket indítanak a válallatoknak, és online átképzéseket is biztosítanak.

+ A munkanélkülieknek 0 százalékos kamatú, a diákhitelhez hasonló konstrukciót fognak létre hozni .

Egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos kamatú diákhitelt hoznak létre az egyetemistáknak, akik most nem tudnak munkát vállalni.

 A kormány úgy döntött, hogy

az a 75 ezer hallgató, aki nyelvvizsga nélkül nem vehetné át a diplomáját, mégis megkapja azt.

Palkovics ezt azzal indokolta, hogy egy újrainduló gazdaságban sok diplomásra lesz szükség, ehhez pedig szükséges, hogy az egyetemet már nyelvvizsga nélkül elvégzők kézhez kapják a diplomájukat.

+ Támogatnak olyan ágazatokat, amiknek a működését megakasztotta a vírus, például ilyen a turizmus, a kreatívipar, egészségipar, építőipar, nekik beruházási támogatóprogramokon, adócsökkentésen, kedvező hiteleken keresztül segítenek

+ Például a turizmusban 200 ezren dolgoznak, ők most nehéz helyzetbe kerültek, ezért felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig, 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, fejlesztési hitelprogramokat tesznek elérhetővé. A miniszter azt javasolja, a vállalkozások használják ki az időt, amíg nincsenek vendégek, például újítsák fel az éttermeket. Összesen egyébként 600 milliárd forint értékű segítséget kap majd a turizmus.

 Ami az egészségipart illeti, a kormány szeretné, ha a hazai gyógyszergyárak, eszközkészítők nagyobb arányban jelennének meg a magyar rendszerben, ezért például támogatják a jelenleg is folyó kutatásokat.

A negyedik programpont a munkáltatókat hivatott segíteni: erről Palkovics László elmondta, a fő cél a munkaadók csődjének megelőzése, valamint a vállalkozástámogatások:

 A vállalati szektor likviditását hitelgaranciával és tőkeprogramokkal garantálnák, amely minden vállalkozástípusra vonatkozik.

 Tőkeprogramokkal védenék meg a hazai tulajdont a gazdasági körülményektől

és az „ellenséges felvásárlásoktól”, utóbbiak Palkovics szerint jellemzőek a krízishelyzetekben, ezért kellenek a programok, hogy a vállalkozások hazai tulajdonban maradjanak.

Kedvező kamatozású hiteleket 2000 milliárd forint értékben biztosít a kormány, ehhez 500 milliárd forint értékben állami garanciát adnak.

 Kibővítik a már meglévő alapokat, valamint új alapok is létrejönnek ennek fedezésére, például a restrukturálási részalap a stratégiai vállalkozásoknak, a tranzakciós részalap vállalatfelvásárlásokhoz, valamint az újrakezdési részalap.

Az ötödik programpont, melyről már hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is beszélt, a családok és nyugdíjasok védelmére vonatkozik:

 Mint arról már a miniszterelnök is beszélt, fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat oly módon, hogy 2021-től kezdődően 2024-ig minden januárban plusz egy heti nyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

Ez 280 milliárd forintba fog kerülni Palkovics szerint.

 Meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjainak (GYOD) folyósítását és a magasabb összegű családipótlék-jogosultságot is a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

 A családipótlék-jogosultság a veszélyhelyzet megszűntét követő hónap végéig, és nem a tanév végéig szól majd, valamint folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

Palkovics tájékoztatója végén elmondta, „soha nem látott erőfeszítéseket” tesznek a munkaalapú gazdaság újraindítására, ehhez a GDP 18-20 százalékát, mintegy 9200 milliárd forintot kell átcsoportosítani.

„Történelmi gazdaságvédelmi akcióterv ez, bátran nézünk szembe a vírussal”

– mondta az innovációs miniszter, aki szerint az intézkedések sikerében sokkal nagyobb lehet a bizodalmunk, mint 2008-ban volt, hiszen sokkal jobbak a döntések és a feltételek is ehhez.

NYITÓKÉP: Árvai Attila / Kormány.hu

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek