+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Hutter Marianna
2020. április 6. hétfő, 12:20
Ezt 2024-ig fokozatosan juttatják el a nyugdíjasokhoz, de ezen felül a kormány újraindítaná a most leállt ágazatokat, beruházásokat és vállalkozásokat támogatna, cserébe 1-ről 2,7 százalékra nő a költségvetési hiány.

A magyar GDP 18-20 százalékát kellett átcsoportosítani a koronavírus miatt a gazdaság megmentése érdekében – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. Elmondta: 10 év munkával már éppen egyenesbe jöttünk, mikor a koronajárvány megérkezett és veszélybe sodorta mindazt, amiért megdolgoztunk. Szerinte ez „igazságtalan helyzet”, de attól még meg kell küzdenünk a járvánnyal és a gazdasági helyzetet is menteni kell. 

 

Utóbbi egyik eleme lesz, hogy a 2020-as költségvetéstől el kell térni, és az eddigi 1 százalékos költségvetési hiány helyett 2,7 százalékot fognak engedélyezni.

 

Orbán elmondta, a gazdaságvédelem első fázisa már a hiteltörlesztések felfüggesztésével megtörtént, most pedig a második szakasz kezdődik:  a hétfőn megjelenő gazdaságvédelmi kormányrendelet pontosan is tisztázza majd a kormányzati intézkedéseket, de addig is ennek egyes alprogramjainak egy-egy pontját felsorolta:

 

+ Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltség egy részét. Ezt az ellenzék már régóta követeli az osztrák Kurzarbeit mintájára.

 

+ Munkahelyteremtés: a kormány mintegy 450 milliárd forint értékben fog beruházásokat támogatni.

 

+ Kiemelt ágazatok újraindítása: itt

 

a kormány segítene a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, az építőipar, a logisztika, a mezőgazdaság és a film- és kreatívipar újraindításában.

 

+ Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat- és garanciatámogatott hitelekkel 2000 milliárd forint értékben segítene a magyar vállalkozásoknak.

 

+ Család- és nyugdíjasvédelem:

 

fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

 

Ez négy részletben történik majd, 2021-ben plusz egyheti nyugdíjat kapnak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben minden évben még egy heti nyugdíjat, így négy év múlva már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Bejelentése végén Orbán elmondta: nehéz időket élünk, „de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül”. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – összegzett.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás