+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Hutter Marianna
2020. április 6. hétfő, 12:20
Ezt 2024-ig fokozatosan juttatják el a nyugdíjasokhoz, de ezen felül a kormány újraindítaná a most leállt ágazatokat, beruházásokat és vállalkozásokat támogatna, cserébe 1-ről 2,7 százalékra nő a költségvetési hiány.

A magyar GDP 18-20 százalékát kellett átcsoportosítani a koronavírus miatt a gazdaság megmentése érdekében – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. Elmondta: 10 év munkával már éppen egyenesbe jöttünk, mikor a koronajárvány megérkezett és veszélybe sodorta mindazt, amiért megdolgoztunk. Szerinte ez „igazságtalan helyzet”, de attól még meg kell küzdenünk a járvánnyal és a gazdasági helyzetet is menteni kell. 

 

Utóbbi egyik eleme lesz, hogy a 2020-as költségvetéstől el kell térni, és az eddigi 1 százalékos költségvetési hiány helyett 2,7 százalékot fognak engedélyezni.

 

Orbán elmondta, a gazdaságvédelem első fázisa már a hiteltörlesztések felfüggesztésével megtörtént, most pedig a második szakasz kezdődik:  a hétfőn megjelenő gazdaságvédelmi kormányrendelet pontosan is tisztázza majd a kormányzati intézkedéseket, de addig is ennek egyes alprogramjainak egy-egy pontját felsorolta:

 

+ Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltség egy részét. Ezt az ellenzék már régóta követeli az osztrák Kurzarbeit mintájára.

 

+ Munkahelyteremtés: a kormány mintegy 450 milliárd forint értékben fog beruházásokat támogatni.

 

+ Kiemelt ágazatok újraindítása: itt

 

a kormány segítene a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, az építőipar, a logisztika, a mezőgazdaság és a film- és kreatívipar újraindításában.

 

+ Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat- és garanciatámogatott hitelekkel 2000 milliárd forint értékben segítene a magyar vállalkozásoknak.

 

+ Család- és nyugdíjasvédelem:

 

fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

 

Ez négy részletben történik majd, 2021-ben plusz egyheti nyugdíjat kapnak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben minden évben még egy heti nyugdíjat, így négy év múlva már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Bejelentése végén Orbán elmondta: nehéz időket élünk, „de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül”. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – összegzett.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás