+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. április 6. hétfő, 10:28
A szociálkonzervatív lengyel kormánypárt ragaszkodik ahhoz, hogy a koronavírus-járvány ellenére is az eredetileg kitűzött napon, május 10-én tartsák az elnökválasztást. Méghozzá levélszavazással.

A szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nem tágít, és a koronavírus-járvány miatt sem tér el attól a szándékától, hogy Lengyelország történelmében először a szavazókörök megnyitásának mellőzésével csak és kizárólag levélben szavaztassa meg a népet arról, ki költözzön be a varsói elnöki palotába. Noha alkotmányjogi szakértők szerint a levélszavazás eleve nem felel meg a hatályos törvényeknek, a PiS-t mindez nem érdekli, már csak azért sem, mert a lengyel alkotmánybíróság még a magyarnál is sokkal jobban követi a kormánypárti irányvonalat, így ha odáig jutna egy panasz, azt ott el is sikálnák. De erre szükség se lesz, a PiS ugyanis törvényt akar addig módosítani, hogy mind a 30 millió választójoggal rendelkező állampolgár számára lehetővé tegye az otthonról való szavazást.

 

Rengeteg aggodalom és félelem

 

A lengyel posta, a Poczta Polska dolgozói szerint abszurd és őrült az a terv, hogy levélszavazással szeretné megrendezni a május 10-i elnökválasztást a lengyel kormány, ezzel ugyanis lényegében az állami cég lenne az egész művelet lebonyolítója. A Rzeczpospolita napilap cikke szerint postai szakszervezeti dolgozók azon az állásponton vannak, hogy a járvány miatt mindez különlegesen nagy veszélynek teszi ki a cég dolgozóit, nem beszélve arról, hogy a postát akarata ellenére politikai játszmákba viszik bele.

 

Különösen a kézbesítők aggódnak az egészségük miatt: mint a napilap írja, nem akarják kockáztatni az életüket a választás miatt. Közel 30 százalékuk ezért már most kijelentette: vagy szabadságra mennek május 10-én, vagy rúgják ki őket. Többen már most is megfertőződtek a koronavírussal közülük, számos kézbesítő pedig karanténban van, írja a lengyel konzervatív napilap. De nem csak a postai dolgozók ellenállása jelenthet problémát, hanem az is, hogy már csak hat hét van addig hátra, és egy komplett országot levélszavaztatni egy rendkívül bonyolult logisztikai művelet. Szintén a Rzeczpospolita írja egy másik cikkben, hogy „mi a garancia arra, hogy a szavazólapok minden címzetthez eljutnak? Mi van azokkal, akik nem ott laknak, ahová be vannak jelentve? Mi van az egyetemistákkal és az idénymunkásokkal? Ők így nem kapnak majd szavazólapot, és ami még rosszabb: azok ezáltal illetéktelen kezekbe kerülhetnek, mi több, ellophatják őket, vagy akár kereskedhetnek is velük”.

 

Ellenszegülés kormányon belül

 

Arról, hogy lesz-e levélszavazás, hétfőn dönt a lengyel parlament alsóháza, a Szejm. Ahhoz, hogy levélszavazással rendezzék meg az elnökválasztást május 10-én, elég az egyszerű többség, ám ahhoz, hogy elhalasszák az egészet, alkotmányozó többség kell. Ám úgy néz ki, hogy a PiS-nek már az egyszerű többsége is inog, ugyanis az egyik kis koalíciós partnerük vezetője, a Szejmben 18 képviselővel rendelkező Megegyezés párt elnöke, Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes az emberek életének megóvására hivatkozva ellenzi a levélszavazást, és azt szeretné, ha azt elhalasztanák két évvel, meghosszabbítva ezzel a 2015-ben a PiS jelöltjeként indult Andrzej Duda hivatali idejét hét évre. Ám annak leteltét követően már nem lehetne őt újraválasztani, tette hozzá.

 

A nyugat-európai lapok varsói tudósítói Gowin akcióját rég nem látott ellenszegülésként írják le. Kaczyńskiben lengyel lapinformációk szerint emiatt fel is merült, hogy kirúgja Gowinékat a koalícióból, és a parasztpártot, a PSL-t becsábítja valahogy a kormányba. Ám úgy tudni, vasárnap este a két pártelnök találkozott egymással, és megállapodtak abban: oké a levélszavazás. Gowin ezt úgy értelmezi, hogy a május 10-i dátum már nincs kőbe vésve.

 

Hétfőn reggel aztán jött Patryk Jaki, a PiS egyik ökle, EP-képviselő, volt igazságügyi államtitkár, és egy lapinterjúban közölte: a választás nem attól függ, hogy milyen hangulatban vannak a kormánypártok, így annak május 10-én le kell mennie. Szerinte az ellenzék azért bízik abban, hogy elhalasztják az elnökválasztást, mert a járványt egy hatásában egy földrengéssel felérő gazdasági válság követheti, ami a politikai erőviszonyokra is hatással lehet. Szerinte ha a kormánypártok most engednek, akkor hamarosan olyan törvényt hoz a Szejm, amiben nem az alkotmány, hanem az ellenzék dönti el, mikor lesz az elnökválasztás, és azt egészen addig húzzák, amíg a közvélemény-kutatások nem ellenzéki győzelmet jeleznek. „A helyzet súlyos, de az államnak működnie kell” – mondta a politikus.

 

Az Onet lengyel hírportál információi szerint a Lengyelországot informálisan kormányzó Jarosław Kaczyński PiS-elnök és szűk köre azzal számol, hogy a járvány tetőzése Lengyelországban nem április elején, hanem inkább a végén következik majd be. Ez és a kijárási korlátozások arra sarkallták őket, hogy egyre komolyabban számításba vegyenek más forgatókönyveket is. Magán a PiS-en belül is heves vita alakult ki a választás elhalasztásáról – ez azonban csak úgy lenne megvalósítható, ha rendkívüli jogrendet vezetnének be a járványra hivatkozva. Ez azzal is járna, hogy minden fontosabb pozíciót betöltő személy maradhatna hivatalában, így az eredetileg április 30-án távozó legfelsőbb bírósági elnök is. Az Onet információi szerint azonban

 

a PiS akkor vezetné csak be a rendkívüli jogrendet, ha ez a komplett lengyel ellenzék kifejezett kívánságára történne,

 

így ugyanis a polgári szabadságjogok korlátozásának és az elnök hivatali idejének meghosszabbításának politikai felelőssége nem csak a kormánypártot terhelné, hanem eloszlana a pártok között. 

 

ANDRZEJ DUDA LENGYEL ELNÖK EGY KAMPÁNYRENDEZVÉNYEN

 

Duda fölényesen vezet

 

A legfrissebb, április eleji közvélemény-kutatás szerint egyébként Duda fölényesen vezet 44,3 százalékkal a számos elnökjelöltet indító ellenzékkel szemben. A második fordulóba jelen állás szerint a PSL elnöke, Władysław Kosiniak-Kamysz jutna be 15,87 százalékkal, harmadikként pedig a jobbközép Polgári Platform jelöltje, a Szejm-házelnök Małgorzata Kidawa-Błońska végezne 15,77 százalékkal. A korábban az Azonnalin is nagy esélyesként beharangozott vallásos-konzervatív tévésztár, Szymon Hołownia 12,3 százalékot hozna. A baloldali közös jelölt, a magát korábban még a komplett lengyel politikát megújító megváltóként hirdető, nyíltan meleg, progresszív politikát hirdető EP-képviselő Robert Biedroń 6,24 százalékot hozna, a szélsőjobboldali közös jelölt, a Krzysztof Bosak pedig 5,24-et.

 

Jelen állás szerint nincs olyan közvélemény-kutatás, amelyik azt mondaná, hogy a második fordulóban bármelyik ellenzéki jelölt képes lenne legyőzni a hivatalban lévő elnököt, Dudát.

 

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás