+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 3. péntek, 14:32
A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A siófoki polgármester, Lengyel Róbert nemrégiben elrendelte: mindenkinek, a városban és valamilyen üzletbe megy, kötelező legalább textillel – sállal vagy kendővel eltakarnia a száját és az orrát. Hogy elrendelne-e hasonló intézkedést a budapestieknek, arról Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte az Azonnali.

 

Az operatív törzstől érdemi válasz nem jött

 

„A főpolgármester látja az ilyen típusú intézkedések hasznát, ám ezek csak és kizárólag akkor bevezethetőek, ha mindenki számára hozzáférhető megfelelő mennyiségű és minőségű maszk. Teljesíthetetlen kötelezettséget senki nem szabhat a polgárok számára” – válaszolta az Azonnalinak Karácsony Gergely stábja, külön jelezve, hogy Magyarországon ez a feltétel nem adott.

 

„A főváros a kormányzati operatív törzstől korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy a budapesti kormánymegbízotthoz forduljon védőfelszerelésekért, ezt megtettük, majd azt a választ kaptuk, hogy az igényeket az operatív törzshöz irányították. Azóta érdemi választ nem kaptunk” – írták. Ezért a főpolgármester a belügyminisztertől kért kisebb mennyiségű maszkot, illetve a külügyminiszter járt közbe annak érdekében, hogy Budapest kínai testvérvárosainak adományai megérkezzenek a városba. Ezekre várnak.

 

A tömegközlekedő budapestieknek is intéznének maszkot

 

Mindezek miatt a főváros saját forrásból, saját beszerzési csatornákon szerzett be védőfelszereléseket, a szállítmány körülbelül 10 napon belül várható.

 

„Az így beérkező maszkokból elsőként a fertőzésveszélynek kitett munkavállalóinkat, a szociális és idősgondozásban dolgozókat látjuk el, a kerületek igényeit is igyekszünk kielégíteni, de célunk, hogy a tömegközlekedést használó budapestieknek is tudjunk adni.”

 

Hangsúlyozták: a város szintén saját forrásból, és Soros György egymillió eurós adományának felhasználásával maga teremti meg a szűrés lehetőségét a kerületi alapellátásban és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok és ápolók részére, további szociális munkásaink részére. Ez a folyamat várhatóan a jövő héten elkezdődhet.

 

Van-e olyan terve a főpolgármesternek, hogy minden budapesti számára rendeljen maszkot?

 

Karácsonyék szerint a kérdés abból a feltételezésből indul ki, mintha a maszkok beszerzése csupán akarat vagy pénzkérdés lenne, de ez nincs így. „A védőfelszerelésekből súlyos hiány és hatalmas verseny van a világban, nemcsak a városoknak, de a kormányoknak is súlyos gondot jelent a beszerzés, különösen igaz ez, ha a város és a kormány között az információcsere nem kielégítő.”

 

Kell-e maszkot hordani?

 

Hogy mi legyen a maszkviseléssel, arról már az Azonnali is írt a koronavírusról szóló kisokosában, de tény: a WHO proktollja és Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint egészséges embereknek nem szükséges hordani. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt Karácsonyhoz hasonlóan a parlamentben nemrég: nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek.

 

„Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.”

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás