+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 3. péntek, 14:32
A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A siófoki polgármester, Lengyel Róbert nemrégiben elrendelte: mindenkinek, a városban és valamilyen üzletbe megy, kötelező legalább textillel – sállal vagy kendővel eltakarnia a száját és az orrát. Hogy elrendelne-e hasonló intézkedést a budapestieknek, arról Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte az Azonnali.

 

Az operatív törzstől érdemi válasz nem jött

 

„A főpolgármester látja az ilyen típusú intézkedések hasznát, ám ezek csak és kizárólag akkor bevezethetőek, ha mindenki számára hozzáférhető megfelelő mennyiségű és minőségű maszk. Teljesíthetetlen kötelezettséget senki nem szabhat a polgárok számára” – válaszolta az Azonnalinak Karácsony Gergely stábja, külön jelezve, hogy Magyarországon ez a feltétel nem adott.

 

„A főváros a kormányzati operatív törzstől korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy a budapesti kormánymegbízotthoz forduljon védőfelszerelésekért, ezt megtettük, majd azt a választ kaptuk, hogy az igényeket az operatív törzshöz irányították. Azóta érdemi választ nem kaptunk” – írták. Ezért a főpolgármester a belügyminisztertől kért kisebb mennyiségű maszkot, illetve a külügyminiszter járt közbe annak érdekében, hogy Budapest kínai testvérvárosainak adományai megérkezzenek a városba. Ezekre várnak.

 

A tömegközlekedő budapestieknek is intéznének maszkot

 

Mindezek miatt a főváros saját forrásból, saját beszerzési csatornákon szerzett be védőfelszereléseket, a szállítmány körülbelül 10 napon belül várható.

 

„Az így beérkező maszkokból elsőként a fertőzésveszélynek kitett munkavállalóinkat, a szociális és idősgondozásban dolgozókat látjuk el, a kerületek igényeit is igyekszünk kielégíteni, de célunk, hogy a tömegközlekedést használó budapestieknek is tudjunk adni.”

 

Hangsúlyozták: a város szintén saját forrásból, és Soros György egymillió eurós adományának felhasználásával maga teremti meg a szűrés lehetőségét a kerületi alapellátásban és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok és ápolók részére, további szociális munkásaink részére. Ez a folyamat várhatóan a jövő héten elkezdődhet.

 

Van-e olyan terve a főpolgármesternek, hogy minden budapesti számára rendeljen maszkot?

 

Karácsonyék szerint a kérdés abból a feltételezésből indul ki, mintha a maszkok beszerzése csupán akarat vagy pénzkérdés lenne, de ez nincs így. „A védőfelszerelésekből súlyos hiány és hatalmas verseny van a világban, nemcsak a városoknak, de a kormányoknak is súlyos gondot jelent a beszerzés, különösen igaz ez, ha a város és a kormány között az információcsere nem kielégítő.”

 

Kell-e maszkot hordani?

 

Hogy mi legyen a maszkviseléssel, arról már az Azonnali is írt a koronavírusról szóló kisokosában, de tény: a WHO proktollja és Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint egészséges embereknek nem szükséges hordani. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt Karácsonyhoz hasonlóan a parlamentben nemrég: nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek.

 

„Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.”

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás