Szájmaszk járna a budapesti tömegközlekedőknek, a szállítmányra várnak ehhez

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.03. 14:32

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Szájmaszk járna a budapesti tömegközlekedőknek, a szállítmányra várnak ehhez

A siófoki polgármester, Lengyel Róbert nemrégiben elrendelte: mindenkinek, a városban és valamilyen üzletbe megy, kötelező legalább textillel – sállal vagy kendővel eltakarnia a száját és az orrát. Hogy elrendelne-e hasonló intézkedést a budapestieknek, arról Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte az Azonnali.

Az operatív törzstől érdemi válasz nem jött

„A főpolgármester látja az ilyen típusú intézkedések hasznát, ám ezek csak és kizárólag akkor bevezethetőek, ha mindenki számára hozzáférhető megfelelő mennyiségű és minőségű maszk. Teljesíthetetlen kötelezettséget senki nem szabhat a polgárok számára” – válaszolta az Azonnalinak Karácsony Gergely stábja, külön jelezve, hogy Magyarországon ez a feltétel nem adott.

„A főváros a kormányzati operatív törzstől korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy a budapesti kormánymegbízotthoz forduljon védőfelszerelésekért, ezt megtettük, majd azt a választ kaptuk, hogy az igényeket az operatív törzshöz irányították. Azóta érdemi választ nem kaptunk” – írták. Ezért a főpolgármester a belügyminisztertől kért kisebb mennyiségű maszkot, illetve a külügyminiszter járt közbe annak érdekében, hogy Budapest kínai testvérvárosainak adományai megérkezzenek a városba. Ezekre várnak.

A tömegközlekedő budapestieknek is intéznének maszkot

Mindezek miatt a főváros saját forrásból, saját beszerzési csatornákon szerzett be védőfelszereléseket, a szállítmány körülbelül 10 napon belül várható.

„Az így beérkező maszkokból elsőként a fertőzésveszélynek kitett munkavállalóinkat, a szociális és idősgondozásban dolgozókat látjuk el, a kerületek igényeit is igyekszünk kielégíteni, de célunk, hogy a tömegközlekedést használó budapestieknek is tudjunk adni.”

Hangsúlyozták: a város szintén saját forrásból, és Soros György egymillió eurós adományának felhasználásával maga teremti meg a szűrés lehetőségét a kerületi alapellátásban és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok és ápolók részére, további szociális munkásaink részére. Ez a folyamat várhatóan a jövő héten elkezdődhet.

Van-e olyan terve a főpolgármesternek, hogy minden budapesti számára rendeljen maszkot?

Karácsonyék szerint a kérdés abból a feltételezésből indul ki, mintha a maszkok beszerzése csupán akarat vagy pénzkérdés lenne, de ez nincs így. „A védőfelszerelésekből súlyos hiány és hatalmas verseny van a világban, nemcsak a városoknak, de a kormányoknak is súlyos gondot jelent a beszerzés, különösen igaz ez, ha a város és a kormány között az információcsere nem kielégítő.”

Kell-e maszkot hordani?

Hogy mi legyen a maszkviseléssel, arról már az Azonnali is írt a koronavírusról szóló kisokosában, de tény: a WHO proktollja és Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint egészséges embereknek nem szükséges hordani. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt Karácsonyhoz hasonlóan a parlamentben nemrég: nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek.

„Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.”

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek