Siófokon kötelező lesz valamilyen textillel eltakarni az arcot vásárláskor

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.31. 16:24

Siófok rendelt ötezer maszkot az új rendelet betartatásához, de akinek nincs, az sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Siófokon kötelező lesz valamilyen textillel eltakarni az arcot vásárláskor

„Elrendelem, hogy Siófok közigazgatási területén

az egyidejűleg többek által látogatott helyekre, főképp üzletekbe, vásárcsarnokba, szolgáltatókhoz, hivatalokba kizárólag szájmaszkban, avagy azt helyettesítő, a szájat, orrot eltakaró textilben (sál, kendő) lehet belépni”

– erről írt Lengyel Róbert, a város polgármestere Facebook-oldalán kedden. Mint írta, a rendelete április másodikai hatállyal fog életbe lépni, azaz csütörtöktől.

„Ennek alapvető célja, hogy a megelőzésre vonatkozó szabályokat betartó polgártársaink – köztük az üzletekben és hivatalokban dolgozók, a vevőkkel és ügyfelekkel közvetlenül érintkezők – biztonságát növeljük azokkal szemben, akik a mai napig kevéssé figyelnek oda másokra, így önmagukon és családtagjaikon kívül a környezetükre is fokozott kockázatot jelenthetnek” – indokolta Lengyel. Példaként azokat említette, akik szájmaszk vagy helyettesítő textil nélkül állnak a bolti sorban, kellő távolságot nem tartanak, mások nyakába lihegnek, „akik köhécselnek, tüsszögnek maszk, sőt, alkalmanként tenyérbe temetkezés nélkül.” (Amúgy nem a tenyérbe, hanem a könyökhajlatba kell köhögni vagy tüsszögni, ha nincsen nálunk zsebkendő.)

A polgármester jelezte: ötezer darab szájmaszkot megvaásároltak, ezeket siófoki üzletekben, hivatalokban ingyen hozzáférhetővé teszik azoknak, akik anélkül érkeznének.

Ugyanakkor nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy belépéskor egy személy csak egy maszkot vegyen majd magához, „ne tekintse senki általános beszerzési helynek a lerakatokat, mert a készletek végesek és gondolni kell másokra is”.

Arról, hogy érdemes-e maszkot hordani, és egyáltalán kinek milyen kell, ha kell, az Azonnali is írt részletesebb cikket, ezt itt lehet olvasni, a Lengyel Róberttel még a tavalyi önkormányzati választások előtt készült interjúnkat pedig itt.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek