Nincs zsigeri gyűlölet bennem azért, mert valaki fideszes – a siófoki független polgármester az Azonnalinak

2019.09.17. 07:47

Jó-e Siófoknak, hogy buliváros? Hogyan tudta rávenni a fideszes képviselő-testületet, hogy bepereljék a Ripostot? Kit látna inkább miniszterelnökként: Vona Gábort vagy Márki-Zay Pétert? Miért ad oda megbízásokat fideszes cégeknek? Nagyinterjú Lengyel Róberttel, Siófok független polgármesterével, aki öt éve kétharmaddal verte az előtte húsz éven át regnáló fideszes városvezetőt, most pedig újrázna, de nem mindenképpen.

Nincs zsigeri gyűlölet bennem azért, mert valaki fideszes – a siófoki független polgármester az Azonnalinak

Az egyik Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy „katolikus keresztény hitem komoly támasz, a vasárnaponkénti mise újabb és újabb megtisztulás”. Hívő emberként hogyhogy nem a Fidesz-KDNP-nél kötött ki?

Pont azért. Miért, ők hívők?

Azt mondják.

Én még magam körül egyetlen egy fideszes képviselőtársamat sem láttam imádkozni. Nem gondolnám, hogy valakinek a hitét az jelzi, hogy jár-e misére vagy sem, nyilván ez egy belső meggyőződése mindenkinek.

Az Isten hite vagy szeretete nem párthoz köthető. Attól még, hogy a Fidesz-KDNP hangzatosan úgy hirdeti magát, hogy keresztény hittel kizárólagosan csak náluk lehet politizálni, ez nincs így.

És mi a helyzet a Jobbikkal? Azért lehet egyfajta szimpátiát feltételezni ön és a párt között.

Amikor itt megnyertem 2014-ben a választásokat, egyetlenegy olyan ellenzéki pártelnök volt, aki felemelte a telefont, bemutatkozott, és kért tőlem személyes találkozót: Vona Gábor. Leutazott ide Siófokra, hosszasan elbeszélgettünk, és felajánlotta a segítségét. Ez egy egy olyan emberi és politikai gesztus, amit értékeltem. Később Vona Gábor felhívott azzal, hogy figyelemmel kísérik a ténykedésemet itt Siófokon, és látják, hogy a korrupcióellenes harcot a zászlómra tűztem, ezért megkértek, hogy külső szakértőként vegyek részt az alakuló korrupcióellenes munkacsoportjuk munkájában. Polgármesterként és volt rendőri vezetőként én erre minden további nélkül igent mondtam. Soha nem voltam természetesen tagja a Jobbiknak, ahogy most sem vagyok tagja egy pártnak sem.

Miért olyan természetes, hogy nem lép be egy pártba se?

Jelenleg a politikai palettán nincs olyan párt, amire azt mondhatnám: teljes mellszélességgel be tudnék állni az általuk képviselt értékek mögé. Majd ha lesz ilyen egyszer a jövőben, akkor elgondolkodom rajta.

Egyébként mit gondol, milyen a Vona Gábor nélküli Jobbik?

Hadd kérdezzek vissza.

Vona Gábor nélkül van Jobbik? Miről beszélünk?

Vona Gábor távozásával millióhoz konvergáló számban hagyták el szimpatizánsok ezt a pártot. Addig amíg Vona Gábor egy rendkívül karizmatikus politikai személyiség, a jelenlegi pártelnöknek (Sneider Tamás – a szerk.) a megnyilvánulásai nem túl átütő erejűek.

Lát egyébként a Jobbikban olyat, aki véleménye szerint méltó utódja lehetne Vonának?

Jakab Pétert, ez egyértelmű. Ő a Jobbik kitörési pontja lehet. 

Vonával megmaradt a kapcsolata?

Igen, még a mai napig szoktunk telefonon beszélni, sőt találkoztam is vele személyesen azóta is, hogy visszavonult a pártpolitikától. Én nem az a típusú ember vagyok, aki csinál egy szááznyolcvan fokos fordulatot, és igyekszik magát távol tartani valakitől, akinek az élete úgy alakul, hogy már nincs egy bizonyos pozícióban. Nincs okom távol tartani magam Vona Gábortól, így a mai napig van vele kontaktom.

Nem rég szerepelt a vlogjában is, ahol tetszett önnek Vona Gábor pártok nélküli önkormányzatok ötlete. Megvalósítható ez a gyakorlatban?

Nem gondolnám, hogy megvalósítható, inkább a gondolattal játszottam el, hogy mennyivel lenne egyszerűbb a helyzetünk, hogy ha ezek a pártok nem telepednének rá a mindennapjainkra. Arra biztosan jó lenne, hogy az úgynevezett „logószavazók”, akik akár egy vizesflakonra is rászavaznának, ha az lenne a párt jelöltje, kénytelenek lennének legalább egy-két percig elgondolkodni, hogy akkor most kire is húzzák az ikszet. Egyébként helyi szinten az lenne a normális, ha a választók a személyekre szavaznának, nem a pártokra.

Ön függetlenként vezeti Siófokot egy fideszes többségű közgyűléssel. Mi volt a legsúlyosabb kompromisszum, amit meg kellett kötnie, hogy működőképes maradjon a város?

Nem tudom, hogy ezeket lehet-e egyáltalán súlyozni.

Személyi kérdésekben például több esetben is volt olyan, hogy nem a meggyőződésem szerint nyomtam gombot. Az önkormányzati cégvezetők kiválasztásánál tudomásul kellett vennem, hogy én a fejem tetejére is állhatok, akkor is az lesz a vezető, akit a Fidesz akar.

Ez egy kompromisszumos alap volt nekem: elfogadom X vagy Y személyét, de akkor ti is támogassatok ebben és ebben. Azért fajsúlyos döntésekben egyáltalán nem mindegy, hogy egy önkormányzati céget ki vezet.

Arra hogyan lehetett rávenni a kormánypárti képviselőket, hogy pereljék be a Ripostot és a Pesti Srácokat?

Úgy, hogy ebben a szituációban a kisebbik rosszat választották, hiszen október 13-án választások vannak, és már a célegyenesben vagyunk. 
Ez a két említett újság egészen alpári módon rontott Siófoknak a szezon közepén, miszerint ez egy „fertő”, és itt még a gyerekeket sem merik az utcára kiengedni. Nyilván felháborodok, és erről a lakosságot is tájékoztatom, akik párszimpátiákra tekintet nélkül, egyöntetűen szintén felháborodtak.

Egy ilyen szituációban a Fidesznek politikai öngyilkosság lett volna, ha nem áll ki a város mellett, és nem pereljük be ezt a két lapot.

Az egy másik kérdés, hogy mielőtt megszavaztuk volna, a Fidesz helyi szószólója előadta, hogy aki miatt az egész városnak szégyenkeznie kell, az én vagyok. Megköszöntem neki a cirkuszi előadást, és utána mondtam, hogy térjünk rá a lényegre. De biztos vagyok abban, hogyha nincs a nyakunkon a választás, akkor ebből a perből semmi se lett volna.

Ha már szóba jött a politikai öngyilkosság: korábban egy interjúban említette, hogy az önkormányzati megrendeléseket csak úgy tudják végrehajtani, ha a Fidesz által hozott cégeket bízzák meg. Nem tartja ezt összeférhetetlennek az ön korrupcióellenes harcával, ami az egyik legnagyobb kampányígérete volt?

Amit polgármesterként tenni tudok, hogy a pályázatainkat teljesen korrekt módon folytattatom le. A pályázatoknál, amikre rálátásunk van, egy dologra törekszem: az első betűtől az utolsóig korrekt módon legyenek kiírva, és folyjanak le. Ez az én kötelezettségem. Az egy másik kérdés, hogy nagyon sok esetben az imént említett cégek rendelkeznek csak olyan erőforrásokkal, hogy ezeknek a kiírásoknak meg is feleljenek.

Itt volt például az Elios-ügy, amiben Siófok is keményen érintett volt. A pályázati folyamat még az előző ciklusban indult el, és az én ciklusomban ért véget. Egyedüli polgármesterként én mentem el a parlamentbe az ellenzék által létre hívott Eliost vizsgáló bizottság ülésére.

Ott tapasztaltam, hogy bizonyos szempontból jómagam is meg lettem vezetve, mert azok a gyanújelek, amiket abban a pályázati folyamatban felfedeztem, mind visszaigazolódtak: a többi érintett településen is minden ugyanazon a séma szerint bonyolódott le, mint nálunk. Csendben megjegyzem, hogy azok a kollégák, akik annak a folyamatnak a részesei voltak, már nincsenek a hivatalban. Ezenkívül meglepődve tapasztaltam, hogy az eljáró nyomozóhatóság megszüntette a büntetőeljárást, mert nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Hozzáteszem, Siófokon nem jártak a nyomozók, egy iratot se kértek be soha. Hogy hogyan lehet megszüntetni egy büntetőeljárást úgy, hogy az érintett települést meg se keressük, az pedig már nem az én asztalom.

Akkor Siófokon az önkormányzati pályázatok nem a Fideszhez közel álló cégekre vannak kiírva?

Nem. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy ma Magyarországon már vannak olyan cégek, amelyek egész egyszerűen olyan tőkeerősek, és az árversenybe is úgy tudnak beszállni, hogy ők kapják meg a munkákat. Egyébként még örülhetünk is a jelen helyzetben, ha egyáltalán találunk kivitelezőket bizonyos munkákra, mert a korábbiakkal ellentétben, amikor gyakorlatilag ölték egymást az önkormányzati munkáért a cégek, ma már sokszor senki sem pályázik, és elmaradnak a beruházások.

Korábban azt is említette, hogy olyan támogatásokra pályáznak elsősorban, ahol előre tudják, hogy azt valószínűleg meg tudják nyerni. Honnan van ez az információ?

Vonatkoztassunk el Siófoktól, nehogy per legyen a vége! Általánosságban úgy működik a dolog, hogy

minden településnek van országgyűlési képviselője, aki felhívja az adott települések polgármestereit, hogy lesz egy pályázat, amin érdemes indulni, mert ott vélhetően nyerni fogtok, míg a többin meg nem.

Ezért is furcsa az, amikor meg utólag számon kérnek egy polgármestert, akár engem is, hogy nem nyertünk meg egy pályázatot. Persze, mert el sem indultunk rajta.

Hogyan látja a saját esélyeit az önkormányzati választáson? A Fidesz elég jól szerepelt Siófokon az EP-választásokon, átlag feletti volt a részvétel, és ugyanúgy hozták az országos 52,5 százalékos eredményt.

Siófok hagyományosan jobboldali a város, azt azért látni kell. Ha viszont a tavalyi országgyűlési választások eredményeit nézzük, ahol markánsan magasabb volt a résztvevők aránya, ott összességében az ellenzéki szavazók voltak többen. Az más kérdés, hogy az ellenzéki szavazatok szétspriccelődtek, mert itt is több ellenzéki párt egymásra indítgatott. Ilyen szempontból egy kicsit billeg a város, kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

Viszont azért azt ne felejtsük el, hogy ezelőtt öt évvel egy öt cikluson át regnáló fideszes polgármestert vertem kétharmaddal. Emiatt bizakodó vagyok, és azt gondolom, hogy a támogatóimnak egy jelentős részét sikerült is megtartanom. Biztos, hogy sokkal könnyebb helyzetben lennék hogyha gumigerincre váltottam volna az elmúlt évek során, és meghajoltam volna a hatalomnak, de ez nem így lett. Az elmúlt öt évet a jelenlegi hatalom valódi ellensúlyaként csináltam végig, és nagyon bízom benne, hogy az emberek értékelik is ezt az elkövetkezendő időszakban.

Akkor egy újabb kétharmados sikerre számít?

Nem, az egy irreális elképzelés lenne a részemről. Arra számítok, hogy meglesz a többségem, és arra számítok, hogy a képviselőtestületen belül is többségbe fogunk kerülni.

És ha nem, akkor inkább fel sem veszi a mandátumát? Korábban azt nyilatkozta, hogy annak nincs értelme, hogy még egy cikluson át képviselőtestületen belüli többség nélkül irányítson.

Ezt még nem döntöttem el, de továbbra is fenntartom azt, hogy még egy ilyen ciklust végigcsinálni nem lehet, és értelme sincs. Az ilyen

magamfajta emberek, mint Márki-Zay Péter, Wittinghoff Tamás, Gémesi György, gyakorlatilag az utolsó esélyt kínáljuk ennek az országnak:

megmutatjuk, hogy még vannak olyan politikusok, akiket a hatalom nem tudott bedarálni. Viszont ha az ország nem tart igényt a mi munkánkra, akkor ezt tudomásul kell venni.

Egyébként mi volt a nehezebb: a fideszes többséggel megbirkózni, vagy az ellenzéki pártokkal leboltolni, hogy beálljanak ön mögé?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy melyik volt egyszerűbb. Egyszerűbb volt az ellenzéki pártokat helyben meggyőzni arról, hogy nincs értelme szanaszét jelöltetni embereket; más településekkel ellentétben egy percig nem ingott meg az a fajta együttműködés, amit az elején kialakítottunk. Amikor eldöntöttem, hogy újra elindulok, két alapvető feltétel volt: az egyik, hogy a helyi ellenzéki pártok legyenek bölcsek, és lássák be: a jelenlegi körülmények miatt nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ezerfelé húzzanak, ezért támogassanak azzal, hogy nem indítanak rám ellenjelöltet.

A másik feltételem az volt, hogy minden választókörzetben legyen olyan képviselő-jelölt, akit támogatni tudok, akire azt tudom mondani, hogy emberek, aki rám szavaz, az ő rá szavazzon, mert vele akarok együtt dolgozni.

 
Azt is megmondtam: ha egy valaki kilóg a sorból, akkor én befejeztem, keressenek maguknak más bohócot.

Akkor ezért is van csak egy jelölőszervezete, a Becsülettel Siófokért Egyesület? A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) önt nem jelöli.

Ők a támogatóink. Ez az én saját döntésem volt egyébként.

Nem lett volna úgy vonzóbb?

Nem, nem gondolnám. Pontosan azért, mert helyi ügynek tekintem az önkormányzati választást. Azt gondolom, hogy ha nem pártszínekben indul az ember, akkor lokálpatriótaként egy helyi egyesület színeiben induljon.

De mindenhol helyi ügy a választás, és mégis van, ahol az MMM jelölőszervezetként is fellép.

Az az MMM belső dolga. Ugyan elnökségi tagja vagyok az MMM-nek, és viszonylag egyszerű és kézenfekvő lett volna ez a megoldás, de még a látszatát is kerülni akartam annak, hogy ide kívülről akarok behozni politikát. Én azt tartottam a leghelyesebbnek és legokosabbnak, hogyha nem függetlenként, akkor egy helyi szervezet nevében indulok el. Ezért hoztuk létre a barátaimmal ezt az egyesületet. Sőt: még abba se hagytam beleszólást a háttérben álló ellenzéki pártoknak, hogy kik legyenek a képviselőjelöltek. A képviselőjelöltekkel én ültem le tárgyalni, én választottam ki őket, és én egyet kértem a pártoktól: őket támogassák.

Még abba a játékba se mentem bele, hogy itt leosszuk, hogy ha van nyolc hely, akkor abból ki mennyit kap. Ha úgy tetszik, itt vasmarokba voltak fogva az ellenzéki pártok.

Húzták a szájukat?

Tulajdonképpen nem. Annál is inkább, mert az egész történettel úgy voltam, hogyha az elmúlt öt évben valaki kinevelődött volna, aki a helyembe tudna lépni, és eséllyel el tud indulni a fideszes jelölttel szemben, akkor én felállnék, és befejezném ezt a sztorit.

Miért, nem jó a polgármesteri munka?

Jó, de megvannak a polgármesteri munka szépségei és nehézségei is, és nem kívánom még az ellenségemnek se, hogy öt évig legyen egy város vezetője, ahol a képviselőtestületi többség nem az ő szekerét tolja. Ebbe végtelenül bele lehet fáradni, és én bele is fáradtam. És ezért mondom, hogy még egy ilyen ciklust nem vállalnék. Jó, öt évet ki lehet bírni, azzal együtt, hogy az volt a Fidesz nem titkolt célja, hogy engem lemondásra kényszerítsen minél előbb.

Nem lett volna értelme feloszlatni a testületet és kiírni egy új választást?

Volt egy nyilvános szimpátiatüntetés, ahol felajánlottam, hogy oszoljon a képviselőtestület, legyenek új választások, én készen állok rá. A Fidesz hallani se akart róla, mert a választások után néhány hónappal olyan volt a közhangulat, hogy elveszíthették volna a testületi többséget. Ha én lemondok, akkor csak polgármestert választanak újat.

Siófok balatoni bulivárosként van elkönyvelve. Ez jó a településnek, vagy valami más irány lenne ideális?

Megfér a buli a Siófokon, senki se gondolja, hogy én a bigott ellenzője vagyok, de ez az irány egyáltalán nem jó a városnak.

Az egész úgy kezdődött, hogy valamikor valakinek az agyából kipattant az a remek ötlet, hogy a Balaton-part egyik része, a bizonyos Petőfi sétány legyen egy bulinegyed. Csaljuk ide elsősorban a külföldi fiatalokat, akik majd fellendítik a városban a turizmust, elkezd majd ide ömleni a pénz, és Siófok európai hírű buliparadicsom lesz. Ennek az lett a vége, hogy 2006-ra, mikor idekerültem rendőrkapitányként, ez a bulinegyed gyakorlatilag egy „fertő” lett, hogy a Pesti Srácok cikkét idézzem. Irgalmatlan sok bűncselekmény volt: egy-egy nyári idegenforgalmi főszezon időszakában: csak a sétány és a nagystrand területén négy-, ötszáz bűncselekményt regisztráltak.

És akkor még nem beszéltem a bedrogozott, berúgott, a hányadékukban fetrengő fiatalokról, sem a tömegével harmincas, ötvenes bandákban vonuló üvöltöző, üvegeket dobáló bulituristákról. Főleg a hollandokra volt ez jellemző. Ráadásul ahova ezek a bulituristák betették a lábukat, mindent tönkretettek. Gyakorlatilag ilyen állapotok közepette dolgoztam rendőrkapitányként úgy, hogy az elődöm azt mondta: a város közbiztonságának fenntartása állami feladat, az önkormányzat anyagi segítségére ne számítsak.

Mikor 2014-ben polgármester lettem, akkor az egyik első dolgom volt, hogy konszolidált körülmények közé szorítsam, ami ott történik.

Letettem a városvezetés elé egy koncepciót, amit még a fideszes többség is egyhangúlag elfogadott. Ennek az volt a lényege, hogy kialakítunk egy lezárt területet, beléptetőpontokat állítunk fel. Szűrjük az oda belépő embereket, biztonsági személyzetet foglalkoztatunk.

Bekamerázzuk az egész területet, a kamerafelvételeket pedig folyamatosan figyelemmel kísértetjük, és együttműködünk a rendőrséggel.

Mi alapján vannak szűrve?

Akik már olyan állapotban érkeznek oda, hogy már láthatóan nem közösségbe valóak, azokat egészen egyszerűen már nem engedik be a biztonsági őrök. Nem engedték be a virágárusokat se, akik abban az időszakban kitették az alkalmi tolvajok egy részét. A szűrőpontok mellett pedig belső járőrözés is van a területen. Ennek a munkának az eredményeképpen oda jutottunk, hogy míg tíz éve nagyjából négy-, ötszáz bűncselekmény történt ezen a területen, most ez a szám már bőven száz alatt van. A közbiztonság egyértelműen jobb lett. Másrészt a lent lévő vendégkörnek az összetétele is szépen lassan átalakult. Nyilván nem problémamentes a lent lévő terület, de hogy jelentősen léptünk előre az elmúlt öt évben, az nem kérdés.

És most mit tennének, ha Enyingről is „jönnének turisták” demonstratívan felvonulni, mint anno, amikor százötvenen megjelentek?

Akkor én voltam a rendőrkapitány, tegyük hozzá.

Igen, és a rendőrség nem is csinált semmit.

Igen, csak éppen a rendőri véleményekre nem volt kíváncsi senki. Amikor ez a bizonyos roma felvonulás volt a Petőfi sétányon, én vidéken voltam, és felhívott az ügyeletes tiszt, hogy most jelentették, hogy egy  százötven fős cigány társaság vonul végig a Petőfi sétányon. Kérdeztem tőle, hogy mit jelent ez, amire mondta, hogy semmit: elöl megy valami főnök-féle, a többiek pedig utána. Nem törnek, nem zúznak, vonulnak. 

Ez az egész eset akkor történt, amikor a hátőrséget integrálták a rendőrségbe, és az akkori megyei rendőri vezetés úgy döntött, hogy Siófokra nem telepítenek a nyári időszakban állandó létszámot, hanem a nagykanizsai volt határőröket ingáztatják. Reggel jön egy kontingens, akiket este vált egy másik. A felvonulás arra az időszakra esett, amikor a nappalos szolgálat már lent járt Nagykanizsa magasságában, a kanizsaiak pedig még nem indultak el Siófokra. Megkérdeztem az ügyeletes tisztet, hogy hány mozdítható rendőr van jelenleg a városban, amire jelentette, hogy hat. Erre azt a határozott utasítást adtam, hogy amíg a rendőri létszám legalább tíz nem lesz, és nincs egy tiszt, akire a helyszíni parancsnokolást lehet bízni, addig ne engedje oda a kollégákat. Körülbelül öt perc múlva jelentette, hogy megvan a tíz fő, már öltöznek, és már van egy tiszt, egy rendőrőrnagy. Körülbelül tíz perc múlva már ott voltam én is a helyszínen, de addigra minden lefutott.

Nem történt semmi. Végigvonultak a sétány elejétől a végéig, ez nagyjából három percig tartott, majd eltűnt mindenki. Egy széket nem rúgtak fel, senkit nem bántottak.

Akkor ezt most is megcsinálhatnák?

Fél évig vagy háromnegyed évig ezzel a történettel senki nem foglalkozott. Aztán valamilyen oknál fogva a felvonulás felvételei kikerültek a YouTube-ra, és attól a pillanattól kezdve kezdték vizsgálni, hogy mi történt ott. Hozzáteszem, hogy amikor ez megtörtént, az akkori megyei főkapitánynak jelentettem, de rendőri intézkedésre nem volt szükség, mert nem csináltak semmit. Később az ORFK elrendelt egy vizsgálatot, ahol engem is meghallgattak. Őszintén elmondtam nekik, hogy nem volt kellő rendőri erő.

Ha rossz döntést hoztam azzal, hogy azt a hat rendőrt nem engedtem odaállni a felvonuló tömeg elé, akkor vállalom. Ma is így döntenék.

Viszont azt gondolom, hogy ha lett volna kellő rendőri létszám, mondjuk egy szakaszerő, és azt mondom, hogy kérem szépen, tessék odaállni és feloszlatni ezt a tömeget, akkor azért vettek volna elő, hogy rendőri vezetőként hogyan hozhatok olyan döntést, hogy egy békésen felvonuló tömeget a feloszlattatok. Következésképpen: bármilyen döntést is hoztam volna, abban a szituációban, mindenképp a vizsgálóbizottság elé kötöttem volna ki.

Ma mi történne, ha jönnének százötvenen Enyingről?

Most az, hogy jön százötven ember, és be akar menni a területre, de nem csinálnak semmilyen jogsértést? Bemennének a területre, nyilván. Azért itt még mindig jogállam van.

Addig, amíg itt nincs jogsértő magatartás, addig mit is kéne velük tenni? Vagy csak azért, mert jön százötven cigányember, oda kell eléjük állni?
Mondtam egyébként annak idején is: ha most százötven német buliturista vonult volna fel, más lett volna a helyzet?

Úgyhogy ez egy elég csúnya történet volt, ami ráégett a rendőrségre, azzal együtt, hogy egy haja szála nem görbült akkor senkinek sem. 

Visszatérve Siófok bulivárosi szerepére: az jó irány, hogy bezár a Palace diszkó, és helyette orosz luxusszálloda nyílik?

Hogy a Palace diszkónak mi lesz a sorsa, az legyen a tulajdonosának a gondja. Ha a tulajdonos úgy döntött, hogy ez neki nem éri meg, és eladja valakinek, lelke rajta. Én azt gondolom, hogy Siófokon jól megfér egymás mellett adott esetben a családos turizmus is, majd valamikor az éjszaka kezdetétől a hajnali órákig a buli is. De szigorúan kontrollált módon, és minden jogszabály betartása mellett.

Ami most nagy probléma éjszaka alkalmanként, az a hang. Vannak olyan vállalkozások, zeneszolgáltatók, akik egész egyszerűen nem tudják, vagy nem akarják a csendrendeletünkre vonatkozó szabályokat betartani. Emiatt nyilván nyűgösek azok a helyiek, akiknek másnap dolgozni kell menni. E tekintetben mindenképp szeretnék a jövőben változásokat. Rá kell kényszeríteni a szolgáltatóinkat, hogy a szabályainkat tartsák be haladéktalanul.


Hogyan?

Azt tervezem, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, bérbe adott üzletek esetén szerződési kötelezettséggé tegyük,

hogy amennyiben egy nyári szezon alatt harmadszor is jogerős döntés születik arról, hogy megsértették a csendrendeletünket, akkor automatikusan érjen véget a bérleti jogviszony.

És mi a helyzet azokkal, akik nem az önkormányzattól bérlik az üzleteiket?

Hatósági eszközök ott is rendelkezésre állhatnak. Sűríteni kell a méréseket, és végső soron el lehet egy hatósági eljárás során is jutni, hogy nincs más megoldás, mint adott esetben annak az egységnek megköszönni az eddigi ténykedését. Egy sokkal határozottabb, és markánsabb fellépést tervezek egy megfelelő testületi háttérrel a hátam mögött. Ha ehhez rendeleteket kell igazítani módosítani, azt is meg fogjuk tenni.

Egyébként fűzik nosztalgikus emlékek a Palace diszkóhoz?

Én nem jártam a Palace diszkóban, mert nem volt rá igényem, a fiatal éveimben pedig itt sem éltem. Siófoki születésű vagyok, de egy közeli faluban nőttem fel, az életem egy jelentős részét pedig, tizenkét évet Pakson töltöttem el. És nyilván Paksról nem jártam a Palace diszkóba.

A Facebookon megosztotta több programpontját is. Nem gondolja, hogy a panoráma-adó diszkriminatív azokkal szemben, akiknek van pénzük drágább apartmanokra?

Ez egy jogszabályilag és pénzügyileg is előkészített döntés. Hozzáteszem, hogy már volt a képviselőtestület előtt, de leszavazták. Diszkriminatívnak nem érzem. Jelen pillanatban is több adósáv van a városban, más adószabályok vonatkoznak a város azon lakói számára, akik a vasúttól északra, és akik a vasúttól délre élnek.

Nem korrekt az, hogy akik a Balaton-part minden előnyét élvezik, és ezekben a luxusapartmanokban laknak vagy tulajdonosként nyaralnak, azok ugyanannyi adót fizetnek a város kasszájába, mint akiknek csak a vasút mellett van a nyaralójuk, és egész nap a dübörgő vonatokat hallgatják.

Tekintettel arra, hogy sokkal jobb kondíciókkal vannak ott lent ezek a nyaraló épületek, és a balatoni panoráma egy jelentős részét elzárják, nem ördögtől való, hogy az ilyen kiváltságos helyzetben lévő tulajdonosok egy kicsit mélyebben nyúljanak a zsebükbe. Hozzátéve azt, hogy az onnét befolyó pénznek meglenne a célzott felhasználási helye is: a szabadstrandok fenntartására, ne adj' Isten még a fejlesztésére is fordítanánk.

És ezt egy jobbos város is így fogja gondolni?

Mit érdekel engem, hogy a jobbos város, hogy gondolja? Ez az én elképzelésem.

Fontos, hogyha újra szeretné választatni magát.

De ebben az emberek vagy támogatnak, vagy nem támogatnak. Egyébként is félrevezető az egész történet, mert az elmúlt napokban teleszórták szórólapokkal a várost, hogy én adóterhekkel akarom nyomorítani a siófokiakat. Szó sincs erről. Ez egy új adósáv, kifejezetten csak a parti területeket érintően, és az onnan befolyó plusz források célzott felhasználásával. Én ebben semmi kivetnivalót nem találok. A siófoki állandó lakosság adóterhein továbbra sem kívánok egy grammnyit sem súlyosítani.

Korábban már szóba került a MMM. Mennyire töltötte be az eredeti célját a szervezet? Sikeres, amit eddig csinált?

A legnagyobb hiátusa az MMM-nek, hogy az eredeti céltól egy kicsit eltértünk. Legalább is én abban a tudatban vállaltam Márki-Zay Péter felkérését, hogy az MMM-nek elsősorban a már bizonyított, egy kisebb-nagyobb közösség által megválasztott emberek, regnáló polgármesterek fogják a magját alkotni. Ezzel lehet leginkább megkülönböztetni a mozgalmat az egyéb, korábban létrejött hasonló szerveződésektől, hiszen ma a polgármesterek azok, akik valóban közvetlenül az emberektől szerzik meg a mandátumokat, és már bizonyítottak.

Ehhez képest, amikor az MMM magja felállt, akkor rajtam kívül egy darab regnáló polgármester lett az elnökségben: maga Márki-Zay Péter.
Ha ez a dolog valahol elcsúszott, akkor itt.

Én a magam részéről azt támogattam volna, hogy több regnáló polgármester legyen a tagok között. Ezzel együtt az eredeti elnökséggel felálltunk, aztán már különböző személycserék voltak, már a lecserélt személyek helyett is újak jöttek.

Miért voltak ezek a feszültségek? Miért távozott Hadházy Ákos és Ábrahám Júlia a mozgalomból?

Mint általában, itt is személyes ellentétek voltak az okai a kilépéseknek. Nyilván az elnökségből nem fogok kibeszélni, nem fogok részleteket erről elárulni.

Ön is elgondolkodott azon, hogy kilépjen?

Nem.

Miért nem?

Mert én továbbra is támogatom Márki-Zay Pétert ebben a törekvésében addig, amíg azt látom, hogy a Márki-Zay Péternek a lendülete és a hite megvan. Az én ottlétem, az én vállalt funkcióm kifejezetten az ő személyének és a személyének szóló tiszteletemnek szól. Nem fogok hátat fordítani Péternek.


Viszont az MMM legnagyobb üzenete a „bármi, csak ne a Fidesz”. Nem gondolja, hogy valami egyéb vízió kellene?

Ebben nem feltétlenül értünk egyet. Azért Péternek is voltak olyan megnyilvánulásai, hogy még akár az is előfordulhat, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom egy fideszes jelölt mögé is beállhat, ha erre igény van.

Én magam is úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon hibás az a fajta nézet, hogy a Fideszben mindenki korrupt, mindenki gazember. Ez nem így van.

Tudna megnevezni pár ilyen fideszes politikust?

Egy konkrét példát mondok: Tab város polgármesterét, Schmidt Jenőt. Az egyik első dolgom az volt, amikor megválasztottak, hogy bekopogtam hozzá, hogy szomszéd vár vagyunk, és az mégsem összeegyeztethető, hogy a közös érdekekkel ellentétben a két polgármester személyes ellentétjei felemésszék a két városnak a jó viszonyát, mivel az elődömmel nem volt zökkenőmentes a kapcsolata. Nem vagyunk egy politikai platformon nyilván, sok mindenben nem is értünk egyet, de számomra ő egy korrekt partner volt az elmúlt években, és ha ez egyszer így volt, akkor azt miért ne vállalnám fel?

És a saját képviselőtestületéből tud ilyet mondani?

A jelenlegi fideszes képviselők között is vannak többen, akik többre hivatottak. Tudom azt, hogy intellektuálisan ott van, tudom, hogy vannak önálló gondolatai adott esetben.

Ki?

Nem fogok nevet mondani, mert őket hoznám ezzel nehéz helyzetbe. Általánosságban mondom azt, hogy valószínű, ha egy normális országban élnénk, normális közélet lenne, lenne köztük néhány, akivel el tudnám képzelni, hogy kisebb-nagyobb zökkenők mentén, de együtt tudnánk működni. De most nem ilyen országban élünk. Ettől függetlenül bennem nincs zsigeri gyűlölet azért, mert valaki fideszes. Próbálom az embert nézni, kicsit a dolgok mögé látni, mert nem érdekel, hogy ki milyen színű.

Nem megy a munka rovására összeegyeztetni, hogy ön egyszerre Siófok polgármestere, és közben országos ügyekkel is foglalkozik?

Az, hogy havonta, kéthavonta egyszer egy elnökségi ülésre el kell menni, az az itteni munkámat nem befolyásolja negatívan. Azzal meg, hogy a politikai porondon kicsit az országos színre is kiléptem, nem gondolnám, hogy ártok a városomnak. Inkább az van bennem, hogy reményt adjunk az embereknek, hogy vannak még ennek a politikai porondnak olyan szereplői, akik ott vannak és teszik a dolgukat. Hogy függetlenként, ellenzékiként, az ilyen szempontból mindegy. Mert higgyék el, nagyon sok embernek elege van abból, ami most van, és próbál igazodási pontokat találni. És vannak, akik ezt az igazodási pontot pont Márki-Zay Péterben találják meg.

Róla korábban azt is mondta, hogy alkalmasnak tartaná kormányfőnek. Tartja még ezt az állítást? Főleg annak fényében, hogy még a saját mozgalmát sem tudja egyben tartani.

Márki-Zay Péter politikai előélet nélkül csöppent bele a közéletbe, fogalmazzunk úgy, hogy az intellektusa, és az emberi kvalitásai megvannak ahhoz, hogy kiváló alapanyag legyen akár egy magasabb pozíció betöltéséhez is.

Azért azt látni kell, hogy ez a mozgalom rendkívül sokszínű: jöttek ide jobbról, balról, így nem voltak illúzióim, hogy ezt könnyű lenne egybe tartani.

Akkor az önkormányzati választások után is fenn fog maradni a mozgalom? Akkor is, ha az önkormányzati választásokon az ellenzék, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott jelöltek nem szereznek sok helyen többséget?

Nagyon sok múlik azon, hogy mi lesz a sorsa Márki-Zay Péternek. Hódmezővásárhely sem lefutott a történet. A legnagyobb hiba, amit ebben a szituációban el tudunk követni, ha lebecsüljük az ellenfelet. Jelen esetben a Fideszt sehol sem lehet lebecsülni.

Nyilván, ha a Péter regnáló polgármester marad, akkor ezt a mozgalmat ő továbbra is fenn fogja tartani. Ha regnáló polgármester maradok, és Márki-Zay Péter a mozgalom élén marad, akkor én is maradni fogok.

Az más kérdés, hogyha egyáltalán előállna ez a helyzet valamikor a jövőben, hogy párttá alakulásról lenne szó, akkor nekem nyilván ott egy döntést kell hoznom. De amíg ez a mozgalom van, és ameddig Márki-Zay Péter bizalmát élvezem, és ő is az enyémet, addig én ott leszek.

És minek örülne jobban? Ha Magyarország miniszterelnökét egyszer Márki-Zay Péternek, vagy ha Vona Gábornak hívnák?

Ez egy elég kellemetlen kérdés (nevet). Összességében annak örülnék, ha eljönne az az idő, ha egyszer Magyarország miniszterelnöke nem Orbán Viktor lenne.

Ha most a választáson nem nyer, visszavonul a közélettől?

Ha egy politikusra, és arra a koncepcióra, és programokra, amit odateszek az emberek elé, nemet mondanak az emberek, emelt fővel fel kell állni, és el kell vonulni.

Nem kell újra megküzdeni a bizalomért?

Mit bizonyítsak? Ha nem elég bizonyíték az az öt év, amit letettem az asztalra, hogy ekkora ellenszélben azért a városnak a respektjén sikerült egy kicsit javítani, hogy azokat a fejlesztési forrásokat, amik rendelkezésre álltak, korrekt módon sikerült felhasználni, és hogy egy fillér adósság nélkül működik a város, akkor még mit bizonyítsak? Ha nemet mondanak az emberek valakire, akkor szerintem azt tudomásul kell venni.

Orbán Viktor nem vette tudomásul, és látjuk, azóta milyen sikeres.

Nem vagyok Orbán Viktor, és én olyan eszközökhöz nem is folyamodnék. Mindenáron nekem nem kell hatalom. Nagyon sokan úgy élik meg ezt a történetet, hogy ha valaha egyszer bekerülnek egy pozícióba, és azt elveszítik, akkor összedőlt a világ, de én nem gondolom így. Én halálos nyugalommal ülök itt, és tényleg úgy vagyok vele, hogy ezt a várost szolgálni akarom. Ameddig a szolgálataimra az itt élők többsége igényt tart, addig teljes mellszélességgel szolgálni fogom. Ha viszont azt mondják, hogy köszönjük, belőled ennyi elég volt, akkor azt is tudomásul veszem. Én nem fogok belerokkanni.

És mit tart az eddigi legnagyobb sikerének, mint polgármester?

Hogy egyáltalán túléltem ezt az elmúlt öt évet, és itt vagyok erőben, egészségben. Ekkora ellenszélben, ennyi aljasságnak kitéve, ami az elmúlt időszakban nekem osztályrészül jutott, ez önmagában véve nagy dolog.

FOTÓK: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek