Koronavírusos lett egy családtagom. Ápolhatom?

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.31. 07:10

Mi tegyünk, ha elkapta egy hozzátartozónk a koronavírust? Hogyan kell őt otthon gondozni? Hogyan csillapítson lázat? Mikor kell már mindenképp kórházba mennie? Az Azonnali szakembereket kérdezett.

Koronavírusos lett egy családtagom. Ápolhatom?

Bár pár hete még szigorúan minden koronavírus-fertőzöttnek kórházi karanténba kellett vonulnia Magyarországon, ma már gyógyulhat otthon, akinek enyhe tünetei vannak. Ugyanakkor az operatív törzs korábbi tájékoztatója szerint ilyenkor is külön lakásban kell ezt tenni, vagyis első körben a családnak mérlegelnie kell, hogy külön ingatlanba tudnak-e költözni, mert ha nem, akkor érdemes a fertőzöttnek intézményi karanténba vonulnia.

Mi történik, ha egy lakásban maradok egy koronagyanús szerettemmel?

Ha valakiről gyanús, hogy koronavírussal-fertőzött, akkor erről telefonon kell értesítenie a háziorvosát, aki eldönti, érdemes-e rajta koronavírus-tesztet elvégezni. Ha a háziorvos szerint érdemes, akkor mentő fog érkezni az illetőhöz, de nem rögtön, hanem általában csak inkább 24 órán belül, mivel a mintavétel nem számít akut beavatkozásnak.

Addig is íme néhány praktikus jótanács, amit érdemes szem előtt tartani!

A beteg közelében takarjuk el az arcunkat!

„Az egyik legfontosabb, ha arra gyanakszunk, hogy koronavírusos a hozzátartozónk: ne menjünk a közelébe, ha nem muszáj!”

– kezdte az Azonnalinak Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos. Elmondta: ha közös ágyon osztozunk, az az első lépés, hogy költözzünk külön a koronavírus-gyanús betegtől. Ha van külön szoba, menjen oda a beteg vagy az ápoló, a lényeg, hogy ne legyenek egy helyiségben. Ehhez hasonlóan nem lehet közös sem az evőeszköz, sem a törölközők, sem semmilyen más használati tárgyuk. Ami a fürdőszoba használatát illeti: aki beteg, az a használata után mindent töröljön le fertőtlenítős ruhával a fürdőszobában, utána szellőztesse ki a helyiséget, és csak ezt követően, később mehet be oda mosakodni a következő személy, akinek – mielőtt használná a helyiséget –, ismét csak le kell törölnie mindent.

„Ha a beteg személy fekszik, és a közelébe kell menni, nagyon fontos, hogy lehetőség szerint mind a rajta, mind az ápolóján maszk legyen, ha az nincs, akkor legalább valamilyen házilag készített maszkot, sálat vagy kendőt hordjanak” – javasolta Falus. A mosható maszkot a használat után 95 fokon ki kell mosni. Alternatív esetben ezt meg lehet tenni úgyis, hogy egy kis tálkába vizet teszünk és azt a maszkkal együtt betesszük a mikróba addig, amíg a víz el nem párolog.

„Ha hozzá tudnak jutni az érintettek FFP3-as maszkhoz, azt az ápoló viselje, ne a beteg, mert ebből a típusú maszkból a kifújt levegőt semmi sem szűri, a szabadba távozik. A betegnek ehelyett sebészmaszkot ajánlott viselnie” – tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott a kérdésről Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka, a Momentum egészségügyi szakpolitikusa. „Az új koronavírus miatt megbetegedő, de otthon maradó betegeket mindenképpen a maximális higiénés szabályok betartásával, külön helyiségben kell ápolnia a hozzátartozónak, hogy csökkentse saját maga megfertőződésének esélyét” – írta az Azonnalinak. Ez a gyakorlatban azt jelenti: takarják el mindketten az arcukat, miközben a beteggel foglalkozik, ne érintse a szemét, orrát, száját és segítségnyújtás után mosson alaposan kezet szappannal és folyóvízzel. A gyakran érintett felületeket rendszeresen és rövid időközönként töröljék le klór- vagy alkoholtartalmú tisztítószerrel, fertőtlenítőszerrel.

A kézmosás kapcsán Falus Ferenc azt javasolta: minden egyes művelet előtt és után mossunk kezet, ez inkább 40, mint 20 másodpercig tartson, és meleg vagy langyos vizet használjunk.

Érdemes a helyes kézmosás elsajátításához megnézni az erről szóló oktatóvideókat az interneten. Sőt, azt is praktikus lehet kipróbálni, hogy az ember úgy mos kezet, hogy előtte sárral bekeni a kezeit jó alaposan, majd beköti a szemét, ugyanis ha így mos kezet, utána azonnal látni fogja, hol nem sikerült megtisztítania a kézfejét.

Hogyan gyógyítsuk a beteget? Hát szeretettel!

Havasi Gábor arról írt: amennyiben az otthonában járványügyi zárlat alá helyezett betegek ellátását – beleértve az egészségügyi és az egyéb ellátást is (például étkezés biztosítása) – hozzátartozója nem tudja biztosítani, azt a kijelölt szociális/egészségügyi dolgozó csak megfelelő védőeszközben végezheti, és az egyes zárlat alá helyezett személyek ellátása között a védőeszközök előírás szerinti cseréje is szükséges.

A beteg otthoni ellátása megfelelő folyadékpótlásból, táplálékbevitelből, láz- és fájdalomcsillapításból, vitaminok (pl. C-, D-vitamin), nyomelemek (például szelén) beviteléből, ágynyugalomból áll.

Enyhe esetben nem feltétlenül szükséges specifikus gyógyszeres kezelés, de bizonyos esetekben az orvos előírhatja Kaletra vagy klorokin vagy hidroxiklorokin szedését. Hogy érdemes lehet-e sós vízzel inhalálni, mint azt több helyen is javasolják, arra Havasi azt írta: ennek alkalmazásának előnyös voltára tudományos bizonyítékok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Náthás tünetek esetén az orrjáratok öblítése a gyógyszertárakban erre a célra kapható sóoldatos készítményekkel előnyös lehet.

Falus Ferenc tanácsa szerint leginkább „szeretettel” ápoljuk a beteget, mivel jelenleg még nincsen gyógyszer a koronavírusra, a beteg szervezetének kell azt legyőzni.

Egyébként persze a beteget itassuk, etessük, ha van étvágya, de hogy az inhalálás ér-e valamit, azt Falus Ferenc sem tudta megmondani. Kiemelte: ha van háziállat, fontos, hogy ne engedjük a beteg közelébe, mert bár az állat nem fertőződik meg és ő sem fertőz meg minket, de a szőrén a koronavírus kitűnően eléldegélhet, még órákon át életképes lehet.

Mi legyen a lázcsillapítással?

Ami a lázcsillapítást illeti, Falus szerint a beteg csak akkor vegyen be lázcsillapítót, ha muszáj, erre nem a láz magassága a mérvadó, hanem az, hogy a beteg hogyan érzi magát, tűri-e még a lázat. Ekkor ha lehetséges, a beteg paracetamol-tartalmú lázcsillapítót vegyen be, és ne nemszteroid-hatóanyagút tartalmazót, de ezt is főként a háziorvossal érdemes megbeszélni.

Havasi Gábor szerint viszont magas láz esetén mindenképpen szükséges a lázcsillapítók alkalmazása. Kitért arra is, számos platformon megjelentek hírek, amelyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs), például az ibuprofen, súlyosbíthatják a koronavírus betegség tüneteit. Emiatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) is vizsgálatot indított az ügyben, amely nyomán mindkét hatóság állásfoglalást adott ki.

Ezek szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a Covid-19 súlyosbodása között.

Így a koronavírus betegség kezelésénél a láz- vagy fájdalomcsillapítás megkezdésekor a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell az összes rendelkezésre álló kezelési lehetőséget, beleértve a paracetamolt és a nem szteroid gyulladáscsökkentőket is. Ebben a gyógyszertárak munkatársai segítséget tudnak nyújtani.

Mikor kell kórházba menni?

„A koronavírusos beteg addig maradhat csak otthon, amíg olyan tünete nem jelentkezik, ami kórházi ellátást tesz indokolttá” – nyilatkozta Falus Ferenc. A legfontosabb ilyen tünet a nehéz légzés, ez esetben gyorsan kell értesíteni a háziorvost a telefonon, míg például maga a láz az első 3-5 napban még nem feltétlenül indokolja a kórházat.

Havasi Gábor is arra hívta fel a figyelmet: amennyiben a beteg állapotban a középsúlyos-súlyos megbetegedés tünetei észlelhetők, kórházi kezelés szükséges. Ilyen tünet a nehézlégzés, fulladásérzés, szapora légzés, mellkasi-háti fájdalom, sápadtság és verejtékezés, eszméletvesztés, esetleg a tudat zavara, zavartság, az otthonában alkalmazott gyógyszerek ellenére csillapíthatatlan magas láz alakul ki, a vizsgáló orvos tüdőgyulladás gyanúját veti fel, a beteg nagyfokú gyengesége, vagy ha hányás miatt nem tud folyadékot bevinni, táplálkozni.

Ezen tünetek előfordulása esetén a 112-es telefonszámon kérjenek azonnal segítséget!

Az Azonnali kereste a kérdésben az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát és a koronavírussal kapcsolatban megadott hivatalos kormányzati e-mail címekre is írtunk, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek