+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 19. csütörtök, 15:48
Otthonukban fogják tesztelni a koronavírus-gyanús eseteket: az a koronavírusos személy, akinek enhye tünetei vannak, és nem tudja majd megoldani, hogy másik ingatlanba menjen, mint ahol a családja tartózkodik, annak továbbra is lehetősége lesz intézményi karanténba menni.

Arra számítanak, nem fogják tudni elkerülni a tömeges megbetegedéseket, ezért péntektől online tartják meg az operatív törzs sajtótájékoztatóit – jelentette be Kovács Zoltán államtitkár csütörtökön. Maguk a szakemberek egy stúdióból fognak sajtótájékoztatót tartani,

 

az újságírók e-mailben kérdezhetnek majd.

 

Egyébként tervezik, hogy kibővítsék a sajtótájékoztatón résztvevők körét a nemzetközi, illetve a megyei sajtóval.

 

Van, aki szerint poén azt mondani, hogy spanyol karantén elől szökött

 

Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót, hogy 

 

továbbra sem tervezi a kormány – és az operatív törzs sem tett javaslatot arra –, hogy kijárási tilalmat rendeljen el vagy lezárjon területeket.

 

Eddig 3065 házi karantént vezettek be, 8290 alkalommal ellenőrizték az érintetteket. Az üzleteket is ellenőrizték, immár hét esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni, kilenc esetben szabálysértési feljelentést tettek.

 

Lakatos egyébként érdekes eseteket is említett, például volt egy hölgy, aki egy pénzintézetbe bement, és kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő amúgy házi karanténban van.

 

Más a rendőrségen tett bejelentést, mert elvesztette a pénztárcáját, ám kiderült róla, hogy neki is házi karanténban kellene lennie. Volt, aki azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból jött haza, a gyereke már beteg, de ő még meg tudott szökni a karantén elől. Később kiderült, az egész egy kacsa, az úriember csak egy jó poénnak gondolta ezt.

 

„Több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi dolgozó munkáját veszik semmibe azok az állampolgárok, akik ilyeneket csinálnak” – tette helyre őket Lakatos Tibor.

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról is tájékoztatott, hogy továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország területén. Elmondta, ugyan jelenleg biztosítják a román és bolgár állampolgárok hazajutását Magyarországon keresztül, de ez csak akkor marad így, ha az országaik továbbra is biztosítják, beengedik őket.

 

Kiderült az is, hogy Szlovákia és Magyarország megegyezett, hogy az országhatárok 30 kilométeres körzetében lévő munkahelyeikre eljuthatnak a másik ország állampolgárai, ha kapnak majd munkáltatói igazolást. Ez logikus is, hiszen például a Mosonmagyaróvártól északra fekvő szigetközi településeken rengeteg Pozsonyban dolgozó szlovák vett lakást, vagy épített házat az utóbbi években – ők a határzár miatt ha akartak volna, se tudtak bemenni a munkahelyükre.

 

Koronavírusos vagy? Vagy te, vagy a családod költözzön

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy már 73 itthoni fertőzöttről tudni, az ő egészségi állapotuk rendkívül különböző, jellemzően enyhe tünetektől kezdve a súlyos megbetegedésig. Ugyan eddig egyetlen halálozás történt, hatan súlyos állapotban vannak a Dél-Pesti Centrumkórház intenzív osztályán.

 

„Szanaszét az országban mindenhol vannak megbetegedések”, vagyis már nemcsak importált megbetegedések vannak.

 

Újdonság lesz, hogy amikor felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal megfertőződött, akkor a jövőben lehetőséget fognak neki biztosítani az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) segítségével arra, hogy az otthonában történjen meg a mintavétel, az ehhez szükséges eszközt ki fogják szállítani. Ennek a megszervezése még zajlik, de rövid időn belül realizálódik, feltehetően már jövő héten. Később kérdésre Müller azt is elmondta: ne várja majd azt senki, hogy sürgősséggel érkezik hozzá a mentő, vagyis türelemmel kell várni otthon,

 

megyénként egy, azaz egy darab ilyen mentőkocsi fog erre a célra rendelkezésre állni.

 

Ha valaki súlyos tüneteket mutat, őt az OMSZ elszállítja a kijelölt intézménybe, ám enyhe tünetekkel otthon lehet maradni. Ám akinek enyhék a tünetei, annak is elkülönülten kell tartózkodnia ahhoz, hogy mást ne fertőzzön meg, tehát ha otthonukban maradnak, ahol ott a családjuk, az nem helyes. Vagyis ilyenkor vagy az illetőnek kell másik ingatlanba mennie, vagy a családjának kell elköltöznie.

 

Ha nem tudják ezt megoldani, rendelkezésre áll az intézményi karantén lehetősége.

 

Mire volt kíváncsi a sajtó?

 

Többek közt az alábbiakra:

 

+ Három koreai vívó koronavírusos lett, ők vasárnap utaztak el Budapestről. A magyar sportolók között csináltak-e tesztet? Müller Cecília szerint elindult a járványügyi felderítés az ügyben, nem tud arra válaszolni, az érintettek hol kaphatták el a vírust.

 

+ Lakatos Tibor szerint a lakosság egy részének az ellátásban van szerepe a dohányboltoknak, feltehetően azért döntött úgy a kormány, hogy ezek nyitva lehetnek délután 3 után is

 

Visszatérő elem a kormányzati kommunikációban, hogy az idősekre veszélyes a vírus, de fiatalok is szorultak ápolásra külföldi példák alapján. Ki lehet-e jelenteni, tényleg csak az idősekre veszélyes a koronavírus? Müller Cecília szerint a vírus bárkit megfertőzhet, mi is egymásnak át tudjuk adni életkortól függetlenül, vagyis a fiatalok ne verődjenek össze. Az is igaz, hogy az időseinket féltjük, náluk súlyosabban zajlik le a betegség.

 

+ Aki bármilyen felajánlással élne, az operatív törzsnél jelezheti azt.

 

A koronavírus a háziállat szőrén nem él túl, rendkívül gyorsan kiszárad, élősejten tud csak élni.

 

+ Vérkészletek hogyan állnak, lesz-e elég vér most, hogy otthonmaradásra buzdítják az embereket?

 

Sokkal kisebb vérigény lesz, miután a nem sürgős műtéteket elhalasztják.

 

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is tartott sajtótájékoztót, ahol elmondta: a betegség okozta válság miatt arra számítanak, több százezer munkanélküli lesz.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás