+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 19. csütörtök, 15:48
Otthonukban fogják tesztelni a koronavírus-gyanús eseteket: az a koronavírusos személy, akinek enhye tünetei vannak, és nem tudja majd megoldani, hogy másik ingatlanba menjen, mint ahol a családja tartózkodik, annak továbbra is lehetősége lesz intézményi karanténba menni.

Arra számítanak, nem fogják tudni elkerülni a tömeges megbetegedéseket, ezért péntektől online tartják meg az operatív törzs sajtótájékoztatóit – jelentette be Kovács Zoltán államtitkár csütörtökön. Maguk a szakemberek egy stúdióból fognak sajtótájékoztatót tartani,

 

az újságírók e-mailben kérdezhetnek majd.

 

Egyébként tervezik, hogy kibővítsék a sajtótájékoztatón résztvevők körét a nemzetközi, illetve a megyei sajtóval.

 

Van, aki szerint poén azt mondani, hogy spanyol karantén elől szökött

 

Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót, hogy 

 

továbbra sem tervezi a kormány – és az operatív törzs sem tett javaslatot arra –, hogy kijárási tilalmat rendeljen el vagy lezárjon területeket.

 

Eddig 3065 házi karantént vezettek be, 8290 alkalommal ellenőrizték az érintetteket. Az üzleteket is ellenőrizték, immár hét esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni, kilenc esetben szabálysértési feljelentést tettek.

 

Lakatos egyébként érdekes eseteket is említett, például volt egy hölgy, aki egy pénzintézetbe bement, és kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő amúgy házi karanténban van.

 

Más a rendőrségen tett bejelentést, mert elvesztette a pénztárcáját, ám kiderült róla, hogy neki is házi karanténban kellene lennie. Volt, aki azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból jött haza, a gyereke már beteg, de ő még meg tudott szökni a karantén elől. Később kiderült, az egész egy kacsa, az úriember csak egy jó poénnak gondolta ezt.

 

„Több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi dolgozó munkáját veszik semmibe azok az állampolgárok, akik ilyeneket csinálnak” – tette helyre őket Lakatos Tibor.

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról is tájékoztatott, hogy továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország területén. Elmondta, ugyan jelenleg biztosítják a román és bolgár állampolgárok hazajutását Magyarországon keresztül, de ez csak akkor marad így, ha az országaik továbbra is biztosítják, beengedik őket.

 

Kiderült az is, hogy Szlovákia és Magyarország megegyezett, hogy az országhatárok 30 kilométeres körzetében lévő munkahelyeikre eljuthatnak a másik ország állampolgárai, ha kapnak majd munkáltatói igazolást. Ez logikus is, hiszen például a Mosonmagyaróvártól északra fekvő szigetközi településeken rengeteg Pozsonyban dolgozó szlovák vett lakást, vagy épített házat az utóbbi években – ők a határzár miatt ha akartak volna, se tudtak bemenni a munkahelyükre.

 

Koronavírusos vagy? Vagy te, vagy a családod költözzön

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy már 73 itthoni fertőzöttről tudni, az ő egészségi állapotuk rendkívül különböző, jellemzően enyhe tünetektől kezdve a súlyos megbetegedésig. Ugyan eddig egyetlen halálozás történt, hatan súlyos állapotban vannak a Dél-Pesti Centrumkórház intenzív osztályán.

 

„Szanaszét az országban mindenhol vannak megbetegedések”, vagyis már nemcsak importált megbetegedések vannak.

 

Újdonság lesz, hogy amikor felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal megfertőződött, akkor a jövőben lehetőséget fognak neki biztosítani az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) segítségével arra, hogy az otthonában történjen meg a mintavétel, az ehhez szükséges eszközt ki fogják szállítani. Ennek a megszervezése még zajlik, de rövid időn belül realizálódik, feltehetően már jövő héten. Később kérdésre Müller azt is elmondta: ne várja majd azt senki, hogy sürgősséggel érkezik hozzá a mentő, vagyis türelemmel kell várni otthon,

 

megyénként egy, azaz egy darab ilyen mentőkocsi fog erre a célra rendelkezésre állni.

 

Ha valaki súlyos tüneteket mutat, őt az OMSZ elszállítja a kijelölt intézménybe, ám enyhe tünetekkel otthon lehet maradni. Ám akinek enyhék a tünetei, annak is elkülönülten kell tartózkodnia ahhoz, hogy mást ne fertőzzön meg, tehát ha otthonukban maradnak, ahol ott a családjuk, az nem helyes. Vagyis ilyenkor vagy az illetőnek kell másik ingatlanba mennie, vagy a családjának kell elköltöznie.

 

Ha nem tudják ezt megoldani, rendelkezésre áll az intézményi karantén lehetősége.

 

Mire volt kíváncsi a sajtó?

 

Többek közt az alábbiakra:

 

+ Három koreai vívó koronavírusos lett, ők vasárnap utaztak el Budapestről. A magyar sportolók között csináltak-e tesztet? Müller Cecília szerint elindult a járványügyi felderítés az ügyben, nem tud arra válaszolni, az érintettek hol kaphatták el a vírust.

 

+ Lakatos Tibor szerint a lakosság egy részének az ellátásban van szerepe a dohányboltoknak, feltehetően azért döntött úgy a kormány, hogy ezek nyitva lehetnek délután 3 után is

 

Visszatérő elem a kormányzati kommunikációban, hogy az idősekre veszélyes a vírus, de fiatalok is szorultak ápolásra külföldi példák alapján. Ki lehet-e jelenteni, tényleg csak az idősekre veszélyes a koronavírus? Müller Cecília szerint a vírus bárkit megfertőzhet, mi is egymásnak át tudjuk adni életkortól függetlenül, vagyis a fiatalok ne verődjenek össze. Az is igaz, hogy az időseinket féltjük, náluk súlyosabban zajlik le a betegség.

 

+ Aki bármilyen felajánlással élne, az operatív törzsnél jelezheti azt.

 

A koronavírus a háziállat szőrén nem él túl, rendkívül gyorsan kiszárad, élősejten tud csak élni.

 

+ Vérkészletek hogyan állnak, lesz-e elég vér most, hogy otthonmaradásra buzdítják az embereket?

 

Sokkal kisebb vérigény lesz, miután a nem sürgős műtéteket elhalasztják.

 

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is tartott sajtótájékoztót, ahol elmondta: a betegség okozta válság miatt arra számítanak, több százezer munkanélküli lesz.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Telitalálatnak bizonyult a cseh magán-vasúttársaság közvetlen járata a horvát tengerpartra: már 30 ezernél is több jegyet adtak el a vonatokra.

A korrupcióellenesség és az ökopolitika maradt, a közélet méltóságának helyreállítása kikerült a Jobbik új elvi nyilatkozatából. De mik a főbb különbségek és hasonlóságok?

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Július elsejétől tizenöt országgal nyitja meg a határát az Európai Unió, annak ellenére, hogy van, ahol ismét növekedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás