Miről beszélt hétfőn az operatív törzs? Itt a lényeg!

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.30. 13:06

Hányan szorulnak ellátásra a koronavírussal fertőzöttek között? Van-e olyan gyerek, aki már elkapta a betegséget? És mire érdemes figyelni, ha vásárolni megyünk? Összefoglaltuk, miről beszélt hétfőn az operatív törzs.

Miről beszélt hétfőn az operatív törzs? Itt a lényeg!

Müller Cecília országos tisztifőorvostól ezeket tudhattuk meg:

az elmúlt 24 órában 447-re emelkedett a fertőzöttek száma,

+ már 34-en gyógyultan távoztak az intézményekből,

+ ketten ismét elhunytak, mindketten krónikus megbetegedésben szenvedtek, 90 év fölöttiek voltak,

+ a mintavételek száma fokozatosan, nagymértékben emelkedik, több mint 13 300 történt,

+ még mindig a csoportos, nem pedig a tömeges megbetegedések fázisában vagyunk,

+ az országban egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma, földrajzi területekhez kötődő gócpontok nincsenek,

+ sokféle koronavírus-teszt kering a világban, jó részük bevizsgálatlan,

+ ami a koronavírus-teszteket illeti: a vírus jelenlétének kimutatásához az kell, hogy a fertőzöttben már legyen kellő mennyiségű sejt a vírusból, ám ez csak egy aznapi állapotról mond információt, senki nem tudja megmondani, a következő napon mi a helyzet, hiszen 14 napos lehet a vírus lappangási ideje.

Müller szerint „nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja vagy befolyásolja”.

A tisztifőorvos néhány tanácsot is adott:

+ gyakran hívjuk fel az időseket, beszélgessünk velük, ez önmagában oldja a feszültségüket,

+ ha vásárolni megyünk, készítsünk bevásárlólistát, ilyenkor tudatosan fogunk bevásárolni, nem bolyongunk az üzletekben,

+ csomagolt árut úgy vegyünk le a polcról, hogy először szemrevételezzük, ami kívülről tisztának látszik, azt válasszuk, és ne fogdossuk végig a többi terméket,

+ a csomagolatlan árukhoz lapátot, csipeszt használjunk, és úgy helyezzük el a kosárban, hogy másik áruval ne szennyeződjenek,

+ figyeljünk az áruk lejárati idejére,

+ tartsuk az 1-2 méteres távolságot a többi vásárlótól, a pénztárosoktól,

+ fizessünk kártyával, ha lehet, de amint hazaérünk, mindenképpen mossunk kezet,

+ ha átadjuk a vásárolt árut az időseknek, az nem minősül szoros kontaktusnak, de ne menjünk be hozzájuk, ne kezdjünk beszélgetni személyesen, és rögtön mosson kezet az idős ember is, illetve érdemes lemosnia a kapott árut.

Az operatív törzs rendfenntartói részéről hétfőn Halmosi Zsolt és Kiss Róbert tájékoztatott, akik az alábbiakat mondták el:

108 egészségügyi intézmény élére került kórházparancsnok, ennek a célja, hogy az intézményeket segítsék a felkészülésben. A kórházparancsnokok orvosszakamai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, és döntéseket sem hozhatnak. De például nekik kell jelezni a kórházaknak, ha valamiből hiányt szenvednek, ők pedig továbbítják ezt, hogy az országos törzsön keresztül átcsoportosítsák a készleteket, és orvosolják a problémát.

„Nem titok, hogy néhány eszköz nem oda került, ahova kellett volna”, ezért a vagyonbiztonság kiemelt szempont lesz a kórházparancsnokok rendszerében.

 Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgárvédelmi programjához, a társult tagország a védekezéshez szükséges eszközöket tárolhat, ezek egy részére pedig igényt nyújthat be, és akkor rendelkezésre bocsátják neki az eszközt.

 A magyar állampolgárok megértették a kijárási korlátozásrokat elrendelő kormányrendelet rendelkezéseit, sokan üdvözlik a rendőrségi jelenlétet a közterületeken, de vannak, akikkel szemben intézkedni kellett:

739 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozás megszegése miatt, ebből 660 figyelmeztetéssel zárult, 79 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek

Hatósági házi karantént 9037 esetben rendeltek el, ezeket 57 ezer esetben ellenőrizték, eddig 163 szabálysértési feljelentés, 97 fővel szemben helyszíni bírság, míg 14 fővel szemben figyelmeztetést kellett tenni

Az újságírói kérdések kapcsán pedig többek közt az alábbiak derültek ki:

Módosítják-e a piacokon az idősek vásárlási sávját? Például a vidéki piacok csak 13:00-ig vannak nyitva, vagyis kevés ideje van vásárolni a 65 év felettieknek, mikor az idősek 9-12 között vásárolhatnak. Az operatív törzs elemzi a kialakult helyzeteket, és megállapították, hogy jelenleg nincs szükség bármilyen módosítás bevezetésére.

+ Milyen esetben megy ki a mentő a koronavírus-gyanús emberekhez, lehet-e mintavétel előtt enni-inni? A mentő azokban az esetekben megy mintát venni, ha azt a háziorvos kéri, ha gyanúsnak minősíti a személyt.

Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök, de ez nem egy akut beavatkozásnak számít.

Ha gyorstesztet végeznek vérvétellel a mentősök, annak nincs előírása, de ha nem gyorstesztet csinálnak, hanem az orrból, garatból vesznek mintát, akkor valóban azt kérik, a mintavétel előtt ne igyanak és egyenek az érintettek.

Jakab Ferenc, a koronvírus-kutató akciócsoport vezetője azt mondta: az eddigi intézkedések ellaposították a járványgörbét Magyarországon, ezzel egyetért az operatív törzs is.

Miért vannak katonák az utcákon? A közbiztonság erősítése miatt.

A magánlaborokban kapott eredményeket is beleszámítják-e a statisztikákba? Müller szerint tudják, hogy több magánlabor is végez vizsgálatot, ez az ő felelősségük, ezeket a vizsgálatokat nem számolják bele azokba a hivatalos koronavírusos számokba, amiket ismertetnek.

Mikor várható további szigorítás a kijárásokban? Majd a megfelelő időben tájékoztatnak, ha lesz ilyen.

Sokan vannak a Margitszigeten, Normafán, nem gondolják-e, hogy ez felülírhatja-e az eddig intézkedések pozitív hatását? De igen, az operatív törzs gondolja, ezért továbbra is kérik, ne csoportosuljanak az emberek, tartsák a távolságot egymástól, vagyis a 1,5-2 métert. Az egyéni sport persze megengedett, de az említett csoportosulás nélkül.

+ Jelenleg 15 fertőzött igényel intenzív ellátást.

A háziorvosoknak elsősorban olyan eljárás rendet határoztak meg, ami távol tartja őket a fertőzöttektől, egyébként két alkalommal juttattak egyéni védőfelszerelést a háziorvosok részére annak ellenére, hogy ezek beszerzése az ő feladatuk.

Minden korosztályra kiterjed most már a megfertőződés lehetősége, van gyermek és fiatal is köztük.

Egyébként az Azonnali is kérdezte volna az operatív törzset, de ez alkalommal sem sikerült válaszokat kapnunk tőlük. Íme a meg nem válaszolt kérdéseink:

1. Gulyás Gergely mondta, hogy Magyarország még venne lélegeztetőgépeket. Nagyságrendileg még mennyi ilyen eszközt szeretnénk beszerezni, tehát összesen hány lélegeztetőgépnek kellene lennie Magyarországon?

2. Felmerült a sajtóban, hogy a tünetmentes koronavírussal fertőzöttek betegségének a jele lehet a szag- és ízérzékelés csökkenése, elvesztése. Erre vannak-e magyar tapasztalatok, ez igaz lehet-e?

3. Mikor lesz Magyarországon gyorsteszt a koronavírusra és mekkora mennyiségben, és lesz-e a jövőben elérhető olyan teszt is, amit házilag, otthon lehet elvégezni (ha igen, ez mikorra életszerű, és mekkora mennyiségben állna rendelkezésre)?

4. Aki koronavírusos, de enyhe tünetei vannak, otthon is maradhat. Az enyhe tüneteket mutató betegeket hogyan érdemes ápolni otthon?

5. Van-e Magyarországon olyan fiatalabb fertőzött, aki súlyos állapotban van, de egyébként nincsen semmilyen krónikus alapbetegsége, tehát egészséges volt korábban? Ha igen, hány ilyen személy van?

6. Hány emberrel szemben indult eddig büntetőeljárás, akik azzal vertek át embereket, hogy gyógyszereket kínáltak koronavírusra? Őket pontosan milyen bűncselekmény miatt, és hogyan, mikor fogják elítélni, ha egyszer a járvány miatt ítélkezési szünet van a bíróságokon?

7. Az emberek távközlési (hívás és böngészési) metaadataihoz milyen mértékben férnek most hozzá a koronavírus miatt, és mely hatóságok?

8. Az egyik kormányrendelet felhatalmazta az ITM minisztert „bármely adat” megismerésére, de ezen kívül milyen adatokhoz jut hozzá a rendőrség, amihez normális, nem koronavírus nélküli időben nem? És ezek az adatok szigorúan a betegek vagy hatósági karanténban lévők adataira vonatkoznak-e, vagy elképzelhető, hogy annak is lekövetik a cellainformációit, aki se nem beteg, se nem karanténos, és ha igen, miért?

9. Lehetséges-e, hogy e-mailek, telefonhívások tartalmát is megismerjék a veszélyhelyzetre tekintettel? Kérem, mondjanak számokat, hogy milyen nagyságrendben volt erre példa, ha volt ilyen, illetve milyen nagyságrendben kértek ki metaadatokat a mobilszolgáltatóktól, és ez mekkora növekedést jelent a normális állapothoz képest.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek