Nagy-Britanniában hamarosan otthoni koronavírusteszt is lesz, de mi a helyzet itthon?

Szerző: Galavits Patrik
2020.03.27. 18:10

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme? Utánajártunk.

Nagy-Britanniában hamarosan otthoni koronavírusteszt is lesz, de mi a helyzet itthon?
„Nem szeretnék felelőtlen ígéretet tenni, de pár héten belül megérkezhetnek”

mondta a házilag is elvégezhető koronavírustesztekről Yvonne Doyle professzor, az Angol Népegészségügyi Központ (PHE) orvos igazgatója.

Doyle megjegyezte azt is, hogy az otthon végezhető tesztek már jó ideje hatékonynak bizonyulnak például a terhességek megállapításánál. Ehhez hasonlította a hamarosan megjelenő koronavírusteszteket is, amik segítséget nyújthatnak abban, hogy az emberek mihamarabb újra munkába állhassanak.

Szerdán Doyle munkatársa, Sharon Peacock a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága előtt azt mondta, egy Oxfordban létrehozott koronavírusteszt akár már jövő héten elérhető lehet. A kormányzat egészségügyi tanácsadói azonban arra figyelmeztettek, egyáltalán nem biztos, hogy ilyen rövid idő alatt elkészülhetnek a tesztekkel. Matt Hancock egészségügyi államtitkár ezzel együtt elmondta, Nagy-Britannia 3,5 millió tesztet vett, és továbbiak beszerzését tervezik.

Nagy-Britanniában eközben a miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak is pozitív lett a koronavírustesztje.

Tesztláz

A koronavírus-járvány kitörése óta folyamatosan javítgatják a már meglévő teszteket, hogy minél hamarabb biztos eredményt lehessen közölni a páciensekkel. A mostani, legbiztosabb eredményt kimutató teszteket kétszer is elvégzik néhány nap eltéréssel, és csak ezután közölnek biztosat az alanyokkal. Így történt ez Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Angela Merkel német kancellár esetében is (mindkettejüknek mindkettő negatív lett).

Az Egyesült Államokban, ahol egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, közben két gigacég, az Amazon és a Microsoft összefogott, hogy minél hamarabb célba juttassanak házilag is elvégezhető teszteket.

De ha lenne tesztvilágbajnokság, azt minden bizonnyal Dél-Korea nyerte volna: ott a kormány már a járvány megjelenése előtt nagy mennyiségű tesztet halmozott fel, így a kellő időben naponta tízezernél is többet tudtak elvégezni.

Itthon a hivatalos protokoll szerint az orvosoknak kell megállapítaniuk, hogy valakin érdemes-e elvégezni a tesztet. Péntek reggelig a hivatalos koronavírus helyzetről tájékoztató oldal szerint 9275 mintavétel történt.

A tesztelésbe egyébként már az OMSZ is besegít: ahogy Győrfi Pál szóvivő az ATV-nek elmondta, a mentősök már több száz helyszínre mentek ki mintát venni, amelyeknek az eredményeit pár nappal később a háziorvosokkal tudatják.

Ez az ingyenes módja a tesztelésnek, de a magánegészségügyben mindenkinek van lehetősége megvizsgáltatni magát – már ha van erre a célra 46 ezer forintja. A budapesti Mikromikomed Lab ebben az esetben egy napon belül közli is az eredményeket. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy mintavételt nem végeznek. Pozitív teszteredmény esetén a tisztifőorvost is értesítik.

Nem csodaszer az otthoni teszt

Habár az otthon is elvégezhető tesztek fontosak lehetnek, Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondja, egyelőre nem ezek beszerzése vagy engedélyezése kell, hogy prioritás legyen.

„Az orvosi kamara véleménye szerint Magyarországon nem végeznek elég tesztet. De az igazán fontos a célzott szűrés lenne: azokat kellene tesztelni, akikről tudjuk, hogy veszélyeztetettek. Ilyenek az egészségügyi dolgozók, vagy azok, akikről kiderült, hogy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba” – mondta érdeklődésünkre Kincses.

Szerinte amíg a megbetegedések csoportosak, és nem tömegesek, sokkal nagyobb szükség van a célzottan elvégzett tesztekre. Bár a tömeges megbetegedések elkerülésére azonban aligha számíthatunk.

„Más a helyzet, ha már tömeges megbetegedésekről beszélünk. Ekkor már képtelenség lesz a célzottságot fenntartani, gyakorlatilag mindenki gyanússá válik. Most azonban még ott tartunk, hogy ha egy diák anyukája pozitív tesztet produkál, akkor a gyerek minden osztálytársán is el kellene végezni a tesztet” – utalt ezzel a MOK elnöke a Toldy Gimnázium esetére, ahol pontosan ez volt a helyzet. Csak éppen az osztálytársak fertőzöttségét nem vizsgálták meg.

Kincses Gyula szerint az otthoni tesztek eredményei nem különösebben megbízhatóak, így kár is lenne ezekre alapozni a járványmegelőzést.

„Az otthoni teszt elsődleges szerepe az egyének megnyugtatása. A sajtó ugyan cikkezik ezekről, de a megbízhatóságukról nincs hivatalos információ.

Előszűrő és megnyugtató hatása lehet az otthoni teszteknek – minden vizsgálat értelmes, de ezekről egyelőre többet még mi sem tudunk mondani” – foglalta össze Kincses.

Pénteken az operatív törzsnek is elküldtük kérdéseinket az otthoni tesztekkel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ. Így azt sem tudtuk meg, tervezi-e a kormány a tömeges otthoni tesztek elérhetővé tételét.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek