+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 11:56
Valamint a munkába járáshoz sem kell igazolás: többek között erről is szó volt az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Rendhagyó módon Kásler Mikós is a magyarokhoz fordult az operatív törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatója előtt: miután Orbán Viktor péntek reggel kijárási korlátozásokról szóló rendelkezéseket jelentett be, az egészségügyi ellátórendszerért felelős emberi erőforrások minisztere elmondta, néhány magyar kórház nővérei és orvosai már hetek óta heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járvány ellen. De a többi magyar kórház is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felkészüljenek átszervezzék a kapacitásaikat, és az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedések időszakára, amikor már Kásler is több ezer fertőzöttel számol.

 

A miniszter elmondta: a kormány időben hozott meg fontos intézkedéseket, az egészségügy pedig szervezetten reagált.

 

„Két-három héttel a vírus előtt járunk”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ellátórendszer felkészült a következő hetekre. „A magyar egészségügy bizonyított, az ott dolgozó orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a gyógykezelést megadják. Amit mondtam, az tény, a magyar egészségügy képes a feladatait az önök segítségével megoldani” – fogalmazott Kásler Miklós.

 

Ezt követően az operatív törzs tartott sajtótájékoztatót, ahol Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, hogy

 

megértő, empatikus, segítő mentalitásra lehet számítani a rendőrség részéről a kijárási korlátozások ellenőrzése kapcsán.

 

Elmondta:

 

+ Már 5032 házi karantént rendeltek el, ennek betartását összesen 39 ezerszer ellenőrizték. Eddig 163 esetben volt szabálysértési feljelentés, 32 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

A korlátozott nyitvatartási rendelkezések megszegése miatt 44 szabálysértési feljelentés történt, 25 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt:

 

Már 300 főre emelekedett az igazoltan fertőzöttek száma, de jó hír, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálest, és már 34-en gyógyultak meg;

 

Elmondta azt is, megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, míg a külföldről hazatérő magyarok kötelezi kötelesek egészségügyi vizsgálatnak alávetni magukat. Ha gyanúsak vagy igazoltan betegek, minden esetben hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Ugyanakkor úgy tűnik, a rendelkezésből a magyar kamionosoknak lehet problémájuk, hiszen számukra minden esetben kötelező karantént rendelt el az országos tisztifőorvos: erről itt olvashatsz bővebben.

 

A kijárási korlátozás kapcsán az idősekhez szólva elmondta: továbbra is az a kérés feléjük, maradjanak otthon, vegyék igénybe a családtagok, önkormányzatok segítségét. De ha muszáj elhagyniuk az otthonukat, azt a korlátozásoknak megfelelően 9-12 óra között tegyék meg, gyorsan intézzék el, amit kell és minél előbb menjenek haza.

 

+ Hangsúlyozta: mindenki kerülje a csoportosulást, ez a legfőbb veszélye a megbetegedésnek.

 

„Az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki egy emberként tartsa be a hatóságok rendelkezéseit”

 

Végezetül Müller praktikus tanácsokat is adott a kisgyermekeseknek:

 

A gyermekek nehezen viselik a bezártságot, le lehet vinni őket az utcára, ott futkoshatnak fel-alá, de az a kérés, hogy úgy tegyék, hogy ne csoportosuljanak. Persze a testvérek mozoghatnak együtt, de azt nem ajánlják, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főleg ne az, aki bármilyen tünetet mutat.

 

A nagyobb gyerekekkel üljünk le beszélgetni, kéri, a felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a gyerekekre, oldjuk a feszültségeiket, amikor látjuk rajtuk, hogy igénylik.

 

Nem tilos a házikedvencek sétáltatása sem, de a séta csak addig tartson, ameddig az indokolt: erre nincs pontos szabályozás, a kijárás hosszát minden gazdának magának kell eldöntenie.

 

Pár közérdekű információ a kijárási korlátozásokról

 

Egyelőre a kijárási korlátozások kéthetes időtartamra szólnak, de az operatív törzs szerint szükség esetén ezek meghosszabbíthatók, ha azok a járvány terjedését megakadályozzák, és a megbetegedések, halálozások számát csökkentik. „Ez a húsvét nem olyan lesz, mint amilyet megszoktunk”, kommentált Müller Cecília.

 

Nincs szükség igazolás felmutatásához a munkába járáshoz, ennek lehetősége biztosított marad.

 

Nem fogja vegzálni a rendőrség mindazokat, akik nem a bejelentett lakhelyükön, hanem például albérletben, vagy a hétvégi házukban vannak.

 

Müller szerint a korlátozás lényege ugyanis nem a korlátozás maga, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

 

Így önként választhatja meg mindenki, hogy hol tartózkodik.

 

A 65 évesnél fiatalabbak 9 óra előtt vásároljanak be az olyan boltokban, amelyek esetlegesen csak délig vannak nyitva, hiszen a 9 és 12 óra közötti idősáv a 65 év felettiek bevásárlására van fenntartva. 

 

A településeken az idősek alapvető élelmiszerellátásához bevethető a polgárőrség is.

 

A koronavírus-tesztek, tudományosabb nevükön laborvizsgálatok országszerte hét helyszínen folynak: a Nemzeti Népegészségügyi Központban, a Dél-Pesti Centrumkórházban, négy egyetemi laborban – Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten –, valamint Győrben.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás