Operatív törzs a kijárási korlátozásról: nem baj, ha valaki nem a bejelentett lakcímén tartózkodik

2020.03.27. 11:56

Valamint a munkába járáshoz sem kell igazolás: többek között erről is szó volt az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Operatív törzs a kijárási korlátozásról: nem baj, ha valaki nem a bejelentett lakcímén tartózkodik

Rendhagyó módon Kásler Mikós is a magyarokhoz fordult az operatív törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatója előtt: miután Orbán Viktor péntek reggel kijárási korlátozásokról szóló rendelkezéseket jelentett be, az egészségügyi ellátórendszerért felelős emberi erőforrások minisztere elmondta, néhány magyar kórház nővérei és orvosai már hetek óta heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járvány ellen. De a többi magyar kórház is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felkészüljenek átszervezzék a kapacitásaikat, és az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedések időszakára, amikor már Kásler is több ezer fertőzöttel számol.

A miniszter elmondta: a kormány időben hozott meg fontos intézkedéseket, az egészségügy pedig szervezetten reagált.

„Két-három héttel a vírus előtt járunk”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ellátórendszer felkészült a következő hetekre. „A magyar egészségügy bizonyított, az ott dolgozó orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a gyógykezelést megadják. Amit mondtam, az tény, a magyar egészségügy képes a feladatait az önök segítségével megoldani” – fogalmazott Kásler Miklós.

Ezt követően az operatív törzs tartott sajtótájékoztatót, ahol Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, hogy

megértő, empatikus, segítő mentalitásra lehet számítani a rendőrség részéről a kijárási korlátozások ellenőrzése kapcsán.

Elmondta:

+ Már 5032 házi karantént rendeltek el, ennek betartását összesen 39 ezerszer ellenőrizték. Eddig 163 esetben volt szabálysértési feljelentés, 32 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A korlátozott nyitvatartási rendelkezések megszegése miatt 44 szabálysértési feljelentés történt, 25 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt:

Már 300 főre emelekedett az igazoltan fertőzöttek száma, de jó hír, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálest, és már 34-en gyógyultak meg;

Elmondta azt is, megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, míg a külföldről hazatérő magyarok kötelezi kötelesek egészségügyi vizsgálatnak alávetni magukat. Ha gyanúsak vagy igazoltan betegek, minden esetben hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Ugyanakkor úgy tűnik, a rendelkezésből a magyar kamionosoknak lehet problémájuk, hiszen számukra minden esetben kötelező karantént rendelt el az országos tisztifőorvos: erről itt olvashatsz bővebben.

A kijárási korlátozás kapcsán az idősekhez szólva elmondta: továbbra is az a kérés feléjük, maradjanak otthon, vegyék igénybe a családtagok, önkormányzatok segítségét. De ha muszáj elhagyniuk az otthonukat, azt a korlátozásoknak megfelelően 9-12 óra között tegyék meg, gyorsan intézzék el, amit kell és minél előbb menjenek haza.

+ Hangsúlyozta: mindenki kerülje a csoportosulást, ez a legfőbb veszélye a megbetegedésnek.

„Az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki egy emberként tartsa be a hatóságok rendelkezéseit”

Végezetül Müller praktikus tanácsokat is adott a kisgyermekeseknek:

A gyermekek nehezen viselik a bezártságot, le lehet vinni őket az utcára, ott futkoshatnak fel-alá, de az a kérés, hogy úgy tegyék, hogy ne csoportosuljanak. Persze a testvérek mozoghatnak együtt, de azt nem ajánlják, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főleg ne az, aki bármilyen tünetet mutat.

A nagyobb gyerekekkel üljünk le beszélgetni, kéri, a felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a gyerekekre, oldjuk a feszültségeiket, amikor látjuk rajtuk, hogy igénylik.

Nem tilos a házikedvencek sétáltatása sem, de a séta csak addig tartson, ameddig az indokolt: erre nincs pontos szabályozás, a kijárás hosszát minden gazdának magának kell eldöntenie.

Pár közérdekű információ a kijárási korlátozásokról

Egyelőre a kijárási korlátozások kéthetes időtartamra szólnak, de az operatív törzs szerint szükség esetén ezek meghosszabbíthatók, ha azok a járvány terjedését megakadályozzák, és a megbetegedések, halálozások számát csökkentik. „Ez a húsvét nem olyan lesz, mint amilyet megszoktunk”, kommentált Müller Cecília.

Nincs szükség igazolás felmutatásához a munkába járáshoz, ennek lehetősége biztosított marad.

Nem fogja vegzálni a rendőrség mindazokat, akik nem a bejelentett lakhelyükön, hanem például albérletben, vagy a hétvégi házukban vannak.

Müller szerint a korlátozás lényege ugyanis nem a korlátozás maga, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

Így önként választhatja meg mindenki, hogy hol tartózkodik.

A 65 évesnél fiatalabbak 9 óra előtt vásároljanak be az olyan boltokban, amelyek esetlegesen csak délig vannak nyitva, hiszen a 9 és 12 óra közötti idősáv a 65 év felettiek bevásárlására van fenntartva. 

A településeken az idősek alapvető élelmiszerellátásához bevethető a polgárőrség is.

A koronavírus-tesztek, tudományosabb nevükön laborvizsgálatok országszerte hét helyszínen folynak: a Nemzeti Népegészségügyi Központban, a Dél-Pesti Centrumkórházban, négy egyetemi laborban – Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten –, valamint Győrben.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek