+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 11:56
Valamint a munkába járáshoz sem kell igazolás: többek között erről is szó volt az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Rendhagyó módon Kásler Mikós is a magyarokhoz fordult az operatív törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatója előtt: miután Orbán Viktor péntek reggel kijárási korlátozásokról szóló rendelkezéseket jelentett be, az egészségügyi ellátórendszerért felelős emberi erőforrások minisztere elmondta, néhány magyar kórház nővérei és orvosai már hetek óta heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járvány ellen. De a többi magyar kórház is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felkészüljenek átszervezzék a kapacitásaikat, és az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedések időszakára, amikor már Kásler is több ezer fertőzöttel számol.

 

A miniszter elmondta: a kormány időben hozott meg fontos intézkedéseket, az egészségügy pedig szervezetten reagált.

 

„Két-három héttel a vírus előtt járunk”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ellátórendszer felkészült a következő hetekre. „A magyar egészségügy bizonyított, az ott dolgozó orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a gyógykezelést megadják. Amit mondtam, az tény, a magyar egészségügy képes a feladatait az önök segítségével megoldani” – fogalmazott Kásler Miklós.

 

Ezt követően az operatív törzs tartott sajtótájékoztatót, ahol Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, hogy

 

megértő, empatikus, segítő mentalitásra lehet számítani a rendőrség részéről a kijárási korlátozások ellenőrzése kapcsán.

 

Elmondta:

 

+ Már 5032 házi karantént rendeltek el, ennek betartását összesen 39 ezerszer ellenőrizték. Eddig 163 esetben volt szabálysértési feljelentés, 32 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

A korlátozott nyitvatartási rendelkezések megszegése miatt 44 szabálysértési feljelentés történt, 25 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt:

 

Már 300 főre emelekedett az igazoltan fertőzöttek száma, de jó hír, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálest, és már 34-en gyógyultak meg;

 

Elmondta azt is, megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, míg a külföldről hazatérő magyarok kötelezi kötelesek egészségügyi vizsgálatnak alávetni magukat. Ha gyanúsak vagy igazoltan betegek, minden esetben hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Ugyanakkor úgy tűnik, a rendelkezésből a magyar kamionosoknak lehet problémájuk, hiszen számukra minden esetben kötelező karantént rendelt el az országos tisztifőorvos: erről itt olvashatsz bővebben.

 

A kijárási korlátozás kapcsán az idősekhez szólva elmondta: továbbra is az a kérés feléjük, maradjanak otthon, vegyék igénybe a családtagok, önkormányzatok segítségét. De ha muszáj elhagyniuk az otthonukat, azt a korlátozásoknak megfelelően 9-12 óra között tegyék meg, gyorsan intézzék el, amit kell és minél előbb menjenek haza.

 

+ Hangsúlyozta: mindenki kerülje a csoportosulást, ez a legfőbb veszélye a megbetegedésnek.

 

„Az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki egy emberként tartsa be a hatóságok rendelkezéseit”

 

Végezetül Müller praktikus tanácsokat is adott a kisgyermekeseknek:

 

A gyermekek nehezen viselik a bezártságot, le lehet vinni őket az utcára, ott futkoshatnak fel-alá, de az a kérés, hogy úgy tegyék, hogy ne csoportosuljanak. Persze a testvérek mozoghatnak együtt, de azt nem ajánlják, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főleg ne az, aki bármilyen tünetet mutat.

 

A nagyobb gyerekekkel üljünk le beszélgetni, kéri, a felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a gyerekekre, oldjuk a feszültségeiket, amikor látjuk rajtuk, hogy igénylik.

 

Nem tilos a házikedvencek sétáltatása sem, de a séta csak addig tartson, ameddig az indokolt: erre nincs pontos szabályozás, a kijárás hosszát minden gazdának magának kell eldöntenie.

 

Pár közérdekű információ a kijárási korlátozásokról

 

Egyelőre a kijárási korlátozások kéthetes időtartamra szólnak, de az operatív törzs szerint szükség esetén ezek meghosszabbíthatók, ha azok a járvány terjedését megakadályozzák, és a megbetegedések, halálozások számát csökkentik. „Ez a húsvét nem olyan lesz, mint amilyet megszoktunk”, kommentált Müller Cecília.

 

Nincs szükség igazolás felmutatásához a munkába járáshoz, ennek lehetősége biztosított marad.

 

Nem fogja vegzálni a rendőrség mindazokat, akik nem a bejelentett lakhelyükön, hanem például albérletben, vagy a hétvégi házukban vannak.

 

Müller szerint a korlátozás lényege ugyanis nem a korlátozás maga, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

 

Így önként választhatja meg mindenki, hogy hol tartózkodik.

 

A 65 évesnél fiatalabbak 9 óra előtt vásároljanak be az olyan boltokban, amelyek esetlegesen csak délig vannak nyitva, hiszen a 9 és 12 óra közötti idősáv a 65 év felettiek bevásárlására van fenntartva. 

 

A településeken az idősek alapvető élelmiszerellátásához bevethető a polgárőrség is.

 

A koronavírus-tesztek, tudományosabb nevükön laborvizsgálatok országszerte hét helyszínen folynak: a Nemzeti Népegészségügyi Központban, a Dél-Pesti Centrumkórházban, négy egyetemi laborban – Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten –, valamint Győrben.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás