+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 11:56
Valamint a munkába járáshoz sem kell igazolás: többek között erről is szó volt az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Rendhagyó módon Kásler Mikós is a magyarokhoz fordult az operatív törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatója előtt: miután Orbán Viktor péntek reggel kijárási korlátozásokról szóló rendelkezéseket jelentett be, az egészségügyi ellátórendszerért felelős emberi erőforrások minisztere elmondta, néhány magyar kórház nővérei és orvosai már hetek óta heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járvány ellen. De a többi magyar kórház is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felkészüljenek átszervezzék a kapacitásaikat, és az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedések időszakára, amikor már Kásler is több ezer fertőzöttel számol.

 

A miniszter elmondta: a kormány időben hozott meg fontos intézkedéseket, az egészségügy pedig szervezetten reagált.

 

„Két-három héttel a vírus előtt járunk”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ellátórendszer felkészült a következő hetekre. „A magyar egészségügy bizonyított, az ott dolgozó orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a gyógykezelést megadják. Amit mondtam, az tény, a magyar egészségügy képes a feladatait az önök segítségével megoldani” – fogalmazott Kásler Miklós.

 

Ezt követően az operatív törzs tartott sajtótájékoztatót, ahol Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, hogy

 

megértő, empatikus, segítő mentalitásra lehet számítani a rendőrség részéről a kijárási korlátozások ellenőrzése kapcsán.

 

Elmondta:

 

+ Már 5032 házi karantént rendeltek el, ennek betartását összesen 39 ezerszer ellenőrizték. Eddig 163 esetben volt szabálysértési feljelentés, 32 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

A korlátozott nyitvatartási rendelkezések megszegése miatt 44 szabálysértési feljelentés történt, 25 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt:

 

Már 300 főre emelekedett az igazoltan fertőzöttek száma, de jó hír, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálest, és már 34-en gyógyultak meg;

 

Elmondta azt is, megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, míg a külföldről hazatérő magyarok kötelezi kötelesek egészségügyi vizsgálatnak alávetni magukat. Ha gyanúsak vagy igazoltan betegek, minden esetben hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Ugyanakkor úgy tűnik, a rendelkezésből a magyar kamionosoknak lehet problémájuk, hiszen számukra minden esetben kötelező karantént rendelt el az országos tisztifőorvos: erről itt olvashatsz bővebben.

 

A kijárási korlátozás kapcsán az idősekhez szólva elmondta: továbbra is az a kérés feléjük, maradjanak otthon, vegyék igénybe a családtagok, önkormányzatok segítségét. De ha muszáj elhagyniuk az otthonukat, azt a korlátozásoknak megfelelően 9-12 óra között tegyék meg, gyorsan intézzék el, amit kell és minél előbb menjenek haza.

 

+ Hangsúlyozta: mindenki kerülje a csoportosulást, ez a legfőbb veszélye a megbetegedésnek.

 

„Az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki egy emberként tartsa be a hatóságok rendelkezéseit”

 

Végezetül Müller praktikus tanácsokat is adott a kisgyermekeseknek:

 

A gyermekek nehezen viselik a bezártságot, le lehet vinni őket az utcára, ott futkoshatnak fel-alá, de az a kérés, hogy úgy tegyék, hogy ne csoportosuljanak. Persze a testvérek mozoghatnak együtt, de azt nem ajánlják, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főleg ne az, aki bármilyen tünetet mutat.

 

A nagyobb gyerekekkel üljünk le beszélgetni, kéri, a felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a gyerekekre, oldjuk a feszültségeiket, amikor látjuk rajtuk, hogy igénylik.

 

Nem tilos a házikedvencek sétáltatása sem, de a séta csak addig tartson, ameddig az indokolt: erre nincs pontos szabályozás, a kijárás hosszát minden gazdának magának kell eldöntenie.

 

Pár közérdekű információ a kijárási korlátozásokról

 

Egyelőre a kijárási korlátozások kéthetes időtartamra szólnak, de az operatív törzs szerint szükség esetén ezek meghosszabbíthatók, ha azok a járvány terjedését megakadályozzák, és a megbetegedések, halálozások számát csökkentik. „Ez a húsvét nem olyan lesz, mint amilyet megszoktunk”, kommentált Müller Cecília.

 

Nincs szükség igazolás felmutatásához a munkába járáshoz, ennek lehetősége biztosított marad.

 

Nem fogja vegzálni a rendőrség mindazokat, akik nem a bejelentett lakhelyükön, hanem például albérletben, vagy a hétvégi házukban vannak.

 

Müller szerint a korlátozás lényege ugyanis nem a korlátozás maga, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

 

Így önként választhatja meg mindenki, hogy hol tartózkodik.

 

A 65 évesnél fiatalabbak 9 óra előtt vásároljanak be az olyan boltokban, amelyek esetlegesen csak délig vannak nyitva, hiszen a 9 és 12 óra közötti idősáv a 65 év felettiek bevásárlására van fenntartva. 

 

A településeken az idősek alapvető élelmiszerellátásához bevethető a polgárőrség is.

 

A koronavírus-tesztek, tudományosabb nevükön laborvizsgálatok országszerte hét helyszínen folynak: a Nemzeti Népegészségügyi Központban, a Dél-Pesti Centrumkórházban, négy egyetemi laborban – Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten –, valamint Győrben.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás