+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. március 27. péntek, 11:27
A Magyarországra érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, hiába nem mutatják koronavírus gyanúját.

Az ugytudjuk.hu szúrta ki az országos tisztifőorvos friss határozatát, amely szerint az ország területére belépő magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálatra kötelesek, és amennyiben koronavírus-gyanúsak, úgy kijelölt karanténba, ha nem gyanúsak, akkor is hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Külföldiek, ahogy eddig, nem léphetnek be Magyarországra, kivéve a szomszédos országok polgárai számára  időnként megnyitott tranzitfolyosókat.

 

Érdekesebb azonban az a rendelkezés, amely a teherforgalomban belépő személyekre, magyarul a kamionosokra vonatkozik. Ha a kamionos magyar állampolgár és az úticélja is Magyarországon van, akkor,

 

még ha nem is mutatja koronavírus gyanúját, 14 napra köteles hatósági házi karanténba vonulni.

 

(Külföldi kamionosoknak ez esetben 24 órájuk van, hogy elhagyják az országot.) A magyarországi közlekedés során a kamionosok kötelesek kesztyűt és szájmaszkot viselni, a tranzitszállítmányoknak pedig a legrövidebb úton, kijelölt idő alatt kell elhagyniuk az országot.

 

Amennyiben egy kamionosnál a koronavírus-fertőzés gyanúját megállapítják, úgy ha magyar, kijelölt karanténban helyezik el, ha pedig külföldi, nem engedik be az országba.

 

Az ugytudjuk.hu úgy értesült: az éjjel már intézkedtek is a határon az új tisztifőorvosi határozat alapján, és több kamionost is karantén alá vontak. A portál arról is ír, hogy az illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat a kéthetes karantén alól, azonban a tisztifőorvosi határozatban erre nincs utalás.

 

Az Azonnali kérdésekkel fordult az országos tisztifőorvosi hivatalhoz és a külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk:

 

a bevezetett intézkedések mellett hogyan lesz biztosítva, hogy Magyarország továbbra is el legyen látva a szükséges árukkal.

 

Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás