Takaró Mihály addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér: így „demonstrált” március 15-én az ellenzék

Szerző: Pintér Bence
2020.03.15. 19:04

Tizenheten szólaltak fel idén az ellenzék közös március 15-i demonstrációján, de amikor valaki Orbán helyett hirtelen Kossuth Lajost hozta szóba, lehurrogták. Képzelt riport egy olyan idővonalról, ahol nincs koronavírus, cserébe van szokásos ellenzéki mulatság a nemzeti ünnepen!

Takaró Mihály addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér: így „demonstrált” március 15-én az ellenzék

Figyelem, ez egy képzelt riport! Idén a koronavírus miatt lemondták a március 15-i rendezényeket. Ez a cikk arról szól, hogy elképzeltük: milyen lett volna az ellenzék rendezvénye, ha megtartották volna.

Hiába csepergett az eső, több ezren érkeztek meg délután 17 órakor az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, ahol a Ha én rózsa volnék és egy új Bródy János-dal várta a gyülekező demokratákat.

Mint azt a korábban az Indexen megjelent cikkből tudjuk: a március 15-i szeánszon eredetileg csak tíz beszéd hangzott volna el, de a DK azt követelte, hogy ebből nyolcat az általuk kijelölt személyek mondjanak el, ezután módosítottak a szervezők úgy, hogy a DK nyolc felszólalója mellett még minden ellenzéki párt, daloskör és gittegylet is jelölhessen szónokot.

A műsor nyitányaként egy Petőfinek öltöztetett lelkes diákszínész elszavalta a Nemzeti dalt, majd Vágó István, a demonstráció háziazdája lépett a színpadra, és elsütött egy elmés viccet, amire sajnos nem emlékszem. A tömegben közben egy sor ellenzéki celeb tűnt fel, akikről szép sorban kiderült, hogy mind beszélni fognak majd  színpadon, mivel elvonultak a backstage-be.

Az ismert szkeptikus ezután felkonferálta az első felszólalót, az Egyesült Mézeskalácssütők Demokratikus Országos Szakszervezetének elnökét, a DK-ba nemrég belépett Szopkóné Takács Piroskát,

aki arról beszélt, hogy az ellenzék összefogásával és Gyurcsány Ferenc, valamint Dobrev Klára vezetésével le lehet győzni Orbánt, máshogy nem.

Ezután a Független Diákparlament alelnöke következett, aki indulatos beszédében a márciusi ifjakat emlegette fel és a NAT-ot szidta, elmondta, hogy Gyurcsány videóblogja miatt belépett a DK-ba, majd felolvasta a diákok tizenkét pontját, amiből az ingyen füvet azért már egy kicsit én is túlzásnak éreztem. Ő megállta, hogy elsüssön pár poént Takaró Mihály nevével, de Vágó István már nem, amikor azt mondta: a kormánynak addig kéne nyújtózkodnia, amíg a takarója ér.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője következett, aki láthatóan még mindig meg volt lepődve, hogy bejutott az Európai Parlamentbe: beszédében arról beszélt, hogy a DK az ellenzék vezető ereje, szükség van az összefogásra, a cigányozással riogató fasiszta Orbán pedig takarodjon. Rónai gyújtó hangú, Gyurcsány beszédmódjára kísértetiesen emlékeztető hangszínnel előadott beszéde után Lukácsi Katalin tartott tíz perces kardioedzést a hídfő környékén tömörülő tüntetőknek feszületmintás edzőruhában, de nem kizárt, hogy ezt csak behaluztam a közben melletem spanglira gyújtó diákparlamentes srác miatt.

A következő felszólalóra – aki talán a NAT ellen tiltakozó tanárok képviselője volt, vagy egy újonnan dékássá vált falusi polgármester – nem tudtam odafigyelni, mert

Bede Zsolt zavarta meg a rendezvényt, amikor lökdösődni kezdett valakivel, akit Hont Andrásnak nézett, és leverte a szemüvegét is, de kiderült, hogy a Hír TV riportere volt az, csak álruhában,

ezért Bede bocsánatot kért.

Sorban jött a színpadon egy DK-mentes blokk: Donáth Anna, Hadházy Ákos és Jakab Péter szólaltak fel, de sajnos a mikrofonok pont elromlottak, ezért már csak azt lehetett hallani, ahogy Vágó István arról beszél, hogy nagyon fontos, hogy minden ellenzéki párt összefogjon a DK-val és támogassa az új Kossuth Lajost, Gyurcsány Ferencet, vagy Dobrev Klárát.

Esztrádműsor következett, a Párbeszéd frakciója adta elő Landerer nyomdáinak forradalmi lefoglalását, Landerer szerepében Mellár Tamással, míg Petőfi szerepében Kocsis-Cake Olivióval.

Vadai Ágnest konferálta fel ezután Vágó, aki tüzes hangú beszédében főleg Gyurcsány Ferencet dicsérte és arról beszélt, hogy Orbánnak mennie kell, na meg az összefogás, ugye. „Gyurcsány Ferenc” – próbálta skandáltatni a tömeggel Vadai, de nem jött össze. A következő öt fellépőre sajnos nem emlékszem, mert közülük az első, Tóth Bertalan MSZP-elnök hosszúra nyúló (Orbán rendszerét támadó) beszédén állva elaludtam, de állítólag ekkor szólalt fel Erzsi, a macska, Kendernay János, Hajnal Miklós és Tordai Bence is.

Megint zenés betét következett, Bródy János adta elő legújabb, O1G című szerzeményét.

Utána viszont ráfordultunk az igazi nagyvadakra: először Fekete-Győr András érkezett, aki beszédében finoman próbált üzenni az ellenzéki oldalt behódolásra felszólító Gyurcsánynak, ami miatt csak azért nem huhogtak sokan, mert egyre kevésbé tudtak odafigyelni a hosszúra nyúló műsorra – ekkor már este nyolc óra volt. Fekete-Győr a fiatalokról beszélt, hiszen a márciusi ifjak is fiatalok voltak, mint a Momentum tagjai, bár rögtön hozzátette, hogy a Momentumban idősek is vannak, valamint azt, hogy közel sem olyan radikálisok ám azért, mint Petőfi és társai, de azért nem is teljesen nemradikálisok.

Dobrev Klára az európai értékek mellett, Gyurcsány Ferenc pedig amellett állt ki, hogy ő egy kitartó pasi, mindketten szidták Orbán Viktort és rendszerét, valamint az összefogás fontosságáról is beszéltek. Az est zárásaként Karácsony Gergely lépett a színpadra, aki majdnem megemlített valami 1848-as dolgot, de aztán mégse.

Vágó István a végén megköszönte a részvételt, majd váratlanul Hadházy Ákos jött vissza színpadra, és azt mondta: ha már ilyen szépen összegyűltűnk, menjünk el a közmédia székháza elé, de miközben ezt mondta, Gyurcsány elvette a mikrofonját, és bejelentette, hogy öt szocialista poltikust csábított át csak a mai délután alatt a DK-ba. Ezután mindenki hazament.

Hát így, vagy hasonlóképp telt volna az idei március 15-e, ha nem szól közbe a koronavírus.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek