Bezárnak a fővárosi óvodák és gyógyfürdők, szinte ingyen lehet majd használni a Bubit

Szerző: Illés Gergő
2020.03.14. 16:44

Karácsony Gergely mindezt sajtótájékoztatóján jelentette be, azzal indokolva az intézkedéseket, hogy a járványhelyzet idején „amennyire csak lehet, álljon le a város”.

Bezárnak a fővárosi óvodák és gyógyfürdők, szinte ingyen lehet majd használni a Bubit

„A lehető legrosszabbra készülünk annak érdekébe, hogy a lehető legrosszabbat el tudjuk kerülni” – kezdte szombat délután sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ahol bejelentette:

vasárnaptól bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is, hétfőtől követik őket az óvodák és bölcsődék, a közbringákat pedig szinte ingyen lehet majd használni.

Karácsony elmondta, Budapestnek van egy kis előnye azzal, hogy a járvány ide kicsit később fog elérni, de kétségkívül a fővárost is komolyan eléri majd a koronavírus. Addig pedig Budapest tanulna más városok tapasztalataiból, ahogyan Karácsony azt is hozzátette: „amennyire csak lehet, álljon le a város”, maradjunk otthon és kerüljük a másokkal való találkozást amellett, hogy természetesen nem feledkezünk meg másokról.

A főpolgármester sajtótájékoztatóján konkrét intézkedéseket is bejelentett:

Hétfőtől az iskolák mellett zárva lesznek a fővárosi és kerületi irányítású bölcsődék és óvodák. Ez kicsit kacifántos, hiszen Orbán Viktor pénteken csak az iskolabezárásokról beszélt, de Karácsony szerint „figyelve a híreket a kormány ezt a jogi helyzetet is elő fogja készíteni”, nem lesz tehát akadálya az intézmények bezárására.

Azoknak, akik nem tudnák másképp megoldani gyermekük elhelyezését, a főváros ügyeleti rendszert biztosít majd.

A rászorulók számára a közétkeztetést is biztosítják a továbbiakban. Méghozzá pont a hétfőtől bezárt iskolaépületekben.

Vasárnap már nem nyitnak ki a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátáshoz nélkülözhetetlen feladatokat látnák csak el, de erről még egyeztetni kell.

Szintén nem nyit ki a Fővárosi Állat- és Növénykert sem, Karácsony szerint annak további nyitvatartása nem indokolt.

+ Mint arról az Azonnali is beszámolt, a buszokra hétfőtől nem lehet majd az első ajtón felszállni, az a söfőrök védelme érdekében el lesz kerítve az utasok elől.

Bár jogi kikötések miatt teljesen ingyenessé nem lehet majd tenni, de hétfőtől jelképes, havi 100 forintos összegért lehet majd használni a budapesti közbringarendszert, a Bubit.

Karácsony mindezek mellett elmondta, négy munkacsoportot hoz létre a budapesti operatív törzsön belül: ezt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti, míg a munkacsoportokat a másik négy főpolgármester-helyettes. A városon belüli önkéntes felajánlásokkal Kerpel-Fronius Gábor, gazdasági és költségvetési kérdésekkel Kiss Ambrus, a szociális ellátórendszerrel Gy. Németh Erzsébet, a közlekedéssel pedig Dorosz Dávid foglalkozik majd.

A főpolgármester azt is hozzátette: a fővárosi önkormányzat hétfőtől délután 3 órától naponta tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. Újságírói kérdésre hozzátette: egyelőre még nincs álláspontja a Budapesten megrendezendő atlétikai vb-ről, amelyet a Momentum a koronavírus miatt szeretne elhalasztani.

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek