+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 14. szombat, 16:44
Karácsony Gergely mindezt sajtótájékoztatóján jelentette be, azzal indokolva az intézkedéseket, hogy a járványhelyzet idején „amennyire csak lehet, álljon le a város”.

„A lehető legrosszabbra készülünk annak érdekébe, hogy a lehető legrosszabbat el tudjuk kerülni” – kezdte szombat délután sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ahol bejelentette:

 

vasárnaptól bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is, hétfőtől követik őket az óvodák és bölcsődék, a közbringákat pedig szinte ingyen lehet majd használni.

 

 

Karácsony elmondta, Budapestnek van egy kis előnye azzal, hogy a járvány ide kicsit később fog elérni, de kétségkívül a fővárost is komolyan eléri majd a koronavírus. Addig pedig Budapest tanulna más városok tapasztalataiból, ahogyan Karácsony azt is hozzátette: „amennyire csak lehet, álljon le a város”, maradjunk otthon és kerüljük a másokkal való találkozást amellett, hogy természetesen nem feledkezünk meg másokról.

 

A főpolgármester sajtótájékoztatóján konkrét intézkedéseket is bejelentett:

 

Hétfőtől az iskolák mellett zárva lesznek a fővárosi és kerületi irányítású bölcsődék és óvodák. Ez kicsit kacifántos, hiszen Orbán Viktor pénteken csak az iskolabezárásokról beszélt, de Karácsony szerint „figyelve a híreket a kormány ezt a jogi helyzetet is elő fogja készíteni”, nem lesz tehát akadálya az intézmények bezárására.

 

Azoknak, akik nem tudnák másképp megoldani gyermekük elhelyezését, a főváros ügyeleti rendszert biztosít majd.

 

A rászorulók számára a közétkeztetést is biztosítják a továbbiakban. Méghozzá pont a hétfőtől bezárt iskolaépületekben.

 

Vasárnap már nem nyitnak ki a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátáshoz nélkülözhetetlen feladatokat látnák csak el, de erről még egyeztetni kell.

 

Szintén nem nyit ki a Fővárosi Állat- és Növénykert sem, Karácsony szerint annak további nyitvatartása nem indokolt.

 

+ Mint arról az Azonnali is beszámolt, a buszokra hétfőtől nem lehet majd az első ajtón felszállni, az a söfőrök védelme érdekében el lesz kerítve az utasok elől.

 

Bár jogi kikötések miatt teljesen ingyenessé nem lehet majd tenni, de hétfőtől jelképes, havi 100 forintos összegért lehet majd használni a budapesti közbringarendszert, a Bubit.

 

Karácsony mindezek mellett elmondta, négy munkacsoportot hoz létre a budapesti operatív törzsön belül: ezt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti, míg a munkacsoportokat a másik négy főpolgármester-helyettes. A városon belüli önkéntes felajánlásokkal Kerpel-Fronius Gábor, gazdasági és költségvetési kérdésekkel Kiss Ambrus, a szociális ellátórendszerrel Gy. Németh Erzsébet, a közlekedéssel pedig Dorosz Dávid foglalkozik majd.

 

A főpolgármester azt is hozzátette: a fővárosi önkormányzat hétfőtől délután 3 órától naponta tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. Újságírói kérdésre hozzátette: egyelőre még nincs álláspontja a Budapesten megrendezendő atlétikai vb-ről, amelyet a Momentum a koronavírus miatt szeretne elhalasztani.

 

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás