+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 14. szombat, 16:44
Karácsony Gergely mindezt sajtótájékoztatóján jelentette be, azzal indokolva az intézkedéseket, hogy a járványhelyzet idején „amennyire csak lehet, álljon le a város”.

„A lehető legrosszabbra készülünk annak érdekébe, hogy a lehető legrosszabbat el tudjuk kerülni” – kezdte szombat délután sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ahol bejelentette:

 

vasárnaptól bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is, hétfőtől követik őket az óvodák és bölcsődék, a közbringákat pedig szinte ingyen lehet majd használni.

 

 

Karácsony elmondta, Budapestnek van egy kis előnye azzal, hogy a járvány ide kicsit később fog elérni, de kétségkívül a fővárost is komolyan eléri majd a koronavírus. Addig pedig Budapest tanulna más városok tapasztalataiból, ahogyan Karácsony azt is hozzátette: „amennyire csak lehet, álljon le a város”, maradjunk otthon és kerüljük a másokkal való találkozást amellett, hogy természetesen nem feledkezünk meg másokról.

 

A főpolgármester sajtótájékoztatóján konkrét intézkedéseket is bejelentett:

 

Hétfőtől az iskolák mellett zárva lesznek a fővárosi és kerületi irányítású bölcsődék és óvodák. Ez kicsit kacifántos, hiszen Orbán Viktor pénteken csak az iskolabezárásokról beszélt, de Karácsony szerint „figyelve a híreket a kormány ezt a jogi helyzetet is elő fogja készíteni”, nem lesz tehát akadálya az intézmények bezárására.

 

Azoknak, akik nem tudnák másképp megoldani gyermekük elhelyezését, a főváros ügyeleti rendszert biztosít majd.

 

A rászorulók számára a közétkeztetést is biztosítják a továbbiakban. Méghozzá pont a hétfőtől bezárt iskolaépületekben.

 

Vasárnap már nem nyitnak ki a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátáshoz nélkülözhetetlen feladatokat látnák csak el, de erről még egyeztetni kell.

 

Szintén nem nyit ki a Fővárosi Állat- és Növénykert sem, Karácsony szerint annak további nyitvatartása nem indokolt.

 

+ Mint arról az Azonnali is beszámolt, a buszokra hétfőtől nem lehet majd az első ajtón felszállni, az a söfőrök védelme érdekében el lesz kerítve az utasok elől.

 

Bár jogi kikötések miatt teljesen ingyenessé nem lehet majd tenni, de hétfőtől jelképes, havi 100 forintos összegért lehet majd használni a budapesti közbringarendszert, a Bubit.

 

Karácsony mindezek mellett elmondta, négy munkacsoportot hoz létre a budapesti operatív törzsön belül: ezt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti, míg a munkacsoportokat a másik négy főpolgármester-helyettes. A városon belüli önkéntes felajánlásokkal Kerpel-Fronius Gábor, gazdasági és költségvetési kérdésekkel Kiss Ambrus, a szociális ellátórendszerrel Gy. Németh Erzsébet, a közlekedéssel pedig Dorosz Dávid foglalkozik majd.

 

A főpolgármester azt is hozzátette: a fővárosi önkormányzat hétfőtől délután 3 órától naponta tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. Újságírói kérdésre hozzátette: egyelőre még nincs álláspontja a Budapesten megrendezendő atlétikai vb-ről, amelyet a Momentum a koronavírus miatt szeretne elhalasztani.

 

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás