Egyszerre mélyütés és lehetőség a koronavírus a magyar fürdőknek

Szerző: Galavits Patrik
2020.03.19. 18:11

A kisebb fürdők közül lehet olyan, amelyik nem éli túl a koronavírus miatti ideiglenes bezárást, de a nehéz időszakot hasznosan is el lehet tölteni. Orbán Viktor szerdai rendkívüli bejelentései pedig levegőhöz juttathatják az idegenforgalmat – turisztikai szakértőt kérdeztünk arról, mi várhat a magyar turizmus egyik legfontosabb ágazatát jelentő gyógyfürdőkre.

Egyszerre mélyütés és lehetőség a koronavírus a magyar fürdőknek
„Emonhatnák minné’ előbb, hogy ne kölljön regge’ fél ötkó’ fökeenem!”

Ebből az ízes nyugati dialektussal előadott kívánságból csukott szemmel is kitaláltam volna, hogy otthon vagyok, és egy földimet hallottam a Vas megyei Bükfürdő bejáratánál. Az ország egyik leglátogatottabb fürdőjében dolgozó úr alighanem azt szerette volna minél előbb megtudni, hogy szerdától teljesen lakat kerül-e a munkahelyére.

Csak pár órát kellett várnia, mert kedd délután a büki gyógyfürdő hivatalosan is bejelentette: március 18-tól határozatlan ideig nem nyit ki.

Ezzel Bükfürdő népes táborhoz csatlakozott. Korábban a teljes bezárás mellett döntött például Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Sárvár, Zalakaros, Kehidakustány, a mezőkövesdi Zsóry fürdő, valamint főpolgármesteri utasításra Budapest minden fürdője is felfüggesztette működését. Bükfürdőhöz hasonlóan Hévíz is március 17-én fogadott egy ideig utoljára vendégeket.

A RUDAS GYÓGYFÜRDŐ NÉPSZERŰ MEDENCÉJE A BUDAPESTI PANORÁMÁVAL. EGY DARABIG ÜRESEN MARAD. FOTÓ: RUDAS GYÓGYFÜRDŐ / FACEBOOK

Kampó

Egyébként meglepő lehet, de a koronavírus önmagában nem teszi veszélyesebbé a fürdőzést. A Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint ugyanis „a koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni”. Persze a létszámkorlátozások ettől függetlenül lehetetlen helyzetbe hozzák a fürdőket.

Orbán Viktor március 10-én, az Iparkamara évnyitóján beszélt arról, hogy ha itthon is a kínaihoz hasonló forgatókönyv valósul meg, és a járvány öt-hat hónapig is eltart, akkor a „turisztikai szezonnak kampó”. A fürdőbezárások mellett a február végén még csak csökkenő, azóta mind inkább kiürülő szállodák; a kihalttá váló Ferihegy mind a miniszterelnöki jóslatot támasztja alá.

Megkeresésünkre Bódis Gábor turisztikai szakértő, a Hungary NEXT országmárkaműhely alapítója sem tudott derűlátóbb képet festeni a magyar turizmus és a fürdők előtt álló hónapokról.

„A gyógyfürdők adják a magyarországi turisztikai forgalom nagyjából egyharmadát. Jelenleg reális azzal számolni, hogy három hónapig tulajdonképpen az egész ágazat leáll.”

A szakértő kiemelte: 2018-ban és 2019-ben sikeres évet zártak a magyar fürdők, most ebbe a felívelő pályába rondít bele a koronavírus.

Fájni fog a leállás, de legalább lesz idő máson dolgozni

A veszteségek mértékét egyelőre csak megbecsülni lehet. Több neves fürdőhelyet is megkerestünk kérdéseinkkel, érdemi választ a cikk elkészültéig a fővárosi fürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től kaptunk csak. Az értékesítési osztályuk azt közölte:

2020-ban nyolc-kilencmilliárd forintnyi bevételkieséssel számolnak,

emellett több tervezett beruházás, így a Király Fürdő felújítása és egy pesterzsébeti csúszdapark felépítése biztosan csúszni fog a járvány miatt.

Ebben a majdnem tízmilliárd forintnyi bevételkiesésben pedig nincsenek benne a turisták egyéb költései, amikkel így szintén nem számolhat a nemzetgazdaság: a szállásokért kifizetett összegektől kezdve, az étkezéseken át a tömegközlekedésre vagy benzinre költött pénzekig. És akkor a fővároson kívüli fürdőhelyekkel még nem is számoltunk.

Bódis szerint a turisztikai vállalkozásoknak ideális esetben túl kell élnie egy pár hónapos kiesést, de ezúttal könnyen lehet, hogy elsősorban a kisebb fürdők között lesz, amelyiknek végképp le kell majd húznia a rolót. Hozzátette ugyanakkor: a kényszerbezárások idején akkor cselekednek jól a cégvezetők, ha nem ölbe tett kézzel várják az újranyitást, és intenzív marketingtevékenységbe fognak. Szerinte az osztrákokról érdemes példát venni.

„Ausztriában március elsejétől kezdődően féléves leállással számolnak.

De közben az ország intenzíven hirdeti magát az őszi időszakra. Ezzel éreztetik az utazókkal, hogy nincs nagy baj, és minden hamar visszaáll a régi kerékvágásba”

– mondta el Bódis, aki szerint a magyarországi fürdőknek is hasonlóan kell hozzáállnia a mostani időszakhoz.

AUSZTRIÁBAN TURIZMUS MEGÁLLHAT, A HIRDETÉSEK NEM. 

Egyébként is időszerű újragondolni a marketinget

Elmondta: a marketing átgondolására nem csak ebből a szempontból van szükség. Úgy látja, hogy bár a fürdőknek nagy a vonzereje, az egyes térségeken belül van mit javítani az együttműködésen. „Ha csak Nyugat-Magyarországnál maradunk: amikor egy ottani fürdő hirdeti magát, sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia az ajánlatban például Szombathelynek, Sopronnak vagy az Alpokaljának, ehhez jobban együtt kellene működnie az ottani szereplőknek.”

A leállás nagy bevételkiesést jelent, de a szakember szerint az üzemeltetési költségek drasztikus csökkenésével juthat pénz a marketing átalakítására. Emellett ideje is több lesz mindenkinek, ami Bódis szerint eddig szokatlannak tűnő megoldások kipróbálására is ösztönözhet.

„Érdemes lenne a fürdők vezetőinek jobban bevonni a munkába minden dolgozót.

Nekik közvetlenebbek a tapasztalataik a vendégekkel, a helyismeretük is jobb lehet. Érdekes ötletekkel állhatnak elő. Ráadásul a munkatársak is érezhetik, hogy számítanak rájuk, és kifelé is jó képet mutathat ezzel magáról egy fürdő” – mondta Bódis.

Persze kérdés, mely fürdők lesznek képesek minden munkatársukat megtartani. A turisztikai szakértő erről beszélve úgy fogalmazott: nagyon fontos lenne, hogy ne elbocsátásokkal próbálják meg orvosolni a problémáikat a fürdők. Ez már csak a bizalomépítés miatt is fontos.

HAJDÚSZOBOSZLÓN IS VISSZASÍRHATJÁK A GONDTALAN NYARAKAT. FOTÓ: HUNGAROSPA HAJDÚSZOBOSZLÓ / FACEBOOK

A fővárosi fürdők üzemeltetőjének hozzánk eljuttatott válaszából úgy tűnik, törekednek megfogadni ezt a tanácsot. Ott egyelőre szabadságolásokkal és átszervezésekkel próbálnak úrrá lenni a helyzeten.

„A fürdők dolgozói részére 2020. március 17-től 10 munkanap fizetett szabadság kiadását rendeltük el. Ez alól kivételt jelentenek azok a munkavállalók, akik a fürdők állapotfenntartási, karbantartási és őrzési feladatait ügyeleti formában látják el. Az elrendelt szabadság leteltét követően, az aktuális helyzet ismeretében dönt a Társaság állásidő elrendeléséről, ez mely munkakörben megoldható, home office alkalmazásáról, illetve további szabadságok kiadásáról” – írták.

Már úton a mentőcsomag

Bódis úgy látja,

a belföldi turizmust három hónap múlva már be lehet indítani. Elismerte azonban, ez aligha lesz egyszerű, hiszen a fogyasztók pénztárcája is megsínyli a következő hónapokat,

és valószínűleg keveseknek lesz az első gondolata a járvány remélt elvonultával egy utazás megszervezése.

Ez is az oka annak, hogy a szakember szerint az idegenforgalomnak szüksége lesz állami segítségre. Ismét Ausztriával példálózva elmondta: ott négymilliárd eurós csomaggal készülnek az ágazat életben tartására. Itthon eddig ennek az összegnek a negyedét különítették el hasonló célra, és hamarosan sokkal konkrétabb intézkedéseket is bejelenthetnek. „Külön vezérigazgató-helyettes foglalkozik a Turisztikai Ügynökségnél a témával, folyamatosan érkeznek hozzá a javaslatok a szakmától és civilektől. Akár egy héten belül is lehet a idegenforgalommal kapcsolatos stratégiáról bejelentés.”

Segítség szerdán már érkezett is a turizmusnak. Orbán Viktor rendkívüli Facebook-bejelentkezésében egyebek mellett azt mondta: a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport- és kulturális szolgáltatások területén, valamint a taxisoknak egyrészt elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, másrészt a munkavállalóknak június 30-ig nem kell fizetniük nyugdíjjárulékot és egészségügyi hozzájárulást sem. Fontos turizmust érintő intézkedés továbbá a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése szintén június 30-ig.

Bódis „jelentős segítségként” értékeli a járulékok elengedését, de felhívta a figyelmet arra, hogy sok idegenforgalomban dolgozó kimarad az kedvezményekből.

„Az idegenvezetők, fotósok, tanácsadók, akik katások, kimaradtak ebből, pedig súlyosabban érinti őket, mint a taxisokat. A turizmushoz köthető katás adóterhet is elengedhetné a kormány, nagy segítség lenne”

– kommentálta a bejelentést Bódis, miután a kormány a katával adózó taxisokat június 30-ig mentesítette az átalányadó megfizetése alól. 

Egy keddi cikkünkben láthattatok képeket az akkor még éppen bezárás előtt álló Bükfürdőről. Az elmúlt napokban a kényszerű bezárások miatt minden magyarországi fürdő hasonló szellemvárossá vált. Mutatjuk, milyen most a büki.

A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ NYÁRI BEJÁRATA. A MEGSZOKOTTNÁL IS KÉSŐBB NYITJÁK MAJD

EMLÉKEZTEK, MILYEN JÓ VOLT 340 FORINTÁL OLCSÓBBAN VÁLTANI AZ EURÓT? MÁR A 350-EN IS TÚLVAGYUNK

A PETI BÜFÉ KÉNYSZERSZÜNETE NEMCSAK A TURISTÁKAT, A HELYIEKET IS ÉRZÉKENYEN ÉRINTI

ÍGY NÉZ KI EGY TÖK ÜRES PAVILON

AZ ÉTTERMEK KEDDEN MÉG NYITVA VOLTAK, BÁR VENDÉGBEN NEM NAGYON REMÉNYKEDHETTEK

A FÜRDŐ LEGNAGYOBB PARKOLÓJA NEM MEGALOMÁNIÁBÓL EKKORA. IDE TÉLEN IS SOKKAL TÖBBEN ÁLLNAK BE AUTÓJUKKAL.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

KÉPEK BÜKRŐL: Galavits Patrik / Azonnali

 
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek