+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 12. csütörtök, 12:44
Nem a gyerekeket, hanem az idős tanárokat kell félteni a koronavírustól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

A kormány március 11-én kihirdetett veszélyhelyzete alapján az egyetemeket is bezárják már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon. Hogy ez mivel jár a gyakorlatban, arról itt írtunk.

 

A határozatlan időre szóló veszélyhelyzet azonban nem vont maga után hasonló intézkedést a közoktatási intézmények, illetve az óvodák esetében: mindezt azzal indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy

 

egyelőre az orvosszakmai és az operatív törzs véleménye szerint nem szükséges az iskolákat is bezárni, illetve hogy ez a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne.

 

A PDSZ szerint viszont veszélyes a vírus az elöregedő pedagógusokra

 

Egyáltalán nem ért egyet a fenti érveléssel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ami szerint igenis be kéne zárni az iskolákat. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Azonnalinak ezt azzal indokolta, hogy a gyerekek maguk ugyan tünetmentesek, de ők is ugyanúgy elkaphatják és terjeszthetik egymás között, illetve tanáraik körében a vírust.

 

És ha valakikre potenciálisan veszélyes a koronavírus, azok pont az igencsak magas átlagkorú pedagógusok:

 

„A 170 ezer pedagógusnak több, mint fele, 80 ezer ember ötven év fölött jár már, sokan közülük nyugdíjasok” – mondja a PDSZ elnöke.

 

Az Azonnalinak küldött sajtóközleményében a PDSZ egyébként egy, a medRxiv nevű egészségügyi szakportálon megjelent cikkre hivatkozik (ez a portál arra vállalkozik, hogy az előzetesen elkészült, de még nem publikált kutatási eredményeket közzétegye).

 

A kínai kutatók által jegyzett cikk a kínai Sencsen városában azonosított 391 koronavírus-fertőzött esetét vizsgálja a hozzájuk kapcsolható 1286 kontaktszeméllyel együtt. A cikk tanúsága szerint a tíz év alatti gyerekek is ugyanolyan valószínűséggel kapták el a vírust, mint a felnőttek, csak ők éppen egyáltalán nem vagy jóval enyhébb tüneteket produkáltak.

 

Ráadásul háztartáson belül majdnem ötven százalék esély van rá, hogy az embert megfertőzze a vírus. Így a gyerek is nagy eséllyel megfertőződhet, amennyiben a szűk környezetében valaki koronavírusos lesz,

 

csak mivel nála nehezebben azonosítható a vírus jelenléte, ezért aztán iskolai környezetben is könnyedén továbbadhatja azt akár diáktársainak, akár a tanároknak.

 

„Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak” – áll a PDSZ közleményében.

 

Gulyás Gergely nagyot lódított

 

Legalábbis a PDSZ szerint „a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás” volt a miniszter azon mondata, hogy az iskolák bezárását már csak azért is vetették el, mert az a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne. Mint arra a PDSZ felhívja a figyelmet, erre törvényileg semmilyen kötelezettségük nincs az iskoláknak.

 

Sőt, az iskolaigazgató a köznevelési törvény értelmében – a Klebesberg Intézményfenntartó Központ egyetértésével – „elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.”

 

Szóval elméletben lenne eszköz az igazgatók és a KLIK kezében arra, hogy az esetleges iskolabezárások miatt kieső tanítási napokat a tanéven belül is pótolni tudják, azonban a veszélyhelyzet intézkedéseit részletező rendeletben ezt a lehetőséget elvették az iskolaigazgatóktól.

 

De erre nem is lenne feltétlen szükség akkor, ha – az egyetemekhez hasonlóan – távoktatásra állnának át a közoktatási intézményekben is.

 

Viszont ha semmiképpen sem lehet bepótolni a rendkívüli tanítási szünet miatt kieső órákat, a végső döntés akkor is a kormány kezében van – hívja fel a figyelmet PDSZ. Mint közleményükben írják: a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

 

NYITÓKÉP: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás