Igenis be kell zárni az iskolákat, mondja a pedagógus-szakszervezet

Szerző: Petróczi Rafael
2020.03.12. 12:44

Nem a gyerekeket, hanem az idős tanárokat kell félteni a koronavírustól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

Igenis be kell zárni az iskolákat, mondja a pedagógus-szakszervezet

A kormány március 11-én kihirdetett veszélyhelyzete alapján az egyetemeket is bezárják már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon. Hogy ez mivel jár a gyakorlatban, arról itt írtunk.

A határozatlan időre szóló veszélyhelyzet azonban nem vont maga után hasonló intézkedést a közoktatási intézmények, illetve az óvodák esetében: mindezt azzal indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy

egyelőre az orvosszakmai és az operatív törzs véleménye szerint nem szükséges az iskolákat is bezárni, illetve hogy ez a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne.

A PDSZ szerint viszont veszélyes a vírus az elöregedő pedagógusokra

Egyáltalán nem ért egyet a fenti érveléssel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ami szerint igenis be kéne zárni az iskolákat. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Azonnalinak ezt azzal indokolta, hogy a gyerekek maguk ugyan tünetmentesek, de ők is ugyanúgy elkaphatják és terjeszthetik egymás között, illetve tanáraik körében a vírust.

És ha valakikre potenciálisan veszélyes a koronavírus, azok pont az igencsak magas átlagkorú pedagógusok:

„A 170 ezer pedagógusnak több, mint fele, 80 ezer ember ötven év fölött jár már, sokan közülük nyugdíjasok” – mondja a PDSZ elnöke.

Az Azonnalinak küldött sajtóközleményében a PDSZ egyébként egy, a medRxiv nevű egészségügyi szakportálon megjelent cikkre hivatkozik (ez a portál arra vállalkozik, hogy az előzetesen elkészült, de még nem publikált kutatási eredményeket közzétegye).

A kínai kutatók által jegyzett cikk a kínai Sencsen városában azonosított 391 koronavírus-fertőzött esetét vizsgálja a hozzájuk kapcsolható 1286 kontaktszeméllyel együtt. A cikk tanúsága szerint a tíz év alatti gyerekek is ugyanolyan valószínűséggel kapták el a vírust, mint a felnőttek, csak ők éppen egyáltalán nem vagy jóval enyhébb tüneteket produkáltak.

Ráadásul háztartáson belül majdnem ötven százalék esély van rá, hogy az embert megfertőzze a vírus. Így a gyerek is nagy eséllyel megfertőződhet, amennyiben a szűk környezetében valaki koronavírusos lesz,

csak mivel nála nehezebben azonosítható a vírus jelenléte, ezért aztán iskolai környezetben is könnyedén továbbadhatja azt akár diáktársainak, akár a tanároknak.

„Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak” – áll a PDSZ közleményében.

Gulyás Gergely nagyot lódított

Legalábbis a PDSZ szerint „a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás” volt a miniszter azon mondata, hogy az iskolák bezárását már csak azért is vetették el, mert az a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne. Mint arra a PDSZ felhívja a figyelmet, erre törvényileg semmilyen kötelezettségük nincs az iskoláknak.

Sőt, az iskolaigazgató a köznevelési törvény értelmében – a Klebesberg Intézményfenntartó Központ egyetértésével – „elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.”

Szóval elméletben lenne eszköz az igazgatók és a KLIK kezében arra, hogy az esetleges iskolabezárások miatt kieső tanítási napokat a tanéven belül is pótolni tudják, azonban a veszélyhelyzet intézkedéseit részletező rendeletben ezt a lehetőséget elvették az iskolaigazgatóktól.

De erre nem is lenne feltétlen szükség akkor, ha – az egyetemekhez hasonlóan – távoktatásra állnának át a közoktatási intézményekben is.

Viszont ha semmiképpen sem lehet bepótolni a rendkívüli tanítási szünet miatt kieső órákat, a végső döntés akkor is a kormány kezében van – hívja fel a figyelmet PDSZ. Mint közleményükben írják: a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

NYITÓKÉP: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek