+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 11. szerda, 15:31
Az operatív törzs javaslatára szerdától kezdve határozatlan ideig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt: határellenőrzés az osztrák és a szlovén határon, beutazási tilalom a koronavírus gócpontjaiból, távoktatás a felsőoktatás. Pontosabb információk a később megszülető kormányrendeletekből derülnek majd ki. Az Azonnali Gulyás Gergely minisztert kérdezte.

Határozatlan időre veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt – jelentette be szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az intézkedést az operatív törzs javasolta.

 

Ezek a konkrét intézkedések eddig:

 

határellenőrzést vezetnek be a szlovén és osztrák határon legkésőbb ma éjféltől,

 

bezárnak az egyetemek épületei, távoktatásban folyhat tovább az oktatás, ez legelőbb csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől lép életbe,

 

beutazási tilalmat vezetnek be Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, leállítják az onnan érkező vonatokat, buszokat, repülőket,

 

100 fő fölött nem lehet beltéri rendezvényeket megtartani, míg 500 fő fölött kültérieket sem, de ez olyan intézményekre vonatkozik, mint a színházak, mozik, de például a bevásárlóközpontoknak nem kell bezárniuk.

 

Hogy még pontosan mit fog jelenteni a veszélyhelyzet, azt a napokban megjelenő kormányrendeletek fogják szabályozni, de például az áruszállítással kapcsolatban nem merültek fel tilalmak. Könnyítés lesz, hogy a lejáró okmányokat a veszélyhelyzet visszavonásáig nem kötelező meghosszabbítani.

 

A miniszter kitért arra is: az iskolák bezárását is mérlegelték, ám elvetették. Mint elmondta, ha ezt most meglépnék, az akár a második féléves tanév megismétlését is vonhatná maga után.

 

A beutazási tilalommal sújtott országokból csak és kizárólag magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra, ám nekik is érkezésüket követően otthoni karanténban kell lenniük  (tehát vegyesházasság esetén, amennyiben a házastárs nem magyar állampolgár, úgy ő nem jöhet Magyarországra a veszélyhelyzet visszavonásáig). 

 

A helyzetről egyébként Gulyás Gergely Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetővel közösen tájékoztatja csütörtök délután az ellenzéki pártokat.

 

A miniszter hozzátette: az Országgyűlés a százfős korlátozástól függetlenül össze fog ülni, az „nem rendezvény”, hanem egy alkotmányos intézmény, amelynek még háború esetén is üléseznie kell.

 

Az Azonnali is több témában kérdezte a minisztert

 

+ Mit is jelent az otthoni karantén? Gulyás Gergely elmondta, az otthoni karantén azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyáltalán nem lehet elhagyni a lakást, vagyis sem a kisboltba, sem a gyógyszertárba nem lehet menni, még egy egészségügyi sétára sem. A kérdésre, hogy aki olyan országban járt, ami nincs a beutazási tilalommal sújtott országok listáján, annak a biztonság kedvéért érdemes-e otthon maradnia, arra azt mondta: attól függ, honnan tért vissza az illető.

 

+ A misékre is vonatkozik a százfős korlátozás? Azt még nem döntötték el, hogy a templomok is függesszék-e fel a miséket, ám az Azonnali kérdésére elmondta Gulyás, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal ennek kapcsán az egyházakkal.

 

+ Visszaállítanák-e a határőrséget? Gulyás Gergely azt mondta, nem, ez kiválóan funkcionált az elmúlt években, ugyanis ez az intézmény – amit a Jobbik akar egy ideje újra felállítani – gyakorlatilag most is működik, csak épp nem önállóan, hanem a rendőrség berkein belül. 

 

+ Állami, önkormányzati dolgozók is kapnak-e majd védőfelszerelést? Ezt azért kérdeztük, mert miután például az esküvőket nem kell lemondani, ám a rendszeresen sok emberrel találkozó anyakönyvvezetők azért aggódhatnak. Gulyás elmondta: természetesen figyelemmel vannak az igényekre, az operatív törzs véleménye számukra a mérvadó, hogy mi az, ami indokolt, és mi az, ami nem, de ilyen kérés még nem érkezett hozzájuk.

 

+ Kapnak-e kompenzálást a színházak, mozik, amik most nem nyithatnak ki? Erre úgy felelt Gulyás, hogy itt még nem tartanak, egyelőre egészségügyi intézkedéseket tesznek, de hozzátette a római jogra és a Lex Rhodiára hivatkozva, hogy nyilván közös veszélyben a kár is közös. (Magyarországon egyébként nem a miniszter által emlegetett Lex Rhodia, hanem a Fidesz-többség által elfogadott Ptk. van hatályban, amely külön szabályozza a közhatalom gyakorlásával okozott kárért való felelősséget; persze az is benne van a pakliban, hogy az állam ilyenkor elkerülhetetlen vis maiorra hivatkozna.)

 

+ Mikor lenne indokolt az iskolák bezárása? Amikor az orvosszakmai vélemény, illetve az operatív törzs véleménye alátámasztja ezt Gulyás szerint. 

 

A veszélyhelyzet fogalma nagyon sokféle korlátozást megenged, hogy ezek konkrétan mik lesznek, az kormányrendeletekből fognak kiderülni. Miután megjelennek, az Azonnali részletesen elemzi őket.

 

FOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás