+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 11. szerda, 15:31
Az operatív törzs javaslatára szerdától kezdve határozatlan ideig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt: határellenőrzés az osztrák és a szlovén határon, beutazási tilalom a koronavírus gócpontjaiból, távoktatás a felsőoktatás. Pontosabb információk a később megszülető kormányrendeletekből derülnek majd ki. Az Azonnali Gulyás Gergely minisztert kérdezte.

Határozatlan időre veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt – jelentette be szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az intézkedést az operatív törzs javasolta.

 

Ezek a konkrét intézkedések eddig:

 

határellenőrzést vezetnek be a szlovén és osztrák határon legkésőbb ma éjféltől,

 

bezárnak az egyetemek épületei, távoktatásban folyhat tovább az oktatás, ez legelőbb csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől lép életbe,

 

beutazási tilalmat vezetnek be Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, leállítják az onnan érkező vonatokat, buszokat, repülőket,

 

100 fő fölött nem lehet beltéri rendezvényeket megtartani, míg 500 fő fölött kültérieket sem, de ez olyan intézményekre vonatkozik, mint a színházak, mozik, de például a bevásárlóközpontoknak nem kell bezárniuk.

 

Hogy még pontosan mit fog jelenteni a veszélyhelyzet, azt a napokban megjelenő kormányrendeletek fogják szabályozni, de például az áruszállítással kapcsolatban nem merültek fel tilalmak. Könnyítés lesz, hogy a lejáró okmányokat a veszélyhelyzet visszavonásáig nem kötelező meghosszabbítani.

 

A miniszter kitért arra is: az iskolák bezárását is mérlegelték, ám elvetették. Mint elmondta, ha ezt most meglépnék, az akár a második féléves tanév megismétlését is vonhatná maga után.

 

A beutazási tilalommal sújtott országokból csak és kizárólag magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra, ám nekik is érkezésüket követően otthoni karanténban kell lenniük  (tehát vegyesházasság esetén, amennyiben a házastárs nem magyar állampolgár, úgy ő nem jöhet Magyarországra a veszélyhelyzet visszavonásáig). 

 

A helyzetről egyébként Gulyás Gergely Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetővel közösen tájékoztatja csütörtök délután az ellenzéki pártokat.

 

A miniszter hozzátette: az Országgyűlés a százfős korlátozástól függetlenül össze fog ülni, az „nem rendezvény”, hanem egy alkotmányos intézmény, amelynek még háború esetén is üléseznie kell.

 

Az Azonnali is több témában kérdezte a minisztert

 

+ Mit is jelent az otthoni karantén? Gulyás Gergely elmondta, az otthoni karantén azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyáltalán nem lehet elhagyni a lakást, vagyis sem a kisboltba, sem a gyógyszertárba nem lehet menni, még egy egészségügyi sétára sem. A kérdésre, hogy aki olyan országban járt, ami nincs a beutazási tilalommal sújtott országok listáján, annak a biztonság kedvéért érdemes-e otthon maradnia, arra azt mondta: attól függ, honnan tért vissza az illető.

 

+ A misékre is vonatkozik a százfős korlátozás? Azt még nem döntötték el, hogy a templomok is függesszék-e fel a miséket, ám az Azonnali kérdésére elmondta Gulyás, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal ennek kapcsán az egyházakkal.

 

+ Visszaállítanák-e a határőrséget? Gulyás Gergely azt mondta, nem, ez kiválóan funkcionált az elmúlt években, ugyanis ez az intézmény – amit a Jobbik akar egy ideje újra felállítani – gyakorlatilag most is működik, csak épp nem önállóan, hanem a rendőrség berkein belül. 

 

+ Állami, önkormányzati dolgozók is kapnak-e majd védőfelszerelést? Ezt azért kérdeztük, mert miután például az esküvőket nem kell lemondani, ám a rendszeresen sok emberrel találkozó anyakönyvvezetők azért aggódhatnak. Gulyás elmondta: természetesen figyelemmel vannak az igényekre, az operatív törzs véleménye számukra a mérvadó, hogy mi az, ami indokolt, és mi az, ami nem, de ilyen kérés még nem érkezett hozzájuk.

 

+ Kapnak-e kompenzálást a színházak, mozik, amik most nem nyithatnak ki? Erre úgy felelt Gulyás, hogy itt még nem tartanak, egyelőre egészségügyi intézkedéseket tesznek, de hozzátette a római jogra és a Lex Rhodiára hivatkozva, hogy nyilván közös veszélyben a kár is közös. (Magyarországon egyébként nem a miniszter által emlegetett Lex Rhodia, hanem a Fidesz-többség által elfogadott Ptk. van hatályban, amely külön szabályozza a közhatalom gyakorlásával okozott kárért való felelősséget; persze az is benne van a pakliban, hogy az állam ilyenkor elkerülhetetlen vis maiorra hivatkozna.)

 

+ Mikor lenne indokolt az iskolák bezárása? Amikor az orvosszakmai vélemény, illetve az operatív törzs véleménye alátámasztja ezt Gulyás szerint. 

 

A veszélyhelyzet fogalma nagyon sokféle korlátozást megenged, hogy ezek konkrétan mik lesznek, az kormányrendeletekből fognak kiderülni. Miután megjelennek, az Azonnali részletesen elemzi őket.

 

FOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás