+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 11. szerda, 15:31
Az operatív törzs javaslatára szerdától kezdve határozatlan ideig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt: határellenőrzés az osztrák és a szlovén határon, beutazási tilalom a koronavírus gócpontjaiból, távoktatás a felsőoktatás. Pontosabb információk a később megszülető kormányrendeletekből derülnek majd ki. Az Azonnali Gulyás Gergely minisztert kérdezte.

Határozatlan időre veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt – jelentette be szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az intézkedést az operatív törzs javasolta.

 

Ezek a konkrét intézkedések eddig:

 

határellenőrzést vezetnek be a szlovén és osztrák határon legkésőbb ma éjféltől,

 

bezárnak az egyetemek épületei, távoktatásban folyhat tovább az oktatás, ez legelőbb csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől lép életbe,

 

beutazási tilalmat vezetnek be Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, leállítják az onnan érkező vonatokat, buszokat, repülőket,

 

100 fő fölött nem lehet beltéri rendezvényeket megtartani, míg 500 fő fölött kültérieket sem, de ez olyan intézményekre vonatkozik, mint a színházak, mozik, de például a bevásárlóközpontoknak nem kell bezárniuk.

 

Hogy még pontosan mit fog jelenteni a veszélyhelyzet, azt a napokban megjelenő kormányrendeletek fogják szabályozni, de például az áruszállítással kapcsolatban nem merültek fel tilalmak. Könnyítés lesz, hogy a lejáró okmányokat a veszélyhelyzet visszavonásáig nem kötelező meghosszabbítani.

 

A miniszter kitért arra is: az iskolák bezárását is mérlegelték, ám elvetették. Mint elmondta, ha ezt most meglépnék, az akár a második féléves tanév megismétlését is vonhatná maga után.

 

A beutazási tilalommal sújtott országokból csak és kizárólag magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra, ám nekik is érkezésüket követően otthoni karanténban kell lenniük  (tehát vegyesházasság esetén, amennyiben a házastárs nem magyar állampolgár, úgy ő nem jöhet Magyarországra a veszélyhelyzet visszavonásáig). 

 

A helyzetről egyébként Gulyás Gergely Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetővel közösen tájékoztatja csütörtök délután az ellenzéki pártokat.

 

A miniszter hozzátette: az Országgyűlés a százfős korlátozástól függetlenül össze fog ülni, az „nem rendezvény”, hanem egy alkotmányos intézmény, amelynek még háború esetén is üléseznie kell.

 

Az Azonnali is több témában kérdezte a minisztert

 

+ Mit is jelent az otthoni karantén? Gulyás Gergely elmondta, az otthoni karantén azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyáltalán nem lehet elhagyni a lakást, vagyis sem a kisboltba, sem a gyógyszertárba nem lehet menni, még egy egészségügyi sétára sem. A kérdésre, hogy aki olyan országban járt, ami nincs a beutazási tilalommal sújtott országok listáján, annak a biztonság kedvéért érdemes-e otthon maradnia, arra azt mondta: attól függ, honnan tért vissza az illető.

 

+ A misékre is vonatkozik a százfős korlátozás? Azt még nem döntötték el, hogy a templomok is függesszék-e fel a miséket, ám az Azonnali kérdésére elmondta Gulyás, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal ennek kapcsán az egyházakkal.

 

+ Visszaállítanák-e a határőrséget? Gulyás Gergely azt mondta, nem, ez kiválóan funkcionált az elmúlt években, ugyanis ez az intézmény – amit a Jobbik akar egy ideje újra felállítani – gyakorlatilag most is működik, csak épp nem önállóan, hanem a rendőrség berkein belül. 

 

+ Állami, önkormányzati dolgozók is kapnak-e majd védőfelszerelést? Ezt azért kérdeztük, mert miután például az esküvőket nem kell lemondani, ám a rendszeresen sok emberrel találkozó anyakönyvvezetők azért aggódhatnak. Gulyás elmondta: természetesen figyelemmel vannak az igényekre, az operatív törzs véleménye számukra a mérvadó, hogy mi az, ami indokolt, és mi az, ami nem, de ilyen kérés még nem érkezett hozzájuk.

 

+ Kapnak-e kompenzálást a színházak, mozik, amik most nem nyithatnak ki? Erre úgy felelt Gulyás, hogy itt még nem tartanak, egyelőre egészségügyi intézkedéseket tesznek, de hozzátette a római jogra és a Lex Rhodiára hivatkozva, hogy nyilván közös veszélyben a kár is közös. (Magyarországon egyébként nem a miniszter által emlegetett Lex Rhodia, hanem a Fidesz-többség által elfogadott Ptk. van hatályban, amely külön szabályozza a közhatalom gyakorlásával okozott kárért való felelősséget; persze az is benne van a pakliban, hogy az állam ilyenkor elkerülhetetlen vis maiorra hivatkozna.)

 

+ Mikor lenne indokolt az iskolák bezárása? Amikor az orvosszakmai vélemény, illetve az operatív törzs véleménye alátámasztja ezt Gulyás szerint. 

 

A veszélyhelyzet fogalma nagyon sokféle korlátozást megenged, hogy ezek konkrétan mik lesznek, az kormányrendeletekből fognak kiderülni. Miután megjelennek, az Azonnali részletesen elemzi őket.

 

FOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás