Mi lesz most a koronavírus miatt bezárt egyetemekkel?

2020.03.12. 10:36

A magyar kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet alapján látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Mi lesz most a koronavírus miatt bezárt egyetemekkel?

Szerda délután Gulyás Gergely bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány veszélyhelyzetet hirdet ki, így az egyetemek is bezárják kapuikat már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon.

Ennek megfelelően a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény már jelezte is a diákoknak: az épületek csütörtöktől nem látogathatók,

március 12. és 13. között rektori szünetet rendeltek el, míg a tavaszi szünetet előrehozták március 16-ra, hogy ez idő alatt felkészülhessenek a távoktatás megszervezésére.

Így tett az ELTE, a BME, a PPKE, a Semmelweiss és a Corvinus is, de a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem is hasonlóan döntött. A Semmelweis Egyetem ezenkívül bejelentette: azokat a magyarul jól beszélő, hatodéves hallgatókat, akik mindenben megfelelnek a hatályban lévő járványügyi szabályoknak, a klinikavezetők önkéntes munkára várják.

Felkészülnek a távoktatásra

A rektori szünetet, illetve az előrehozott tavaszi szünetet egyrészt a kormány rendelete miatt hozták meg az egyetemek, másrészről pedig azért, hogy az így nyert idő alatt felkészülhessenek a távoktatásra, amire a legtöbb helyen már március 23-tól átállnak. Így tesz többek között a BME, a Corvinus, a Semmelweis és a Pázmány is, míg az ELTE-n március 26-tól kell „távolléti oktatásban” tanulniuk a hallgatóknak.

A legtöbb egyetem a már most is használt elektronikus rendszereiken – Moodle, Coospace vagy Neptun Meet Street – keresztül töltik fel az anyagaikat, míg az előadások és a szemináriumok megtartásáról a szünet alatt találják ki, miként tartsák meg őket.

A kollégiumok és a könyvtárak is bezárnak

Az ELTE belső rendszerükön, illetve honlapjukon jelezte a hallgatók felé: a kollégiumokat – a tájékoztató anyaggal ellentétben – nem március 13-ig, hanem csak 16-ig kell elhagyniuk a vidéki tanulóknak. Kivételt képeznek a külföldi hallgatók, illetve méltányossági alapon lehet maradni a kollégiumban. Azonban ennek a pontos jelentkezési módjáról és elbírálásáról csak a későbbiekben – vélhetően a hatályba lépés után, 12-én – fognak kidolgozni eljárásrendet.

A BME és a Corvinus is bezárja a legtöbb intézményét, így a kollégiumokat is: a BME kollégistáinak március 15-ig kell elhagyniuk az épületet, míg a Corvinusnál csak arra kérik a hallgatókat, hogy az oktatási szünet alatt utazzanak haza, és csak kivételesen indokolt esetben vegyék igénybe a kollégiumi szolgáltatást.

Mindkét intézményben csak a külföldi diákok maradhatnak az egyetem kollégiumaiban.

A kecskeméti Neumann János Egyetemben azonban már március 12-én 16 óráig ki kell költözni a magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatóknak, míg a Debreceni Egyetem arra kéri a hallgatókat, hogy amennyiben lehet, 13-ig költözzenek haza, ha pedig már vidéken tartózkodnak, ne térjenek vissza. Mindenesetre a kollégiumi férőhely továbbra is rendelkezésre áll, a személyes tárgyaikat és felszereléseiket ott hagyhatják a hallgatók.

Az egyetem látogatásának tilalma a könyvtárokra is kihat, ugyanis sok könyvtár az egyetem épületén belül helyezkedik el.  Emiatt

teljesen megszűnnek a helyben olvasás lehetőségei, de a kölcsönözni a legtöbb egyetemi könyvtárban még ugyanúgy lehetséges.

Tilos külföldre utazni, a rendezvények is elmaradnak

Az egyetemek legtöbbje a külföldre történő utazás tilalmát is elrendelte az oktatói és hallgatói számára, az egyetemen által vagy az egyetem épületein belül szervezett rendezvényeket pedig lemondták vagy elhalasztották a kormány rendelete alapján, ami a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket visszavonásig betiltja.

Bővebb információk az adott intézmény oldalán, illetve belső felületein találhatók.

NYITÓKÉP: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épülete / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek