Nekem fáj Trianon, de megértem azokat, akiknek nem – Soproni Tamás az Azonnalinak

2020.02.27. 06:56

Már nemcsak sajtótájékoztatókat lehet tartani a parlament előtt, ahol azon hisztizünk, hogy milyen rossz a Fidesz-kormány, hanem meg lehet mutatni, hogyan kormányzunk – mondja az Azonnalinak Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, akit arról is kérdeztünk: lehet-e szociáldemokrata egy liberális pártban, és hogyan rendszabályozná meg az Airbnb-t, vagy az e-rollereket. Interjú.

Nekem fáj Trianon, de megértem azokat, akiknek nem – Soproni Tamás az Azonnalinak

Itt ülünk egy eléggé régimódian berendezett polgármesteri irodában. Ez a múltja, a jövője, vagy csak kényszer?

(Nevet.) Úgy néz ki, mint egy belvárosi ügyvédi iroda. Ez most kényszer, ez nagyon nem én vagyok, de nyilván lehet itt is dolgozni.

A volt fideszes polgármesteré?

Igen, szeretném majd kicseréltetni valami egyszerűbb modernre, nekem az teljesen meg fog felelni a munkavégzésre.

Coca-Cola van, azt látom. A Momentum ugye kiállt a Coca-Cola mellett.

Igen, sajnos zérókóla-fogyasztó vagyok.

Maradva a fogyasztói társadalomnál akkor. Az első kerületek között akartak valamit kezdeni a belvárosban elszaporodott Lime-rollerekkel, végül közterület-használati díjat szabtak ki rájuk. Bevált, sikerült betartatni a rendeletet?

Ebben a kérdésben fontos, hogy hogyan tekintünk a köztereinkre.

A köztereinket használjuk gyalogosként, autósként, biciklisként, de olyan nincs, hogy egy cég ne fizessen a használatáért.

Ha ki akarsz menni virágot árulni a Nyugati aluljáróba, akkor is külön engedélyt kell kérned, abszurd, ha egy cég azt gondolja, hogy neki nem kell fizetnie, főleg úgy, hogy rengeteg panaszt kap rájuk a kerület, mert a járdán foglalják a helyet.

Mi pont a járdát, a lakók és a gyalogosok életterét szeretnénk minél inkább növelni. Alapvetően nincs bajunk a Lime-mal, csak keretek közé akarjuk szorítani: azt ajánlottuk nekik, hogy bérelhetnek tőlünk parkolóhelyeket, amiket tetszés szerint kialakítunk a sarkokon, nagyjából évi egymillió forintért.

LIME-ROLLEREK / PIXABAY

És akkor a Lime meg fogja változtatni az egész működését? Náluk nem úgy megy, mint a Bubinál, hogy kötelezően az állomásokon lehet csak parkolni, hanem bárhol ott lehet hagyni a rollereket.

Szófiában már úgy működik a Lime, hogy GPS-adatok alapján kijelölik a parkolóhelyek zónáját és csak annak az egy-két méteres körzetében lehet lerakni a rollert, különben a felhasználók nem tudják befejezni a bérlést.

Válaszolt már a cég az ajánlatra?

Most várjuk a választ, március elején ülünk le tárgyalni. A mostani rendszer biztosan nem fog továbbmenni, ha nem találunk megoldást, akkor hatékonyabban fogunk fellépni.

A közterületesek most is fellépnek.

Így van, el is vihetik a rollereket, de próbálunk konstruktívan hozzáállni minden partnerhez, legyen szó cégről vagy lakóról, a lényeg, hogy beszéljünk velük, és ne rögtön a legdurvább eszközökkel lépjünk fel. Amennyiben a Lime nem fogadja el az ajánlatunkat és nem ad ellenajánlatot sem, akkor nem tudunk mást tenni, durvábban lépünk fel.

Ha megjelenik még száz hasonló cég, velük is leülnének egyesével?

Ők már tudni fogják, hogy mire számíthatnak.

És egy másik problémás céggel, az Airbnb-vel mi a helyzet?

Az Airbnb önmagában nem arra lett kitalálva, mint amire most valójában használják. Az Airbnb-lakások nagy többsége ingatlanbefektetőket összefogó cégeknek a kezében van.

Egy szép szellemiségű kezdeményezésből lett egy teljesen piaci alapon működő cég, amivel semmi baj nem lenne, ha megfizetnék a lakókra nehezedő terheket vagy valamilyen módon kárpótolnák őket.

Nem vagyunk Airbnb-ellenesek, ha nyaralok, akkor én is használom, és valószínűleg a barátnőmmel nem is mi vagyunk a legproblémásabb lakók. Főleg azokkal a helyekkel van a baj, amelyek nem két- vagy háromszemélyesek, tehát nem családoknak és pároknak szólnak, hanem a többszobások, ahova olyan turisták járnak, akik a többi lakó nyugalmát veszélyeztetik.

Amikor leültünk az Airbnb-vel, tettünk nekik is egy ajánlatot. A legnagyobb bajunk nyilván az illegális működtetéssel van, ezen belül pedig azzal, hogy az Airbnb sajnos nem vállal ezért felelősséget. Azt kértük tőlük, hogy ha mi küldünk egy listát vagy náluk regisztrál egy tulajdonos, akkor egyeztessünk, hogy van-e engedélyük az önkormányzattól, de nem voltak hajlandóak ezt sem megtenni.

Milyen engedély kell nekik?

Egy településképi eljáráson kell átesnie minden airbnb-zni kívánó tulajdonosnak, aminek az eredményét kéne az Airbnb-nek eljuttatni. Ez már évek óta így van, csak ekkor legális az airbnb-zés. Ennek megvan persze a maga díja is. Bővítettük a kereskedelmi osztályunkat, a tudásunk összevetésével megpróbálunk utánajárni minden illegálisan működő szálláshelynek, majd bezárni és megbüntetni őket.

Megvannak rá az eszközeink, hogy ebben a szezonban bezárassuk az összes illegális helyet.

A nagy cégek mennyire hajlandóak tárgyalni egy kerületi polgármesterrel? Nincs olyan kikötésük, hogy mondjuk csak a főpolgármestert tekintik partnernek?

Nem tapasztaltam ilyet. Leülnek beszélni, de az Airbnb kapcsán van egy rossz tapasztalat, ők a legkisebb kérésünkre is rögtön nemet mondtak és tulajdonképpen megszakadt a kapcsolat.

Ha Karácsony Gergely kopogtatna náluk, lehet, hogy más lenne a hozzáállásuk?

Lehet. Az Airbnb szabályozásának valójában törvényi szintűnek kéne lennie. Mi a kormánnyal is szeretnénk egyeztetni a fővároson keresztül, hogy milyen tervek vannak, mert azt tényleg csak úgy lehetne megfelelően szabályozni. A kerületnek különböző apró lehetőségei vannak, amiket meg tudunk lépni, de nem ezek a leghatékonyabbak.

Mi lenne a leghatékonyabb?

Ha törvény szabályozná az Airbnb működési kereteit, például, ha lenne egy adója, egy havidíja, amit az önkormányzat arra fordít, hogy a többi lakó környezetét megvédje. Ha valaki középtávon költözik be egy lakásba, tíz hónapra legalább, akkor ő a lakóközösség része lesz. Ha valaki néhány napra érkezik, tényleg sokszor tesz arra, hogy a lakók mit gondolnak.

Velem is volt olyan, hogy kimentem este a gangra és azt láttam, hogy lent a kiskertben pisil éppen egy Airbnb-ből kilépő turista.

Származik ma bármi haszna az airbnb-zésből az önkormányzatnak azon kívül, hogy költenek a turisták?

Aki bejelenti magát, az fizeti az idegenforgalmi adót, illetve a településképi eljárás után a parkolóhely-megváltást, de ennyi.

Tehát akkor a kerületnek sem érné meg teljesen kirúgni az Airbnb-t.

Nem, és nem is ez a cél. Nem szeretnénk ellehetetleníteni, hogy valaki kiadja a lakását, akár rövid távon is, csak a megfelelő garanciákat kell biztosítani. Például egy hotelben ugye van recepció, tegyük lehetővé, hogy a lakók felhívhassák a tulajdonost akár éjjel is annak érdekében, hogy ő járjon el, ha hangosak a bérlői. Amíg erre nincs meg a törvényes keret, addig nehezen tudunk eljárni.

Van együttműködés a többi belvárosi, jobban érintett kerülettel?

Pont a főpolgármester úr mondta, hogy a következő hónapokban le fogunk ülni a kerületek vezetőivel és átbeszéljük, hogy budapesti szinten mit tudunk tenni és milyen elképzeléseket tudunk a kormány elé vinni.

Más helyi ötletek is megjelenhetnek fővárosi szinten? Nemrég adott át pár elektromos autót a kerületi rendőrségnek, erre is van terv más kerületekben?

Én nagyon lelkes vagyok a fővárosi vezetés zöldprogramját illetően.

A főpolgármesterrel és stábjával őszintén hiszünk egy közös Budapest-vízióban. Például, hogy a belső kerületekben meg kell valósítani a forgalomcsökkentést, mert elképesztően egészségtelen környezetben élnek itt az emberek.

Ennek nyilván egy apró eleme, hogy segítünk a rendőrségnek egy elektromos járművel, ennél sokkal tovább kell lépni: korlátozni kell a lakóövezetekbe való behajtást. Ezt lehet forgalomkorlátozó oszlopokkal, amik csak az ott lakókat engedik be, lehet parkolóhelyek megszüntetésével vagy a helyiek számára lefoglalásával. Megígértük és tartjuk, hogy fákat ültetünk azokba az utcákba, ahol senki nem tudja ezt elképzelni.

EZ AZ A RENDŐRAUTÓ. FOTÓ: SOPRONI TAMÁS / FACEBOOK

Mi a helyzet az Andrássy úton a borzalmas zöld műanyagszőnyeggel, ami a fű helyén van?

Az még ott van, de Budapest főépítésze is elkötelezett abban, hogy kezdjünk valamit az Andrássyval. Én a költségvetési tárgyalásokon igényeltem, hogy tegyük rendbe Terézváros zöldterületeit. Tisztán emlékszem, hogy a kétezres évek elején volt megfelelő locsolórendszer, nem halt meg a gyep és nem kellett szőnyeggel letakarni.

A lakók támogatnák a behajtás korlátozását? Nekik is lehet kocsijuk.

Az volt a kampányszlogenem, hogy „beton helyett fák, szemét helyett rend”, szóval én biztosan ehhez tartom magam, nem igazán várhatnak tőlem mást a lakók.

A parkolási problémák megoldása is meg fog valósulni. Ellenállás az persze lesz, hogyne lenne.

Sétálóutcává alakítások lesznek?

A Király utca a Nagymező utca és a Deák Ferenc tér között sétálóutca lesz, vagy vegyes forgalmú. Az Andrássyn is lesznek átalakítások, de ez még tervezés alatt van. 2020 a tervezés éve lesz, lesznek pilotprojektek, hogy megtudjuk mit gondolnak a lakók, de az irány azért egyértelmű: át kell lépni a huszonegyedik századba, meg kell valósítani a modern, urbanista szemléletet. Ez a város nem autókra van kitalálva, itt emberek élnek és vissza kell adnunk nekik a köztereket. Amikor öt év múlva el kell számolnunk a választópolgároknak, ez egy jobb város lesz, mint Tarlós István alatt volt.

Eszerint 2024-ig vannak legalább tervei, pedig a parlamenti választás két év múlva lesz. Azon nem is akar indulni?

Én biztos, hogy nem.

És később?

A nagyon távoli jövőt nem tudom megmondani.

Azzal, hogy biztosan kitölti polgármesteri mandátumát, a Momentum elnökségen belüli konfliktusa is elsimult Fekete-Győr Andrással?

A párton belüli konfliktus elsősorban operatív jellegű volt.

SOPRONI TAMÁS ÉS FEKETE-GYŐR ANDRÁS REAKCIÓJA A 2017-ES VÁDAKRA / FACEBOOK

Tehát akkor volt azért valami. 2017-ben még azt mondta, hogy ez nem létezik.

Minden pártban vannak viták, szerintem az a fontos, hogy ezek ne eszkalálódjanak és ne kerüljenek ki a párton kívülre.

Sokat tanult a párt, és a személyes kapcsolatom Fekete-Győr Andrással nagyon jó, a júniusi elnökválasztáson azt szeretném, hogy ő legyen az elnök.

Abszolút alkalmasnak tartom a pozícióra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt időszak, amikor két választáson voltunk rendkívül sikeresek.

Ideológiai törésvonal sincs? Önt szociáldemokrata irányba sorolják, a Momentum meg végülis a liberális frakció tagja az Európai Parlamentben.

Az a helyzet, hogy nekem itt az önkormányzatban lehetőségem van alakítani a Momentumról kialakult képet, ami sok szempontból valószínűleg fals, mert sokkal erősebb szerintem a szociálisan érzékeny vonal, mint ami kívülről látszik. Pikó András is a Momentum-frakció tagja és nem mondható el róla, hogy ne lenne a nyolcadik kerületben megfelelően szociálisan érzékeny. Ideológiai törés nincs, de sok mindenben mást gondolunk. Én például nemzeti is vagyok, ha úgy tetszik.

Nemzeti szociáldemokrata?

(Nevet.) Óvatosan ezekkel a szavakkal egymás mellett!

Nekem fáj Trianon, valószínűleg a családi hátterem miatt. Ez egy adottság, egy érzelmi dolog, viszont megértem azokat, akiknek nem fáj vagy más fáj jobban.

A párton belül nem csak ezekről a szimbolikus dolgokról kell beszélni, hanem mondjuk az újraelosztásról vagy arról, hogy mit gondolunk az államról.

Egy liberális azt mondaná, hogy minél kisebb újraelosztást.

Egy neoliberális minden bizonnyal ezt mondaná, de egy szociálliberális már nem feltétlenül. Amit mi tudunk és teszünk, az az, hogy mindig erős legyen ez a szempont, és szerencsére mindig erős is volt a Momentumban a szociálisan érzékeny oldal.

Tehát akkor a Momentum egy újraelosztás-párti erő.

Nem szívesen nyilatkozom a párt álláspontjáról ilyen tekintetben, de egyértelmű, hogy szociális. A hármas értékrendszerünk a teljesítményelvűség, a szolidaritás és a pozitív nemzetkép volt. Akkor lesz sikeres egy ország, ha ez a három egyszerre teljesül. Ebben markánsan benne van a szolidaritás, úgyhogy természetes, hogy az újraelosztás pártján állunk.

Már 2014-ben is indult a kerületben, akkor a képviselőség sem jött össze, most viszont polgármester lett. Mit csinált másképp?

Akkor nem volt benne az LMP és a Jobbik az összefogásban, egészen más közhangulat uralkodott. 2019-re fogadták el azt a pártok – az LMP is, miután belül teljesen szétverte magát –, hogy ahhoz, hogy a Fideszt leváltsuk és megmutassuk, hogy az ellenzék hogyan kormányozna, az kell, hogy összefogjunk.

Engem ez érdekel most: megmutatni, hogy mi hogyan kormányzunk. Már nem csak sajtótájékoztatókat lehet tartani a parlament előtt, ahol azon hisztizünk, hogy milyen rossz a Fidesz-kormány.

Ezért nem volt túl bölcs felfogás, amikor külön indultak ezek a pártok, hiszen most mindenkinek megvan a tere és az emberek majd eldöntik az MSZP-s, a DK-s vagy a momentumos polgármester munkája alapján, hogy milyen kormányzást szeretnének.

Akkor az országgyűlési választásokon is az egylistás, teljes összefogás lenne a megoldás?

A pártom még nem hozott ebben döntést, nyilván sok az opció. Én úgy gondolom, hogy egy miniszterelnök-jelölt kell, úgy pedig nagyon nehéz lesz kitalálni, hogy hogyan legyen két lista. Egy biztos, a pártok, ha közös listát állítanak, akkor arányosan, a támogatottságuknak megfelelően kell szerepelniük rajta. Én például nem tartanék elvetendőnek egy olyan előválasztást, amely nemcsak a miniszterelnök-jelöltről, hanem a pártlistákról is szólna.

Így, hogy most más pártokkal is együttműködnek, van, ami meglepte akár pozitívan, akár negatívan?

A koalíciós kormányzásnak nyilván vannak nehézségei, viszont én

hosszú távon, ha a választási rendszert átalakítanánk, akár az egyéni választókerületek teljes eltörlését is támogatnám, mint amilyen a rendszer mondjuk Hollandiában, és ez mindenképpen koalíciós kormányzásokhoz vezetne.

Azért látom ezt most is így az ellenzéki együttműködésben, mert a Momentumban többnyire fiatalok vannak, és egyszerűen mi nem tudjuk behozni azt a perspektívát, amit mondjuk egy DK-s képviselő: nálunk, a VI. kerületben Szász Károly az idősügyi tanácsadónk. Szerintem ez nem baj, sőt, jó, és éppen ezért én a koalíciós kormányzásokban általánosan, elvi szinten hiszek.

A DK-sokkal való együttműködést nem akadályozza a három évvel ezelőtt még alelnökként tett kijelentése, hogy „nem akarják összegyurcsányozni magukat” a Momentumnál?

2018 áprilisa után mindenki felfogta azt, hogy nincs más út. És van úgy, hogy nem szimpatikus valaki.

Akkor sikerült túllépni ezen?

Mindenkinek sikerült.

2014-ben, három évvel az összegyurcsányozós nyilatkozat előtt ön már indult a kerületben az összefogás, azaz a DK színeiben is. Akkor már 2014-ben sikerült túllépnie?

Egyre bonyolultabb a kérdés, nem bántam meg semmit, ha úgy tetszik, és ami a legfontosabb, hogy mára mindenki megértette, hogy közös ellenzéki fellépés kell.

2022-ben még az lesz a nagy felelősség, hogy a választást megnyerve a kormányon is megmutassák ezek a pártok, hogy képesek együttműködni, ami még nagyobb falat lesz.

Ennyire biztos a kormányváltásban?

Ennek szurkolok, ezért dolgozom.

Attól nem fél, hogy mivel a Fidesz-KDNP lényegében minden intézményi keretet átszabott, egy ellenzéki győzelem esetén jóindulattal is legalább egy év káosz lenne, mire lebontják a rendszert?

Ez abszolút nagy feladat és úgy tűnik szerencsére, hogy nem az én terhem lesz. Már nagyon hamar, a választások előtt le kell rakni az asztalra egy nagyon egyértelmű programot.

Említette, hogy most az önkormányzatokban lehet megmutatni, hogy hogyan tudnak kormányozni. Nem áll fenn az a veszély, hogy az önkormányzatoknak már olyan kevés hatáskörük és pénzük van, hogy lehetnek jó ötleteik, de nem tudják megvalósítani?

Nem tartok ettől, mert alacsonyan van a léc. A korábbi kerületvezetésnek nem volt sem elképzelése, sem tehetsége, így már azzal sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, hogy bejött egy „menedzsmentszemlélet a cégbe”. Persze, ha a kormány akarná, akkor holnap kitekerné a nyakát az összes önkormányzatnak, de az önkormányzatok most legalább olyan forrásokhoz tudnak hozzáférni, mint a korábbi városvezetés, sőt, még tudtuk bővíteni is a forrásokat. Ha nincs Karácsony Gergely és Havasi Gábor momentumos egészségügyi tanácsnok, akik kiálltak az atlétikai stadion kapcsán, akkor nem lenne 50 milliárd forint többlet Budapest járóbeteg-ellátásában. Ez azért még a fővárosban is egy távolról látható összeg. Mi a kerületben ebből idén 460 millió forintot fogunk kapni, amit egészségügyi fejlesztésekre fogunk fordítani.

Lassan fél éve van hatalmon. Mondjon három döntést, amit már most teljesített!

Az egyik az ingatlanstratégiánk megváltoztatása, a szociális szemlélet behozása. A másik a forgalomkorlátozás előkészítése. A harmadik pedig az itt élők parkolási helyzetének könnyítése.

Ezek a projektek mind elindultak.

CÍMLAPFOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek