Kicsit kiakadtak a Momentumban a Partizán Fekete-Győr-interjúján

2021.04.19. 16:55

A Momentumban sokaknak rosszul esett, hogy a Fekete-Győr Andrással készült Partizán-interjú vágott verziója a párt múltjával foglalkozott sokat ahelyett, hogy a jelenre koncentráltak volna. Gulyás Márton szerint ők életútinterjút készítettek a miniszterelnök-jelölttel, és ugyanolyan feltételeket adtak neki is a szerkesztett anyag véleményezésére, mint másoknak. A Momentum ezzel élt is.

Kicsit kiakadtak a Momentumban a Partizán Fekete-Győr-interjúján

Fekete-Győr András elment megsemmisülni Gulyás Mártonhoz (Hír TV, Mandiner), Fekete-Győr ámokfutása (Magyar Nemzet, hétfő reggeli vezércikk), Fekete-Győr András a kínos interjút egy még kínosabb magyarázkodással koronázza (PestiSrácok), Összeállítás készült Fekete-Győr legesetlenebb válaszaiból a Partizánban (Mandiner) – így emlékezik meg a kormányközeli média a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Partizánban készült interjújáról.

És valóban, ha a Gulyás Márton vezette Partizán YouTube-csatornájára felkerül egyórás, vágott videót nézzük, megszülethet a nézőben az a kép, hogy Fekete-Győr a pár évvel ezelőtti, rutintalan és felkészületlen nyilatkozó szerepébe bújt. „Nem tudom” – így kezdte a Momentum-elnök válaszainak jelentős részét ebben az ominózus, vágott interjúban

Az interjúban szóba került, hogy a Momentum korábban élesen bírálta azokat az ellenzéki pártokat, amikkel az összefogás keretében szövetségre lépett. Fekete-Győrnek nem sikerült meggyőzően közös nevezőre hoznia pártja korábbi, az ellenzék leváltását is követelő álláspontját a hatpárti összefogással, és azt is kimondta, hogy

pártjának az ellenzéki összefogással fel kellett adnia az identitásának egy részét.

Fekete-Győr az interjúban nem tudta elmondani, hogy pontosan miért távozott a párt korábbi elnökségi tagja, Pottondy Edina, hogy szerinte milyen lesz a posztorbáni Fidesz, amellyel már nem zárta ki az együttműködést, vagy hogy mit jelent az, hogy egységesült ellenzék. Ahogy azt sem, hogy meddig tart majd az összefogás, vagy hogy miért nincs a Városházán antikorrupciós forródrót, amit a Momentum ígért.

A „felcsúti per” néven elhíresült elszámoltatási ígéret kapcsán szintén nem volt világos, hogy Fekete-Győr mit kezdene például Mészáros Lőrinc hatalmas cégbirodalmával, és az ezeknél a cégeknél dolgozó munkavállalók tömegével. Sőt, a zuglói szocialista Tóth Csaba annyira magára vette, hogy Fekete-Győr összefüggésbe hozta a nevét a parkolási maffiával, hogy a kormánypárti Hír TV-ben azt pedzegette, az interjú akár az ellenzéki összefogás szétrobbanásához is vezethez.

Momentum: Fontosabb dolgok is vannak 2021-ben annál, mint hogy mit ígértünk 2017-ben

Csakhogy Gulyás Márton – mint az a Partizán esetében megszokott – általában nem egyórás, hanem valóban maratoni közéleti interjúkat csinál: ennek vágott verziója ingyenesen elérhető YouTube-on, a vágatlan videót a Patreon-támogatók láthatják, míg a vágatlan hangfelvétel elérhető a különböző podcastfelületeken is, mint a Spotify vagy a Google/Apple Podcasts.

A vágatlan Fekete-Győr András-interjú több, mint négyórás lett – és amíg a vágott anyagban Gulyás Mártonék inkább arra koncentráltak, hogy a Momentum múltját és annak a jelennel való összeegyeztethetőségét helyezze előtérbe, addig a vágatlan verzióban több szó esett arról, hogy a párt és annak miniszterelnök-jelöltje tulajdonképpen mit is kezdene az országgal, vagy hogy milyen a Momentum közössége.

Legalábbis így értelmezi a Momentum a két interjú közötti különbséget a párt Azonnalinak küldött sajtóközleménye szerint:

„Most, 2021-ben igazán fontos, hogy megismerjék az emberek egy párt gondolatait, terveit, a miniszterelnök-jelölt személyiségét, hátterét. A négyórás verzióban ezekről nagyon sok szó esett – sajnos viszont a vágott változatba ebből nagyon kevés került be. Szerintünk nem a három évvel ezelőtti, egy fiatal mozgalom belső konfliktusainak kitárgyalása az, ami fókuszban kellene legyen most, hogy közeledik a 2022-es választás."

Hogy konkrétan mik azok a tartalmak, amiknek nagyobb helyet kellett volna kapniuk a Momentum szerint a vágott interjúban, a Momentum közleményéből nem derül ki, maga Fekete-Győr András is csak annyit írt Facebook-oldalán, hogy ebbe a verzióban

„sajnos alig-alig érdemeltek helyet azok a társadalmi, gazdasági és politikai értékválasztások, elképzelések és programpontok, amiket a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként képviselek”.

Sokan írjátok, hogy ég és föld az eredeti, vágatlan Partizán interjú, és a tegnap kikerült összevágott verzió. Ez többek...

Posted by Fekete-Győr András on Saturday, April 17, 2021

A bejegyzésben Fekete-Győr András egyúttal arra hívta fel az előválasztáson részt venni szándékozókat, hogy ha a valós, teljes kép alapján akarják meghozni a döntésüket, akkor nézzék végig a négyórás, vágatlan verziót.

Szerettük volna erről is megkérdezni a pártelnököt, ő azonban visszautasította megkeresésünket, mondván: ő Facebookon mindent leírt, és ennél többet nem szeretne hozzáfűzni az ügyhöz.

VARIÁCIÓK PARTIZÁN-INTERJÚRA – A MOMENTUM ÉRTELMEZÉSÉBEN

Soproni Tamás, a Momentum VI. kerületi polgármestere szerint mindazonáltal nincs semmi gond azzal, hogy egy négyórás interjúból ki kell vágni részeket, ez a szerkesztői szabadság részét képezi – noha „én jobban örültem volna, ha esetleg más, szerintem izgalmasabb kérdések kerülnek be” a vágott verzióba. Rossz szándékot azonban nem feltételez a Partizán részéről, hiszen szerinte „ma Magyarországon ők látják el nagyjából azt, amit a közszolgálati televíziónak kéne”.

Soproni szerint természetes az is, hogy egy négyórás interjúszituációban az ember elkezd „őőő”-zni, és néha le is blokkol, mint ahogy az Fekete-Győr András esetében is történt ezen az interjún.

Ennél már konkrétabb választ adott Szarvas Koppány Bengedúz, a párt VIII. kerületi önkormányzati képviselője, aki szerint – túl azon, hogy azt kellett volna megmutatni az egyórás verzióban, hogy mik a Momentum elképzelései 2022-re – a felcsúti per kapcsán is lehetett volna több releváns kérdést betenni a vágott verzióba ahelyett, hogy a Momentum múltjával foglalkoznak.

Bár igaz, Szarvas Koppány nem is foglalkozott igazán ezzel a Partizán-interjúval, mert „úgy voltam vele, hogy ha van benne para rész, akkor úgyis azzal kell foglalkozni.

A Márki-Zay-interjúból is csak a gyerekverős részt néztem meg. Itt meg ilyen rész, amiért bárkinek magyarázkodnia kellett volna, nem volt.”

Szarvassal ellentétben a párt és annak elnöke nagyon is foglalkozott az interjúval, információink szerint vasárnap este például egy belsős momentumos fórumon Fekete-Győr maga egy livestreamben magyarázkodott.

A Momentum is láthatta előzetesen, hogy mi lesz a vágott videóban

„Fekete-Győr Andrással politikai és életútinterjút készítettünk. Ugyanazokat a feltételeket biztosítottuk a számára, mint minden más interjúalanyunk számára. Az interjúalanyaink, ha igénylik, a szerkesztett verziót véleményezésre elkérhetik: ezzel van, aki szokott élni, van, aki nem.”

Így reagált Gulyás Márton a megkeresésünkre, hozzátéve a vágást illető, momentumos kritikákról, hogy a vágatlan verziót mindenki elérheti, és kialakíthatja róla a maga véleményét.

Kérdésünkre, hogy a Momentum élt-e ezzel a lehetőséggel, Németh Gyöngyvér, a párt sajtófőnöke és újbudai önkormányzati képviselője úgy válaszolt, hogy igen, de ezt leginkább azért tették, hogy lássák, hogy van-e olyan része az interjúnak, ami miatt kommunikációs támadásra lehet számítani, és amire előzetesen nem árt felkészülni, nem pedig azért, hogy a Partizán interjúját cenzúrázzák.

„Természetesen nem szeretnénk ezen a Partizánnal összeveszni, mi abszolút a független, szabad sajtó pártján állunk” – hangsúlyozta a sajtófőnök, aki rávilágított arra is, hogy az egyórás vágott interjú

azért eshetett rosszul sokaknak a tagságban, mert nagyon várták ezt az interjút, és csalódást keltő volt, hogy a Momentum szempontjából már nem releváns, régi ügyek kerültek előtérbe,

míg az, hogy ma milyen a Momentum, és mit szeretne csinálni, nem.

Németh Gyöngyvér az Azonnali kérdésére azt is elmondta, hogy ennek megfelelően a Momentum nem fogja bojkottálni a Partizánt a jövőben, ez fel sem merült a pártban, és „nagyon tiszteljük a munkájukat, mert hiánypótló, amit csinálnak”.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András a Partizán-interjú közben. Partizán / YouTube

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek