+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Renczes Ágoston
2021. április 19. hétfő, 16:55
A Momentumban sokaknak rosszul esett, hogy a Fekete-Győr Andrással készült Partizán-interjú vágott verziója a párt múltjával foglalkozott sokat ahelyett, hogy a jelenre koncentráltak volna. Gulyás Márton szerint ők életútinterjút készítettek a miniszterelnök-jelölttel, és ugyanolyan feltételeket adtak neki is a szerkesztett anyag véleményezésére, mint másoknak. A Momentum ezzel élt is.

Fekete-Győr András elment megsemmisülni Gulyás Mártonhoz (Hír TV, Mandiner), Fekete-Győr ámokfutása (Magyar Nemzet, hétfő reggeli vezércikk), Fekete-Győr András a kínos interjút egy még kínosabb magyarázkodással koronázza (PestiSrácok), Összeállítás készült Fekete-Győr legesetlenebb válaszaiból a Partizánban (Mandiner) – így emlékezik meg a kormányközeli média a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Partizánban készült interjújáról.

 

És valóban, ha a Gulyás Márton vezette Partizán YouTube-csatornájára felkerül egyórás, vágott videót nézzük, megszülethet a nézőben az a kép, hogy Fekete-Győr a pár évvel ezelőtti, rutintalan és felkészületlen nyilatkozó szerepébe bújt. „Nem tudom” – így kezdte a Momentum-elnök válaszainak jelentős részét ebben az ominózus, vágott interjúban

 

 

Az interjúban szóba került, hogy a Momentum korábban élesen bírálta azokat az ellenzéki pártokat, amikkel az összefogás keretében szövetségre lépett. Fekete-Győrnek nem sikerült meggyőzően közös nevezőre hoznia pártja korábbi, az ellenzék leváltását is követelő álláspontját a hatpárti összefogással, és azt is kimondta, hogy

 

pártjának az ellenzéki összefogással fel kellett adnia az identitásának egy részét.

 

Fekete-Győr az interjúban nem tudta elmondani, hogy pontosan miért távozott a párt korábbi elnökségi tagja, Pottondy Edina, hogy szerinte milyen lesz a posztorbáni Fidesz, amellyel már nem zárta ki az együttműködést, vagy hogy mit jelent az, hogy egységesült ellenzék. Ahogy azt sem, hogy meddig tart majd az összefogás, vagy hogy miért nincs a Városházán antikorrupciós forródrót, amit a Momentum ígért.

 

A „felcsúti per” néven elhíresült elszámoltatási ígéret kapcsán szintén nem volt világos, hogy Fekete-Győr mit kezdene például Mészáros Lőrinc hatalmas cégbirodalmával, és az ezeknél a cégeknél dolgozó munkavállalók tömegével. Sőt, a zuglói szocialista Tóth Csaba annyira magára vette, hogy Fekete-Győr összefüggésbe hozta a nevét a parkolási maffiával, hogy a kormánypárti Hír TV-ben azt pedzegette, az interjú akár az ellenzéki összefogás szétrobbanásához is vezethez.

 

Momentum: Fontosabb dolgok is vannak 2021-ben annál, mint hogy mit ígértünk 2017-ben

 

Csakhogy Gulyás Márton – mint az a Partizán esetében megszokott – általában nem egyórás, hanem valóban maratoni közéleti interjúkat csinál: ennek vágott verziója ingyenesen elérhető YouTube-on, a vágatlan videót a Patreon-támogatók láthatják, míg a vágatlan hangfelvétel elérhető a különböző podcastfelületeken is, mint a Spotify vagy a Google/Apple Podcasts.

 

A vágatlan Fekete-Győr András-interjú több, mint négyórás lett – és amíg a vágott anyagban Gulyás Mártonék inkább arra koncentráltak, hogy a Momentum múltját és annak a jelennel való összeegyeztethetőségét helyezze előtérbe, addig a vágatlan verzióban több szó esett arról, hogy a párt és annak miniszterelnök-jelöltje tulajdonképpen mit is kezdene az országgal, vagy hogy milyen a Momentum közössége.

 

Legalábbis így értelmezi a Momentum a két interjú közötti különbséget a párt Azonnalinak küldött sajtóközleménye szerint:

 

„Most, 2021-ben igazán fontos, hogy megismerjék az emberek egy párt gondolatait, terveit, a miniszterelnök-jelölt személyiségét, hátterét. A négyórás verzióban ezekről nagyon sok szó esett – sajnos viszont a vágott változatba ebből nagyon kevés került be. Szerintünk nem a három évvel ezelőtti, egy fiatal mozgalom belső konfliktusainak kitárgyalása az, ami fókuszban kellene legyen most, hogy közeledik a 2022-es választás."

 

Hogy konkrétan mik azok a tartalmak, amiknek nagyobb helyet kellett volna kapniuk a Momentum szerint a vágott interjúban, a Momentum közleményéből nem derül ki, maga Fekete-Győr András is csak annyit írt Facebook-oldalán, hogy ebbe a verzióban

 

„sajnos alig-alig érdemeltek helyet azok a társadalmi, gazdasági és politikai értékválasztások, elképzelések és programpontok, amiket a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként képviselek”.

 

Sokan írjátok, hogy ég és föld az eredeti, vágatlan Partizán interjú, és a tegnap kikerült összevágott verzió. Ez többek...

Posted by Fekete-Győr András on Saturday, April 17, 2021

 

A bejegyzésben Fekete-Győr András egyúttal arra hívta fel az előválasztáson részt venni szándékozókat, hogy ha a valós, teljes kép alapján akarják meghozni a döntésüket, akkor nézzék végig a négyórás, vágatlan verziót.

 

Szerettük volna erről is megkérdezni a pártelnököt, ő azonban visszautasította megkeresésünket, mondván: ő Facebookon mindent leírt, és ennél többet nem szeretne hozzáfűzni az ügyhöz.

 

VARIÁCIÓK PARTIZÁN-INTERJÚRA – A MOMENTUM ÉRTELMEZÉSÉBEN

 

Soproni Tamás, a Momentum VI. kerületi polgármestere szerint mindazonáltal nincs semmi gond azzal, hogy egy négyórás interjúból ki kell vágni részeket, ez a szerkesztői szabadság részét képezi – noha „én jobban örültem volna, ha esetleg más, szerintem izgalmasabb kérdések kerülnek be” a vágott verzióba. Rossz szándékot azonban nem feltételez a Partizán részéről, hiszen szerinte „ma Magyarországon ők látják el nagyjából azt, amit a közszolgálati televíziónak kéne”.

 

Soproni szerint természetes az is, hogy egy négyórás interjúszituációban az ember elkezd „őőő”-zni, és néha le is blokkol, mint ahogy az Fekete-Győr András esetében is történt ezen az interjún.

 

Ennél már konkrétabb választ adott Szarvas Koppány Bengedúz, a párt VIII. kerületi önkormányzati képviselője, aki szerint – túl azon, hogy azt kellett volna megmutatni az egyórás verzióban, hogy mik a Momentum elképzelései 2022-re – a felcsúti per kapcsán is lehetett volna több releváns kérdést betenni a vágott verzióba ahelyett, hogy a Momentum múltjával foglalkoznak.

 

Bár igaz, Szarvas Koppány nem is foglalkozott igazán ezzel a Partizán-interjúval, mert „úgy voltam vele, hogy ha van benne para rész, akkor úgyis azzal kell foglalkozni.

 

A Márki-Zay-interjúból is csak a gyerekverős részt néztem meg. Itt meg ilyen rész, amiért bárkinek magyarázkodnia kellett volna, nem volt.”

 

Szarvassal ellentétben a párt és annak elnöke nagyon is foglalkozott az interjúval, információink szerint vasárnap este például egy belsős momentumos fórumon Fekete-Győr maga egy livestreamben magyarázkodott.

 

A Momentum is láthatta előzetesen, hogy mi lesz a vágott videóban

 

„Fekete-Győr Andrással politikai és életútinterjút készítettünk. Ugyanazokat a feltételeket biztosítottuk a számára, mint minden más interjúalanyunk számára. Az interjúalanyaink, ha igénylik, a szerkesztett verziót véleményezésre elkérhetik: ezzel van, aki szokott élni, van, aki nem.”

 

Így reagált Gulyás Márton a megkeresésünkre, hozzátéve a vágást illető, momentumos kritikákról, hogy a vágatlan verziót mindenki elérheti, és kialakíthatja róla a maga véleményét.

 

Kérdésünkre, hogy a Momentum élt-e ezzel a lehetőséggel, Németh Gyöngyvér, a párt sajtófőnöke és újbudai önkormányzati képviselője úgy válaszolt, hogy igen, de ezt leginkább azért tették, hogy lássák, hogy van-e olyan része az interjúnak, ami miatt kommunikációs támadásra lehet számítani, és amire előzetesen nem árt felkészülni, nem pedig azért, hogy a Partizán interjúját cenzúrázzák.

 

„Természetesen nem szeretnénk ezen a Partizánnal összeveszni, mi abszolút a független, szabad sajtó pártján állunk” – hangsúlyozta a sajtófőnök, aki rávilágított arra is, hogy az egyórás vágott interjú

 

azért eshetett rosszul sokaknak a tagságban, mert nagyon várták ezt az interjút, és csalódást keltő volt, hogy a Momentum szempontjából már nem releváns, régi ügyek kerültek előtérbe,

 

míg az, hogy ma milyen a Momentum, és mit szeretne csinálni, nem.

 

Németh Gyöngyvér az Azonnali kérdésére azt is elmondta, hogy ennek megfelelően a Momentum nem fogja bojkottálni a Partizánt a jövőben, ez fel sem merült a pártban, és „nagyon tiszteljük a munkájukat, mert hiánypótló, amit csinálnak”.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András a Partizán-interjú közben. Partizán / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás