Megúszta Johannis a házügyét

Szerző: Szeghalmi Örs
2020.02.12. 14:52

Lezárta a bukaresti főügyészség annak a panasznak az ügyét, amelyeket a romániai államfő nagyszebeni lakóházai kapcsán nyújtottak be. Johannis elnök többször állította, hogy soha nem követett el törvénytelenséget, illetve azt, hogy nincsenek aktív büntetőügyei. Ez utóbbi a tavalyi választási kampányban is téma volt időnként.

Megúszta Johannis a házügyét

Magát Klaus Johannis államfő feleségét, Carment is meghallgatták egy évvel ezelőtt abban az ügyben, amelyet az államfő lakásainak kapcsán indítottak. A választási kampányokban is téma volt ez a kérdéskör, ellenlábasai ezzel igyekeztek bizonyítani, hogy a korrupció ellen harcot hirdető Johannis maga is korrupt jelölt, mert egyrészt állítólag törvényszegő módon jutott ingatlanokhoz, másrészt később már azt vetették a szemére, hogy még mindig nem zárult le az ezzel kapcsolatos igazságszolgáltatási ügye.

Az elnöki pár még 1999-cel kezdődően jutott két ingatlanhoz is Nagyszeben központjában. Ez azért volt kiemelten érdekes, mert az erdélyi várost 2000 és 2014 között épp Klaus Johannis vezette, aki később polgármesterből lett a romániai politika főszereplője. A különféle – néha politikai indíttatásúnak tűnő – leleplezésekben is utazó Lumea Justiției (A igazságügy világa) portál gyakorlatban egy szebeni közjegyző, bizonyos Radu Gabriel Bucsă, valamint a Johannis-házaspár ügyében élt bejelentéssel.

Arra mutattak rá, hogy az egyik ingatlan révén Johannisék 320 ezer euróhoz jutottak, míg végül a brassói bíróság megsemmisítette az adásvételi szerződést, illetve azon öröklési döntést is, amellyel az ingatlant megszerezték. Az épület addig állami tulajdonban volt, akárcsak a szóban forgó másik ilyen, a brassói bíróság viszont azt mondta ki, hogy nem voltak jóhiszeműek az épületet megszerzők. Mindezzel szemben a későbbi államfő azt állította, hogy nincs semmilyen büntetőügye, mert a terhére rótt tettet nem követte el, soha nem volt részese illegális manővereknek.

„Nincs egyetlen aktív dossziém sem. Mindegyiket lezárták. És nem azért, mert ismerném az ügyészeket, hanem mert meg nem történtnek ítélték az adott tetteket. Nagyon jól tudom, mit tettem polgármesterként, azt megelőzően is, meg elnökként is.

Sosem követtem el semmilyen törvénytelenséget vagy bűncselekményt, és ez áll a feleségemre, Carmenre is” – mondta az államfő még 2018 novemberében. A romániai főügyészség most azt tudatta, hogy idén február 6-i dátummal zárta le az ügyet.

FOTÓ: presidency.ro

Szeghalmi Örs
Szeghalmi Örs az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek