+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs
2020. február 12. szerda, 14:52
Lezárta a bukaresti főügyészség annak a panasznak az ügyét, amelyeket a romániai államfő nagyszebeni lakóházai kapcsán nyújtottak be. Johannis elnök többször állította, hogy soha nem követett el törvénytelenséget, illetve azt, hogy nincsenek aktív büntetőügyei. Ez utóbbi a tavalyi választási kampányban is téma volt időnként.

Magát Klaus Johannis államfő feleségét, Carment is meghallgatták egy évvel ezelőtt abban az ügyben, amelyet az államfő lakásainak kapcsán indítottak. A választási kampányokban is téma volt ez a kérdéskör, ellenlábasai ezzel igyekeztek bizonyítani, hogy a korrupció ellen harcot hirdető Johannis maga is korrupt jelölt, mert egyrészt állítólag törvényszegő módon jutott ingatlanokhoz, másrészt később már azt vetették a szemére, hogy még mindig nem zárult le az ezzel kapcsolatos igazságszolgáltatási ügye.

 

Az elnöki pár még 1999-cel kezdődően jutott két ingatlanhoz is Nagyszeben központjában. Ez azért volt kiemelten érdekes, mert az erdélyi várost 2000 és 2014 között épp Klaus Johannis vezette, aki később polgármesterből lett a romániai politika főszereplője. A különféle – néha politikai indíttatásúnak tűnő – leleplezésekben is utazó Lumea Justiției (A igazságügy világa) portál gyakorlatban egy szebeni közjegyző, bizonyos Radu Gabriel Bucsă, valamint a Johannis-házaspár ügyében élt bejelentéssel.

 

Arra mutattak rá, hogy az egyik ingatlan révén Johannisék 320 ezer euróhoz jutottak, míg végül a brassói bíróság megsemmisítette az adásvételi szerződést, illetve azon öröklési döntést is, amellyel az ingatlant megszerezték. Az épület addig állami tulajdonban volt, akárcsak a szóban forgó másik ilyen, a brassói bíróság viszont azt mondta ki, hogy nem voltak jóhiszeműek az épületet megszerzők. Mindezzel szemben a későbbi államfő azt állította, hogy nincs semmilyen büntetőügye, mert a terhére rótt tettet nem követte el, soha nem volt részese illegális manővereknek.

 

„Nincs egyetlen aktív dossziém sem. Mindegyiket lezárták. És nem azért, mert ismerném az ügyészeket, hanem mert meg nem történtnek ítélték az adott tetteket. Nagyon jól tudom, mit tettem polgármesterként, azt megelőzően is, meg elnökként is.

 

Sosem követtem el semmilyen törvénytelenséget vagy bűncselekményt, és ez áll a feleségemre, Carmenre is” – mondta az államfő még 2018 novemberében. A romániai főügyészség most azt tudatta, hogy idén február 6-i dátummal zárta le az ügyet.

 

FOTÓ: presidency.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás