+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs
2020. február 12. szerda, 14:52
Lezárta a bukaresti főügyészség annak a panasznak az ügyét, amelyeket a romániai államfő nagyszebeni lakóházai kapcsán nyújtottak be. Johannis elnök többször állította, hogy soha nem követett el törvénytelenséget, illetve azt, hogy nincsenek aktív büntetőügyei. Ez utóbbi a tavalyi választási kampányban is téma volt időnként.

Magát Klaus Johannis államfő feleségét, Carment is meghallgatták egy évvel ezelőtt abban az ügyben, amelyet az államfő lakásainak kapcsán indítottak. A választási kampányokban is téma volt ez a kérdéskör, ellenlábasai ezzel igyekeztek bizonyítani, hogy a korrupció ellen harcot hirdető Johannis maga is korrupt jelölt, mert egyrészt állítólag törvényszegő módon jutott ingatlanokhoz, másrészt később már azt vetették a szemére, hogy még mindig nem zárult le az ezzel kapcsolatos igazságszolgáltatási ügye.

 

Az elnöki pár még 1999-cel kezdődően jutott két ingatlanhoz is Nagyszeben központjában. Ez azért volt kiemelten érdekes, mert az erdélyi várost 2000 és 2014 között épp Klaus Johannis vezette, aki később polgármesterből lett a romániai politika főszereplője. A különféle – néha politikai indíttatásúnak tűnő – leleplezésekben is utazó Lumea Justiției (A igazságügy világa) portál gyakorlatban egy szebeni közjegyző, bizonyos Radu Gabriel Bucsă, valamint a Johannis-házaspár ügyében élt bejelentéssel.

 

Arra mutattak rá, hogy az egyik ingatlan révén Johannisék 320 ezer euróhoz jutottak, míg végül a brassói bíróság megsemmisítette az adásvételi szerződést, illetve azon öröklési döntést is, amellyel az ingatlant megszerezték. Az épület addig állami tulajdonban volt, akárcsak a szóban forgó másik ilyen, a brassói bíróság viszont azt mondta ki, hogy nem voltak jóhiszeműek az épületet megszerzők. Mindezzel szemben a későbbi államfő azt állította, hogy nincs semmilyen büntetőügye, mert a terhére rótt tettet nem követte el, soha nem volt részese illegális manővereknek.

 

„Nincs egyetlen aktív dossziém sem. Mindegyiket lezárták. És nem azért, mert ismerném az ügyészeket, hanem mert meg nem történtnek ítélték az adott tetteket. Nagyon jól tudom, mit tettem polgármesterként, azt megelőzően is, meg elnökként is.

 

Sosem követtem el semmilyen törvénytelenséget vagy bűncselekményt, és ez áll a feleségemre, Carmenre is” – mondta az államfő még 2018 novemberében. A romániai főügyészség most azt tudatta, hogy idén február 6-i dátummal zárta le az ügyet.

 

FOTÓ: presidency.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás