+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 4. vasárnap, 18:29
A román sajtó szinte kivétel nélkül csak pozitív hangnemben számolt be a vasárnapi csíkszeredai szabadtéri ételszentelésről, hozzátéve, hogy ilyen a „civilizált” viselkedés.

Míg Románia nagy része átlagos vasárnapot élt át, addig az ország lakosságának egy kis része, köztük az erdélyi magyarok, valamint a nagyszebeni szász származású román államelnök, Klaus Johannis most hétvégén ünnepelték a húsvétot. Az elnök körülbelül egy hónappal korábban ígérte meg a románoknak, hogy

 

a romló koronavírus-számok ellenére nem kell tartani attól, hogy húsvétra lockdownt rendelnek el.

 

Johannis kijelentése úgy az ortodox, mint a nyugati keresztény húsvétra vonatkozott. Ugyanis a román miniszterelnökség alá tartozó egyházügyi államtitkárság összesítése szerint a romániai lakosság 86,4 százaléka ortodox vallású, őket 4,6 százalékkal a római katolikusok és 3 százalékkal a reformátusok követik.

 

Az ország tehát kétszer, április 4-én és május 2-án fog húsvétot ünnepelni.

 

Ételszentelés Csíkban

 

A székelyföldi Csíkszereda városában minden húsvétkor megtartják a megyei önkormányzat (Fehérház) és a Művészetek háza közötti Szabadság téren (1989 előtt gúnyosan Taps tér, mivel ott kellett Ceaușescu beszédeit megtapsolni, a mai köznyelvben: Placc) húsvétvasárnap a húsvéti ételszentelés hagyományát.

 

 

A ceremónia úgy néz ki, hogy a csíkszeredai segédpüspök szabadtéri misét tart, majd

 

az esemény után a térre felsorakozott csíkszeredaiak a lábuk elé teszik a húsvéti ételekkel teli kosarukat, a papok pedig végigmennek a sorok között és megszentelik az ételt.

 

Az eseményre 1990 óta minden évben (kivéve 2020-at, amikor is elmaradt) ugyanott, a Placcon került sor. A rendszerváltás előtt az ételszentelés csak a templomban volt lehetséges, ám a kommunista diktatúra bukása után az esemény vallási tartalma mellett kulturális jelentéssel is bővült: a székelyek számára saját büszkeségük egyik forrásává is vált, mivel ilyenkor a román közvélemény előtt megmutathatják magukat mint dolgos, egyszerű, rendszerető polgárok.

 

Idén húsvétkor a koronavírus-járvány ellenére sor került erre az eseményre.  Az ételszentelésen az egészségügyi előírások maximális betartására koncentráltak: a résztvevők csak maszkban vehettek részt a szertartáson és a korábbi egymás mellett sorban állást idén felváltotta az 1,5 méteres távolságtartás. A szervezők ingyen maszkokat osztogattak azon résztvevők számára, akiknél nem volt, illetve arra is felszólították a megjelent székelyeket, hogy egy családból lehetőleg csak egy személy vegyen részt a misén és az ételszentelésen, a többiek lehetőleg otthonról kövessék az online is közvetített misét.

 

 

Így nemcsak a Placc, hanem a szomszédos utcák is megteltek a mintegy 3500 résztvevővel. Minderről beszámolt az országos román sajtó is, legtöbbször azt emelve ki, hogy

 

ilyen a „civilizáció”, lehet civilizáltan, az egészségügyi előírásokat betartva vallási eseményen részt venni, ünnepelni.

 

„Vártam ezt a pillanatot, miután tavaly elmaradt. Valami felemelő érzés részt venni. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, találkozhattam azokkal az ismerőseimmel, akiket majdnem egy éve nem láttam. Ritkán mozdulunk ki a lakásból, most erre sort kerítettünk, jó itt lenni” fogalmazott egy résztvevő a román hírügynökségnek, az Agerpresnek.

 

Az esemény a vallási énekek mellett a magyar és a székely himnusz énkelésével zárult, amint arra román sajtó is felhívta a figyelmet. Florin Negruțiu, a Digi24 újságírója Facebook-posztban hívta fel arra a figyelmet, hogy egyetért azzal, hogy nagyon szép esemény és hagyomány a csíkszeredai szabadtéri ételszentelés.

 

 

Hozzátette még, hogy

 

míg a románok „kicsit irigykedve nézik, mondván, hogy nálunk, ortodoxoknál nem lehet ilyen civilizáltan viselkedni”,

 

azért az ortodox ünnepeken is elő szokott fordulni, hogy civilizáltan viselkednek és betartják a szabályokat. Mondanivalója alátámasztására pedig pár ortodox ünnepről készített fotót csatolt. Hasonlóan vélekedett Lucian Mîndruță sztárújságíró is, aki röviden csak annyit írt: „Húsvét, renddel és fegyelemmel. Ezer évig ugyanazon a helyen élni csak ezekkel az értékekkel lehet.”

 

NYITÓKÉP: Az ételszentelés madártávlatból. Fotó: Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás