+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 5. szerda, 15:04
Ráadásul pont a német politikai elit által karanténba zárt AfD-nek köszönhetően, akik besegítettek a liberálisoknak megbuktatni a szocialista miniszterelnököt.

Noha az októberi türingiai tartományi választáson a Bodo Ramelow vezette szocialista Die Linke nyert 31 százalékkal, a szocdemek és a zöldek gyenge szereplése miatt nem jött össze parlamenti többség egy baloldali koalíciónak a keletnémet tartományban. Ebben még az sem segítette őket, hogy a közvélemény-kutatások szerint a tartomány lakóinak több, mint kétharmada jó miniszterelnöknek tartja a Türingiát 2014 óta vezető baloldali politikust.

 

De a jobboldalnak se jött össze a kormányzás, a kereszténydemokrata CDU és a parlamentbe csak pár vokssal bejutott polgári-liberális FDP ugyanis nem akart közösködni az októberi választáson második helyre befutó szélsőjobboldali AfD-vel. Nagykoalícióra pedig szintén nem volt esély, mivel az állampárti gyökereit le sem tagadó Die Linkével sem a CDU, sem az FDP nem akart kormányozni.

 

Vagyis patthelyzet alakult ki, aminek feloldását mindenki az erfurti parlamenttől várta: vajon kit választanak meg miniszterelnöknek?

 

Bodo Ramelow mellett két jelölt is indult a parlamenti szavazáson. Az egyik kihívó az AfD által jelölt nem AfD-tag falusi polgármester, Christoph Kindervater volt, a másik pedig az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich, aki közölte, hogy csak akkor méretteti meg magát, ha a parlamenti szavazás eljut a harmadik fordulóig. Az első két fordulón ugyanis abszolút többséget kell szereznie a miniszterelnök-jelöltnek, a harmadikon már elég a sima többség is. A Ramelow-t támogató három pártnak (Die Linke, SPD, Zöldek) 42 képviselője van Erfurtban, az AfD-nek 22, a CDU-nak 21, az FDP-nek pedig 5, vagyis a Ramelow-elleneseknek 48 mandátuma van összesen.

 

BODO RAMELOW PLAKÁTJAI TAVALY ŐSZRŐL. BODO RAMELOW-T MÉG A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU SZAVAZÓTÁBORA IS ELFOGADJA, A DIE LINKÉS POLITIKUS UGYANIS PÁRTJÁN BELÜL KIFEJEZETTEN REALISTÁNAK SZÁMÍT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

 

A szavazás első fordulójában 43-an szavaztak Ramelow-ra (vagyis valaki átszavazott a másik táborból), az AfD független jelöltjére pedig 25-en (vagyis lett neki 3 nem AfD-s szavazata is vagy a CDU, vagy az FDP soraiból), 22-en tartózkodtak. A második fordulóban Ramelow 1 vokssal többet kapott, míg Kindervater annyit, ahány képviselője az AfD-nek van: 22-t. A többiek tartózkodtak.

 

Ekkor jött a harmadik forduló, amin már az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich is indult: az AfD jelöltje 0 voksot kapott, Ramelow 44-et, Kemmerich pedig meglepetésre 45-öt, ezzel ő lett Türingia következő miniszterelnöke, pártjának nemcsak egyetlen, hanem Németország történetének első megválasztott FDP-s tartományi miniszterelnöke – mindezt úgy, hogy a választást követően napokig nem lehetett tudni, egyáltalán bejut-e a párt az erfurti parlamentbe.

 

Hogy mely pártokkal alkot kormányt az új türingiai FDP-s miniszterelnök, egyelőre rejtély, simán lehet, hogy végül új választást fognak kiírni.

 

A baloldali pártok ugyanis teljesen kiakadtak azon, ami történt. Matthias Hey, a türingiai parlament SPD-frakciójának vezetője a közszolgálati MDR szerint azt mondta, pártja nem fog együttdolgozni egy olyan tartományi miniszterelnökkel, akit az AfD is megszavazott, számukra ez egy abszolút mélypont. Dirk Adams, a zöldek frakcióvezetője a politikai kultúra megtörésének minősítette az FDP és az AfD együttműködését. A Die Linke a Twitteren annyit írt, hogy az FDP „inkább kormányoz fasisztákkal, mint nem kormányoz”. Ezzel az FDP-elnök Christian Lindner elhíresült mondatára utalnak, aki 2017-ben végül azzal indokolta, hogy nem lép koalícióra Merkellel, hogy „jobb nem kormányozni, mint rosszul”.

 

Az AfD Bundestag-beli frakcióvezetői, Alice Weidel és Alexander Gauland az AfD győzelmeként értékelte a történteket. Weidel szerint ezzel bebizonyosodott, hogy az AfD-t nem lehet megkerülni a jövőben, Gauland szerint pedig mostantól nem lehet kirekeszteni az AfD-t.

 

FOTÓ: Bodo Ramelow, Thomas L. Kemmerlich / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás