+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 5. szerda, 15:04
Ráadásul pont a német politikai elit által karanténba zárt AfD-nek köszönhetően, akik besegítettek a liberálisoknak megbuktatni a szocialista miniszterelnököt.

Noha az októberi türingiai tartományi választáson a Bodo Ramelow vezette szocialista Die Linke nyert 31 százalékkal, a szocdemek és a zöldek gyenge szereplése miatt nem jött össze parlamenti többség egy baloldali koalíciónak a keletnémet tartományban. Ebben még az sem segítette őket, hogy a közvélemény-kutatások szerint a tartomány lakóinak több, mint kétharmada jó miniszterelnöknek tartja a Türingiát 2014 óta vezető baloldali politikust.

 

De a jobboldalnak se jött össze a kormányzás, a kereszténydemokrata CDU és a parlamentbe csak pár vokssal bejutott polgári-liberális FDP ugyanis nem akart közösködni az októberi választáson második helyre befutó szélsőjobboldali AfD-vel. Nagykoalícióra pedig szintén nem volt esély, mivel az állampárti gyökereit le sem tagadó Die Linkével sem a CDU, sem az FDP nem akart kormányozni.

 

Vagyis patthelyzet alakult ki, aminek feloldását mindenki az erfurti parlamenttől várta: vajon kit választanak meg miniszterelnöknek?

 

Bodo Ramelow mellett két jelölt is indult a parlamenti szavazáson. Az egyik kihívó az AfD által jelölt nem AfD-tag falusi polgármester, Christoph Kindervater volt, a másik pedig az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich, aki közölte, hogy csak akkor méretteti meg magát, ha a parlamenti szavazás eljut a harmadik fordulóig. Az első két fordulón ugyanis abszolút többséget kell szereznie a miniszterelnök-jelöltnek, a harmadikon már elég a sima többség is. A Ramelow-t támogató három pártnak (Die Linke, SPD, Zöldek) 42 képviselője van Erfurtban, az AfD-nek 22, a CDU-nak 21, az FDP-nek pedig 5, vagyis a Ramelow-elleneseknek 48 mandátuma van összesen.

 

BODO RAMELOW PLAKÁTJAI TAVALY ŐSZRŐL. BODO RAMELOW-T MÉG A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU SZAVAZÓTÁBORA IS ELFOGADJA, A DIE LINKÉS POLITIKUS UGYANIS PÁRTJÁN BELÜL KIFEJEZETTEN REALISTÁNAK SZÁMÍT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

 

A szavazás első fordulójában 43-an szavaztak Ramelow-ra (vagyis valaki átszavazott a másik táborból), az AfD független jelöltjére pedig 25-en (vagyis lett neki 3 nem AfD-s szavazata is vagy a CDU, vagy az FDP soraiból), 22-en tartózkodtak. A második fordulóban Ramelow 1 vokssal többet kapott, míg Kindervater annyit, ahány képviselője az AfD-nek van: 22-t. A többiek tartózkodtak.

 

Ekkor jött a harmadik forduló, amin már az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich is indult: az AfD jelöltje 0 voksot kapott, Ramelow 44-et, Kemmerich pedig meglepetésre 45-öt, ezzel ő lett Türingia következő miniszterelnöke, pártjának nemcsak egyetlen, hanem Németország történetének első megválasztott FDP-s tartományi miniszterelnöke – mindezt úgy, hogy a választást követően napokig nem lehetett tudni, egyáltalán bejut-e a párt az erfurti parlamentbe.

 

Hogy mely pártokkal alkot kormányt az új türingiai FDP-s miniszterelnök, egyelőre rejtély, simán lehet, hogy végül új választást fognak kiírni.

 

A baloldali pártok ugyanis teljesen kiakadtak azon, ami történt. Matthias Hey, a türingiai parlament SPD-frakciójának vezetője a közszolgálati MDR szerint azt mondta, pártja nem fog együttdolgozni egy olyan tartományi miniszterelnökkel, akit az AfD is megszavazott, számukra ez egy abszolút mélypont. Dirk Adams, a zöldek frakcióvezetője a politikai kultúra megtörésének minősítette az FDP és az AfD együttműködését. A Die Linke a Twitteren annyit írt, hogy az FDP „inkább kormányoz fasisztákkal, mint nem kormányoz”. Ezzel az FDP-elnök Christian Lindner elhíresült mondatára utalnak, aki 2017-ben végül azzal indokolta, hogy nem lép koalícióra Merkellel, hogy „jobb nem kormányozni, mint rosszul”.

 

Az AfD Bundestag-beli frakcióvezetői, Alice Weidel és Alexander Gauland az AfD győzelmeként értékelte a történteket. Weidel szerint ezzel bebizonyosodott, hogy az AfD-t nem lehet megkerülni a jövőben, Gauland szerint pedig mostantól nem lehet kirekeszteni az AfD-t.

 

FOTÓ: Bodo Ramelow, Thomas L. Kemmerlich / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás