Hiába szavazott a nép egy szocialistára, a parlament egy oda épp hogy bejutó liberálist tett meg miniszterelnöknek

Szerző: Bukovics Martin
2020.02.05. 15:04

Ráadásul pont a német politikai elit által karanténba zárt AfD-nek köszönhetően, akik besegítettek a liberálisoknak megbuktatni a szocialista miniszterelnököt.

Hiába szavazott a nép egy szocialistára, a parlament egy oda épp hogy bejutó liberálist tett meg miniszterelnöknek

Noha az októberi türingiai tartományi választáson a Bodo Ramelow vezette szocialista Die Linke nyert 31 százalékkal, a szocdemek és a zöldek gyenge szereplése miatt nem jött össze parlamenti többség egy baloldali koalíciónak a keletnémet tartományban. Ebben még az sem segítette őket, hogy a közvélemény-kutatások szerint a tartomány lakóinak több, mint kétharmada jó miniszterelnöknek tartja a Türingiát 2014 óta vezető baloldali politikust.

De a jobboldalnak se jött össze a kormányzás, a kereszténydemokrata CDU és a parlamentbe csak pár vokssal bejutott polgári-liberális FDP ugyanis nem akart közösködni az októberi választáson második helyre befutó szélsőjobboldali AfD-vel. Nagykoalícióra pedig szintén nem volt esély, mivel az állampárti gyökereit le sem tagadó Die Linkével sem a CDU, sem az FDP nem akart kormányozni.

Vagyis patthelyzet alakult ki, aminek feloldását mindenki az erfurti parlamenttől várta: vajon kit választanak meg miniszterelnöknek?

Bodo Ramelow mellett két jelölt is indult a parlamenti szavazáson. Az egyik kihívó az AfD által jelölt nem AfD-tag falusi polgármester, Christoph Kindervater volt, a másik pedig az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich, aki közölte, hogy csak akkor méretteti meg magát, ha a parlamenti szavazás eljut a harmadik fordulóig. Az első két fordulón ugyanis abszolút többséget kell szereznie a miniszterelnök-jelöltnek, a harmadikon már elég a sima többség is. A Ramelow-t támogató három pártnak (Die Linke, SPD, Zöldek) 42 képviselője van Erfurtban, az AfD-nek 22, a CDU-nak 21, az FDP-nek pedig 5, vagyis a Ramelow-elleneseknek 48 mandátuma van összesen.

BODO RAMELOW PLAKÁTJAI TAVALY ŐSZRŐL. BODO RAMELOW-T MÉG A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU SZAVAZÓTÁBORA IS ELFOGADJA, A DIE LINKÉS POLITIKUS UGYANIS PÁRTJÁN BELÜL KIFEJEZETTEN REALISTÁNAK SZÁMÍT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

A szavazás első fordulójában 43-an szavaztak Ramelow-ra (vagyis valaki átszavazott a másik táborból), az AfD független jelöltjére pedig 25-en (vagyis lett neki 3 nem AfD-s szavazata is vagy a CDU, vagy az FDP soraiból), 22-en tartózkodtak. A második fordulóban Ramelow 1 vokssal többet kapott, míg Kindervater annyit, ahány képviselője az AfD-nek van: 22-t. A többiek tartózkodtak.

Ekkor jött a harmadik forduló, amin már az FDP politikusa, Thomas L. Kemmerich is indult: az AfD jelöltje 0 voksot kapott, Ramelow 44-et, Kemmerich pedig meglepetésre 45-öt, ezzel ő lett Türingia következő miniszterelnöke, pártjának nemcsak egyetlen, hanem Németország történetének első megválasztott FDP-s tartományi miniszterelnöke – mindezt úgy, hogy a választást követően napokig nem lehetett tudni, egyáltalán bejut-e a párt az erfurti parlamentbe.

Hogy mely pártokkal alkot kormányt az új türingiai FDP-s miniszterelnök, egyelőre rejtély, simán lehet, hogy végül új választást fognak kiírni.

A baloldali pártok ugyanis teljesen kiakadtak azon, ami történt. Matthias Hey, a türingiai parlament SPD-frakciójának vezetője a közszolgálati MDR szerint azt mondta, pártja nem fog együttdolgozni egy olyan tartományi miniszterelnökkel, akit az AfD is megszavazott, számukra ez egy abszolút mélypont. Dirk Adams, a zöldek frakcióvezetője a politikai kultúra megtörésének minősítette az FDP és az AfD együttműködését. A Die Linke a Twitteren annyit írt, hogy az FDP „inkább kormányoz fasisztákkal, mint nem kormányoz”. Ezzel az FDP-elnök Christian Lindner elhíresült mondatára utalnak, aki 2017-ben végül azzal indokolta, hogy nem lép koalícióra Merkellel, hogy „jobb nem kormányozni, mint rosszul”.

Az AfD Bundestag-beli frakcióvezetői, Alice Weidel és Alexander Gauland az AfD győzelmeként értékelte a történteket. Weidel szerint ezzel bebizonyosodott, hogy az AfD-t nem lehet megkerülni a jövőben, Gauland szerint pedig mostantól nem lehet kirekeszteni az AfD-t.

FOTÓ: Bodo Ramelow, Thomas L. Kemmerlich / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek