A szélsőbal és a szélsőjobb is tarolt Türingiában

Szerző: Illés Gergő
2019.10.27. 18:45

A baloldal elvesztette kormányzóképes többségét, míg jobbról az AfD rondít bele a képbe: senkinek sincs többsége a türingiai tartományi parlamentben.

A szélsőbal és a szélsőjobb is tarolt Türingiában

Tartományi választásokat tartottak vasárnap a kelet-németországi Türingiában, melynek kuriózumát az adta, hogy Németországban egyetlen tartományként itt a keletnémet állampárt újrafazonírozott, újbaloldali változata, a Die Linke adta a tartományi miniszterelnököt – a baloldali párt a kommunista utódpárti Demokratikus Szocializmus Pártjából (PDS) szervezte magát újra 2007-ben Die Linke néven, és Türingiában máig meglehetősen erősnek számít, 1999 óta stabil második erőnek számított a jobbközép kereszténydemokraták mögött.

A szélsőségek előretörése

Ez a vasárnapi voksoláson annyit változott, hogy immáron a Die Linke átvette az első helyet a CDU-tól,

Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök pártja 31 százalékot kapott

a voksolás lezárulta után a Mitteldeutscher Rundfunk oldalán megjelent exit poll alapján – Ramelow népszerűsége jóval felülmúlja a Linkéét, nagyrészt ez annak is betudható, hogy a miniszterelnök helyben az országos központnál jóval finomabb hangot üt meg, kampányplakátjain például még pártjának neve sem szerepelt. Mögéjük óriásit erősödve, előző eredményét bőven megduplázva, 23,5 százalékkal futott be a helyben még az országos központnál is szélsőjobbosabb AfD, illetve türingiai vezére, az AfD szélsőjobbos szárnyát vezető Björn Höcke. A kereszténydemokrata CDU, amely öt éve még simán a legerősebb párt volt Türingiában, most meglepetésre a megalázó, harmadik helyig csúszott vissza. A helyben az országos központnál konzervatívabb kereszténydemokraták csupán 21,8 százalékra voltak jók.

A futottak még kategóriába került csupán a szociáldemokrata SPD – gyalázatos eredménnyel, csupán 8,2 százalékkal. Elmaradt az országosan tapasztalható zöld előretörés is, hiszen míg a májusi EP-választáson az ökopárt második erővé futott be a CDU mögé,

Türingiában a „FCK NZS”-plakátokkal kampányoló Zöldek mindössze 5,2 százalékra voltak jók

a legjobb türingiai plakátokat firtató cikkünkért ide kattints. Ennek nem örülhetnek, ellentétben a jobbliberális FDP-vel, amely 5 százalékkal pont arra volt elég, hogy így is küldhessen pár képviselőt a tartományi parlamentbe, a Landtagba.

Koalíciós zsákutcák

Ahol egyébként nem lesz könnyű bárkinek is többséget szereznie: eddig ugyanis éppen elég volt a többséghez egy mindentbele-baloldali koalíció a linkés Ramelow, a szocdemek és a zöldek részvételével, ugyanakkor

az SPD és a Zöldek gyengélkedésének köszönhetően a baloldalnak immár nincs többsége a Landtagban.

A jelenlegi mandátumbecslések szerint a baloldali koalíció 42 hellyel rendelkezik a 90 fős Landtagban, vagyis a többséghez még valahonnan kéne négy mandátum – adná magát, hogy ez jöjjön a parlamentbe visszakerülő szabaddemokratáktól, azonban azok a Die Linkével zárják ki az együttműködést. Akkor jöhet a jobboldal? Nem ilyen egyszerű: a CDU-nak bár az AfD-vel és az FDP-vel lenne többsége, de a kereszténydemokratáknak és a jobbliberális szabaddemokratáknak a Die Linke mellett az AfD is kizáró ok, a szélsőbalos és a szélsőjobbos párttal nincs tehát koalíciózás.

Amit a CDU favorizálna, az egy centrista szivárványkoalíció lenne a kereszténydemokraták, a szocdemek, a zöldek és a szabaddemokraták részvételével, de még ennek a formációnak sem lenne többsége, sőt, 39 székkel még egy ilyen koalíció is messze áll a tartományi parlamenti többségtől. Vagyis: a szélsőjobbos előretörés nagyon megnehezítette a tartományi kormány megalakulását Türingiában, hiszen

nincs olyan parlamenti párt, amely a Höcke-féle AfD-vel hajlandó lenne együttműködni,

míg a linkés Ramelow is csak az SPD-nek és a Zöldeknek elég jó, a többiek nem koalícióznának a szélsőballal. Ami tehát mindennél valószínűbb, hogy Ramelow kisebbségi kormányt hozhat létre az SPD-vel és a Zöldekkel, így viszont folyamatosan a koalíción kívüli pártok akaratától is függ kormányzásának sikere.

BORÍTÓKÉP: Bodo Ramelow (Die Linke, balra), és Björn Höcke (AfD, jobbra) / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek