„Megbocsáthatatlan” Merkel szerint, hogy AfD-s támogatással lett liberális miniszterelnöke Türingiának

Szerző: Illés Gergő
2020.02.06. 13:53

A kancellár úgy gondolja, rossz nap ez a demokráciának, hiszen a CDU irányvonala tiltja, hogy a szélsőjobb támogatásával alakuljon parlamenti többség.

„Megbocsáthatatlan” Merkel szerint, hogy AfD-s támogatással lett liberális miniszterelnöke Türingiának

Dél-afrikai körutazásán keményen kritizálta Angela Merkel német kancellár azt, hogy szerdán Türingiában az AfD és a kancellár saját pártja, a CDU szavazataival sikerült megválasztani egy szabaddemokrata tartományi miniszterelnököt. A kancellár többek között

„megbocsáthatatlannak” és „a demokrácia számára rossz napnak” nevezte a fejleményeket

tudósít a Die Welt.

De mi ez a botrány a leginkább a grillkolbászairól és óriási erdőiről híres tartományban?

Türingia picike, kétmilliós tartomány a korábbi NDK területén, Németország tizenhat tartományából itt élnek az ötödik legkevesebben Bréma, a Saar-vidék, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Hamburg után. Jelentősége a német nagypolitikában ebből adódóan elenyésző, de mindenképp jóval kisebb, mint a lassan tizennyolc milliós Észak-Rajna-Vesztfáliáé, vagy a tizenkét milliós Bajorországé.

Mégis, szerda óta egész Németország Türingiára figyel, ugyanis – mint arról mi is beszámoltunk az Azonnalin – Thomas Kemmerich személyében először választottak a szabadelvű FDP színeiben tartományi miniszterelnököt, ezzel megbuktatva a tartomány élén eddig álló, a szélsőbalos Die Linkében politizáló, de jóval mérsékeltebb Bodo Ramelow-t. Nem is akárhogyan: Kemmerichre a tartományi miniszterelnök-választás során leszavaztak a helyi CDU és a szélsőjobbos AfD képviselői is, így lett a parlamentbe épp, hogy csak bejutó FDP-nek egy miniszterelnöke.

Az, hogy egy ilyen képtelen koalíció állt össze, nagyban köszönhető a tavaly októberi választási eredményeknek: ezeken a Die Linke nyert, de a szocdemek és a Zöldek gyengélkedése miatt a baloldalnak nem lett parlamenti többsége.

A jobboldalnak ezzel szemben igen, a német szélsőjobbos AfD-nek is a jobbszárnyán álló Björn Höcke rögtön a második helyre repítette a pártot, míg a kereszténydemokraták visszaestek harmadiknak. A jobbliberális FDP pedig pár szavazattal épp, hogy becsusszant a parlamentbe. Csak épp a CDU mindkét szélsőséggel, a Die Linkével és az AfD-vel is kizárta az együttműködést, így pedig patthelyzet állt elő:

a baloldalnak nem volt többsége, a centrumpártoknak a két szélsőség nélkül szintén nem, a jobboldali koalíció pedig az AfD jelenléte miatt nem jöhetett szóba.

Így lett kompromisszumember Thomas Kemmerich a liberálisoktól, akire aztán a miniszterelnök-választás harmadik fordulójában a parlamentben csendben leszavaztak az AfD-sek, a CDU-sok, és persze saját pártjának öt képviselője is, ezzel kiütve a hatalomból Ramelow-t.

Demokráciaféltés a pártközpontban

Az AfD-t se kiköpni, se lenyelni nem tudó német média és mainstream természetesen teljesen kiakadt az eredményen, a tartományi kereszténydemokraták együttműködését az AfD-vel pont a szövetségi CDU kritizálta a leghangosabban.

Angela Merkel pedig ennek nyomán nevezte csütörtökön „megbocsáthatatlannak” Kemmerich megválasztását, és úgy fogalmazott: az eredményt érvényteleníteni kellene. A kancellár azt mondta, rossz nap volt a szerdai a demokráciának, ahol a CDU által vallott értékek megtörtek az AfD-vel való együttműködéssel, ugyanis a kereszténydemokraták a többi német párttal egyetemben karanténba zárták a szélsőjobbot, és mindeddig minden együttműködést kizártak azzal. „Legalább világos, hogy a CDU a megválasztott miniszterelnök kormányában nem vehet részt” – mondta Merkel.

Hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, ez semmi esetre sem áll összhangban azzal, amit a CDU gondol és tesz. „A miniszterelnök megválasztása egy különleges folyamat volt,

amely megtörte a CDU és az én személyes meggyőződésemet, hogy semmilyen többség nem jöhet létre az AfD segítségével”

– szögezte le a kancellár.

A döntést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is hevesen bírálta, szerinte „rossz nap volt ez Türingiának”, de az egész német politikai rendszernek is, hiszen a türingiai AfD-s „Höcke kegyelméből” lett miniszterelnök valaki. „Mi sürgettük a CDU-sokat, hogy tartózkodjanak a parlamenti szavazás harmadik körében” – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy a képviselők végül nem követték az utasítást. AKK emiatt új választásokat követel, hogy „tiszta feltételeket” teremtsenek Türingiában.

Így nehéz lesz kormányozni

Az FDP országos vezetése, de legfőképp Christian Lindner, a párt jobbszárnyából érkező elnöke megvédte Kemmerich megválasztását: szerinte

a miniszterelnök „a közép embere” lesz majd, és már az is siker, hogy nem egy linkés arc lesz a miniszterelnök, mint korábban Ramelow.

A miniszterelnök Kemmerichnek egyébként ezt követően egy kormánynévsort kellene majd prezentálnia. Ő egy kisebbségi kormányt szeretett volna csinálni a CDU, az SPD és a Zöldek részvételével. Egyelőre nem sok sikerrel: az ajánlatot a szocdemek és a Zöldek máris visszautasították, Merkel pedig lényegében most szólította fel a helyi CDU-t, hogy ne szálljanak be a kormányba.

BORÍTÓKÉP: Angela Merkel (k) mögött Christian Lindner, az FDP elnöke (b) / dpa

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek