+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 4. szerda, 17:29
A Die Linke politikusa, Bodo Ramelow csak a harmadik kör után lett ismét tartományi miniszterelnök.

Egyszerű többséggel és ugyan csak a harmadik szavazási fordulóban, de végül ismét Bodo Ramelow, a Die Linke politikusa lett a keletnémet Türingia tartomány miniszterelnöke. Egy ellenjelölt volt csak, Björn Höcke, az AfD türingiai vezetője, a párt legszélsőségesebb politikusa (itt olvashatsz arról, ki ő és honnan jön), ő azonban csak pártja szavazataira tudott támaszkodni az első két szavazási fordulóban.

 

A harmadik fordulóban Höcke már nem jelöltette magát kormányfőnek, így ott Ramelow nyert: a Die Linke, a szocdem SPD és a Zöldek voksaival, az AfD „nem” szavazata mellett, a CDU tartózkodása és az FDP-sek szavazástól való távolmaradása mellett ismét folytathatja a tartományt a választás előtt vezető politikus.

 

Mindez az előzményei miatt érdekes: óriási vihart kavart ugyanis egész Európában, ahogy február elején a tartományban egy liberális politikust választottak miniszterelnökké. Mégpedig azért, mert mindez a német politikai elit által karanténban tartott szélsőjobboldali AfD szavazataival történt. A tavaly őszi türingiai tartományi választást bár a balos Linke nyerte a népszerű tartományi miniszterelnökkel a listája élén, nem jött össze a baloldali pártoknak az abszolút többség a parlamentben. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a miniszterelnök személyéről szóló februári parlamenti szavazás során végül az utolsó pillanatban összeállt a komplett jobboldal (azaz a CDU mellett az ott a saját miniszterelnök-jelöltjének a döntő szavazási fordulóban taktikai okokból hátat fordító AfD is) az FDP-s Kemmerich mögött.

 

Mindez azért volt bizarr, mert a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt, konkrétan napokig nem lehetett tudni, bent vannak-e végül az erfurti parlamentben vagy sem.

 

Kemmerich kerek egy napig volt tartományi vezető: lemondott, miután rengetegen (így például Angela Merkel német kancellár is) kritizálták azt, hogy pont a saját pártja által is hevesen kritizált AfD támogatásával szerezte meg a miniszterelnöki címet.

 

RAMELOW-PÁRTI TÜNTETÉS KEMMERICH MEGVÁLASZTÁSÁT KÖVETŐEN. FOTÓ: LINKE

 

Kemmerich lemondását követően három hete volt az erfurti tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon: ez történt most meg szerdán. Ha se Ramelow-nak, se Höckének nem jött volna össze a többség – azaz még az egyszerű többség sem –, hetven napon belül kellett volna új választást tartani a keletnémet tartományban.

 

Miután szerdán megválasztották Ramelow-t, a régi-új tartományi miniszterelnök beszélt egy darabig Höckével, hogy miről, nem tudni, a német média inkább azon pörög, hogy Ramelow nem volt kezet fogni az AfD helyi vezetőjével. Beiktatási beszédében erre külön ki is tért a politikus: „Az imént nem nyújtottam kezet Höcke úrnak. Majd csak akkor fogom ezt megtenni, ha ő is a demokrácia védelme érdekében politizál.” Ramelow szerint a tartomány szívesen lemondott volna az elmúlt hetekben tapasztalt médiabeli népszerűségéről, és bár a választási eredmény nehéz kérdések elé állítja őket – hiszen többsége továbbra sincs az immáron megválasztott miniszterelnöknek az erfurti parlamentben –, ő számít a CDU-ra abban, hogy egy stabilizációs megegyezés keretében kormányozzák a tartományt, és közösen megakadályozzák „destruktív többségek” kialakulását. A CDU egyébként konstruktív ellenzékiséget ígért.

 

FOTÓK: Die Linke Thüringen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás