+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 4. szerda, 17:29
A Die Linke politikusa, Bodo Ramelow csak a harmadik kör után lett ismét tartományi miniszterelnök.

Egyszerű többséggel és ugyan csak a harmadik szavazási fordulóban, de végül ismét Bodo Ramelow, a Die Linke politikusa lett a keletnémet Türingia tartomány miniszterelnöke. Egy ellenjelölt volt csak, Björn Höcke, az AfD türingiai vezetője, a párt legszélsőségesebb politikusa (itt olvashatsz arról, ki ő és honnan jön), ő azonban csak pártja szavazataira tudott támaszkodni az első két szavazási fordulóban.

 

A harmadik fordulóban Höcke már nem jelöltette magát kormányfőnek, így ott Ramelow nyert: a Die Linke, a szocdem SPD és a Zöldek voksaival, az AfD „nem” szavazata mellett, a CDU tartózkodása és az FDP-sek szavazástól való távolmaradása mellett ismét folytathatja a tartományt a választás előtt vezető politikus.

 

Mindez az előzményei miatt érdekes: óriási vihart kavart ugyanis egész Európában, ahogy február elején a tartományban egy liberális politikust választottak miniszterelnökké. Mégpedig azért, mert mindez a német politikai elit által karanténban tartott szélsőjobboldali AfD szavazataival történt. A tavaly őszi türingiai tartományi választást bár a balos Linke nyerte a népszerű tartományi miniszterelnökkel a listája élén, nem jött össze a baloldali pártoknak az abszolút többség a parlamentben. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a miniszterelnök személyéről szóló februári parlamenti szavazás során végül az utolsó pillanatban összeállt a komplett jobboldal (azaz a CDU mellett az ott a saját miniszterelnök-jelöltjének a döntő szavazási fordulóban taktikai okokból hátat fordító AfD is) az FDP-s Kemmerich mögött.

 

Mindez azért volt bizarr, mert a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt, konkrétan napokig nem lehetett tudni, bent vannak-e végül az erfurti parlamentben vagy sem.

 

Kemmerich kerek egy napig volt tartományi vezető: lemondott, miután rengetegen (így például Angela Merkel német kancellár is) kritizálták azt, hogy pont a saját pártja által is hevesen kritizált AfD támogatásával szerezte meg a miniszterelnöki címet.

 

RAMELOW-PÁRTI TÜNTETÉS KEMMERICH MEGVÁLASZTÁSÁT KÖVETŐEN. FOTÓ: LINKE

 

Kemmerich lemondását követően három hete volt az erfurti tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon: ez történt most meg szerdán. Ha se Ramelow-nak, se Höckének nem jött volna össze a többség – azaz még az egyszerű többség sem –, hetven napon belül kellett volna új választást tartani a keletnémet tartományban.

 

Miután szerdán megválasztották Ramelow-t, a régi-új tartományi miniszterelnök beszélt egy darabig Höckével, hogy miről, nem tudni, a német média inkább azon pörög, hogy Ramelow nem volt kezet fogni az AfD helyi vezetőjével. Beiktatási beszédében erre külön ki is tért a politikus: „Az imént nem nyújtottam kezet Höcke úrnak. Majd csak akkor fogom ezt megtenni, ha ő is a demokrácia védelme érdekében politizál.” Ramelow szerint a tartomány szívesen lemondott volna az elmúlt hetekben tapasztalt médiabeli népszerűségéről, és bár a választási eredmény nehéz kérdések elé állítja őket – hiszen többsége továbbra sincs az immáron megválasztott miniszterelnöknek az erfurti parlamentben –, ő számít a CDU-ra abban, hogy egy stabilizációs megegyezés keretében kormányozzák a tartományt, és közösen megakadályozzák „destruktív többségek” kialakulását. A CDU egyébként konstruktív ellenzékiséget ígért.

 

FOTÓK: Die Linke Thüringen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás