Újra baloldali vezetője van Türingiának, ahol korábban a szélsőjobb egy liberálist tett kormányfővé

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.04. 17:29

A Die Linke politikusa, Bodo Ramelow csak a harmadik kör után lett ismét tartományi miniszterelnök.

Újra baloldali vezetője van Türingiának, ahol korábban a szélsőjobb egy liberálist tett kormányfővé

Egyszerű többséggel és ugyan csak a harmadik szavazási fordulóban, de végül ismét Bodo Ramelow, a Die Linke politikusa lett a keletnémet Türingia tartomány miniszterelnöke. Egy ellenjelölt volt csak, Björn Höcke, az AfD türingiai vezetője, a párt legszélsőségesebb politikusa (itt olvashatsz arról, ki ő és honnan jön), ő azonban csak pártja szavazataira tudott támaszkodni az első két szavazási fordulóban.

A harmadik fordulóban Höcke már nem jelöltette magát kormányfőnek, így ott Ramelow nyert: a Die Linke, a szocdem SPD és a Zöldek voksaival, az AfD „nem” szavazata mellett, a CDU tartózkodása és az FDP-sek szavazástól való távolmaradása mellett ismét folytathatja a tartományt a választás előtt vezető politikus.

Mindez az előzményei miatt érdekes: óriási vihart kavart ugyanis egész Európában, ahogy február elején a tartományban egy liberális politikust választottak miniszterelnökké. Mégpedig azért, mert mindez a német politikai elit által karanténban tartott szélsőjobboldali AfD szavazataival történt. A tavaly őszi türingiai tartományi választást bár a balos Linke nyerte a népszerű tartományi miniszterelnökkel a listája élén, nem jött össze a baloldali pártoknak az abszolút többség a parlamentben. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a miniszterelnök személyéről szóló februári parlamenti szavazás során végül az utolsó pillanatban összeállt a komplett jobboldal (azaz a CDU mellett az ott a saját miniszterelnök-jelöltjének a döntő szavazási fordulóban taktikai okokból hátat fordító AfD is) az FDP-s Kemmerich mögött.

Mindez azért volt bizarr, mert a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt, konkrétan napokig nem lehetett tudni, bent vannak-e végül az erfurti parlamentben vagy sem.

Kemmerich kerek egy napig volt tartományi vezető: lemondott, miután rengetegen (így például Angela Merkel német kancellár is) kritizálták azt, hogy pont a saját pártja által is hevesen kritizált AfD támogatásával szerezte meg a miniszterelnöki címet.

RAMELOW-PÁRTI TÜNTETÉS KEMMERICH MEGVÁLASZTÁSÁT KÖVETŐEN. FOTÓ: LINKE

Kemmerich lemondását követően három hete volt az erfurti tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon: ez történt most meg szerdán. Ha se Ramelow-nak, se Höckének nem jött volna össze a többség – azaz még az egyszerű többség sem –, hetven napon belül kellett volna új választást tartani a keletnémet tartományban.

Miután szerdán megválasztották Ramelow-t, a régi-új tartományi miniszterelnök beszélt egy darabig Höckével, hogy miről, nem tudni, a német média inkább azon pörög, hogy Ramelow nem volt kezet fogni az AfD helyi vezetőjével. Beiktatási beszédében erre külön ki is tért a politikus: „Az imént nem nyújtottam kezet Höcke úrnak. Majd csak akkor fogom ezt megtenni, ha ő is a demokrácia védelme érdekében politizál.” Ramelow szerint a tartomány szívesen lemondott volna az elmúlt hetekben tapasztalt médiabeli népszerűségéről, és bár a választási eredmény nehéz kérdések elé állítja őket – hiszen többsége továbbra sincs az immáron megválasztott miniszterelnöknek az erfurti parlamentben –, ő számít a CDU-ra abban, hogy egy stabilizációs megegyezés keretében kormányozzák a tartományt, és közösen megakadályozzák „destruktív többségek” kialakulását. A CDU egyébként konstruktív ellenzékiséget ígért.

FOTÓK: Die Linke Thüringen / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek