A Krímet el kell engedni, mondta állítólag az amerikai külügyminiszter Ukrajnában

Szerző: Illés Gergő
2020.02.05. 19:12

Ukrán civileknek Pompeo úgy fogalmazott: Oroszország nem az az ország, akitől bármit is el lehetne venni.

A Krímet el kell engedni, mondta állítólag az amerikai külügyminiszter Ukrajnában

A múlt héten Kijevbe látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ahol többek között találkozott Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel is: a rövid találkozó semmi újdonságot nem tartogatott, a sajtónak a két fél semmi szenzációt nem jelentett be, Pompeo pedig hamar folytatta is az útját a posztszovjet térség többi államába, Belaruszba, Kazahsztánba és Üzbegisztánba.

Pompeo azonban nemcsak az ukrán elnökkel, hanem a helyi civil szféra képviselőivel is beszélgetett zárt ajtók mögött, ugyanakkor a beszélgetés több részletét is kiszivárogtatta szerdán az ukrán Novoje Vremja hírportál.

 

Legelőször a civil szféra képviselőivel való beszélgetésen a Krím helyzetéről esett szó, ahol Pompeo kifejtette: a félszigetet már lassan ideje lenne elengednie Ukrajnának. Jelena Trehub, a beszélgetésen jelen lévő Független Korrupcióellenes Bizottság főtitkára az ukrán médiának úgy nyilatkozott, hogy Pompeo azt mondta:

„A Krím elveszett, és a nemzetközi közösségben is úgy értelmezik, hogy a Krím elveszett”, valamint

„Ukrajna feladhatná a Krímet, mert Oroszország nem egy olyan ország, akitől bármit el lehetne venni”.

Trehub később a sajtónak pontosított, hogy bár valóban mondott ilyet az amerikai külügyminiszter, nem egészen ebben a kontextusban. Szerinte Pompeo arról beszélt, hogy bár a nemzetközi közösség már elveszettnek ítéli meg a Krímet, a külügyminiszter épp azt fejtegette, hogy hogyan is lehetne a krími kérdést napirenden tartani.

Egyébként Pompeo pár hete egy tragikusan sikerült rádióinterjút is adott az amerikai közrádiónak: ebben a riporter az előre megbeszéltektől eltérően nemcsak Iránról, hanem Ukrajnáról is kérdezte a külügyminisztert, aki viszont nem készült a témából, ezért félbeszakíttatta az interjút. Utána behívta szobájába az Ukrajnáról kérdezgető újságírót, ahol tíz percen át kiabált vele, a riporter Mary Louise Kelly elmondása szerint Pompeo egy ponton még azt is a fejéhez vágta, hogy

„maga szerint ki a faszt érdekel Amerikában Ukrajna?”

A Krím-félszigetet még 2014-ben, az ukrán válság közepette annektálta Oroszország Ukrajnától egy kétes tisztaságú népszavazást követően, melyen a résztvevők csaknem 97 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozás mellett. Ezt követően Moszkva mindent megtett, hogy végérvényesen megvesse a lábát a félszigeten, többek között felhúztak egy óriási, vasúti és közúti hidat a Kercsi-szoros felett, mely összeköti Oroszország szárazföldi részeit a félszigettel.

BORÍTÓKÉP: Mike Pompeo / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek