Nagyon felpörgött a fegyverszállítás az ukrán határ közelében

Szerző: Aradi Péter
2022.03.07. 11:55

Egy amerikai lap úgy tűnik, jól tudja, honnan szállítják át a nyugati fegyvereket Ukrajnába, de nyilván nem szeretné megosztani az infót.

Nagyon felpörgött a fegyverszállítás az ukrán határ közelében

A CNN szerint nagy sebességgel folyik a fegyvergyűjtés egy titkos kelet-európai repülőtéren, nem messze az ukrán határtól. A lap szerint március első hetében Mark Milley, az amerikaiak vezérkari főnöke állítólag a helyszínen is járt, hogy megvizsgálja a körülményeket.

Mint írják, a fegyverszállítás központja helyszínének számító reptér elhelyezkedése továbbra is titok, de a helyszín állítólag az utóbbi napokban méhkassá változott, naponta 17 katonai teherszállító gép érkezik a helyszínre, és ahogy a lap hozzáteszi, az onnan induló fegyverszállítmányokat, köztük például páncéltörő rakétákat gond nélkül be tudták vinni Ukrajnába.

Az orosz katonaság egyelőre nem vette célba ezeket a szállítmányokat, de mint fogalmaztak, némi aggodalomra adhat okot, hogy az orosz támadás előrehaladtával célba veheti ezeket. Az orosz invázió kezdete óta

14 ország küldött biztonsági segítséget Ukrajnának

– mondta az amerikai lapnak megszólaló tisztségviselő, és közülük néhányan korábban ritkán küldtek ilyen jelentős felszerelést.

A 350 millió dolláros amerikai biztonsági segítségnyújtási csomag döntő többségét 240 millió dollár értékben a CNN forrása szerint már kézbesítették Ukrajnának. A csomagban vannak például páncéltörő rakéták. A beküldött felszerelésre az ukránok korábban már kaptak kiképzést.

A magyar kormány február 28-án bejelentette, hogy nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat területén.

„Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztérium hivatalos közleménye szerint.

Azt azonban lehet tudni, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek szállításában a Pápán állomásozó három NATO Boeing C-17 Globemaster szállítógép közül kettő biztosan részt vesz.

Az elmúlt napokban egyébként többek között Hollandia, Észtország, Svédország, Finnország és Németország is jelentett be fegyverszállítmányokat. Németország ráadásul a második világháború óta először járult hozzá, hogy

német fegyvereket szállítsanak háborús övezetbe.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudod megnézni, hogy miért lehet ebből nagyon gyorsan vérfürdő, ide kattintva tudod elolvasni, hogy van-e reális esélye annak, hogy Ukrajna egyik napról a másikra EU-s ország legyen, itt tudod olvashatod.

NYITÓKÉP: US Air Force / Flickr

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek