+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 21. hétfő, 20:45
Az év végére az orosz vasúti hálózatba is bekapcsolnák a lassan öt éve annektált Krím-félszigetet.

A tavaly májusban átadott közúti híddal párhuzamosan, vasúti híddal is össze akarják kötni a megszállt Krím-félszigetet és Oroszországot. A megaberuházás második etapja nemrég kezdődött, a 18 kilométer hosszúra tervezett, két vágányos vasúti pálya első kilométerét már le is rakták – derül ki az RT tudósításából. Az orosz kormány angol nyelvű propagandacsatornája megszólaltatta a kivitelezésért felelős vállalat, a Sztrojgazmontazs vezetőjét, aki kijelentette, hogy idén decemberben – „a tervezett időben” – elindulhat a vasúti közlekedés Oroszország és a Krím között. Az RT tavaly márciusban még arról számolt be, hogy az előzetes menetrend szerint a vonatok már 2019 elején elindulhatnak a félszigetre.

 

 

A mostani tervek alapján 2020-tól naponta 29 pár szerelvény közlekedne a készülőben lévő vasúti hídon. Tíz tehervonat mellett 15 személyvonatot, és az ingázó munkavállalók számára négy HÉV-szerelvényt is indítanának. Nyilvános információk egyelőre nincsenek arról, hogy az orosz hatóságok mekkora átlagos utasszámmal és árumozgással számolnak. A 2018 májusában átadott közúti hídon fél év alatt mintegy 3 millió jármű hajtott át.

 

Stratégiai cél az összeköttetés javítása

 

Az orosz vezetés a Krím-félsziget 2014 márciusi annexiója óta azon fáradozik, hogy a régiót szárazföldi úton is bekapcsolja az Orosz Föderáció infrastrukturális hálózatába, ezzel

 

enyhítve a megszállás költségeit és biztosítva a helyiek folyamatos ellátását.

 

Ez a kereskedelmi áruforgalom mellett főleg olyan alapvető szolgáltatások esetében kiemelt fontosságú, mint az elektromos áram, vagy az ivóvíz. 

 

A kétmillió lakosú félsziget az Ukrajnából futó vezetékeken keresztül kapta az áramot egészen 2015 novemberéig, amikor is egy szabotázsakció el nem lehetetlenítette az ellátás folytatását. A helyzetet orvoslandó, az oroszok 2016-ban ugyan elektromos kábeleket fektettek le a tenger alatt, de ez az új összeköttetés sem oldotta meg maradéktalanul a problémákat.

 

A vízszolgáltatásban tapasztalható fennakadások talán még ennél is súlyosabb problémát jelentenek. Az orosz megszállás előtt a Krím vízellátásának 86 százaléka Ukrajnából érkezett, de Kijev azóta elzárta csapokat, a helyi adminisztráció fennálló tartozásaira hivatkozva. Tavaly nyáron különösen nagy aszály sújtotta a régiót, ami igencsak rányomta a bélyegét az agrárium teljesítményére. A hozamkiesés okozta károk meghaladták az 400 millió rubelt (1,6 milliárd forint).

 

A kialakuló krízishelyzeteknek azonban nem csak anyagi, hanem politikai vonzata is van.

 

A Kreml számára presztízskérdésnek számít, hogy biztosítani tudja a normális életfeltételeket az Oroszországhoz való csatlakozást választó helyiek számára.

 

A megszállás haszonélvezői

 

A Krími híd megépítése összesen legalább 227 milliárd rubeljébe (956 milliárd forint) fog kerülni az orosz költségvetésnek. A tetemes összegű beruházást Vlagyimir Putyin orosz elnök gyerekkori dzsudópartnerére, a Sztrojgazmontazs fentebb már említett elnökére, Arkagyij Rotenbergre bízta. Rotenberg egyike azoknak az orosz oligarcháknak, akiket a Krím elfoglalását követően szankcióval sújtott az amerikai kormányzat.

 

Ennek eredményeképp a milliárdos több luxusingatlanát lefoglalták az olasz hatóságok, és a tulajdonában lévő banknak is nehézségei támadtak. Az amerikai intézkedéseket kijátszandó, Rotenberg üzleti érdekeltségeink jelentős részét átadta legidősebb fiának, Igornak, aki azonban tavaly áprilisban maga is a szankciós listára került.

 

FOTÓ: YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás