+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 4. kedd, 19:02
A rendszerváltás veszteseit szólítaná meg a Jobbik, amely 2022-ben két ellenzéki listával nyerné meg a választást. De mi a közös a DK-ban és a mazsolában? Jakab Péter az Azonnalinak mindezt egy háttérbeszélgetésen mondta el.

„A DK olyan, mint a mazsola a tortában: megosztó” – ezt a metaforát is elsütötte Jakab Péter, a Jobbik nemrégiben megválasztott elnöke egy keddi háttérbeszélgetésen. Ő maga egyébként nem szereti a mazsolát. A politikus egy cukrászatból vett hasonlattal világította meg a jelenlegi politikai helyzetet: szerinte sokan a kormánypárti cukrászdába járnak, mert megszokták a narancsos tortát, ezért ha az ellenzék olyan tortát kínál, ami megosztó, például mazsolásat, akkor arra nem biztos, hogy igényt fognak tartani.

 

Vagyis Jakab Péter szerint ha nem akarják a választók torkán lenyomni a mazsolás tortát, hanem ehelyett mazsola nélküli tortát készítenek, akkor lehet kormányváltás.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Jakab szerint két ellenzéki lista az elkövetkezendő országgyűlési választáson segítené a kormányváltást, de az már nem lenne jó üzenet, ha minden párt külön indulna. Egységes listát akkor tudna csak elképzelni, ha a 2010 előtti szereplők hátralépnének – köztük Gyurcsány Ferenc. 

 

Az Azonnali kérdésére, hogy ha mondjuk a Momentum – ami a közvélemény-kutatások szerint sokkal jobban áll a Jobbiknál – külön listát állítana, kimaradva az ellenzéki összefogásból, akkor Jakab Péter mivel győzné meg őket arról, hogy inkább a Jobbiknak legyen külön listája, arra a politikus azt mondta: fontos, hogy kompromisszumkészséget mutassanak a pártok.

 

További újságírói kérdésre azt válaszolta, egy Momentum-LMP-Jobbik ízű fagyit már meg tudna kóstolni, vagyis úgy tűnik, egy ilyen konstrukcióval felálló listát sem vetne el a Jobbik. Azzal kapcsolatban, ha sikerülne az ellenzéki pártoknak győzelmet aratnia 2022-ben, akkor a DK lehetne-e tényező a koalíciós tárgyalásokban, azt mondta: ezt a választók döntsék el.

 

Jakab Péter, miután több interjúban is elejtette, az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen is felhozta: az ő fejében már van egy név, aki miniszterelnök-jelöltnek alkalmas lenne, de azon túl, hogy az illető férfi, más új részletet nem árult el róla. Ugyanis úgy véli, hogy Orbán Viktor összellenzéki kihívójának kilétét fél-, háromnegyed évvel a választás előtt kellene nyilvánosságra hozni.

 

Mivel szólítanák meg a választókat?

 

„Jólétet mindenkinek!”

 

– Jakab szerint ennek kell lennie a hívószónak, amivel megszólítják a választókat. Céljuk pedig, hogy felszabadítsák azokat az embereket, akiknek ma nincs meg a szellemi és az anyagi szabadsága. Szerinte a Jobbik két feltétel teljesülése esetén lehet a kormányváltás ereje: ha megvan a belső stabilitása (ez Jakab szerint a tisztújítás után teljesült) és ha új célközönséget tud megszólítani.

 

Mint a Jobbik-elnök elmondta, pártja a rendszerváltás veszteseit kívánja megszólítani, akikben közös, hogy anyagilag homogén a jövedelmi helyzetük, világnézetük szempontjából viszont heterogének. Szerinte egyébként a fiatalokat is meg tudja szólítani a Jobbik – például Jakabhoz elmondása szerint sok fiatal szokott odamenni – , de azt elismerte, az online platformokon történő kommunikációban lemaradtak, ám már megvannak azok a szakemberek, akik segíteni fognak a felzárkózásban.

 

Ha Kulcsár Gergelynek mennie kell, Gyöngyösinek miért nem?

 

Az Azonnali arról is kérdezte Jakab Pétert, hogy ha Kulcsár Gergelyt – aki anno leköpte a budapesti Duna-parti holokauszt-emlékművet – felszólították megyei közgyűlési mandátuma visszaadására, akkor Gyöngyösi Márton EP-képviselőjük – aki a párt elnökhelyettese is – miért nem kell hasonló következményekkel szembenézzen. Gyöngyösi ugyanis anno egy parlamenti felszólalásban arról beszélt: listázni kéne a zsidó származású parlamenti képviselőket (ami miatt később bocsánatot kért).

 

Jakab szerint mindenkinek lehet rossz mondata, de „bunkó, tahó módon” viselkedni, meggyalázni egy emlékművet más kategóriába esik, mint egy elhibázott mondat.

 

Kulcsár Gergely egyébként hiába kér pénzt azért, hogy adja vissza a mandátumát, Jakab szerint a becsület nem eladó. Ha Kulcsár nem mond le, akkor etikai eljárást fog ellene kezdeményezni a párt, aminek végén kizárhatják a politikust.

 

Még két évig törlesztenek

 

Jakab Péter arra is kitért, az Állami Számvevőszék által a pártra a 2018-as választási kampány előtt kirótt bírságot még körülbelül 2021 végéig kell fizetniük, az összesen majdnem egymilliárdos büntetésből még 270 millió forint van hátra nagyságrendileg. 

 

Ami a Jobbik új pártigazgatóját illeti, annak személyéről szerdán fognak dönteni. Utóbbi azért érdekes, mert a korábban 16 éven át a poszton dolgozó Szabó Gábor a lemondását követően Sneider Tamás volt elnököt jelölte meg utódjául, ám Jakabék nyílt pályázatot írtak ki a posztra, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy végül Sneider mellett dönt az elnökség. A pályázatra egyébként közel tucatnyian jelentkeztek.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Jakab korábban támogatta a tagság előtt Sneidert még a Jobbik tisztújítása előtt, a politikus úgy fogalmazott: nem ígért olyat, hogy Sneider lesz az pártigazgató, ezt nem is tehette meg volna, hiszen ezt az új elnökségnek kell eldöntenie. Akkor csak azért támogatta őt, mert egyedül benne látott ambíciót a feladatra, de most, hogy nyílt pályázatot írtak ki a posztra, látja: ambíció másban is van. 

 

Gyöngyöspatáról mit gondol a megváltozott Jobbik?

 

Jakab szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek abban igaza van, hogy az emberek igazságérzete azt diktálja, hogy ne fizessen az állam egy több évvel ezelőtti szegregációs ügyben, ám ezt egy jogállamban nem lehet megtenni. Jakab – aki korábban maga is dolgozott pedagógusként hátrányos helyzetű gyerekekkel – arról beszélt: a helyzet a Fidesz társadalompolitikájának csődje, a probléma pedig abból fakad, hogy ezek a gyerekek azt hiszik, balek, aki tanul, ehelyett inkább erőszakkal lehet érvényesülni. Ennek szemléletésére Jakab egy történetet is megosztott:

 

egy 18 éves diákja – aki nem tudott írni-olvasni – még 2009-ben megkérdezte tőle, hány évet tanult és mennyit keres. Jakab elmondta, öt évet tanult, és százezer forint a fizetése. Erre a diák előhúzott százezer forintot, amit mindössze egy nap alatt keresett,

 

mint kiderült, valószínűleg uzsorával. Ugyanakkor a Jobbik elnöke attól nem tart, hogy azzal, hogy a Fidesz tematizálja Gyöngyöspatát és a börtönbizniszt, elvenne a pártjuk szavazótáborából, ugyanis a Jobbik szavazói „átlátnak a szitán” szerinte.

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás