+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Hónapok óta tartó bizonytalanság végére került pont a Jobbikban: nemcsak, hogy Jakab Pétert választották a Jobbikban elnökké, de teljesült a kívánsága is, többségbe kerültek emberei a párt elnökségében szombati tisztújító kongresszusukon – tudta meg az Alfahír. Arról, hogy mi is zajlott a Jobbikon belül az elmúlt időszakban, itt írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy valódi verseny csak az alelnöki posztokért folyt, ennek tétje pedig az volt, hogy Jakab Péter feltétlen támogatói kerülnek-e többségbe a vezetőségben, vagy pedig a párt hagyományosabb jobboldal felé húzó szárnya.

 

Na de kik lettek az alelnökök?

 

A Jobbik elnökségéből három posztra már eleve megvoltak a tuti befutók, miután a jelölés végső fordulójára vagy egyedüliként maradtak állva, vagy eleve ellenfelük sem volt. Így az biztos volt, hogy Jakab Péter pártelnöki, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, míg Szabó Gábor a párt országos választmányának elnöke lesz.

 

Jakab Pétert egyébként 87,8 százalékkal választották végül a párt elnökévé.

 

A hat alelnöki posztra pedig az alábbi módon alakultak a helyek:

 

1. Z. Kárpát Dániel

2. Szilágyi György

3. Ander Balázs

4. Potocskáné Kőrösi Anita

5. Dudás Róbert

6. Lukács László

 

Vagyis a mostani elnökségi tagok közül egyedül Szabó Gábor volt pártigazgató az, aki nem Jakab Péter köréhez sorolható.

 

Hoppon maradhat Sneider Tamás

 

„Bizton állíthatom, hogy a Jobbik új lendületet fog venni” – erről beszélt Jakab Péter első pártelnökkét megtartott sajtótájékoztatóján, amely a szavazatszámlálás elhúzódása miatt mintegy négyórás csúszással kezdődött este kilenckor. Jakab szerint a tisztújításon sok problémát átbeszéltek, és többek közt arra jutottak, érdemelvű pártnak kell lennie a Jobbiknak, mindenkinek meg kell adni az előrejutás lehetőségét, aki tehetséges. Miközben fontos az ideológia, hogy ők jobboldali párt, de emellett emberközpontúnak kell lenni, hogy összehozzák a magyar társadalmat. „Aki Magyarországon minőségi munkát végez, az minőségi munkabért kapjon” – sorolta elképzeléseit Jakab.

 

Jakab leszögezte: nem tartják szövetségeseiknek azokat, akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország kifosztásában.

 

Vagyis a 2022-es választáshoz a Jobbiknak úgy kell eljutnia, hogy ne 2010-hez térjenek vissza. „Olyan ellenzéki összefogás kell, ami Orbánt leváltja, de nem hozza vissza a múltat.”

 

Az Azonnali kérdésére, hogy külön listát szeretnének-e 2022-re, Jakab azt mondta, majd döntenek az emberek az ország sorsáról, olyan konstrukciót kell kialakítani, hogy ne fussuk ugyanazokat a köröket. Hogy megerősíti-e az Azonnali információját, mely szerint arról beszélt a tagság előtt, hogy Gyurcsány Ferenccel nincs kormányváltás 2022-ben, arra azt mondta: a politikus személye megosztó, miközben az elmúlt negyedévben azt látni, lett félmillió a Fideszben csalódott választó.

 

Fel kell tenni a kérdést, hogy ez a félmillió csalódott fideszes hajlandó-e Gyurcsány Ferencre szavazni, és azt is, hogy ez a félmillió szavazó nélkülözhetetlen-e a kormányváltáshoz.

 

Jakab szerint persze a csalódott kormánypártiak nem szavaznának a DK vezetőjére, és voksuk nem is nélkülözhető.

 

A kérdésre, hogy Sneider Tamás volt elnök lesz-e a párt új igazgatója – amely posztról az új elnökségnek kell döntenie –  úgy válaszolt az Azonnalinak: először az elnökségnek hivatalosan is fel kell állnia. Hogy ő személyesen támogatná-e Sneidert, arra pedig úgy felelt, meg kell vizsgálni, kinek mire van ambíciója a pártban, ha már arról beszélnek, érdemelvű közösséget szeretnének. 

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás