Biztonságban vagytok? – kérdezte a gyergyóditrói Srí Lanka-i pékek otthon maradt családja

Szerző: Bukovics Martin
2020.02.03. 17:18

Ez volt az első eset, hogy a vendégmunkásokat Gyergyóditróba közvetítő bukaresti cég Hargita megyébe küldött valakit.

Biztonságban vagytok? – kérdezte a gyergyóditrói Srí Lanka-i pékek otthon maradt családja

Miután már a fél román politikai elit megszólalt a Székelyföld határán fekvő Gyergyóditróban vendégmunkáskodó két Srí Lanka-i pék ügyében, a romániai Digi24-hez eljutott a pékek otthoni családjának álláspontja is.

Corina Constantin, a Multi Professional Solutions nevű bukaresti, ázsiai munkavállalók Romániába toborzásán dolgozó cég igazgatója elmondta: miután a gyergyóditróiak tiltakozásáról a Srí Lanka-i tévék híradóiban is szó volt,

a két pék családja a Srí Lanka-i partnercégükön keresztül hevesen érdeklődött, hogy biztonságban vannak-e a Romániában tartózkodó szeretteik.

A szombati falugyűlésig – ahol kiderült, hogy a budapesti sajtóban lazán lerasszistázott ditróiaknak alapvetően nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel és fizetésekkel van problémájuk – a bukaresti menedzser nem is mondott nekik semmit, ugyanis még ő maga sem tudta, hogy az érintettek maradnának-e Gyergyóditrón, vagy inkább továbbállnának máshova. Közben kiderült: maradnának, a pékségbe pedig további Srí Lankai-i vendégmunkásokat hoz a cég.

A munkaközvetítő cég vezetője szerint az eset őket is keményen érintette: ha a helyiek megütötték volna a vendégmunkásokat, a cég elvesztette volna az akkreditációját, és Srí Lanka-i partnereiket is megbüntették volna odahaza. Mint mondta, noha a cége a tizenhárom éves működése alatt már vagy tízezer embert elutaztatott Indiából, Srí Lankából, Nepálból – ahogy ő fogalmazott, olyan országokból, ahol a hindu és buddhista vallás miatt a tolerancia, az erőszakmentesség és a békesség alapvető érték és cél – Romániába vendégmunkásként, eddig egy alkalommal sem közvetített ázsiai munkaerőt Hargita megyei cégnek, ez volt az első alkalom.

Constantin a cég Facebook-oldalára kirakott közleményében úgy fogalmaz: bár korábban is voltak konfliktusok az általa közvetített vendégmunkások és a helyi közösségek között, ennyire szélsőséges esetet még nem látott.

A munkaközvetítő vezetőjétől a Digi24 megtudta, a Srí Lanka-i pékek a gyergyóditrói pékségben nagyjából 2100 lejt, azaz 150 ezer forintot kaphatnak kézhez, ebben benne vannak már a túlórák és az éjszakai pótlék is. Odahaza, Srí Lankán nagyjából 70 dollár, azaz 22 ezer forint lenne az egyhavi keresetük. 

Közben kiderült, hogy

Kolozsváron és Bukarestben is ért már diszkrimináció a bőrszínük miatt Srí Lanka-i vendégmunkásokat, csak azokból nem lett botrány, noha hatósági zaklatásnak is ki voltak téve.

Akit érdekel egy helyszíni tudósítás, nézze meg a Transindexét:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek