+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 2. vasárnap, 09:28
A rossz munkakörülmények miatt nem találnak helyieket a ditrói pékségbe, ezért kell srí lankaiakat alkalmazniuk: állították a helyiek a szombati ditrói falugyűlésen.

Az egész magyar médiát körbeturnézta a két Srí Lanka-i vendégmunkás esete, akik a székelyföldi Gyergyóditró pékségében dolgoztak, de a migránsellenes népharag a szomszédos Gyergyószentmiklósra üldözte őket. Hogy miért sokkal árnyaltabb a ditrói eset, mint a magyarországi médiából látszik, arról Gergely Előd Gellért is írt nektek az Azonnalin.

 

Minimálbér és ki nem fizetett túlórák

 

A két pék esete annyira megmozgatta a helyieket, hogy Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere falugyűlést hívott össze szombatra, melyen a lakosok és a faluvezetés részletesen is kibeszélhetik a történteket. Ugyanakkor – mint az a Transindex tudósításából is kiderül – a falubelieknek sokszor inkább

 

nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel van problémájuk.

 

Az üzem több egykori alkalmazottja is elpanaszolta ugyanis, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, és nagyon rosszak voltak a munkakörülmények: a munkások csupán minimálbért kaptak, sokat túlóráztak, ráadásul a túlórát még csak ki sem fizették nekik. A gyűlésen felszólaló egykori alkalmazottak közül voltak, akik azt állították, az egészségük is ráment a túlórázásra, viszont a túlórákat nem vállalókat pedig a cég kirúgta. Vagyis a felszólalók szerint a vállalkozó – aki egyébként a falugyűlésen nem jelent meg –

 

nem becsüli meg az alkalmazottjait, nem ad számukra tisztességes bért, így ezért kényszerül a pékség vendégmunkások alkalmazására.

 

A felszólalók között volt olyan is, aki a község identitását féltette a távol-keleti pékektől: szerintük a srí lankaiak csak az elsők, akiket majd további vendégmunkások követnek, ez pedig átalakítja a közösséget.

 

 

Csak kisegítő munkások lesznek a srí lankaiak

 

Puskás Elemér polgármester eleinte vállalta, hogy közvetítőként lép fel a lakosság és a pékséget vezető Köllő Csaba között. Ugyanakkor mikor a polgármester épp továbbította volna a helyiek kéréseit a vállalkozóhoz, az csak annyit üzent, hogy fogadjon ügyvédet. Pedig a falu Puskás állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat megtartsa helyben, a helyi szakiskolában pék és cukrász duális képzést indítottak, az itt maradók jogosítványszerzésének finanszírozását is támogatja a település.

 

Miután a 90 főt foglalkoztató pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a gyűlésen nem jelent meg, az ő álláspontját tartalmazó levelet Bíró Károly segédlelkész olvasta fel. Köllő állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottjaival, a túlóráikat kifizette (utóbbi állítást felhördülés követte), habár azt valószínűnek tartotta, hogy olyan fizetést és körülményeket a pékség sem tud biztosítani alkalmazottainak, mint amit Nyugat-Európában találnak a kivándorolt fiatalok.

 

A vállalkozó azt is közölte,

 

a két Srí Lanka-i pék ezentúl kisegítő munkásként dolgozik csak, a kenyér előállításában nem vesz részt.

 

Köllő azt is megígérte, ha fél éven belül találnak öt helyi szakembert, akkor a továbbiakban nem alkalmaz vendégmunkásokat. Egyúttal elnézést kért a helyiektől, hogy a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget, de a bocsánatkérést a falu nem fogadta el, a lakosok petíciót indítanak a vállalkozó ellen.

 

Egy román vállalkozó bárhová felvenné a két péket

 

A romániai közbeszédben akadt, aki keményen bírálta a pékeket segédmunkási szerepbe áthelyező Köllő döntését. Ștefan Mandachi vállalkozó – aki arról híresült el, hogy saját költségén figyelemfelhívó akcióként épített 1 méter autópályát Románia Moldva régiójába, mivel ott eddig egyáltalán nem futott sztráda – rögtön beállt a pékek mögé. Szerinte a tulajdonos ugyanis „gyáva” volt, hogy engedett a helyiek nyomásának, ő Köllő helyében inkább eladta volna a vállalkozását, mintsem, hogy lemondjon a pékekről.

 

Mandachi egyúttal tett egy nagylelkű felajánlást: azt mondta, bármelyik éttermében szívesen alkalmazza a két péket még akkor is, ha ezzel vásárlókat vesztene, vagy lázadozást idézne elő.

 

A két távol-keleti férfinek pedig csak rá kell mutatniuk Mandachi egyik éttermére az országban, a vállalkozó pedig adna nekik munkát,

 

közölte egy már 13 ezer lájkot kapott Facebook-posztban. Hozzátette, sosem gondolta volna, hogy 2020-ban még ilyen jeleneteket kell látnia, valamint elmondása szerint sokkolta a „300 dühösen üvöltöző egyén”.

 

A pékek ügyét egyébként már a diszkriminációellenes tanács és a rendőrség is vizsgálja.

 

BORÍTÓKÉP: Gyergyóditró látképe / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás