+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 2. vasárnap, 09:28
A rossz munkakörülmények miatt nem találnak helyieket a ditrói pékségbe, ezért kell srí lankaiakat alkalmazniuk: állították a helyiek a szombati ditrói falugyűlésen.

Az egész magyar médiát körbeturnézta a két Srí Lanka-i vendégmunkás esete, akik a székelyföldi Gyergyóditró pékségében dolgoztak, de a migránsellenes népharag a szomszédos Gyergyószentmiklósra üldözte őket. Hogy miért sokkal árnyaltabb a ditrói eset, mint a magyarországi médiából látszik, arról Gergely Előd Gellért is írt nektek az Azonnalin.

 

Minimálbér és ki nem fizetett túlórák

 

A két pék esete annyira megmozgatta a helyieket, hogy Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere falugyűlést hívott össze szombatra, melyen a lakosok és a faluvezetés részletesen is kibeszélhetik a történteket. Ugyanakkor – mint az a Transindex tudósításából is kiderül – a falubelieknek sokszor inkább

 

nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel van problémájuk.

 

Az üzem több egykori alkalmazottja is elpanaszolta ugyanis, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, és nagyon rosszak voltak a munkakörülmények: a munkások csupán minimálbért kaptak, sokat túlóráztak, ráadásul a túlórát még csak ki sem fizették nekik. A gyűlésen felszólaló egykori alkalmazottak közül voltak, akik azt állították, az egészségük is ráment a túlórázásra, viszont a túlórákat nem vállalókat pedig a cég kirúgta. Vagyis a felszólalók szerint a vállalkozó – aki egyébként a falugyűlésen nem jelent meg –

 

nem becsüli meg az alkalmazottjait, nem ad számukra tisztességes bért, így ezért kényszerül a pékség vendégmunkások alkalmazására.

 

A felszólalók között volt olyan is, aki a község identitását féltette a távol-keleti pékektől: szerintük a srí lankaiak csak az elsők, akiket majd további vendégmunkások követnek, ez pedig átalakítja a közösséget.

 

 

Csak kisegítő munkások lesznek a srí lankaiak

 

Puskás Elemér polgármester eleinte vállalta, hogy közvetítőként lép fel a lakosság és a pékséget vezető Köllő Csaba között. Ugyanakkor mikor a polgármester épp továbbította volna a helyiek kéréseit a vállalkozóhoz, az csak annyit üzent, hogy fogadjon ügyvédet. Pedig a falu Puskás állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat megtartsa helyben, a helyi szakiskolában pék és cukrász duális képzést indítottak, az itt maradók jogosítványszerzésének finanszírozását is támogatja a település.

 

Miután a 90 főt foglalkoztató pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a gyűlésen nem jelent meg, az ő álláspontját tartalmazó levelet Bíró Károly segédlelkész olvasta fel. Köllő állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottjaival, a túlóráikat kifizette (utóbbi állítást felhördülés követte), habár azt valószínűnek tartotta, hogy olyan fizetést és körülményeket a pékség sem tud biztosítani alkalmazottainak, mint amit Nyugat-Európában találnak a kivándorolt fiatalok.

 

A vállalkozó azt is közölte,

 

a két Srí Lanka-i pék ezentúl kisegítő munkásként dolgozik csak, a kenyér előállításában nem vesz részt.

 

Köllő azt is megígérte, ha fél éven belül találnak öt helyi szakembert, akkor a továbbiakban nem alkalmaz vendégmunkásokat. Egyúttal elnézést kért a helyiektől, hogy a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget, de a bocsánatkérést a falu nem fogadta el, a lakosok petíciót indítanak a vállalkozó ellen.

 

Egy román vállalkozó bárhová felvenné a két péket

 

A romániai közbeszédben akadt, aki keményen bírálta a pékeket segédmunkási szerepbe áthelyező Köllő döntését. Ștefan Mandachi vállalkozó – aki arról híresült el, hogy saját költségén figyelemfelhívó akcióként épített 1 méter autópályát Románia Moldva régiójába, mivel ott eddig egyáltalán nem futott sztráda – rögtön beállt a pékek mögé. Szerinte a tulajdonos ugyanis „gyáva” volt, hogy engedett a helyiek nyomásának, ő Köllő helyében inkább eladta volna a vállalkozását, mintsem, hogy lemondjon a pékekről.

 

Mandachi egyúttal tett egy nagylelkű felajánlást: azt mondta, bármelyik éttermében szívesen alkalmazza a két péket még akkor is, ha ezzel vásárlókat vesztene, vagy lázadozást idézne elő.

 

A két távol-keleti férfinek pedig csak rá kell mutatniuk Mandachi egyik éttermére az országban, a vállalkozó pedig adna nekik munkát,

 

közölte egy már 13 ezer lájkot kapott Facebook-posztban. Hozzátette, sosem gondolta volna, hogy 2020-ban még ilyen jeleneteket kell látnia, valamint elmondása szerint sokkolta a „300 dühösen üvöltöző egyén”.

 

A pékek ügyét egyébként már a diszkriminációellenes tanács és a rendőrség is vizsgálja.

 

BORÍTÓKÉP: Gyergyóditró látképe / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás