Már nem is a Srí Lanka-i pékek, hanem a pékség ellen tiltakoznak a gyergyóditróiak

Szerző: Illés Gergő
2020.02.02. 09:28

A rossz munkakörülmények miatt nem találnak helyieket a ditrói pékségbe, ezért kell srí lankaiakat alkalmazniuk: állították a helyiek a szombati ditrói falugyűlésen.

Már nem is a Srí Lanka-i pékek, hanem a pékség ellen tiltakoznak a gyergyóditróiak

Az egész magyar médiát körbeturnézta a két Srí Lanka-i vendégmunkás esete, akik a székelyföldi Gyergyóditró pékségében dolgoztak, de a migránsellenes népharag a szomszédos Gyergyószentmiklósra üldözte őket. Hogy miért sokkal árnyaltabb a ditrói eset, mint a magyarországi médiából látszik, arról Gergely Előd Gellért is írt nektek az Azonnalin.

Minimálbér és ki nem fizetett túlórák

A két pék esete annyira megmozgatta a helyieket, hogy Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere falugyűlést hívott össze szombatra, melyen a lakosok és a faluvezetés részletesen is kibeszélhetik a történteket. Ugyanakkor – mint az a Transindex tudósításából is kiderül – a falubelieknek sokszor inkább

nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel van problémájuk.

Az üzem több egykori alkalmazottja is elpanaszolta ugyanis, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, és nagyon rosszak voltak a munkakörülmények: a munkások csupán minimálbért kaptak, sokat túlóráztak, ráadásul a túlórát még csak ki sem fizették nekik. A gyűlésen felszólaló egykori alkalmazottak közül voltak, akik azt állították, az egészségük is ráment a túlórázásra, viszont a túlórákat nem vállalókat pedig a cég kirúgta. Vagyis a felszólalók szerint a vállalkozó – aki egyébként a falugyűlésen nem jelent meg –

nem becsüli meg az alkalmazottjait, nem ad számukra tisztességes bért, így ezért kényszerül a pékség vendégmunkások alkalmazására.

A felszólalók között volt olyan is, aki a község identitását féltette a távol-keleti pékektől: szerintük a srí lankaiak csak az elsők, akiket majd további vendégmunkások követnek, ez pedig átalakítja a közösséget.

Csak kisegítő munkások lesznek a srí lankaiak

Puskás Elemér polgármester eleinte vállalta, hogy közvetítőként lép fel a lakosság és a pékséget vezető Köllő Csaba között. Ugyanakkor mikor a polgármester épp továbbította volna a helyiek kéréseit a vállalkozóhoz, az csak annyit üzent, hogy fogadjon ügyvédet. Pedig a falu Puskás állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat megtartsa helyben, a helyi szakiskolában pék és cukrász duális képzést indítottak, az itt maradók jogosítványszerzésének finanszírozását is támogatja a település.

Miután a 90 főt foglalkoztató pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a gyűlésen nem jelent meg, az ő álláspontját tartalmazó levelet Bíró Károly segédlelkész olvasta fel. Köllő állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottjaival, a túlóráikat kifizette (utóbbi állítást felhördülés követte), habár azt valószínűnek tartotta, hogy olyan fizetést és körülményeket a pékség sem tud biztosítani alkalmazottainak, mint amit Nyugat-Európában találnak a kivándorolt fiatalok.

A vállalkozó azt is közölte,

a két Srí Lanka-i pék ezentúl kisegítő munkásként dolgozik csak, a kenyér előállításában nem vesz részt.

Köllő azt is megígérte, ha fél éven belül találnak öt helyi szakembert, akkor a továbbiakban nem alkalmaz vendégmunkásokat. Egyúttal elnézést kért a helyiektől, hogy a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget, de a bocsánatkérést a falu nem fogadta el, a lakosok petíciót indítanak a vállalkozó ellen.

Egy román vállalkozó bárhová felvenné a két péket

A romániai közbeszédben akadt, aki keményen bírálta a pékeket segédmunkási szerepbe áthelyező Köllő döntését. Ștefan Mandachi vállalkozó – aki arról híresült el, hogy saját költségén figyelemfelhívó akcióként épített 1 méter autópályát Románia Moldva régiójába, mivel ott eddig egyáltalán nem futott sztráda – rögtön beállt a pékek mögé. Szerinte a tulajdonos ugyanis „gyáva” volt, hogy engedett a helyiek nyomásának, ő Köllő helyében inkább eladta volna a vállalkozását, mintsem, hogy lemondjon a pékekről.

Mandachi egyúttal tett egy nagylelkű felajánlást: azt mondta, bármelyik éttermében szívesen alkalmazza a két péket még akkor is, ha ezzel vásárlókat vesztene, vagy lázadozást idézne elő.

A két távol-keleti férfinek pedig csak rá kell mutatniuk Mandachi egyik éttermére az országban, a vállalkozó pedig adna nekik munkát,

közölte egy már 13 ezer lájkot kapott Facebook-posztban. Hozzátette, sosem gondolta volna, hogy 2020-ban még ilyen jeleneteket kell látnia, valamint elmondása szerint sokkolta a „300 dühösen üvöltöző egyén”.

A pékek ügyét egyébként már a diszkriminációellenes tanács és a rendőrség is vizsgálja.

BORÍTÓKÉP: Gyergyóditró látképe / Wikipédia

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek