Băsescu szerint a magyarok ugyanúgy bánnak a románokkal, mint a Srí Lanka-i pékekkel

2020.02.03. 12:43

A gyergyóditrói pékek körüli botrányról a volt államelnök szerint az RMDSZ tehet, amely „a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”.

Băsescu szerint a magyarok ugyanúgy bánnak a románokkal, mint a Srí Lanka-i pékekkel

Nemcsak a magyar nyelvű médiában, de a román sajtóban is nagy felhördülést okozott a gyergyóditrói pékségben dolgozó két Srí Lanka-i pék esete, akiknek el kellett költözniük a faluból a helybeliek abbéli felháborodása miatt, hogy helyiek helyett távol-keleti vendégmunkásokat alkalmaznak a kilencvenfős üzemben.

Azóta persze kiderült, hogy a pékek ügye komplexebb, minthogy a ditróiak xenofóbak lennének. A témában tartott falugyűlésen például többen is kritizálták a a ditrói üzem munkakörülményeit, a ki nem fizetett túlórákat, vagyis a helybeliek szerint, ha normális körülményeket teremtene a pékség tulajdonosa, akkor nem is szorulnának távol-keleti vendégmunkások alkalmazására a helyiek helyett. Persze Románia előző államelnökének,

Traian Băsescunak több se kellett ahhoz, hogy a nacionalista hangulatkeltés irányába terelje el a Ditróról szóló diskurzust:

a B1 TV vasárnap esti adásában, melyet a Transindex szúrt ki, közölte, hogy lényegében még csak nem is a Fidesz vagy a magyarországi politika, hanem a romániai magyar párt RMDSZ a hibás a történtekért.

„A magyarok úgy általában nagyon összetett emberek, akik nem támogatják azokat, akik körülöttük élnek” – fejtegette a nacionalista PMP pártot vezető Băsescu a tévéinterjúban, hozzátéve, hogy a Ditróban történtek nem a Fidesznek, a Jobbiknak, vagy a magyarországi médiának köszönhetők, hanem az RMDSZ politikájának.

„Hadd fogalmazzak tisztán,

a Srí Lanka-iakkal tanúsított viselkedés ugyanaz, mint amit a magyar kisebbségi adminisztráció tanúsít a románokkal.

A románok ugyanebben a bánásmódban részesülnek” – fejtegette. Băsescu még azt is hozzátette: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor „meggyőződéses románellenes”, amióta pedig ő került a magyar párt élére, a lakosság radikalizációja csak erősödött. A volt államelnök szerint egyben az, hogy a ditróiak nem szeretnék a sötét bőrűek által sütött kenyeret enni, megmutatja „mennyire torzult is az RMDSZ politikája”.

„Ha az RMDSZ bölcs politikát folytatna, akkor nem lenne rájuk hatással a Fidesz vagy a Jobbik, vagy épp a Budapest által pénzelt sajtó.

Az RMDSZ azonban meghajolt, és a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”

– mondta Traian Băsescu, akit egyébként már az Azonnali is kérdezett az Európai Néppárt tavaly novemberi, zágrábi kongresszusán.

Akkor a PMP elnöke azt is nyilatkozta nekünk, hogy „amíg vannak politikusok, akik próbálnak kioktatni minket, hogy hogyan adjunk területi autonómiát a magyaroknak, addig el is fogom mondani minden nap, hogy Románia a Tiszáig tart”. Băsescu az interjú végén akkor azt is megosztotta az Azonnali stábjával, mit gondol a magyarokról: „Nézzék a propagandát, a magyarok hülye propagandáját! Elképesztően agresszívak, és minden pillanatban készen állnak a dezinformálásra”.

Gyergyóditró-ügyben megszólalt egyébként Rareș Bogdan, a Romániát jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke is, akit korábban, még tévés műsorvezetőként magyarellenes kijelentései miatt többször megbírságoltak, de az elnökválasztási kampányban már testvéreknek nevezte a magyarokat. Bogdan a Srí Lanka-i pékek ügyében azt mondta: 

a gyűlölködő retorikát a Fidesz terjesztette el Romániában is

Transindex Bogdan mellett idézi a magyarellenességéről hírhedt Ion Aurel Pop nyilatkozatát is: a Román Akadémia elnöke a ditrói esettel kapcsolatban felidézte, hogy a magyar állam diszkriminatív politikát folytat az idegenekkel szemben, kerítést emelt a határra, és a székelyföldieket a magyar televíziókon keresztül éri el ennek hatása. Viszont mivel Ditró Románia területén van, így „a román törvényeknek, moralitásnak, és állampolitikának kell alávetnie magát”.

BORÍTÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek