+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea
2020. február 3. hétfő, 12:43
A gyergyóditrói pékek körüli botrányról a volt államelnök szerint az RMDSZ tehet, amely „a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”.

Nemcsak a magyar nyelvű médiában, de a román sajtóban is nagy felhördülést okozott a gyergyóditrói pékségben dolgozó két Srí Lanka-i pék esete, akiknek el kellett költözniük a faluból a helybeliek abbéli felháborodása miatt, hogy helyiek helyett távol-keleti vendégmunkásokat alkalmaznak a kilencvenfős üzemben.

 

Azóta persze kiderült, hogy a pékek ügye komplexebb, minthogy a ditróiak xenofóbak lennének. A témában tartott falugyűlésen például többen is kritizálták a a ditrói üzem munkakörülményeit, a ki nem fizetett túlórákat, vagyis a helybeliek szerint, ha normális körülményeket teremtene a pékség tulajdonosa, akkor nem is szorulnának távol-keleti vendégmunkások alkalmazására a helyiek helyett. Persze Románia előző államelnökének,

 

Traian Băsescunak több se kellett ahhoz, hogy a nacionalista hangulatkeltés irányába terelje el a Ditróról szóló diskurzust:

 

a B1 TV vasárnap esti adásában, melyet a Transindex szúrt ki, közölte, hogy lényegében még csak nem is a Fidesz vagy a magyarországi politika, hanem a romániai magyar párt RMDSZ a hibás a történtekért.

 

„A magyarok úgy általában nagyon összetett emberek, akik nem támogatják azokat, akik körülöttük élnek” – fejtegette a nacionalista PMP pártot vezető Băsescu a tévéinterjúban, hozzátéve, hogy a Ditróban történtek nem a Fidesznek, a Jobbiknak, vagy a magyarországi médiának köszönhetők, hanem az RMDSZ politikájának.

 

„Hadd fogalmazzak tisztán,

 

a Srí Lanka-iakkal tanúsított viselkedés ugyanaz, mint amit a magyar kisebbségi adminisztráció tanúsít a románokkal.

 

A románok ugyanebben a bánásmódban részesülnek” – fejtegette. Băsescu még azt is hozzátette: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor „meggyőződéses románellenes”, amióta pedig ő került a magyar párt élére, a lakosság radikalizációja csak erősödött. A volt államelnök szerint egyben az, hogy a ditróiak nem szeretnék a sötét bőrűek által sütött kenyeret enni, megmutatja „mennyire torzult is az RMDSZ politikája”.

 

„Ha az RMDSZ bölcs politikát folytatna, akkor nem lenne rájuk hatással a Fidesz vagy a Jobbik, vagy épp a Budapest által pénzelt sajtó.

 

Az RMDSZ azonban meghajolt, és a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”

 

– mondta Traian Băsescu, akit egyébként már az Azonnali is kérdezett az Európai Néppárt tavaly novemberi, zágrábi kongresszusán.

 

Akkor a PMP elnöke azt is nyilatkozta nekünk, hogy „amíg vannak politikusok, akik próbálnak kioktatni minket, hogy hogyan adjunk területi autonómiát a magyaroknak, addig el is fogom mondani minden nap, hogy Románia a Tiszáig tart”. Băsescu az interjú végén akkor azt is megosztotta az Azonnali stábjával, mit gondol a magyarokról: „Nézzék a propagandát, a magyarok hülye propagandáját! Elképesztően agresszívak, és minden pillanatban készen állnak a dezinformálásra”.

 

 

Gyergyóditró-ügyben megszólalt egyébként Rareș Bogdan, a Romániát jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke is, akit korábban, még tévés műsorvezetőként magyarellenes kijelentései miatt többször megbírságoltak, de az elnökválasztási kampányban már testvéreknek nevezte a magyarokat. Bogdan a Srí Lanka-i pékek ügyében azt mondta: 

 

a gyűlölködő retorikát a Fidesz terjesztette el Romániában is

 

Transindex Bogdan mellett idézi a magyarellenességéről hírhedt Ion Aurel Pop nyilatkozatát is: a Román Akadémia elnöke a ditrói esettel kapcsolatban felidézte, hogy a magyar állam diszkriminatív politikát folytat az idegenekkel szemben, kerítést emelt a határra, és a székelyföldieket a magyar televíziókon keresztül éri el ennek hatása. Viszont mivel Ditró Románia területén van, így „a román törvényeknek, moralitásnak, és állampolitikának kell alávetnie magát”.

 

BORÍTÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás