+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 2. vasárnap, 19:00
Az iowai demokrata előválasztás kapujában fél szemmel kell tapogatózniuk a kampányoknak, miután egy híresen pontos közvélemény-kutató mérése során elfeledkezett Pete Buttigiegről.

Minden évben, pár nappal az iowai demokrata előválasztás (kaukusz) előtt kiadja a szakmában zsinórmértéknek számító Selzer&Company az utolsó közvélemény-kutatását az iowai demokrata választók preferenciáiról.

 

A közvélemény-kutatás óriási presztízsnek örvend, minden elnökjelölt-jelölti kampány tűkön ülve várja, mert 1988 óta rendkívül pontos visszajelzést ad az esetleges utolsó pillanatokban bekövetkezett szavazatmozgásokról, illetve megadja a médianapirend alaphangját a kaukuszig.

 

Idén viszont elhalasztották a várva várt eseményt, írja a New York Times. Kiderült ugyanis, hogy egy ízben a kérdezőbiztos nem említette meg az egyik legesélyesebb induló, Pete Buttigieg indianai polgármester nevét, amikor a szavazói preferenciákra volt kíváncsi. Bennfentes információk szerint

 

a kérdezőbiztos túl nagyra állította a betűméretet a képernyőjén, ezzel levágva az egyébként Iowában felülreprezentált elnökjelölt-aspiráns nevét.

 

Arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, ez a baki vajon hányszor fordult elő, a szakmai integritás érdekében elhalasztotta a kutatás publikálását a nagy presztízsű intézet.

 

Ezzel nem elég, hogy a kampányok nem jutottak hozzá értékes információhoz, de a CNN műsorrendjét is teljesen át kellett alakítani: az eredeti terv szerint főműsoridőben egy teljes órán át ennek a kutatásnak az eredményeit ismertették volna, így viszont ez elmarad. Ez nem feltétlenül probléma: évek óta hangsúlyozzák a közvélemény-kutatással foglalkozó szakemberek, hogy nem egészséges az a felhajtás, ami a szóban forgó felméréssel kapcsolatban mindig bekövetkezik.

 

A felmérés hírneve miatt ugyanis az emberek tényként kezelik a publikált erőviszonyokat, ami így részben önbeteljesítő jóslattá is válik.

 

Arról nem is beszélve, hogy a kaukuszokat eleve arra találták ki, hogy az emberek megváltoztassák a véleményüket, ezért a legtöbb előzetes közvélemény-kutatás kifejezetten nagyot szokott tévedni. Nem így a Selzer&Company, de azt már sosem tudjuk meg, idén is tartották volna-e a harmincegy éve tartó töretlen sikerszériát.

 

Iowában a várakozásokat alaposan felcsigázta, hogy a felmérésekben hibahatáron belül van a két esélyes: Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összesítő oldal legfrissebb adatai szerint jelenleg orrhosszal bár, de Sanders vezet Iowában Biden előtt, de előnye annyira képlékeny, hogy Biden is befuthat az első helyre. Sőt, a kaukusz sajátosságai miatt az is előfordulhat, hogy az őket kis lemaradással követő Elizabeth Warren vagy Pete Buttigieg meglepetést okozzon. 

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás