+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 2. vasárnap, 19:00
Az iowai demokrata előválasztás kapujában fél szemmel kell tapogatózniuk a kampányoknak, miután egy híresen pontos közvélemény-kutató mérése során elfeledkezett Pete Buttigiegről.

Minden évben, pár nappal az iowai demokrata előválasztás (kaukusz) előtt kiadja a szakmában zsinórmértéknek számító Selzer&Company az utolsó közvélemény-kutatását az iowai demokrata választók preferenciáiról.

 

A közvélemény-kutatás óriási presztízsnek örvend, minden elnökjelölt-jelölti kampány tűkön ülve várja, mert 1988 óta rendkívül pontos visszajelzést ad az esetleges utolsó pillanatokban bekövetkezett szavazatmozgásokról, illetve megadja a médianapirend alaphangját a kaukuszig.

 

Idén viszont elhalasztották a várva várt eseményt, írja a New York Times. Kiderült ugyanis, hogy egy ízben a kérdezőbiztos nem említette meg az egyik legesélyesebb induló, Pete Buttigieg indianai polgármester nevét, amikor a szavazói preferenciákra volt kíváncsi. Bennfentes információk szerint

 

a kérdezőbiztos túl nagyra állította a betűméretet a képernyőjén, ezzel levágva az egyébként Iowában felülreprezentált elnökjelölt-aspiráns nevét.

 

Arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, ez a baki vajon hányszor fordult elő, a szakmai integritás érdekében elhalasztotta a kutatás publikálását a nagy presztízsű intézet.

 

Ezzel nem elég, hogy a kampányok nem jutottak hozzá értékes információhoz, de a CNN műsorrendjét is teljesen át kellett alakítani: az eredeti terv szerint főműsoridőben egy teljes órán át ennek a kutatásnak az eredményeit ismertették volna, így viszont ez elmarad. Ez nem feltétlenül probléma: évek óta hangsúlyozzák a közvélemény-kutatással foglalkozó szakemberek, hogy nem egészséges az a felhajtás, ami a szóban forgó felméréssel kapcsolatban mindig bekövetkezik.

 

A felmérés hírneve miatt ugyanis az emberek tényként kezelik a publikált erőviszonyokat, ami így részben önbeteljesítő jóslattá is válik.

 

Arról nem is beszélve, hogy a kaukuszokat eleve arra találták ki, hogy az emberek megváltoztassák a véleményüket, ezért a legtöbb előzetes közvélemény-kutatás kifejezetten nagyot szokott tévedni. Nem így a Selzer&Company, de azt már sosem tudjuk meg, idén is tartották volna-e a harmincegy éve tartó töretlen sikerszériát.

 

Iowában a várakozásokat alaposan felcsigázta, hogy a felmérésekben hibahatáron belül van a két esélyes: Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összesítő oldal legfrissebb adatai szerint jelenleg orrhosszal bár, de Sanders vezet Iowában Biden előtt, de előnye annyira képlékeny, hogy Biden is befuthat az első helyre. Sőt, a kaukusz sajátosságai miatt az is előfordulhat, hogy az őket kis lemaradással követő Elizabeth Warren vagy Pete Buttigieg meglepetést okozzon. 

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás