Kínos csúszás után végre kijöttek az első iowai eredmények, Sanders tarolhatott

2020.02.04. 08:06

Borzalmasan sikerült az iowai demokrata párti kaukusz szervezése, de éjjelre csak befutottak az első eredmények: Bernie Sanders ezek alapján nagyot nyerhetett, de nem szomorkodhat Pete Buttigieg sem. Warren és Biden alulmúlták a várakozásokat.

Kínos csúszás után végre kijöttek az első iowai eredmények, Sanders tarolhatott

Helyi idő szerint hajnal fél egykor befutottak az első eredmények az iowai demokrata párti kaukusz eredményeiről, mely alapján

a magát demokratikus szocialistának valló Sanders nyert, de örülhet még Pete Buttigieg, az indianai South Bend városának polgármestere is.

Az eredményekről először a Bernie-kampány Twitter-csatornáján esett szó, itt csaknem 40 százalékos feldolgozottság mellett így állnak az adatok:

Sanders a követek huszonkilenc százalékával áll az első helyen,

+ a nagy esélyesnek tartott Pete Buttigieg huszonhat százalékát szerezte meg a követeknek.

Nagy lemaradással követi őket Elizabeth Warren tizennyolc százalékkal, aki viszont nagyon népszerű úgynevezett második választás volt a kaukusz sajátosságai miatt a szavazók körében.

Barack Obama volt alelnöke, a Demokrata Párt elitjének támogatását élvező Joe Biden rendkívül alulteljesített, meglepő módon csak a követek tizenöt százalékát zsebelte be jelen állás szerint.

Említésre méltó még Amy Klobuchar tizenegy százalékos eredménye, viszont kétséges, hogy ez az eredmény életben tartja-e majd a kampányát: a középnyugati származásával kampányoló szenátor nem tört át a középnyugati Iowában. A többiek nem állnak jobban egy százaléknál.

Ezek a számok természetesen még nem véglegesek, folyamatosan futnak be az újabb eredmények, de nagyságrendileg már látszik, hogy kik a kaukusz nyertesei és vesztesei. Az eredményeket meglehetősen feszült várakozás előzte meg, ugyanis

lefagyott az applikáció, amin keresztül a kaukuszok demokrata elnökeinek az eredményeket a pártközpontba kellett volna továbbítaniuk,

ezt pedig csak tetézte a titkolózás, amit a szavazatszámlálás módjával kapcsolataban végeztek. Így az amerikai média jórészt inkább az iowai káoszról cikkezett, ahogyan a Donald Trump-kampány is a maga javára próbálta fordítani az eseményeket: Trump kampánymenedzsere a káoszt látva rögtön a kamerák elé is állt, s fel is tette a költői kérdést: ha már egy kaukuszt sem tudnak megszervezni, akkor a komplett egészségügyi rendszerrel vajon hogy boldogulnának.

A jelöltek nem várták meg a végeredményt, mindannyian elmondtak egy optimista beszédet, ennek megfelelően üres frázisokkal, hogy mindenképpen illeszkedjen a végeredményhez. Hamarosan részletes elemzéssel jelentkezünk.

Arról, hogy mi is az a kaukusz, és miben hasonlít leginkább egy lakógyűlésre, itt írtunk bővebben, arról, hogy ez miért is nem annyira demokratikus, itt cikkeztünk, míg itt pedig arról olvashattok, hogy hogy is néz ki egy profi amerikai politikai kampány belülről.

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

BORÍTÓKÉP: Bernie Sanders / Facebook

 
Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek