„A legjobb bosszú”: HC Strache már az őszi bécsi választásra gyúr

Szerző: Techet Péter
2020.01.24. 18:21

Ősszel bejelentett visszavonulása óta először lépett színpadra Heinz-Christian Strache, az FPÖ egykori elnöke. A bukott politikus hívei már a visszatérését ünnepelték, bár ő még nem ígért semmit biztosra. Más értelme azonban a nemrég létrejött FPÖ-szakadár DAÖ nevű pártnak nincs, mint hogy ennek színeiben induljon majd Strache az őszi bécsi tartományi választáson.

„A legjobb bosszú”: HC Strache már az őszi bécsi választásra gyúr

Egy elegáns rendezvényteremben tartotta az Ausztriáért Szövetség (DAÖ) évadnyitó rendezvényét. A pártot még tavaly hozta létre három, eddig kevéssé ismert bécsi FPÖ-s politikus. A párt jelenlegi vezetését ellátó Karl Baron nagyvállalkozó nem titkolja:

egyetlen céljuk, hogy platformot adjanak Heinz-Christian Strachénak a visszatéréshez.

Strache nem bírta hosszú ideig a visszavonultságot

Strache tavaly októberben, miután pártja, az FPÖ az ibiziai videó hatására is eléggé leszerepelt az előrehozott parlamenti választásokon, bejelentette: teljesen visszalép a politikától.

Ezt egy majd féléves telenovella előzte meg, amely kezdődött az ibiziai videóval, nyár során pedig olyan további botrányok derültek ki a volt pártelnökről – például havi tízezer eurót vett fel a párttól saját költségeinek fedezésére, de számos hobbiját is a párttal fizettette –, ami miatt az FPÖ is kezdett megorrolni rá. Az ibizai videó után rögtön feladta alkancellári és pártelnöki tisztségeit, de őszre a párton belüli szolidaritást is elvesztette. Október után a kérdés is így már csak az volt: ő lép-e ki a pártból, vagy az FPÖ zárja őt ki.

Végül egy decemberi napon Strachét kizárták hivatalosan is, ezt a párt új bécsi elnöke, Dominik Nepp jelentette be. Nemsokára rá azonban kilépett a bécsi városházi FPÖ-frakcióból három, addig ismeretlen politikus, és Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven új frakciót és pártot hoztak létre. Az időzítés kapcsán is egyértelmű volt: ez lehet a Strache-párt.

HC Strache ugyanis októberi teljes visszavonulása után igen hamar már a visszatérésén dolgozott. Először volt pártját kérlelte, hogy engedje vissza a bécsi szervezet élére – ezt unta meg Nepp a kizárással. Strache a DAÖ megalakulását ezért üdvözölte, de mind a mai napig nem jelentette még be, hogy belép-e hozzájuk, és az ő színeikben indul-e el ősszel Bécsben.

Strache újra a színpadon

A jelek azonban sokasodnak. Csütörtökön tartotta Bécs harmadik kerületében a DAÖ az évadnyitó rendezvényét. Az egyetlen ünnepi szónok pedig HC Strache volt, aki így októberi visszavonulása után először állt politikai rendezvény színpadán.

Már a kezdés előtti órákban is kígyózó sorok álltak a terem előtt, ahova többszáz meghívott vendég és szimpatizáns fért be. A Der Standard beszámolója szerint sokak olyan feliratú kitűzőt viseltek, miszerint

„A legjobb bosszú egy szavazat Strachéra!”

A jelenlévők ugyanis nemcsak Strachét várták, de igencsak dühösek voltak az FPÖ-re, amiért az elbánt az egykori pártelnökkel. A szlogen egyébként nem új: a korábbi választási kampányokban a fiatalokkal rapszámokkal kommunikálni igyekvő Strache akkor az akkori szocdem kancellár, Werner Faymann elleni bosszúként ajánlgatta a rá való ikszelést.

TÖBB SZÁZAN JÖTTEK ÖSSZE AZ ELEGÁNS SOFIENSAALBAN, HOGY MEGHALLGASSÁK AZ FPÖ BUKOTT EGYKORI PÁRTELNÖKÉT. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FB

Strache érezte is ezt a hangulatot. Beszédében kiemelte: a jelenlegi bécsi vezetéssel az FPÖ-nek, amely öt éve harminc százalék felett teljesített Bécsben, már a tíz százalékra se lehet esélye, mert „a párt elvesztette a fejét, szívét és lelkét”. Eszerint mindhárom ő lett volna.

Strache szerint az ibizai videó óta „vadászat” zajlik ellene, amiben saját egykori pártja is részt vesz. Strache azzal

vádolta az FPÖ-t, hogy „végrehajtják a balosok bizniszét”, azaz végleg leszámolni akartak vele.

Strache nem jelentette most még be az őszi bécsi indulását, mert szerinte „van még elvégzendő házifeladat”. De szerinte is „egy új polgári mozgalomra” lesz szükség az őszi bécsi tartományi választásokon.

Már csütörtök este adott egy interjút az Österreich bulvárnapilap internetes kiadásának, amelyben elmondta: ha visszatér, akkor a céljuk, hogy leelőzzék Bécsben az FPÖ-t. 

A kérdésre, hogy biztosan visszatér-e, azt mondta, „lángol még benne a tűz”, és „vérzik a szíve”,

amikor a mai FPÖ-t látja. Ezért, ha úgy érzi, van elég támogatottsága, akkor neki fog vágni. Egy biztos: a tegnapi fellépés csak a nyitány volt, február végén (hamvazószerdán) ő lesz ismét a DAÖ ünnepi szónoka, azaz ha be nem is jelentette még az indulást, a kampánya már beindult.

SZÍNPADON A SZAKADÁROK. HC STRACHE MELLETT JOBBRA ÁLL KARL BARON, AKI JELENLEG MÉG HIVATALOSAN A DAÖ VEZETŐJE. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FB

A szocdemek fellélegezhetnek, a széljobb ezúttal egymással versenyez

Az FPÖ eddig mindig – köszönhetően annak, hogy 2005 óta HC Strache vezette a fővárosi pártot is – Bécsben nagyon jól szerepelt:

öt évvel ezelőtt 30 százalék felett szerepelt a párt.

Strache már akkor is a bécsi főpolgármesterséget célozta be, bár azért az osztrák főváros továbbra is stabilan baloldali, a vörös szocdemek (SPÖ) csökkenését a Zöldek erősödése kompenzálja. Az FPÖ főleg a szegényebbek lakta külső kerületekben nagyon erős, ott sikeresen hódit az egykori szocdem szavazóbázisban is.

Azzal, hogy idén vélhetően az FPÖ és a DAÖ indulásával két szélsőjobboldali lista is versengeni fog, az SPÖ és Bécs új főpolgármestere, Michael Ludwig fellélegezhet. A széljobb nem a baloldalt akarja ezúttal kihívni, hanem házi versenyt tart. Az FPÖ mellett szól, hogy mégiscsak ismertebb pártnév, szervezetileg nagyon jól kiépített, ráadásul a DAÖ komoly pártszakadást se okozott: az eredetileg távozó három városházi szakadár mellett

a majdnem 300 FPÖ-s kerületi képviselőből eddig csupán hat távozott.

Mindazonáltal Dominik Neppék nem lélegezhetnek fel, mert Strachéval viszont olyan ismert és (legalábbis az FPÖ-s táborban) népszerű név szállna be a versenybe, amire nincs a bécsi FPÖ-nek válasza. Dominik Nepp jelenlegi bécsi FPÖ-vezér messze nem olyan karizmatikus és ismert, mint a bukott egykori alkancellár. Egy január eleji közvélemény-kutatás szerint ha a DAÖ Strache listavezetésével indulna idén ősszel, 5 százalékot kapna. Az FPÖ 12-t. 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek