Fideszes bulikra kötelező: itt a HC Strache-emlékplaylist az Azonnalin!

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.18. 17:00

Az FPÖ-elnökségről és az osztrák alkancellárságról lemondó HC Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb rapszámait!

Fideszes bulikra kötelező: itt a HC Strache-emlékplaylist az Azonnalin!

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrány, az osztrák ex-alkancellárról kikerült rejtett kamerás videók ügye kapcsán született. A videók HC Strache távozásához vezettek. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az ügy osztrák visszhangjáról. A klipbeágyazásokat 2020. május 16-án frissítettük, miután észrevettük, pár az eredeti helyen már nem elérhető.

Heinz-Christian Strache FPÖ-elnökként nagyon figyelt arra, hogy a fiatal szavazókat a szélsőjobboldalnak megnyerje. Ehhez nem csupán diszkókban kampányolt és white party-kat látogatott, de a választási kampányok hajrájában rendre előjött egy saját rapdallal, amelyben Brüsszelt, a bevándorlókat vagy éppen az osztrák kormányt gyalázta. A Budapesttől Milánóig megrendezendő HC-emlékbulik szervezőinek nem kell megköszönnie a gyűjtést az Azonnalinak: ez a munkánk!

1. A legeslegelső próbálkozás

EZ A 2006-OS DAL MÉG EGY OLYAN KORSZAKBAN ÍRÓDOTT, AMIKOR NEM VOLT MÉG KLIP, CSAK ZENE. AMI KÜLÖNÖSEN ÉRDEKESSÉ TESZI A ZENETÖRTÉNÉSZEK SZÁMÁRA, AZ A RITMUSA ÉS ZENEI ALAPJA, EZEK UGYANIS KÉSŐBBI STRACHE-SZÁMOKBAN IS VISSZAKÖSZÖNNEK, MINTEGY FELIDÉZVE A 2006-OS HŐSKORSZAKOT. „HC, A MI EMBERÜNK / HC, AKI MEGMENTHET MINKET / AKIT NEM LEHET KORRUMPÁLNI / AKI TISZTÁN BESZÉL ÉS FELTÁRJA A DISZNÓSÁGOKAT.” DE SZÓ VAN ARRÓL IS, HOGY AKI NEM AKAR INTEGRÁLÓDNI, REPÜLHET IS HAZA.

2. HC: Österreich zuerst

A 2009-ES EP-VÁLASZTÁS ALKALMÁBÓL SZÜLETETT KLIP MÉG ANNYIRA ESETLEN ÉS BÉNA, HOGY BETUDJUK SZÁRNYPRÓBÁLGATÁSNAK, RÁADÁSUL A REFRÉNT EGY FÉRFIKÓRUS AZ ÖRÖMÓDA DALLAMÁRA ÉNEKLI NEM CSUPÁN MONOTON HANGON, DE NEM IS MINDIG RÍMELVE: „KÉPVISELŐKET ÁRULÓK HELYETT / KERESZTÉNY KÉZBE A NYUGATOT!” A DAL AMÚGY NAGYRÉSZT TÖRÖKÖK ELLEN HECCEL: „TÖRÖKORSZÁG EURÓPA / MIÉRT NEM RÖGTÖN SZUDÁN MEG KÍNA? / HA BRÜSSZEL ÉS AZ USA DÖNTENE / A SOK NÉP MÁR MIND KÖLTÖZNE!”

3. HC-Rap 2010: HC goes Wiener Blut

AZ ELSŐ, LEGENDÁSSÁ VÁLT STRACHE-RAP A 2010-ES BÉCSI FŐPOLGÁRMESTERI KAMPÁNY HAJRÁJÁBAN JÖTT ELŐ A SEMMIBŐL. ITT STRACHE AZT ÜZENI BÉCS SZOCDEM FŐPOLGÁRMESTERÉNEK, HOGY MOST MÁR VÉGE A MULATSÁGNAK, ÉS SZÓ VAN A DALBAN BÉCS ISZTAMBULIZÁLÓDÁSÁRÓL IS. EHHEZ KÉPEST STRACHE LESZEREPELT A VÁLASZTÁSON, HAUPL PEDIG MAGA ADTA ÁT A HATALMAT AZ ÁLTALA KISZEMELT UTÓDNAK 2018-BAN. A SZÁMNAK EGYÉBKÉNT VAN HOUSE VERZIÓJA IS, MINDENKINEK SZERETETTEL AJÁNLOM AZT IS.

4. HC Strache Rap 2013 Steht auf!

SZÖVEGILEG A NAGYKOALÍCÓS ÖVP-SPÖ-KORMÁNYT ÉS ANNAK PROMINENS SZEMÉLYEIT TÁMADÓ 2013-AS HC-RAP A LEGJOBB, TALÁN MERT VALÓSZÍNŰLEG MAGA HERBERT KICKL MOSTANI BELÜGYMINISZTER, A PÁRT FŐIDEOLÓGUSA ÍRTA, AKI AMÚGY 2:35-NÉL FEL IS BUKKAN A VIDEÓBAN, NYUGDÍJEMELÉST ÍGÉRVE A HALLGATÓKNAK. NEM Ő AZ EGYETLEN HÍRES FPÖ-S: A KLIPBEN A KOMPLETT PARLAMENTI FPÖ-FRAKCIÓNAK SZEREPELNIE KELLETT. „ÁLLJATOK FEL, HA TÁMOGATJÁTOK HC-T! / A PIROS-FEKETE KOALÍCIÓ A MÚLTÉ!” – HANGZIK A DAL REFRÉNJE.

5. HC Strache Rap 2014 feat. Leopold Figl: Patrioten zur Wahl!

NEKEM EZ A SZEMÉLYES KEDVENCEM, TERMÉSZETESEN KÍVÜLRŐL TUDOM. EZT STRACHÉÉK A 2014-ES EP-VÁLASZTÁSRA ÍRTÁK, ÉS AUSZTRIA FÜGGETLENSÉGÉNEK ELVESZTÉSÉT FÉLTIK AZ EURÓPAI UNIÓTÓL A DALBAN. KAPNAK BENNE A BANKOK, A BRÜSSZELI BÜROKRATÁK, DE MÉG A PIROS-FEKETE KOALÍCIÓ IS, AMIÉRT ÖSSZEJÁTSZIK AZ EU-ELITTEL. A KLIPBEN VALÓSZÍNŰLEG STRACHE VIZIONÁRIUS ÉNJÉT AKARTÁK AZZAL KIHANGSÚLYOZNI, HOGY HC EGY BÉCSI TETŐTERASZRÓL MUTOGAT DOLGOKAT A PÁRT EGYIK FIATAL ALKALMAZOTTJÁNAK. „MERT AUSZTRIA A TÉT / HOGY FENNÁLL-E MÉG / ELMEGYÜNK SZAVAZNI / A SZABADSÁGUNKÉRT!” A DAL AMÚGY OLYAN JÓL SIKERÜLT, HOGY ANNÁL CSAK A PARÓDIAVERZIÓJA JOBB.

6. HC Strache feat. MC Blue: Good Men[sch] Rap

A LEGUTOLSÓ RAPSZÁM 2015-ÖS, SZINTÉN A BÉCSI FŐPOLGÁRMESTER-VÁLASZTÁSRA KÉSZÜLT, AMIN STRACHE SZINTÉN CSÚNYÁN KIKAPOTT. LÁTSZIK IS, HOGY MAGÁT A SZÁMOT IS CSAK FÉLSZÍVVEL KÉSZÍTETTE: Ő MAGA ALIG ÉNEKEL BENNE. JÓ PONT VISZONT, HOGY A REFRÉNBEN A KÉK DUNA KERINGŐ DALLAMÁRA ÉNEKLIK FEL, HOGY „HEY, HC, HC! / HEY, HC, HC!” A KLIP ÚJÍTÁSA AMÚGY A RAPINTERJÚ: 3:10-TŐL MEGNÉZHETŐ, HOGYAN KÉRDEZI KI A FIATAL RAPPER AZ IDŐS, TAPASZTALT STRACHÉT RAPPELVE POLITIKAI NÉZETEIRŐL.
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek