Strachének sikerült szétvernie a bécsi FPÖ-t

Szerző: Techet Péter
2020.03.04. 20:25

Októberben tartományi választások lesznek a száz éve vörös Bécsben. Míg öt éve Heinz-Christian Strache a külső kerületek szavazataival igazi alternatívaként jött fel a szociáldemokratákkal szemben, idén már semmi nem látszik veszélyeztetni a vörös-zöld városi kormányt. Strache már csak a saját egykori pártjának lesz a sikeres alternatívája.

Strachének sikerült szétvernie a bécsi FPÖ-t

Októberben újra választ az osztrák főváros. 2010-ben és 2015-ben is ez a szocdemek és a szélsőjobboldal meccsévé alakult, elvégre Bécsben e táboroknak van történelmileg is mély beágyazottsága. Michael Häupl, akkori bécsi vörös polgármestert – természetesen egy-egy rapszámot is énekelve – Heinz-Christian Strache hívta ki.

Öt éve harminc százalék felé repítette ezzel az FPÖ-t.

Strache idén már csak saját korábbi pártjának az alternatívája

Az idei választásra azonban összeomlani látszik a szélsőjobboldal. Ennek két fő oka van.

Egyrészről Heinz-Christian Strachét tavalyi ibiziai videóbotránya és egyéb kétes pénzügyei miatt decemberben kizárta saját pártja. Strache azonban már januárban gyakorlatilag visszatért, a múlt heti hamvazószerdai beszédében pedig bejelentette: igen, elindul az FPÖ-ből kilépett pár bécsi politikus által alakított Ausztriáért Szövetség (DAÖ) élén.

Vélhetően Liste Strache vagy Liste HC lesz a formáció neve.

Strache azonban ezzel már nem Michael Ludwig, új bécsi vörös polgármesterre jelent veszély, hanem csak saját pártjára, amelynek eleve nincs Strachéhoz fogható karizmatikus új vezére a fővárosban.

A legfrissebb felmérés szerint Strache egy héttel bejelentése után már öt-hét százalék körül áll. Két bulvárnapilap rendelt meg közvélemény-kutatást: a Krone felmérésében Strache öt százalékot kapna, az Österreichéban már hét százalékon áll. Ami azonban lényeges: mindkét felmérésben

az FPÖ a szavazóinak kétharmadát elvesztette.

Az öt évve ezelőtti harminc százalék feletti eredmény helyett Dominik Nepp csapata jelenleg csak tíz százalékra jó. És a kampány még el se kezdődött. Márpedig vélhetően Strache tovább tud sikeresen halászni az FPÖ-sök között. A maradék-FPÖ és az új Strache-párt is együttesen sem éri el, amit Strache egymaga összehozott öt éve. Számos egykori szélsőjobbos szavazó ugyanis elmehetett a Sebastian Kurz által feltunningolt Néppártba (ÖVP), amelyet ősszel Kurz jobbkeze, jelenlegi pénzügyminisztere, Gernot Bümel fog vezetni.

AZ ÖSTERREICH BULVÁRNAPILAP FELMÉRÉSÉBEN MÁR BIZTOSAN ÖT SZÁZALÉK FELETT ÁLL A HIVATALOSAN CSAK EGY HETE A POLITIKÁBA VISSZATÉRT HC STRACHE. FOTÓ: ÖSTERREICH

Dirndliben jön vissza a bécsi ÖVP?

Az ÖVP korábban alig volt jelen Bécsben, a gazdag Belváros, Hietzing és Döbling kivételével mindenütt egyszámjegyű eredményeket hozott – öt éve is tíz százalék alatt maradt városi szinten. Kurz azonban újrafazonírozta azóta az egész pártot (öt éve még nem ő volt az elnök), ráadásul a bécsi ÖVP Kurznak nagyon fontos: eltérően számos korábbi pártelnöktől, akik vidékről jőve beletörődtek a vörös Bécsbe, Kurz jobboldaliságát is sokban magyarázza, hogy ő nem egy vidéki tartományi ÖVP-ben szocializálódott, amely nyugodt hatalomhoz szokott, hanem azon bécsi ÖVP-ben, amely mindig is éles ideológiai ellenfele volt a vörös Bécs eszméjének. Kurz éppen ezért még el is szeretné hódítani a várost . Az ÖVP

nyitott lenne egy úgynevezett dirndli-koalíció felé. Ez a (mára türkizzé lett) fekete ÖVP-t, a Zöldeket és a rózsaszín liberális NEOS-t tartalmazná.

A kurzi (azaz helyben blümeli) ÖVP valóban jelentősen ugrott, már most a Krone és az Österreich felméréseiben is húsz százalék körül választanák a pártot. Azaz egyrészről több, mint duplázni fog 2015-höz képest, másrészről ha van kihívója a szocdem polgármesternek, az már nem HC Strache, hanem Gernot Blümel. A pártok színei után dirndli-koalíciónak azonban nincs még többsége.

A Zöldek Bécsben nem állnának át Kurzhoz

De nagyon politikai realitása se, mert a bécsi Zöldek hagyományosan eléggé baloldaliak, azaz nem akarnának átállni az ÖVP mellé, még ha országosan most velük is kormányoznak.

Ráadásul a szocdemek, akik országosan már a Zöldek és az FPÖ szintjére estek le, őrzik elsőségüket: Michael Ludwig csapata harmincöt százalék körül kapna. Ez amúgy csökkenés az öt évvel ezelőtti eredményhez képest. A Zöldekkel együtt azonban meglenne a biztos többség: a főleg a belvárosi részeken mára ez elsőséget is megszerző ökopárt akár a húsz százalékot is elérheti.

NYITÓKÉP: Azonnali-grafika / Pintér Bence

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek