+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. január 20. hétfő, 19:56
Mi lesz Győrrel, ha nem lesz Audi? Hogyan fognak együtt dolgozni a fideszes többségű közgyűléssel? Hogyan állítanák meg a lopást, és mitől lesz zöldebb Győr? Ezekre a kérdésekre is válaszolt hatból öt győri polgármesterjelölt az Azonnali által szervezett vitán.

Olyan rendezvényt szervezett az Azonnali hétfőn, amilyet eddig nem: polgármesterjelölti vitát a győri jelölteknek. A városban azért kell vasárnap időközi polgármester-választást tartani, mert a szexbotrányba és korrupciós gyanúba keveredő fideszes Borkai Zsolt ugyan megnyerte az októberi választást, utóbb azonban lemondott. Most hatan indulnak a székéért, közülük

 

egyedül a Fidesz jelöltje, az önkormányzati képviselőként és szívsebészként dolgozó Dézsi Csaba András nem vállalta, hogy kiálljon a vitára.

 

A fideszes jelölt helyét ezért egy üres székkel és a hivatalos portréjával jeleztük.

 

DÉZSI CSABA ANDRÁS ÜRES HELYE A VITÁN.

 

Ők pedig a jelöltek, akik viszont részt vettek a vitán (bővebben itt írtunk róluk):

 

+ Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő, pártja mellett a DK, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP jelöltje is,

 

+ Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő az Összefogás Győrért Egyesület színeiben,

 

+ Géber József vőfély, néprajzkutató a Mi Hazánk jelöltje,

 

+ Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem oktatója, független jelölt,

 

+ Hajnal János független jelölt, aki mögött furcsa nemzeti és devizahiteles mozgalom áll.

 

A vitát Pintér Bence, az Azonnali győri újságírója moderálta. A vitát élőben közvetítettük az Azonnali Facebook-oldalán, itt lehet visszanézni. Ha erre nincs időd, olvasd el alább, mit mondtak a jelöltek a győri kampány kulcstémáiról.

 

Mindenki átvilágítaná a Borkai-féle önkormányzat ügyeit

 

Csaknem egységesen igenlően válaszoltak a jelöltek arra a kérdésre, hogy Borkai korrupciógyanús ügyei miatt átvilágítanák-e az önkormányzatot. Pollreisz ezen túlmenően azt is hangsúlyozta: arra is figyelne, hogy amint kipucolják a csontvázakat a szekrényből, ne pakoljanak újabb csontvázakat a bele. Ő egyébként még hétfőn nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát, ígérte.

 

Balla Jenő feltette az ezzel kapcsolatos jellemző kérdést: aki korrupcióról tud, az miért nem tesz feljelentést? Erre méltatlankodó bekiabálásokat kapott a közönségből. Szerinte amúgy sok becsületes ember van az önkormányzatban, az érvényes szerződéseket pedig átvizsgálná egy független csapattal, ha hibát találnak, új tendereket írnnak ki. 

 

A mihazánkos Géber és a független Hajnal is átvilágítást ígért.

 

A szintén független Kirchfeld Mária volt az egyetlen, aki reflektált a fideszes többségű képviselőtestületre, amellyel a megválasztott polgármesternek majd együtt kell dolgoznia: nyilvánosságot tud csak ígérni, ez a realitás.

 

Ugyanis van egy képviselőtestület is, ő pedig olyat nem ígér, amit nem tud betartani, mondta.

 

KIRCHFELD MÁRIA MAGYARÁZ POLLREISZ BALÁZSNAK.

 

Lesz-e villamos és ingyenes parkolás?

 

A közlekedés állapotával kapcsolatban Balla Jenő azzal kezdte: elég baj, hogy A-ból B-be csak kocsival lehet eljutni, a rosszul szervezett tömegközlekedés miatt alig használják azt az emberek. „Lehet mindenféle buszt hozni, de 40-50 százalékot a városnak kell hozzátennie. A Volán olyan, amilyen”, ki kell küszöbölni a hiányosságait.

 

Arra a felvetésre, hogy lesz-e a városban villamos, a mihazánkos Géber József egyértelmű nemmel felelt: ez elfelejthető, nem olyan a városszerkezet.

 

A független Hajnal János szerint viszont a győrieknek kéne eldönteni, hogy akarnak-e villamost, és nem neki.

 

Hajnal egyébként ingyenes parkolást akar, mindenkinek a lakóhelyén és a munkahelye környékén is, de azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hogyan oldaná ezt meg.

 

Kirchfeld Mária a kerékpározás fontosságát hangsúlyozta, Pollreisz is kerékpárutakat és zárható kerékpártárolókat ígért, valamint a reggeli dugók csökkentése érdekében iskolabuszt, és Hajnallal ellenkezően pont, hogy arra törekedne, hogy legyen autómentes a belváros. Később egyébként az autómentes belvárossal egyetértően nyilatkozott a mihazánkos Géber József is. 

 

A tömegközlekedéssel kapcsolatban a majdnem összellenzéki jelölt Pollreisz azt mondta: élő buszskanzen van győrben, pár új busszal ezt nem lehet megoldani. Pollreisz szerint a BKK-hoz hasonló szolgáltatásmegrendelő központ kell, ami útkezeléssel és parkolókezeléssel is foglalkozik. Az elővárosi vasútközlekedéssel kapcsolatban azt mondta: a  MÁV be akarja zárni a csanaki és ménfői állomásokat, ezt ő mindenképp megakadállyozná.

 

A közlekedés a zöld kérdések kapcsán is többször felmerült. Zöldügyben olyan ígéretek hangzottak el, mint a zöldterületek csökkentésére vonatkozó moratórium és a klímavészhelyzet kihirdetése Pollreisz Balázs részéről, vagy a gyárak károsanyag-kibocsátására való ránézés Balla Jenőtől.

 

Mi lenne Győrben az Audi nélkül?

 

Régebben sokszínű ipar volt Győrben –

 

kezdte Géber József, majd visszakérdezett: „mit várnak tőlem, hogy megváltsam a világot? Az úristen odafönt lakik, majd elintézi.”

 

„Az Audi, ha úgy dönt, összepakol és elmegy, és itt hagyja az iparcsarnokait. Akkor nem csak Győr, az egész vidék behal” – folytatta a mihazánkos jelölt, aki afölött is sajnálkozott, hogy már senki nem termel a kiskertjében a Győr környéki vidéken

 

Hajnal János városi tulajdonú gyártóegységet hozna létre, ami tud alkalmazkodni az aktualitásokhoz: például drónösszeszereléssel is foglalkozhatna, ez azért is jó lenne, mert arra számít, hogy fel fog értékelődni a hadiipar, és „sose tudni, mi lesz”. Kirchfeld arra emlékeztetett: a Ruhr vidék is kétszer strukturálódott át 70 év alatt, szerinte az emberek átképzése a kulcs.

 

HAJNAL JÁNOS, AKI DRÓNGYÁRTÁSRÓL ÉS HADIIPARRÓL ÁLMODIK.

 

A legnagyobb gondja győri gazdaságnak, hogy egy lábon áll – mondta Pollreisz, aki ettől még bízik benne, hogy marad az Audi, de fel kell készülni arra is, hogy mi van, ha mondjuk leépítésekbe kezd a cég egy válság miatt. Ezért kellene egy gazdaságvédelmi alap is, mivel a kormány csak 3 hónapig nyút már munkanélküli segélyt. Balla a témára rácsatlakozva azt mondta: évente 4-500 emberrel fog csökkenni a létszám az Audiban, a termelés viszont nem fog csökkeni, hiszen átállnak a robotizációra. Éppen ezért

 

a szakképzést nem az Audira kéne építeni.

 

A vita végén a közönség kérdései közül – amelyeket a vita alatt papíron lehetett beadni – is feltettünk néhányat. Íme, erre voltak kíváncsiak a győriek a jelöltektől.

 

POLLREISZ BALÁZS SZÓNOKOL, PINTÉR BENCE MODERÁL, BALLA JENŐ HALLGAT.

 

Azért indult-e el Balla Jenő, Kirchfeld Mária, Hajnal János és Géber József, hogy az ellenzéket megosszák?

 

Balla Jenő már várta a kérdést. Az előző választásokon még egyeztetett az ellenzékkel, de nem sikerült megegyezniük. Ezért elindult. Októberben már elért egy eredményt, és most még jobbat fognak elérni, mondta határozottan.

 

Kirchfeld inkább a vasútállomásról és a kórházról beszélt a kérdésre való válaszadás helyett, Géber pedig közölte, hogy nem érti a kérdést.  Mint mondta, a Mi Hazánk egy másfél éves párt, miért kéne bárkivel is szóba állnia?

 

Miért kéne akkor rá szavaznom, ha nem áll velem szóba?

 

– méltatlankodott válaszul egy hölgy a közönségben.

 

Hajnal János nem lát valódi ellenzéket. Szerinte a polgármesternek nem kormánypártinak vagy ellenzékinek kell lennie, hanem szakmailag hozzáértő polgármester kell, aki kiáll az emberekért. Erre meg is tapsolták a közönségből.

 

Hogyan fognak a fideszes többséggel együtt dolgozni a közgyűlésben?

 

Pollreisz abban reménykedik, hogy a fideszes képviselők is Győr érdekében akarnak dolgozni, aki pedig ilyen, azzal ő együtt tud dolgozni. És vitakultúrát is szeretne, ennek a lehetőségét meg fogják teremteni, hiszen rá lesznek szorulva. Amúgy meg a partnerei nem a képviselők, hanem „önök, győriek lesznek”. Erre megtapsolták a közönségből.

 

Balla Jenő azt mondta: 

 

„mi pártmentesek vagyunk, hidat akarunk képezni a jobb- és baloldal között, akik viszont nem tudnak együtt dolgozni.”

 

Ő ebben segítene, és előrébb vinné a várost.

 

Hajnal János ismét helyi népszavazásokra hivatkozott, ezek segítségével vinné végig, ami az emberek érdeke. Géber József szerint minden rendes emberrel együtt kell dolgozni, Kirchfeld pedig azt mondta: kompromisszumokat kell kötni, mire többen a közönségből kinevették, mások viszont megtapsolták.

 

Borkai Zsolt ok vagy okozat volt? És ki volt az ok?

 

Borkai tünet volt, hangzott a filozofikus kérdésre a válasz Pollreisztől. Erre derültség és taps volt a válasz a közönségből.

 

„Ha ő tünet volt, akkor ez a választás egy tüneti kezelés?”

 

– kérdezett vissza a mihazánkos Géber József a közönség ismételt derültségére.

 

Mit tenne, ha azt látja az önkormányzatban, hogy rokonokkal dolgoztatnak, lopnak, a feljelentéseknek nincs semmi hatása?

 

Balla Jenő szerint a megoldás a rotáció. Két-három évente új helyekre átpakolni az embereket, ahogy a nagy cégeknél is működik ez. A nyilvánosság és a transzparencia volt egyébként a jelöltek jellemző válasza erre a felvetésre, csakúgy mint a „győri polip” néven elhíresült ügyvédi-vállalkozói kör tevékenységének felszámolásával kapcsolatos kérdésre is. Hajnal János felidézte, hogy az önkormányzat a mai napig együttműködik az említett ügyvédi körökkel, Balla viszont úgy tudja, hogy már nem velük dolgoztatnak.

 

„De ez csak egy ilyen rotáció, nem?”

 

– dobta be Géber József a nap poénját hangos derültségre, a vita végére egyértelműen kijött a mihazánkos jelöltből a csanaki vőfély.

 

GÉBER JÓZSEF MIHAZÁNKOS JELÖLT (ÉS CSANAKI VŐFÉLY) AZ AZONNALI ÉLŐJÉBEN.

 

Ha Pollreisz eddig Borkai legádázabb ellensége volt, miért csak most jelentek meg ezek a dolgok?

 

Pollreisz szerint nem csak most jelentek meg, ő már 2017 óta szorgalmazott vizsgálatokat. A közönség egy része erre méltatlankodásba kezdett, míg mások megtapsolták.

 

Muszlim-kompatibilis a nők aránya az önkormányzatban. Ki képviseli a nőket?

 

A vicces kedvű kérdésfeltevőnek Kirchfeld Mária azt mondja: a nők száma alacsony, de ő úgy gondolja, hogy a tudás és a hozzáértés számít, nem az, hogy valaki nő vagy férfi. Balla Jenő megint az üzleti élettel jött: a cégvezetésekben is hasonlók az arányok. Ezen dolgozni kell, a mi társadalmunkban más a nők és a férfiak szerepe, ő a nőket is képviseli. („Engem aztán nem” – jegyezte meg egy hölgy a közönségből.)

 

A mihazánkos Géber szerint nem kell a győrieket és főleg a családokat kell képviselni, nem nőket vagy férfiakat. Ez a megközelítés a társadalom szétszedése. Hajnal azt preferálja, hogy a közügyekkel kapcsolatos döntéshozásban egyenlő nemi arányok legyenek. Pollreisz azt mondja: két nő van a közgyűlésben, egyikük sosem szólalt fel, a DK-s Glázer Tímea, az előző ellenzéki polgármesterjelölt viszont folyton felszólal, ő ki fog állni a közgyűlésben a nőkért.

 

A közönség részéről egyébként hatalmas volt az érdeklődés, sokan panaszolták a végén, hogy nem hangzott el a kérdésük, sőt, szívesen maradtak volna a csaknem kétórás rendezvény vége után is.

 

Január 26-án, most vasárnap lesz a választás, az Azonnalin természetesen követni fogjuk az eseményeket!

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás