Borkai tünet, a győri választás meg tüneti kezelés! Ilyen volt az Azonnali polgármesterjelölti vitája

Szerző: Bakó Bea
2020.01.20. 19:56

Mi lesz Győrrel, ha nem lesz Audi? Hogyan fognak együtt dolgozni a fideszes többségű közgyűléssel? Hogyan állítanák meg a lopást, és mitől lesz zöldebb Győr? Ezekre a kérdésekre is válaszolt hatból öt győri polgármesterjelölt az Azonnali által szervezett vitán.

Borkai tünet, a győri választás meg tüneti kezelés! Ilyen volt az Azonnali polgármesterjelölti vitája

Olyan rendezvényt szervezett az Azonnali hétfőn, amilyet eddig nem: polgármesterjelölti vitát a győri jelölteknek. A városban azért kell vasárnap időközi polgármester-választást tartani, mert a szexbotrányba és korrupciós gyanúba keveredő fideszes Borkai Zsolt ugyan megnyerte az októberi választást, utóbb azonban lemondott. Most hatan indulnak a székéért, közülük

egyedül a Fidesz jelöltje, az önkormányzati képviselőként és szívsebészként dolgozó Dézsi Csaba András nem vállalta, hogy kiálljon a vitára.

A fideszes jelölt helyét ezért egy üres székkel és a hivatalos portréjával jeleztük.

DÉZSI CSABA ANDRÁS ÜRES HELYE A VITÁN.

Ők pedig a jelöltek, akik viszont részt vettek a vitán (bővebben itt írtunk róluk):

+ Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő, pártja mellett a DK, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP jelöltje is,

+ Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő az Összefogás Győrért Egyesület színeiben,

+ Géber József vőfély, néprajzkutató a Mi Hazánk jelöltje,

+ Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem oktatója, független jelölt,

+ Hajnal János független jelölt, aki mögött furcsa nemzeti és devizahiteles mozgalom áll.

A vitát Pintér Bence, az Azonnali győri újságírója moderálta. A vitát élőben közvetítettük az Azonnali Facebook-oldalán, itt lehet visszanézni. Ha erre nincs időd, olvasd el alább, mit mondtak a jelöltek a győri kampány kulcstémáiról.

Mindenki átvilágítaná a Borkai-féle önkormányzat ügyeit

Csaknem egységesen igenlően válaszoltak a jelöltek arra a kérdésre, hogy Borkai korrupciógyanús ügyei miatt átvilágítanák-e az önkormányzatot. Pollreisz ezen túlmenően azt is hangsúlyozta: arra is figyelne, hogy amint kipucolják a csontvázakat a szekrényből, ne pakoljanak újabb csontvázakat a bele. Ő egyébként még hétfőn nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát, ígérte.

Balla Jenő feltette az ezzel kapcsolatos jellemző kérdést: aki korrupcióról tud, az miért nem tesz feljelentést? Erre méltatlankodó bekiabálásokat kapott a közönségből. Szerinte amúgy sok becsületes ember van az önkormányzatban, az érvényes szerződéseket pedig átvizsgálná egy független csapattal, ha hibát találnak, új tendereket írnnak ki. 

A mihazánkos Géber és a független Hajnal is átvilágítást ígért.

A szintén független Kirchfeld Mária volt az egyetlen, aki reflektált a fideszes többségű képviselőtestületre, amellyel a megválasztott polgármesternek majd együtt kell dolgoznia: nyilvánosságot tud csak ígérni, ez a realitás.

Ugyanis van egy képviselőtestület is, ő pedig olyat nem ígér, amit nem tud betartani, mondta.

KIRCHFELD MÁRIA MAGYARÁZ POLLREISZ BALÁZSNAK.

Lesz-e villamos és ingyenes parkolás?

A közlekedés állapotával kapcsolatban Balla Jenő azzal kezdte: elég baj, hogy A-ból B-be csak kocsival lehet eljutni, a rosszul szervezett tömegközlekedés miatt alig használják azt az emberek. „Lehet mindenféle buszt hozni, de 40-50 százalékot a városnak kell hozzátennie. A Volán olyan, amilyen”, ki kell küszöbölni a hiányosságait.

Arra a felvetésre, hogy lesz-e a városban villamos, a mihazánkos Géber József egyértelmű nemmel felelt: ez elfelejthető, nem olyan a városszerkezet.

A független Hajnal János szerint viszont a győrieknek kéne eldönteni, hogy akarnak-e villamost, és nem neki.

Hajnal egyébként ingyenes parkolást akar, mindenkinek a lakóhelyén és a munkahelye környékén is, de azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hogyan oldaná ezt meg.

Kirchfeld Mária a kerékpározás fontosságát hangsúlyozta, Pollreisz is kerékpárutakat és zárható kerékpártárolókat ígért, valamint a reggeli dugók csökkentése érdekében iskolabuszt, és Hajnallal ellenkezően pont, hogy arra törekedne, hogy legyen autómentes a belváros. Később egyébként az autómentes belvárossal egyetértően nyilatkozott a mihazánkos Géber József is. 

A tömegközlekedéssel kapcsolatban a majdnem összellenzéki jelölt Pollreisz azt mondta: élő buszskanzen van győrben, pár új busszal ezt nem lehet megoldani. Pollreisz szerint a BKK-hoz hasonló szolgáltatásmegrendelő központ kell, ami útkezeléssel és parkolókezeléssel is foglalkozik. Az elővárosi vasútközlekedéssel kapcsolatban azt mondta: a  MÁV be akarja zárni a csanaki és ménfői állomásokat, ezt ő mindenképp megakadállyozná.

A közlekedés a zöld kérdések kapcsán is többször felmerült. Zöldügyben olyan ígéretek hangzottak el, mint a zöldterületek csökkentésére vonatkozó moratórium és a klímavészhelyzet kihirdetése Pollreisz Balázs részéről, vagy a gyárak károsanyag-kibocsátására való ránézés Balla Jenőtől.

Mi lenne Győrben az Audi nélkül?

Régebben sokszínű ipar volt Győrben –

kezdte Géber József, majd visszakérdezett: „mit várnak tőlem, hogy megváltsam a világot? Az úristen odafönt lakik, majd elintézi.”

„Az Audi, ha úgy dönt, összepakol és elmegy, és itt hagyja az iparcsarnokait. Akkor nem csak Győr, az egész vidék behal” – folytatta a mihazánkos jelölt, aki afölött is sajnálkozott, hogy már senki nem termel a kiskertjében a Győr környéki vidéken

Hajnal János városi tulajdonú gyártóegységet hozna létre, ami tud alkalmazkodni az aktualitásokhoz: például drónösszeszereléssel is foglalkozhatna, ez azért is jó lenne, mert arra számít, hogy fel fog értékelődni a hadiipar, és „sose tudni, mi lesz”. Kirchfeld arra emlékeztetett: a Ruhr vidék is kétszer strukturálódott át 70 év alatt, szerinte az emberek átképzése a kulcs.

HAJNAL JÁNOS, AKI DRÓNGYÁRTÁSRÓL ÉS HADIIPARRÓL ÁLMODIK.

A legnagyobb gondja győri gazdaságnak, hogy egy lábon áll – mondta Pollreisz, aki ettől még bízik benne, hogy marad az Audi, de fel kell készülni arra is, hogy mi van, ha mondjuk leépítésekbe kezd a cég egy válság miatt. Ezért kellene egy gazdaságvédelmi alap is, mivel a kormány csak 3 hónapig nyút már munkanélküli segélyt. Balla a témára rácsatlakozva azt mondta: évente 4-500 emberrel fog csökkenni a létszám az Audiban, a termelés viszont nem fog csökkeni, hiszen átállnak a robotizációra. Éppen ezért

a szakképzést nem az Audira kéne építeni.

A vita végén a közönség kérdései közül – amelyeket a vita alatt papíron lehetett beadni – is feltettünk néhányat. Íme, erre voltak kíváncsiak a győriek a jelöltektől.

POLLREISZ BALÁZS SZÓNOKOL, PINTÉR BENCE MODERÁL, BALLA JENŐ HALLGAT.

Azért indult-e el Balla Jenő, Kirchfeld Mária, Hajnal János és Géber József, hogy az ellenzéket megosszák?

Balla Jenő már várta a kérdést. Az előző választásokon még egyeztetett az ellenzékkel, de nem sikerült megegyezniük. Ezért elindult. Októberben már elért egy eredményt, és most még jobbat fognak elérni, mondta határozottan.

Kirchfeld inkább a vasútállomásról és a kórházról beszélt a kérdésre való válaszadás helyett, Géber pedig közölte, hogy nem érti a kérdést.  Mint mondta, a Mi Hazánk egy másfél éves párt, miért kéne bárkivel is szóba állnia?

Miért kéne akkor rá szavaznom, ha nem áll velem szóba?

– méltatlankodott válaszul egy hölgy a közönségben.

Hajnal János nem lát valódi ellenzéket. Szerinte a polgármesternek nem kormánypártinak vagy ellenzékinek kell lennie, hanem szakmailag hozzáértő polgármester kell, aki kiáll az emberekért. Erre meg is tapsolták a közönségből.

Hogyan fognak a fideszes többséggel együtt dolgozni a közgyűlésben?

Pollreisz abban reménykedik, hogy a fideszes képviselők is Győr érdekében akarnak dolgozni, aki pedig ilyen, azzal ő együtt tud dolgozni. És vitakultúrát is szeretne, ennek a lehetőségét meg fogják teremteni, hiszen rá lesznek szorulva. Amúgy meg a partnerei nem a képviselők, hanem „önök, győriek lesznek”. Erre megtapsolták a közönségből.

Balla Jenő azt mondta: 

„mi pártmentesek vagyunk, hidat akarunk képezni a jobb- és baloldal között, akik viszont nem tudnak együtt dolgozni.”

Ő ebben segítene, és előrébb vinné a várost.

Hajnal János ismét helyi népszavazásokra hivatkozott, ezek segítségével vinné végig, ami az emberek érdeke. Géber József szerint minden rendes emberrel együtt kell dolgozni, Kirchfeld pedig azt mondta: kompromisszumokat kell kötni, mire többen a közönségből kinevették, mások viszont megtapsolták.

Borkai Zsolt ok vagy okozat volt? És ki volt az ok?

Borkai tünet volt, hangzott a filozofikus kérdésre a válasz Pollreisztől. Erre derültség és taps volt a válasz a közönségből.

„Ha ő tünet volt, akkor ez a választás egy tüneti kezelés?”

– kérdezett vissza a mihazánkos Géber József a közönség ismételt derültségére.

Mit tenne, ha azt látja az önkormányzatban, hogy rokonokkal dolgoztatnak, lopnak, a feljelentéseknek nincs semmi hatása?

Balla Jenő szerint a megoldás a rotáció. Két-három évente új helyekre átpakolni az embereket, ahogy a nagy cégeknél is működik ez. A nyilvánosság és a transzparencia volt egyébként a jelöltek jellemző válasza erre a felvetésre, csakúgy mint a „győri polip” néven elhíresült ügyvédi-vállalkozói kör tevékenységének felszámolásával kapcsolatos kérdésre is. Hajnal János felidézte, hogy az önkormányzat a mai napig együttműködik az említett ügyvédi körökkel, Balla viszont úgy tudja, hogy már nem velük dolgoztatnak.

„De ez csak egy ilyen rotáció, nem?”

– dobta be Géber József a nap poénját hangos derültségre, a vita végére egyértelműen kijött a mihazánkos jelöltből a csanaki vőfély.

GÉBER JÓZSEF MIHAZÁNKOS JELÖLT (ÉS CSANAKI VŐFÉLY) AZ AZONNALI ÉLŐJÉBEN.

Ha Pollreisz eddig Borkai legádázabb ellensége volt, miért csak most jelentek meg ezek a dolgok?

Pollreisz szerint nem csak most jelentek meg, ő már 2017 óta szorgalmazott vizsgálatokat. A közönség egy része erre méltatlankodásba kezdett, míg mások megtapsolták.

Muszlim-kompatibilis a nők aránya az önkormányzatban. Ki képviseli a nőket?

A vicces kedvű kérdésfeltevőnek Kirchfeld Mária azt mondja: a nők száma alacsony, de ő úgy gondolja, hogy a tudás és a hozzáértés számít, nem az, hogy valaki nő vagy férfi. Balla Jenő megint az üzleti élettel jött: a cégvezetésekben is hasonlók az arányok. Ezen dolgozni kell, a mi társadalmunkban más a nők és a férfiak szerepe, ő a nőket is képviseli. („Engem aztán nem” – jegyezte meg egy hölgy a közönségből.)

A mihazánkos Géber szerint nem kell a győrieket és főleg a családokat kell képviselni, nem nőket vagy férfiakat. Ez a megközelítés a társadalom szétszedése. Hajnal azt preferálja, hogy a közügyekkel kapcsolatos döntéshozásban egyenlő nemi arányok legyenek. Pollreisz azt mondja: két nő van a közgyűlésben, egyikük sosem szólalt fel, a DK-s Glázer Tímea, az előző ellenzéki polgármesterjelölt viszont folyton felszólal, ő ki fog állni a közgyűlésben a nőkért.

A közönség részéről egyébként hatalmas volt az érdeklődés, sokan panaszolták a végén, hogy nem hangzott el a kérdésük, sőt, szívesen maradtak volna a csaknem kétórás rendezvény vége után is.

Január 26-án, most vasárnap lesz a választás, az Azonnalin természetesen követni fogjuk az eseményeket!

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek