+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 8. vasárnap, 20:33
Azt követelik, hogy az elnök ne kössön kompromisszumokat az ukrán rendezés ügyében, Ukrajna föderalizációja például fel se merüljön.

Nem túlzás állítani, hogy Kijev talán legfontosabb tere, a Függetlenség tér (Majdan Nezalezsnosztyi) a 2013-2014-es Euromajdan eseményei óta alig-alig akar kiürülni: a téren, ahol Ukrajna azóta már elűzött oroszpárti exelnöke, Viktor Janukovics ellen megindult az Euromajdan nyugatos-demokráciapárti tüntetéssorozat,

 

most éppen nyolcezer ember tünetetett Vologyimir Zelenszkij új ukrán elnököt figyelmezetve a nagyhatalmak vezetőivel való hétfői találkozója előtt

 

minderről az Interfax ukrán hírügynökség számol be.

 

A Krímet hozd vissza, ne a vécéket!

 

A „Zelenszkij vörös vonalai” néven futó tüntetés arra figyelmeztette Vologyimir Zelenszkij elnököt, hogy mikor hétfőn Párizsban a normandiai formátumban tárgyal az érintett nagyhatalmak vezetőivel – Angela Merkellel, Emmanuel Macronnal és nem utolsósorban Vlagyimir Putyinnal – az ukrán válság rendezéséről, akkor óvakodjon a nemzeti érdekek feladásától.

 

A rekordarányban, több mint hetven százalékos támogatottsággal megválasztott államfőt arra is figyelmeztették, hogy az ne kössön kompromisszumokat Ukrajna föderalizációjával és az államszervezet unitárius felépítésével kapcsolatban. Kiemelték továbbá, hogy nem jöhetnek kompromisszumok az ország európai és euroatlanti elköteleződésével kapcsolatban,

 

az pedig szóba se jöhet, hogy az oroszbarát proxyállamok (a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok) által megszállás alatt tartott területeken választásokat tartsanak,

 

amíg az ehhez szükséges biztonsági körülmények nem adottak.

 

A tüntetők olyan transparenseket tartottak a magasba, mint például: „Nem kérünk a kompromisszumokból”, „Putyin bíróság előtt fog állni”, illetve „Szerezd vissza a Krímet, ne a vécéket!” Ez utóbbi egy utalás egy november végén kirobbant botrányba, melynek keretében az ukránok azzal gyanúsították meg az oroszokat, hogy a visszaszolgáltatott hadihajóikról azok leszedtek egyet s mást, többek között vécék nélkül szolgáltatták azokat vissza az ukránoknak –  ezt pedig Zelenszkij is kifogásolta.

 

Sokan támadják a Steinmeier-formulát

 

A Zelenszkijt figyelmeztető demonstráción több politikai erő is képviseltette magát, többek között a most tavasszal leváltott exelnök Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártjának képviselői – sőt, maga Porosenko és Andrij Parubij exházelnök is, de akadtak még képviselők az EU-párti populista Golosz (Hang), a Tyimosenko-féle Batykivscsina (Haza), valamint a Szvoboda (Szabadság) pártokból is.

 

A Majdan-tüntetést az úgynevezett Steinmeier-formula váltotta ki: ez Frank-Walter Steinmeier német államfőről és volt külügyminiszterről kapta a nevét, a Kreml az ukrán helyzet rendezését ezen javaslatához kötötte. Ez amellett, hogy lényegében különleges státuszt adna a felkelők által uralt Donbasz-régiónak,

 

előírná, hogy a területeken az EBESZ megfigyelőinek felügyelete mellett választásokat kell tartani.

 

A formulában ugyanakkor már nem esik szó a rendezés egyéb kérdéseiről, mint például az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról, vagy az orosz csapatok kivonásáról. Így Ukrajnában sokan a nemzeti érdekek feladásaként értelmeznék, ha Zelenszkij egy hasonló rendezési formába belemenne.

 

BORÍTÓKÉP: Focus.ua / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás