+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 8. vasárnap, 20:33
Azt követelik, hogy az elnök ne kössön kompromisszumokat az ukrán rendezés ügyében, Ukrajna föderalizációja például fel se merüljön.

Nem túlzás állítani, hogy Kijev talán legfontosabb tere, a Függetlenség tér (Majdan Nezalezsnosztyi) a 2013-2014-es Euromajdan eseményei óta alig-alig akar kiürülni: a téren, ahol Ukrajna azóta már elűzött oroszpárti exelnöke, Viktor Janukovics ellen megindult az Euromajdan nyugatos-demokráciapárti tüntetéssorozat,

 

most éppen nyolcezer ember tünetetett Vologyimir Zelenszkij új ukrán elnököt figyelmezetve a nagyhatalmak vezetőivel való hétfői találkozója előtt

 

minderről az Interfax ukrán hírügynökség számol be.

 

A Krímet hozd vissza, ne a vécéket!

 

A „Zelenszkij vörös vonalai” néven futó tüntetés arra figyelmeztette Vologyimir Zelenszkij elnököt, hogy mikor hétfőn Párizsban a normandiai formátumban tárgyal az érintett nagyhatalmak vezetőivel – Angela Merkellel, Emmanuel Macronnal és nem utolsósorban Vlagyimir Putyinnal – az ukrán válság rendezéséről, akkor óvakodjon a nemzeti érdekek feladásától.

 

A rekordarányban, több mint hetven százalékos támogatottsággal megválasztott államfőt arra is figyelmeztették, hogy az ne kössön kompromisszumokat Ukrajna föderalizációjával és az államszervezet unitárius felépítésével kapcsolatban. Kiemelték továbbá, hogy nem jöhetnek kompromisszumok az ország európai és euroatlanti elköteleződésével kapcsolatban,

 

az pedig szóba se jöhet, hogy az oroszbarát proxyállamok (a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok) által megszállás alatt tartott területeken választásokat tartsanak,

 

amíg az ehhez szükséges biztonsági körülmények nem adottak.

 

A tüntetők olyan transparenseket tartottak a magasba, mint például: „Nem kérünk a kompromisszumokból”, „Putyin bíróság előtt fog állni”, illetve „Szerezd vissza a Krímet, ne a vécéket!” Ez utóbbi egy utalás egy november végén kirobbant botrányba, melynek keretében az ukránok azzal gyanúsították meg az oroszokat, hogy a visszaszolgáltatott hadihajóikról azok leszedtek egyet s mást, többek között vécék nélkül szolgáltatták azokat vissza az ukránoknak –  ezt pedig Zelenszkij is kifogásolta.

 

Sokan támadják a Steinmeier-formulát

 

A Zelenszkijt figyelmeztető demonstráción több politikai erő is képviseltette magát, többek között a most tavasszal leváltott exelnök Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártjának képviselői – sőt, maga Porosenko és Andrij Parubij exházelnök is, de akadtak még képviselők az EU-párti populista Golosz (Hang), a Tyimosenko-féle Batykivscsina (Haza), valamint a Szvoboda (Szabadság) pártokból is.

 

A Majdan-tüntetést az úgynevezett Steinmeier-formula váltotta ki: ez Frank-Walter Steinmeier német államfőről és volt külügyminiszterről kapta a nevét, a Kreml az ukrán helyzet rendezését ezen javaslatához kötötte. Ez amellett, hogy lényegében különleges státuszt adna a felkelők által uralt Donbasz-régiónak,

 

előírná, hogy a területeken az EBESZ megfigyelőinek felügyelete mellett választásokat kell tartani.

 

A formulában ugyanakkor már nem esik szó a rendezés egyéb kérdéseiről, mint például az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról, vagy az orosz csapatok kivonásáról. Így Ukrajnában sokan a nemzeti érdekek feladásaként értelmeznék, ha Zelenszkij egy hasonló rendezési formába belemenne.

 

BORÍTÓKÉP: Focus.ua / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás