Megnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat Krasznahorkai László

Szerző: Pintér Bence
2019.11.21. 09:06

A Báró Wenckheim hazatér címú regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

Megnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat Krasznahorkai László

Kioszották tegnap az amerikai Nemzeti Könyvdíjakat öt kategóriában,

és a más nyelvről fordított könyvek közül Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye nyert,

ami angolul a Baron Wenckheim’s Homecoming címet kapta– írja a LitHub. A magyarul 2016-ban a Magvető, angolul idén a New Directions Publishing kiadásában, Ottilie Mulzet fordításában megjelenő kötet 2017-ben megnyerte az AEGON művészeti díjat is. A fordított regényekért hosszú kihagyás után tavaly óta osztanak újra díjat a Nemzeti Könyvdíj keretében, tavaly a japán Yoko Tawada nyerte. Nem ez Krasznahorkai első rangos nemzetközi díja: 2015-ben elnyerte a Nemzetközi Booker-díjat, miközben 2013-ban, majd 2014-ben is megnyerte a Legjobb Fordított Könyv Díjat.

Krasznahorkai regényének fülszövege így hangzik: „Báró Wenckheim, a messziről jött ember, egyenesen Buenos Airesből tér haza. Haza: hozzánk, napjaink Magyarországára és ősei vidékére, a Viharsarokba. Azt mond, amit akar vagy azt, amit hallani szeretnénk? Szerencsejáték-függő, ügyeskedő kópé vagy zseniális ötletember, aki új távlatokat nyit? A kisvárost egyszer csak ellepik az olajszállító kamionok. Közel vagyunk a tűzhöz.”

Az angol nyelvű fikciós irodalomért járó díjat egyébként Susan Choi kapta Trust Exercise című regényéért, a tényirodalmi kategóriában Sarah M. Broom The Yellow House nyert, a verseskötetek között, Arthur Sze Sight Lines c. könyve, a fiataloknak szóló irodalom kategóriájában pedig Martin W. Sandler 1919, The Year That Changed America című könyve lett a díjazott.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek