Boris Johnson ígéri, minden jelöltje támogatja a kilépési megállapodását

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.18. 07:47

Nagy szavak ezek, hiszen a miniszterelnök hónapok óta azzal küzdött, hogy még a saját képviselői egy része is torpedózza a terveit.

Boris Johnson ígéri, minden jelöltje támogatja a kilépési megállapodását

A Telegraph-nek adott interjújában Nagy-Britannia jelenlegi miniszterelnöke, a decemberben előrehozott választásra készülő Boris Johnson azt állítja, az őt jelölő Konzervatív párt mind a 635 indulója támogatja azt a kilépési megállapodást, amit ő kötött az Európai Unióval a sikeres brexithez. Ezzel Johnson gyakorlatilag a kampánya egyetlen ígéretét promózza, ami szerint ha nyernek, tényleg kilépnek az EU-ból: 

„Ha meglesz a konzervatív többség, nem lesz zavarodottság, félrebeszélés vagy késés”

– mondta Johnson. 

Ez azért nagy kijelentés, mert a politikus rengeteget küszködött azzal, hogy legalább a saját pártja egységesen támogassa: ősszel 21 képviselőt zárt ki (közülük azóta tizet visszafogadott), amiért támogatták azt a javaslatát az ellenzéknek, ami megakadályozta a megegyezés nélküli brexitet. Azóta a kilépési megállapodást már támogatta a parlament többsége, de az október 31-i kilépést ellehetetlenítették.

Egyelőre nem indul annyira jól a konzervatívok kampánya: rendőrség már két olyan esetben nyomoz, amiben a gyanú szerint különféle ellenszolgáltatásokat ajánlottak fel Nigel Farage Brexit Pártjának azért, hogy lépjenek vissza. Ennek ellenére a közvéleményjutatások szerint vezetnek, ráadásul nem is kicsit: a Telegraph számai alapján jelenleg 41 százalékra számíthatnának, míg a Munkáspárt csak 33-ra, öt százalék pedig elmenni szavazni a Brexit Pártra, ami viszont már bejelentette, több helyen is támogatja Johnsonékat.

MONTÁZS: Pintér Bence

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek