Már majdnem húsz százalékpontos Boris Johnson előnye a Munkáspárthoz képest

Szerző: Illés Gergő
2019.11.24. 07:53

Ugyanakkor nemcsak a brexit osztja meg a briteket, hanem az életkoruk is: a 40 év alattiaknál tarol a baloldal, efölött viszont inkább a Konzervatívokat választják az emberek.

Már majdnem húsz százalékpontos Boris Johnson előnye a Munkáspárthoz képest

47 százalékon állva simán vezetik a közvélemény-kutatásokat a Boris Johnson brit miniszterelnök vezette Konzervatívok kevesebb, mint három héttel a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választások előtt – írja a Guardian az Opinium szombaton publikált felmérése után.

Biztonsági választási program

Ezzel már szinte a választani tudó biztos szavazók fele voksolna a Konzervatívokra, míg legközelebbi ellenfelük, a Jeremy Corbyn-féle Munkáspárt jóval lemaradva, 28 százalékon áll.

Ez jókora, 19 százalékpontos különbség, ennyit kéne Corbynnak behoznia az elkövetkező hetekben,

ugyanakkor a Munkáspártnak sem érdemes feladnia a reménykedést. A legutóbbi, 2017-es brit választások idején is hasonlóan néztek ki a közvélemény-kutatási adatok mindaddig, amíg Theresa May be nem mutatta választási programját: abban egy olyan intézkedés is szerepelt, amely szerint az időseknek fizetniük kellene az otthoni ellátásért, ha 100 ezer fontot meghaladó vagyontárgyuk van.

A közbeszédben demenciaadó néven elhíresült választási ígéret óriási presztízsveszteséget okozott a toryknak, akik hiába hátráltak ki a tervből, Corbyn a júniusi eredmények kihirdetésekor már ott loholt a Konzervatívok nyakán, emiatt olyan parlament jött létre, ahol egymagában egyik pártnak sincs kormánytöbbsége.

Hasonlóan bravúros kampányteljesítményre lenne szükségük a munkáspártiaknak, ha be akarják hozni a tetemes lemaradást. Boris Johnson szombaton mutatta be választási programját „get Brexit done”, vagyis „hajtsuk végre a brexitet” néven. A toryk most viszont kínosan ügyeltek arra, hogy 2017-tel ellentétben semmilyen kínos ígéretet ne tegyenek, és inkább biztonsági játékot játszottak a programjukkal.

A 40 év fölöttieknél szép lassan elolvad a Munkáspárt előnye

Mert másképp nem sok esélye lesz a baloldali alakulatnak:

Boris Johnsonnak ugyanis szinte teljesen sikerült maga mögött egyesítenie a kilépéspárti szavazókat, háromnegyedük mondja, hogy leszavazna a Konzervatívokra.

A Nigel Farage-féle Brexit Párt is összeesett, a radikálisan kilépéspárti alakulat csupán 3 százalékon áll.

Nem ilyen egységes a maradáspárti oldal, ahol Corbynék 28 százalékkal állnak, őket pedig a brexit megállításával kampányoló Liberális Demokraták követik 12 százalékkal. A Skót Nemzeti Párt Skóciában továbbra is komoly tényező, országosan ez 5 százalékos támogatottságot jelent számukra, míg a szintén maradáspárti Zöldek komolyabban nem rúghatnak labdába 3 százalékos eredményükkel.

Ennél talán még érdekesebb, hogy mekkora is a generációs törésvonal az egyes brit pártok között a választás előtt, ezt a YouGov közvélemény-kutató vizsgálta meg:

a 18-39 évesek körében a Munkáspárt jóval népszerűbb a Konzervatívoknál, míg a 40 év fölötti korosztály túlnyomó többségben a Konzervatívokra szavaz.

A két legdurvább szélsőség a 18-29 évesek, ahol a Munkáspártnak 51, a toryknak pedig csupán 20 százalékuk van, míg a 70 év fölöttieknél Boris Johnson a szavazatok kétharmadát zsebelné be, a Munkáspárt pedig csupán azok 10 százalékát.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek